aerobinen, aerobic
Happea tarvitseva reaktio, solu tai eliö. Aerobisessa soluhengityksessä energiaa vapautuu soluissa hapen läsnä ollessa.
agrobakteeri, agrobacterium
Maaperäbakteeri (Agrobacterium tumefaciens), jota käytetään geeninsiirrossa kasveihin.
alkiodiagnostiikka, embryo diagnostics
Tutkimus, jonka avulla selvitetään alkion perinnöllisen taudin mahdollisuutta. Alkiodiagnostiikan keinoja ovat geenitestit.
alkoholikäyminen, alcoholic fermentation
Anaerobinen reaktio, jossa glukoosista syntyy etanolia, vettä ja hiilidioksidia sekä vapautuu vähäinen määrä energiaa.
alleeli, allele
Mutaation tuloksena syntynyt geenin vaihtoehtoinen muoto.
allopolyploidia, allopolyploidy
Kromosomistomutaatio, jossa yksilön moninkertaistuneet peruskromosomistot ovat peräisin eri lajeilta.
aluke, primer
Lyhyt yksijuosteinen DNA-jakso, joka tarvitaan aloittamaan koeputkessa DNA-polymeraasin toiminta ja DNA:n kahdentaminen.
anaerobinen, anaerobic
Reaktio, solu tai eliö, joka ei käytä happea energian vapauttamiseen, energiaa vapautuu käymisreaktiossa.
antibiootti, antibiotic
Mikrobin tuottama tai synteettisesti valmistettu aine, joka estää bakteerien lisääntymistä tai kasvua. Esimerkiksi penisilliini.
antibioottivalinta, antibiotic selection
Menetelmä, jonka avulla etsitään tietylle antibiootille vastustuskykyisiä bakteereita. Geeninsiirrossa voidaan käyttää apugeeninä antibioottiresistenssin geeniä. Sen perusteella tehtävän antibioottivalinnan avulla löydetään bakteerit, joihin geeninsiirto on onnistunut.
antigeeni, antigen
Elimistölle vieras molekyyli, joka käynnistää immuunijärjestelmän toiminnan. Esimerkiksi bakteerien ja virusten pintaproteiinit toimivat antigeeninä.
antigeenitesti, antigen test
Diagnostinen pikatesti, joka osoittaa suoraan antigeenin läsnäolon tai puuttumisen.
arkeoni, arcahea
Tumattomiin kuuluva eliö, jonka solurakenne on yksinkertainen: esimerkiksi tumakotelo ja kalvolliset soluelimet puuttuvat. Arkeonit muodostavat toisen eliömaailman kahdesta domeenista.
autopolyploidia, autopolyploidy
Kromosomistomutaatio, jossa yksilön oma peruskromosomisto on moninkertaistunut.
bakteeri, bacteria
Tumattomiin kuuluva eliö, jonka solurakenne on yksinkertainen: esimerkiksi tumakotelo ja kalvolliset soluelimet puuttuvat. Bakteerit muodostavat toisen eliömaailman kahdesta domeenista.
bakteriofagi, faagi, bacteriophage
Bakteerissa lisääntyvä virus.
bioinformatiikka, bioinformatics
Suurten biologisten tietomäärien hallinta ja hyödyntäminen matematiikan, tilastotieteen ja tietotekniikan keinoin.
biologinen monimuotoisuus, biodiversiteetti, biodiversity
Elollisen luonnon monimuotoisuus, joka tarkoittaa erilaisten ekosysteemien ja elinympäristöjen monimuotoisuutta, lajien monimuotoisuutta ja lajin sisäistä perinnöllistä monimuotoisuutta.
biologinen puhdistus, biological wastewater treatment
Jätevesien puhdistukseen kuuluva vaihe, jossa, bakteerit hajottavat jätevedessä olevat orgaaniset aineet epäorgaanisiksi ravinteiksi. Tapahtuu hapellisissa oloissa.
biokatalyytti, biocatalyst
Solun kemiallisia reaktioita nopeuttava molekyyli. Entsyymit toimivat biokatalyytteinä.
