KRLE - periode 1

0.0(0)
studied byStudied by 0 people
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/29

flashcard set

Earn XP

Description and Tags

etikk

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

30 Terms

1
New cards

Konsekvensetikk

all moral bør bygges på menneskers behov for lykke, glede og trygghet. Handlinger som fører til dette er moralsk rett. Fokuserer på resultatet av handlingene.

2
New cards

John Stuart Mill

Størst mulig lykke for flest mulig mennesker” Britisk filosof kjent for å utvikle utilitarismen, en retning innenfor konsekvensetikken. handlinger burde vurderes ut fra hvor mye lykke de skaper for flest mulig. Fokuserte mye på individuell frihet og kvinners rettigheter.

3
New cards

Pliktetikk 2

Handlemåten skal være etisk riktig, det er ikke bare utfallet som avgjør om det er etisk riktig. Fokuserer på reglene som styrer handlingene

4
New cards

konsekvensetikk 2

Utfallet skal være etisk riktig, et godt utfall er viktigere enn den rette handlemåten. Fokuserer på resultatet av handlingene.

5
New cards

Pliktetikk

Noen handlinger er gode og noen handlinger er dårlige. man må følge noen viktige normer om rett og galt. En handling kan bare være riktig om den er i overenstemmelse med disse normene. “Den gylne regel” og menneskerettigheten bygger på pliktetikk. du skal ikke behandle andre som et middel og du skal ikke lyve.

6
New cards

Immanuel Kant

“vi må bygge på fornuften og den gode viljen” tysk filosof kjent for sin pliktetikk. legger vekt på at moral er basert på universelle regler eller prinsipper. Mente at religion bør være forenelig med fornuft og moral og at troen på Gud skulle gi er moralsk grunnlag for handlinger og at religion skulle fremme moral og etikk i menneskers liv. Tro burde baseres på praktisk fornuft heller en blind tro.

7
New cards

Dydsetikk

Fokuserer på at dyder altså positive karaktertrekk i et menneske er det som er viktig, ikke bare om handlinger er rett eller galt. Du lærer gjennom erfaringer og gode forbilder, dette gjør at du kan ta gode moralske valg.

8
New cards

ansvarsetikk/framtidsetikk

Mennesker har fått så mye makt på jorda at vi må ta ansvar for å ikke ødelegge for de som kommer etter oss. Du skal handle slik at virkningene av handlingene dine er forenelige med ekte menneskelig liv på gjorde nå og i framtiden. Relevant i dag —> klima og miljø, bærekraft

9
New cards

“Middelveien”

den optimale veien å gå innenfor dysetikk. ikke vær feig (last, for lite) ikke vær dumdristig (last, for mye) vær modig (middelveien) eks gjerrighet gavmildhet, sløseri osv

10
New cards

dydsetikk 2

fokuserer på å utvikle en god karakter og handle ut i fra den.

11
New cards

ansvarsetikk prinsipper

  • plikt til å skaffe oss mest mulig kunnskap om konsekvensene tilhandlingene våre, særlig på lang sikt

  • plikt til å handle i henhold til risikoen

  • plikt til å ikke bli handlingslammet.

  • plikt til å forestille oss hvordan konsekvensene kan se ut slik at vi føler at vi lever i dem.

12
New cards

etisk dilemma

en situasjon der man må velge mellom to eller flere alternativer på hvordan man skal handle. Begge valgene føles moralsk vanskelige å ta.

13
New cards

etiske modeller

slags verktøy som forteller hvordan vi lettere kan finne ut hva som er rett eller galt. Tre etiske modeller i hovedsak:

  • dydsetikk

  • konsekvensetikk

  • pliktetikk

14
New cards

den gylne regel

etisk prinsipp innenfor innenfor pliktetikken:

gjør mot andre det du vil at de skal gjøre mot deg

15
New cards

Sokrates

gresk filosof mener at moral og etikk handler om å søke visdom og selvforståelse. Den beste måten å finne det rette på er gjennom dialog og kritisk tenkning, handle i tråd med indre visdom og opplevelse av hva som er godt. Stilte spørsmål for å få folk til å tenke selv.

