Yhteiskuntaoppi Forum 9 kpl 12, 20-23

5.0(1)
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/53

flashcard set

Earn XP

Description and Tags

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

54 Terms

1
New cards
Julkinen talous
Valtion ja kuntien talous
2
New cards
Tulonsiirrot
Rahalliset tuet, kuten kelan tuet ja opintolaina
3
New cards
Välittömät verot
Verot, jotka verotettava henkilö maksaa suoraan palkastaan tai liikevoitoista
4
New cards
Välilliset verot
Hyödykkeitä ostettaessa maksettava vero, yritys maksaa veron eikä kuluttaja
5
New cards
Tasavero
Veroprosentti pysyy samana, vaikka verotettava summa kasvaisi tai vähenisi
6
New cards
Ansiotulovero
Tärkein välitön vero; palkasta maksettava vero. Yleensä vähennetään palkasta jo ennen kuin se maksetaan henkilölle
7
New cards
Progressiivinen verotus
Verotustapa, jossa palkasta maksettava veroprosentti on sitä suurempi, mitä suurempi palkka on
8
New cards
Pääomavero
Välitön vero, jota maksetaan osakkeiden ja asuntojen myyntivoitoista
9
New cards
Arvonlisävero (ALV)
Tärkein välillinen vero, jota maksetaan hyödykkeistä. Suuruus riippuu hyödykkeestä, mutta yleensä 24%
10
New cards
Valmistevero
Välillinen vero, jota maksetaan haitallisista aineista, kuten alkoholista, tupakasta ja virvoitusjuomista. Sen avulla koitetaan vähentää haitallisten tuotteiden kuten päihteiden ostoa
11
New cards
Budjetti
Hallituksen esittämä ja eduskunnan hyväksymä meno- ja tuloarvio valtiolle vuoden ajaksi
12
New cards
Lisäbudjetti (?)
Voidaan ottaa käyttöön jos aiemmin hyväksytty budjetti ei riitä
13
New cards
Ali-/ylijäämäinen
Kun menot budjetissa ylittävät tulot, budjetti on alijäämäinen. Silloin valtio voi karsia menoja, lisätä tuloja (esim. kiristämällä verotusta) tai lainata rahaa.