biomarkkeri, biomarker
Elimistössä olevia molekyylejä tai muita mitattavia tekijöitä, joita käytetään sairauksien diagnostiikassa ja seurannassa. Esimerkiksi CRP-proteiinin hetkellinen korkea määrä veressä kertoo elimistössä olevasta akuutista tulehduksesta.
biomateriaali, biomaterial
Materiaali, joka on valmistettu biopohjaisista raaka-aineista, kuten kasveista tai kasviperäisistä teollisuuden sivuvirroista, kuten lignoselluloosasta.
biometrinen tunnistus, biometry
Biologisiin ominaisuuksiin perustuvaa yksilöntunnistusta, jossa biologiset ominaisuudet pyritään mittaamaan mahdollisimman tarkasti.
biopankki, biobank
Sisältää näytteenluovuttajien biologisia näytteitä, useimmiten verinäytteitä, sekä tietoja näytteenluovuttajien terveydentilasta ja siihen liittyvistä tekijöistä.
biopolttoaine, biofuel
Kasviperäisiä polttoaineita, joita voidaan valmistaa esimerkiksi öljykasveista, metsäteollisuuden jätemateriaaleista tai levistä.
biopuhdistus, bioremediaatio, bioremediation
Ympäristön puhdistaminen haitallisista aineista eliöiden, esimerkiksi mikrobien tai kasvien, avulla.
bioreaktori, fermentor
Laite, jossa valmistetaan esimerkiksi entsyymeitä biologisten prosessien avulla tai kasvatetaan kasvisolukkoa.
biotalous, bioeconomy
Uusiutuvien luonnonvarojen käyttämistä ravinnon, energian, tuotteiden ja palvelujen tuottamisessa.
biotekniikka, biotechnology
Eliöitä, eläviä soluja tai niiden osia hyödyntävä tekniikka.
bioteollisuus, industrial biotecnology
Teollisuutta, jonka tuotteiden raaka-aineena käytetään luonnosta peräisin olevia materiaaleja tai joiden valmistuksessa, tuotekehittelyssä sekä tutkimuksessa hyödynnetään bioteknologiaa.
Cas-entsyymi, Cas enzyme
Bakteerien entsyymi, joka yhdessä opas-RNA:n kanssa pilkkoo bakteriofagin DNA:n palasiksi, minkä seurauksena bakteriofagin lisääntyminen estyy. Käytetään CRISPR-tekniikassa, kun halutaan esimerkiksi muokata geenejä tai tehdä niitä toimintakyvyttömiksi.
CRISPR-tekniikka, CRISPR technique
Geeninmuokkaustekniikka, jossa Cas-entsyymin avulla leikataan DNA-kaksoisjuoste tarkasti juuri tietyn emäsjärjestyksen kohdalta. Cas-entsyymi ohjataan haluttuun kohtaan opas-RNA:n avulla. Opas-RNA voidaan tehdä laboratoriossa juuri halutunlaiseksi. Tekniikkaa käytetään poisto- ja siirtogeenisten eliöiden tuottamiseen.
diagnoosi, medical diagnosis
Lääketieteelliseen tietoon perustuva käsitys terveysongelman, sairauden tai tautitilan syistä. Se on perustana lääketieteeseen pohjaavalle hoidolle.
DNA, DNA-molekyyli, DNA molecule
Kahdesta juosteesta muodostuva molekyyli, jonka juosteet koostuvat sokeriosasta, fosfaattiosasta ja emäsosasta (adeniini, tymiini, guaniini ja sytosiini).
DNA-nukleotidi, DNA nucleotid
DNA:n rakenneosa, joka koostuu sokeri, fosfaatti ja emäsosasta.
DNA-polymeraasi, DNA polymerase
DNA-kaksoisjuostetta syntetisoiva eli rakentava entsyymi. DNA-polymeraasi käyttää mallina vastakkaissuuntaista juostetta, ja se kykenee rakentamaan uutta juostetta vain yhteen suuntaan (3' g 5'). DNA-polymeraaseja on useita, ja niitä tarvitaan solunjakautumisessa ja vaurioituneen DNA:n korjauksessa.
DNA-rokote, DNA vaccine
Rokote joka sisältää taudinaiheuttajan DNA:ta . Sen avulla elimistön solut saadaan tuottamaan taudinaiheuttajan antigeeniä, joka käynnistää elimistön immunologisen puolustuksen.