16
New cards

Aristoteles

Gresk filosof utviklet dydsetikken som handler om å utvikle gode karaktertrekk og leve et liv i balanse, å ikke følge fats regler, men å finne den gylne middelvei. dyder som mot+rettferdighet+visdom=love

17
New cards

Platon

gresk filosof, mente at moral og etikk handler om å strebe etter det gode og å alltid søke kunnskap om de evige ideene, der den høyeste ideen er “det gode”

18
New cards

Hulelignelsen

Platons ide som beskriver at mennesket kan være fanget i en illusjon av virkeligheten, og må bruke filosofi for å komme ut av “hulen” og se sannhetene om verden. Mennesker som forlater “hulen” finner sannheten men kan ha problemer med å overbevise andre om den.

19
New cards

eksistensialisme

etisk tankeretning som fokuserer på menneskets individuelle frihet til å ta ansvar og søke etter en mening i sin verden uten å måtte forholde seg til noen forhåndsbestemte verdier. opptatt av menneskets liv med vekt på ansvar, frihet og valgmuligheter. legger mindre vekt på logikk og naturfilosofi.

20
New cards

livssynshumanisme

det “motsatte” av en religion, fokuserer på at mennesket er fokuset i universet, ikke en Gud og at menneskets selv skal skape seg et meningsfullt liv basert på fornuft, medfølelse, vitenskap og gode verdier. Fremmer verdier som individuell frihet, rettferdighet og verdighet.

21
New cards

ateist

en som ikke tror at noen Gud eller noe religiøst eksisterer Ateisme brukes ofte til å avvise all religion.

22
New cards

Agnostiker

folk som mener at Guds eller guders eksistens verken kan bevises eller motbevises.

23
New cards

Jean Paul Sartre

fransk filosof og en av grunnleggerne av eksistensialismen, en av de mest framtredende eksistensialistene på 1900-tallet.

24
New cards

religionskritikk

Når noen har et kritisk blikk på religion, man kan stille spørsmål med hvordan en religion praktiseres, hvordan man følger gamle

25
New cards

Karl Marx

«Religion er opium for folket» Filosof og politisk tenker som kritiserte og analyserte kapitalsmen som regnes som en av hovedgrunnleggerne innenfor kommunismen. Mente at religion holder mennesket fast i en form for ufrihet. Vi bør våkne opp fra «den religiøse rusen» og heller handler for et bedre liv her og nå

26
New cards

Sigmund Freund

Kjent psykolog som sammenlignet religion med ønsketenkning og noe virkelighetsfjernt. Mente at vi burde lære å takle våre egne usikkerheter og ta ansvar for livet i stedet for å forholde seg til en drømmeverden.

27
New cards

Charles Darwin

Britisk naturforsker som var skeptisk til skapelsesteorien som stred rett i mot hans egen evolusjonsteori, men mente at religiøs tro og vitenskap kunne eksistere separat. Ble ofte sett på som agnostiker og mente at det var viktig å skille vitenskap fra religion.

28
New cards

Martin Luther

Kritikk innenfra. Tysk teolog på 1500-tallet som kritiserte katolisismens avlatshandel, som han mente var oppspinn fra kirken for å tjene penger (at folk kunne kjøpe seg fri fra sine synder) han mente også at bibelen og gudstjenestene ikke burde være på latin, men heller på et språk folk forsto. Hans religionskritikk —> reformasjonen og protestantismen

29
New cards

Richard Dawkins

Biolog (1944- )som kritiserer religionene for å gi plass til en overnaturlig virkelighet og mener at vi heller må søke kunnskap gjennom det som lar seg observere og teste som naturvitenskap. Mener at vitenskapen leder verden framover.

30
New cards

Nicolaus Copernicus

polsk astronom på 1500 som kritiserte kirken for deres utdaterte verdenssyn, selv om han selv var kristen. kom fram til at det var sola, ikke jorda som var sentrum i universet. Han kombinerte vitenskap og sin religiøse tro