Kun tulot budjetissa taas ylittävät menot, budjetti on ylijäämäinen. Tällöin ylimääräiset rahat laitetaan säästöön.
14
New cards
Valtionosuus
Kunnan valtiolta saama tuki laissa määrättyjen pakollisten palveluiden hoitamiseen
15
New cards
Verokortti
Jokaisen yli 16-vuotiaan saama dokumentti, jossa määrätään kuinka monta prosenttia palkan bruttotuloista henkilön täytyy maksaa veroja. Veroprosentti perustuu arvioon henkilön tuloista (aiemmalta vuodelta)
16
New cards
Tulorekisteri
Tulorekisteristä verottajan sivuilla voi tarkastella tulojaan. Kaikki työnantajat merkitsevät tulorekisteriin maksamansa palkat ja muut korvaukset. Helpottaa kelassa asioimista, koska kaikki tukien hakemiseen tarvittavat tiedot näkyy tulorekisterissä.
17
New cards
Veroehdotus
Postissa tuleva dokumentti, jossa koko vuoden tulot ja menot ovat otettu huomioon. Jos veroehdotuksen tiedot ovat väärin, täytyy heti ilmoittaa. Jos veroja on maksettu liian vähän eli/tai tuloja on merkitty veroehdotukseen vähemmän kuin todellisuudessa, täytyy myöhemmin maksaa jäännösveroa sekä sen korkoa. Jos taas on maksanut liikaa veroja, saa veronpalautusta. Usein veroehdotuksesta puuttuu vain verovähennyksiä.
18
New cards
Verovähennys
Veroehdotuksesta vähennettäviä maksuja. Voi vähentää esim. työmatkakulut, asuntolainan korot, sekä kotona teetetyn työn (kuten siivouspalvelun tai remontin). Vähennyksestä ilmoittaminen on omalla vastuulla. Vähennettävistä maksuista ei tarvitse lähettää kuitteja, mutta kuitit täytyy säästää 5 vuotta mahdollista tarkastusta varten.
19
New cards
Harmaa talous
Rikos, jossa yritys, työntekijä tai asiakas ei maksa pakollisia veroja. Harmaa talous nostaa veroja sekä vääristää yritysten kilpailua. Työntekijät eivät myöskään saa ansiosidonnaista työttömyyspäivä rahaa, sairauspäivä rahaa, eikä heille kerry eläkettä, koska niihin menevät rahat kerätään verojen yhteydessä. Piraattituotteet ovat myös harmaata taloutta. Harmaasta taloudesta voi saada jälkiveroja, sakkoja tai jopa vankeutta. Yleisintä aloilla, joissa asiakas ja yrittäjä tapaavat kasvokkain, kuten rakennus- ja remonttialoilla.
20
New cards
Pimeä työ
Harmaan talouden muoto, jossa tehdystä työstä ei makseta veroja. Asiakas ei saa kuittia, jolloin asiakas ei voi vedota takuuseen. Pimeää työtä sekä harmaata taloutta on koitettu estää määrämällä pakolliseksi kuitin tarjoamisen asiakkaalle.
21
New cards
Kunnallisvero
Palkasta maksettava vero kunnalle, jonka veroprosentin kunnanvaltuusto päättää
22
New cards
Yhteisövero
Yritysten maksama vero (20%), josta suurin osa menee valtiolle, mutta kunnat, joissa yrityksellä on toimintaa, saavat myös osan verosta
23
New cards
Kiinteistövero
Kerros- ja rivitaloyhtiöiden ja omakotitalojen sekä kesämökkien omistajien kunnalle maksama vero
24
New cards
Bruttotulot
Tulot (kuten palkka) ennen veroja ja muita pakollisia maksut, kuten työttömyys- sekä eläkevakuutusmaksua sekä ammattiliittoon kuuluvilta jäsenmaksua ja kirkkoon kuuluvilta kirkollisveroa.
25
New cards
Nettotulot
Tulot (kuten palkka) joista on vähennetty verot ja muut pakolliset maksut
26
New cards
Hyödyke
Tuotteet; tavarat tai palvelut joita yritykset myyvät
27
New cards
Tuotannontekijät
Hyödykkeiden valmistamiseen tarvittavaa työvoimaa, raaka-aineita tai koneita (eli pääomaa). Tuotannontekijöiden käyttöön vaikuttaa mitä ollaan valmistamassa ja käytön hinta. Esim. joillain aloilla käytetään mieluummin robotteja kuin ihmistyöntekijöitä, samoin joillain aloilla käytetään mieluummin bangladeshilaisia käsityöläisiä joiden tuntipalkka on 5 senttiä/h kuin suomalaisia käsityöläisiä joiden tuntipalkka on 15e/h, tai varsinkaan koneita, jotka täytyy ostaa ja joita täytyy huoltaa
28
New cards
Kilpailukyky
Jos yritykset pystyvät kilpailemaan, ei synny monopoleja. Tällöin yritykset, ja samalla valtio, on kilpailukykyinen. Suomalaisten yritysten kilpailukyky on tärkeää Suomen taloudelle. Kilpailukykyisessä maassa on korkeasti koulutettuja ihmisiä, ja infrastruktuuri, kuten tiet, satamat ja tietoliikenneyhteydet pysyvät kunnossa. Kilpailukykyä voi heikentää korruptio, luonnonkatastrofit ja levottomuudet. Liian korkeat palkat nostavat hintoja, jolloin ne myös heikentävät suomalaisten yritysten kilpailukykyä ulkomaalaisten yritysten kanssa.
29
New cards
Bruttokansantuote (BKT)
Bruttokansantuote on luku, jolla mitataan onko talous kasvanut viimeisen vuoden aikana. Se saadaan selville niin, että mitataan kaikkien Suomessa tuotettujen hyödykkeiden rahallinen arvo, ja verrataan sitä viime vuoden arvoon. Jos BKT:n jakaa asukasluvulla, sillä voi vertailla eri maiden vaurautta. BKT:ssä ei kuitenkaan näy kotona tehtyä työtä tai harmaata taloutta, eikä se kerro mitä on tuotettu, minkälaisia ympäristövaikutuksia tuotannolla oli tai miten tulot ja hyvinvointi jakautuvat.