DNA-sekvenssi, DNA sequence
DNA:n emäsjärjestys.
DNA-siru, DNA array
Lasinen tai muovinen pieni levy, johon sijoitetaan tutkittavaksi ja tunnistettavaksi jopa kymmeniä tuhansia erilaisia DNA- tai vastin-DNA-paloja (geenejä). DNA-tunniste, DNA-profiili, DNA fingerprints Yksilön tunnistaminen DNA:n toistojaksojen perusteella.
DNA-tunniste, DNA-profiili, DNA fingerprints
Yksilön tunnistaminen DNA:n toistojaksojen perusteella.
DNA-viivakoodi, barcode
Menetelmä, jossa kukin eliölaji saa oman ainutlaatuisen viivakoodinsa. Viivakoodeja voidaan käyttää eliölajien sukulaisuussuhteiden selvittämiseen ja lajintunnistukseen.
domeeni, domain
Geeni- ja molekyylibiologisiin tutkimuksiin perustuva eliöiden luokittelutapa, jossa eliöt jaetaan kahteen domeeniin. Yhden domeenin muodostavat bakteerit ja toisen arkeonit. Tumalliset eliöt kuuluvat arkeonien domeeniin.
eksoni, exon
Geenin koodaavan alueen jaksot, jotka sisältävät informaation proteiinin tai RNA:n rakentumiseen.
eksomi, eksom
Tumallisen eliön perimän kaikkien eksonien muodostama kokonaisuus.
elektroforeesi, geelielektroforeesi, electrophoresis
Laboratoriomenetelmä, jossa erotellaan erikokoisia molekyylejä sähkövirran avulla. DNA- ja RNA-molekyylien erottelu perustuu erikokoisten palasten liikkumisnopeuteen agaroosigeelissä.
eläinjalostus, animal breeding
Eläinten perinnöllisten ominaisuuksien muuttamista erilaisin menetelmin, esimerkiksi valinnan, risteyttämisen tai geenitekniikan keinoin.
endosymbioosi, endosymbiosis theory
Kehityssarja, jonka seurauksena tumallisten solujen mitokondriot ja viherhiukkaset ovat alun perin varhaisen solun sisään joutuneita bakteereita, ja tuman perintöaines on peräisin arkeoneilta.
entsyymi, enzyme
Proteiini, joka katalysoi jotain biokemiallista reaktiota muuttumatta pysyvästi reaktiossa itse.
fagiterapia, phage therapy
Perinteistä antibioottihoitoa korvaava bakteeritautien hoitomuoto. Siinä käytetään spesifisiä bakteriofageja taudinaiheuttajabakteerin tuhoamiseen ilman, että elimistön normaalit bakteerit kuolevat.
fenotyyppitutkimus, phetotyping
Oikeuslääketieteellinen fenotyypitys. fenotyyppitutkimuksilla saadaan joidenkin yksilön näkyvien ominaisuuksien ilmentymisestä.
fotosynteesi, photosynthesis
Yhteyttäminen auringon valoenergian avulla. Monivaiheinen reaktiosarja, jossa auringon valoenergia sitoutuu orgaanisten yhdisteiden sidosenergiaksi.
fylogeneettinen sukupuu, phylogenetic tree
Puumainen kuvaustapa, jolla kuvataan lajien ja eliöryhmien sukulaissuhteita. Laaditaan esimerkiksi DNA-tutkimukseen perustuvan tiedon avulla.
geeni, gene
Solun ja eliön elintoimintoja sekä ominaisuuksien kehittymistä ohjaava DNA:n toiminnallinen jakso.
geenihoito, gene therapy
Sairauden hoitamista geeninsiirron avulla. Geenihoidossa viallinen alleeli korvataan toimivalla alleelilla.
geenikirjasto, gene library
Esim. bakteeriviljelmään siirretty jonkin eliön perimä tai osa siitä. Kirjasto voi koostua eliön koko genomista, joka on pätkitty katkaisuentsyymeillä sattumanvaraisiin paloihin ja liitetty bakteerien plasmideihin. Se voi olla myös eksomikirjasto, joka sisältää ainoastaan kaikkien geenien tai osan geeneistä esonit.
geenimutaatio, gene mutation
Pysyvä perinnöllinen muutos geenin rakenteessa. Geenin eri alleelit ovat syntyneet geenimutaatioiden seurauksena.
geenin ilmentyminen, gene expression
Prosessi, missä geenin sisältämän ohjeen mukaan syntyy geenituote. Geenituote voi olla proteiini tai RNA-molekyyli.
geenipaneeli, gene panel
Laboratoriotesti, jossa sekvensoidaan tietyt kudosnäytteen geenit kohdennetulla rinnakkaissekvensoinnilla. Tarkoituksena on löytää näissä geeneissä ilmeneviä mutaatioita.
geenipankki, gene bank
Geenikokoelma, jonka avulla säilytetään geneettisiä luonnonvaroja; mahdollisimman edustava kokoelma eliöiden kantamasta perintöaineksesta eli DNA:sta.
geenipyssy, gene gun
Laite, jonka avulla soluihin ammutaan DNA:lla päällystettyjä kultapartikkeleja.
geenitekniikka, genetic engineering
Perintöaineksen eristämistä, analysointia, muokkaamista ja siirtämistä muihin eliöihin tai soluihin.
geenitesti, gene test, DNA test
Tiettyjen alleelien tai geenivirheiden etsiminen ja tunnistaminen genomista. Perustuu genomin sekvensointiin.
geneettinen monimuotoisuus, genetic biodiversity
Lajin sisäinen monimuotoisuus.
geneettinen sukututkimus, genetic genealogy
Sukututkimusta, jossa sukulaisuussuhteita selvitetään DNA-testeillä.
genomi, genome
Eliön koko perintöaines.
genomitietokanta, genome database
Integroituja ja tallennettuja genomitiedon lähteitä, joihin on koottu esimerkiksi sekvensoimalla saadut tiedot eliöiden DNA:sta ja RNA:sta.
genotyypitys, genotyping
Joko sekvensoimalla tai DNA-sirujen avulla saatavaa tietoa yksilön geenien eri muodoista.
genomivalinta, genome selection
Jalostettavien eliöiden tutkiminen ja valinta DNA-sirujen avulla.
gramvärjäys, Gram's staining
Värjäysmenetelmä, jota käytetään apuna bakteerien tunnistuksessa. Värjäytymisen lopputulos perustuu bakteerin soluseinän rakenteeseen.
haploidia haploid
Jokaista geeniä on vain yksi kappale eli alleeleilta puuttuvat vastinalleelit.
haploidiajalostus, haploid breeding
Jalostusmenetelmä, jossa tuotetaan haploidisia kasveja.
haploidinen, haploidi, haploid
Solu, jossa on yksinkertainen kromosomisto. Tumattomat eliöt ja virukset ovat haploideja. Tumallisilla eliöillä haploidisia soluja ovat meioosin tuloksena syntyneet sukusolut.
heteroosi, heterosis
Heterotsygoottisen yksilön paremmuus jonkin ominaisuuden suhteen verrattuna vastaavaan homotsygoottiin.
hiilinielu, carbon sink
Runsaasti hiiltä sitovat ekosysteemit, joista tärkeimpiä ovat meret, metsät ja suot.
histoni, histoniproteiini, histone
Pallomaisia proteiineja, joiden ympärille DNA-molekyyli kietoutuu.
hybridi, hybrid
Kahden perimältään erilaisen vanhemman jälkeläinen.
hybridisaatio, hybridization
DNA- tai RNA-juosteiden taipumus muodostaa emästen välisiä sidoksia.
iPS-solu, indusoitu pluripotentti kantasolu, induced pluripotent stem cells, iPSC
Erilaistuneista soluista laboratorio-olosuhteissa aikaansaatuja monikykyisiä kantasoluja. Ne voivat erilaistua minkä tahansa kudoksen soluiksi.
isyystutkimus, paternity test
DNA-toistojaksojen tutkimiseen perustuva tutkimus, jolla selvitetään lapsen isä. Lapsen DNA-toistojaksoja verrataan äidin ja mahdollisen isän toistojaksoihin.