30
New cards
Talouskasvu
Talous on kasvanut, jos BKT on noussut. Yleisenä tavoitteena kaikissa maissa on, että talous kasvaa joka vuosi muutaman prosentin. Kun talous kasvaa, elintaso nousee, ja voi kuluttaa enemmän. Tällöin yritykset tuottavat enemmän voittoa, sekä työllistävät enemmän ihmisiä, vastakohdan sijaan, sekä nostavat palkkoja. Talouskasvun aikana valtio ja kunnat saavat enemmän veroja, jolloin valtio voi käyttää rahaa esim. koulujen parantamiseen ja korjaamiseen, tai opintotuen korottamiseen. Talouskasvu kuitenkin myös aiheuttaa ympäristöongelmia, koska se lisää kulutusta ja tavaroiden tuottoa. Jos talouskasvu kuitenkin nostaa pääasiassa palveluiden kysyntää, se ei vaikuta ilmastonmuutokseen.
31
New cards
Inflaatio
Rahan arvo laskee/raha menettää arvonsa; hinnat nousevat ja ostovoima heikkenee. Voi johtua kysynnän tai kustannusten kasvamisesta. Kiihtyy yleensä kun taloudessa menee hyvin.
32
New cards
Deflaatio
Rahan arvo nousee; hinnat laskevat. Johtuu liiasta tarjonnasta vähällä kysynnällä. Hidastaa talouskasvua, heikentää yritysten kannattavuutta, lisää työttömyyttä, laskee veroja ja voi lamaannuttaa talouden.
33
New cards
Kuluttajahintaindeksi
Tutkii 500 paljon ostetun hyödykkeen hintoja ja vertaa niitä edelliseen vuoteen
34
New cards
Noususuhdanne
Talouskasvu on nopeaa; taloudessa on positiivinen kierre, joka hyödyttää kaikkia. Valtiom ja kuntien verotulot kasvavat, työllisyys, palkat ja ostovoima kasvaa. Jos talouskasvu on liian nopeaa, talous ylikuumenee.
35
New cards
Laskusuhdanne
Talouskasvu hidastuu; tuotteet eivät mene hyvin kaupaksi. Työntekijöitä irtisanotaan ja lomautetaan, verotulot vähenevät, mutta tulonsiirtoja tarvitsevien ihmisten määrä kasvaa. Laskusuhdanne voi levitä Suomen vientimaista Suomeen.
36
New cards
Suhdannevaihtelu
Taloudelle tyypillinen nousu- ja laskusuhdanteiden vaihtelu pehmeinä aaltoina.
37
New cards
Taantuma ja lama
Jos laskusuhdanne on normaalia syvempi, ja hyödykkeitä aletaan tuottaa vähemmän kuin yleensä, on kyse taantumasta. Jos lasku kestää pitkään tai on erityisen jyrkkä, kansantalous on lamassa.
38
New cards
Avoin talous
Kansainvälisten markkinoiden vaihtelu vaikuttaa Suomeen, koska Suomi on avoin talous.
39
New cards
Talouspolitiikka
Keinoja, joita hallitus, eduskunta ja EKP käyttää talouden ohjaamiseen. Tavoite pitää talouskasvu yllä, hintojen nousu hitaana ja työttömyys pienenä. Parhaassa tapauksessa myös auttaa taistelemaan ilmastonmuutosta ja saastumista vastaan. Jaetaan kahteen; finanssi- ja rahapolitiikkaan.
40
New cards
Finanssipolitiikka
Politiikkaa, jossa hallitus ja eduskunta yrittävät pitää suhdannevaihtelun ja talouskasvun tasaisena valtion tulojen ja menojen avulla. Finanssipolitiikkaan kuuluu ennen kaikkea tulonsiirroista ja veroista päättäminen.
41
New cards
Rahapolitiikka
EKP:n (EI VALTION) harjoittama politiikka, tavoitteena hintavakaus ja euron ostovoiman suojelu. Tärkein vaikutustapa ohjauskorot.
42
New cards
Euroopan keskuspankki (EKP)
Euromaiden pankkien pankki, lainaa rahaa muille pankeille, vaikuttaa pankkien korkoihin ohjauskorolla, koittaa pitää talouskasvun tasaisena. Voi jopa tehdä lisää rahaa.
43
New cards
Ohjauskorko
EKP:n päättämä korko, joka tasaa suhdannevaihtelua: korkea noususuhdanteessa, jotta ihmiset eivät hankkisi lainoja eivätkä kuluttaisi; matala laskusuhdanteessa, jotta ihmiset hankkisivat lainoja ja kuluttaisivat.
44
New cards
Hintavakaus
Inflaatio 1,9%
45
New cards
Työvoima
Kaikki 15-64-vuotiaat, jotka eivät ole opiskelijoita, eläkeläisiä tai pitkäaikaisesti sairaita
46
New cards
Työtön
Henkilö joka kuuluu työvoimaan, muttei ole töissä
47
New cards
Työllisyysaste
Töissä olevien määrä prosentteina
48
New cards
Pitkäaikaistyötön
Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä ollut henkilö. Ongelmana voi esim. olla, että osaaminen on heikentynyt työttömyyden aikana.
49
New cards
Nuorisotyötön
Alle 25-vuotiaat työttömät. Runsaampaa kuin muu työttömyys. Nähdään myös erityisen ongelmallisena, koska valtio pelkää, ettei tule koskaan saamaan töitä jos ei saa alussa töitä. (Työttömyys on kallista valtiolle)
50
New cards
Suhdannetyöttömyys
Suhdanteen aiheuttama työttömyys
51
New cards
Rakennetyöttömyys
Elinkeinorakenteen muutosten aiheuttama työttömyys, esim. koulutus ei vastaa avoimia työpaikkoja, tai työpaikat eivät sijaitse missä asuu. (esim. hovinarri tai sihteeri)
52
New cards
Kausityöttömyys
Vuodenaikojen vaihtelun aiheuttama työttömyys (esim. lumiauran ajaja)
53
New cards
Kitkatyöttömyys
Äskettäisestä valmistumisesta tai muutosta johtuva työttömyys
54
New cards
Piilotyötön
Työttömyys joka ei näy tilastoissa, eli henkilö ei ole ilmoittanut itseään työnhakijaksi. Esim. työttömyyttä mieluummin valitsee osa-aikatyön, lasten hoitamisen kotona tai opiskelun