jalostus, selective breeding
Kasvien, eläinten ja mikrobien perinnöllisten ominaisuuksien muuttamista erilaisin menetelmin. Hyötyeläinten tai -kasvien ominaisuuksien parantaminen esimerkiksi valinnan, risteytysten ja geenitekniikan keinoin. Jalostuksella voidaan saada aikaan paremmin tuottavia, terveempiä tai erilaisia ilmasto-oloja kestäviä lajikkeita ja rotuja.
kapsidi, kapsid
Viruksen proteiinimolekyyleistä koostuva kuori.
kasvihormonit, plant hormones
Kasvissa muodostuvia aineita, jotka ohjaavat kasvin kasvua, kehitystä ja elintoimintoja.
kasvijalostus, plant breeding
Kasvien jalostamista esimerkiksi valinnalla, risteyttämällä ja mutaatioiden hyödyntämisellä.
kasviplankton, phytoplankton
Veden pinnalla vapaasti keijuvat mikroskooppiset levät ja syanobakteerit.
katkaisuentsyymit, restriktioentsyymit, restriction enzymes
Entsyymejä, jotka katkaisevat DNA:n kaksoisjuosteen. Geenitekniikassa käytettävät katkaisuentsyymit katkaisevat DNA-molekyylin aina tietyn emäsjärjestyksen kohdalta.
keinotekoinen kromosomi, artificial chromosome
Keinotekoista kromosomia voidaan käyttää vektorina, johon voidaan liittää jopa useiden miljoonien emäsparien verran DNA:ta.
kemosynteesi, chemosynthesis
Eräiden omavaraisten bakteerien ja arkeonien yhteyttämistapa, jossa hiilihydraattien valmistukseen tarvittava energia saadaan epäorgaanisten aineiden hapetusreaktioista eikä valosta.
kerrosviljely, vertikaaliviljely, vertical farming
On viljelytapa, joka säästää huomattavasti tilaa, vettä ja energiaa. Kerrosviljelyn teho perustuu tekoälyyn, joka optimoi kasvuolosuhteet sopivaksi sekä suljettuun kasvutilaan.
kestävä kehitys, sustainable development
Maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuva toiminta, joka turvaa nyt elävien ihmisten tarpeiden tyydyttämisen vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omia tarpeitaan.
kiertotalous, circular economy
On talousjärjestelmä, jonka tavoitteena on, että talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa. Tämä tapahtuu pitämällä materiaalit ja tuotteet mahdollisimman pitkään kierrossa niin, että niiden arvo samalla säilyy.
kitiini, chitin
Sienten soluseinän rakennusaine, kemialliselta rakenteeltaan polysakkaridi.
kloonaaminen, cloning
Perimältään samanlaisten eliöyksilöiden tuottaminen. Geenien kloonaaminen tarkoittaa geenien eristämistä ja monistamista.
klooni, clone
Perimältään samanlaisten yksilöiden joukko.
koetin, probe
Lyhyehkö merkkiaineella varustettu DNA- tai RNA-jakso, jonka avulla voidaan löytää tietty emäsjärjestys perimästä. Koetin tarttuu emäspariperiaatteen mukaisesti kohtiin, joissa on vastaava emäsjärjestys.
koevoluutio, rinnakkaisevoluutio, coevolution
Kahden tai useamman lajin toisistaan riippuvainen evoluutio. Esimerkiksi hernekasvien ja niiden juurissa elävien bakteerien evoluutio.
kompostointi, composting
Esimerkiksi kotitalouksissa syntyvän biojätteen hajottamista mikrobien avulla.
konjugaatio, conjugation
Bakteerien rekombinaatiotapa, jossa luovuttajabakteeri siirtää kopioitunutta perintöainestaan ulokkeen kautta vastaanottajabakteeriin.
koodaava alue, coding region
Geenin osa, joka sisältää informaation proteiinin tai RNA:n rakentamiseen.
kromosomistomutaatio, genome mutation
Mutaatio, jossa kromosomien määrä muuttuu.
kudosteknologia, tissue engineering
Kudosten tai elinten rakentamista solujen, kasvutekijöiden ja biomateriaalien avulla. Esimerkiksi keinoihon valmistus.