1/74
Medische Hulpverlening Rotterdam
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
EBP (evidence based practice)
Het zorgvuldig, expliciet en oordeelkundig gebruik van het huidige beste bewijsmateriaal (bewijs en evidence) om beslissingen te nemen met individuele cliƫnten (en/of hun naasten) over goede of gewenste zorg of behandeling
3 Pijlers van EBP
Het best beschikbare wetenschappelijke bewijs, de klinische ervaring en vaardigheden van de professional, de wensen, waarden en voorkeuren van de patiƫnt
Praktijkgericht onderzoek
Onderzoeken waarvan de vraagstelling wordt ingegeven door de beroepspraktijk en de opgedane kennis direct kan bijdragen aan die beroepspraktijk.
Klinische relevantie
Het vermogen van een therapie om de manier waarop de patiƫnt zich voelt, functioneert en/of overleeft te verbeteren.
Implementatie
Invoeren van beleid, richtlijnen of protocollen
Pyramide van Haynes
Pyramide waarbij de mate van betrouwbaarheid weergeven wordt. De bovenste laag is het meest betrouwbaar. De onderste laag het minst betrouwbaar.
Hypothese
Een toetsbare stelling waarmee je een voorlopig antwoord op de onderzoeksvraag geeft.
Interventie
Een handeling die je toepast
PICO-vraag
Patient, Intervention, Comparssing en Outcome. Hiermee formulier je een onderzoeksvraag
Richtlijn
Landelijk geldende, vakinhoudelijke aanbeveling om zorgverleners en patiƫnten te helpen bij beslissingen over passende zorg in specifieke situaties.
Kwaliteitsbeoordeling
Beoordelen van onderzoeken op basis van validiteit, betrouwbaarheid, bruikbaarheid, onafhankelijkheid, generaliseerbaarheid, representativiteit, toetsbaarheid, repliceerbaarheid en reproduceerbaarheid.
Kwalitatief onderzoek
Onderzoek waarbij gegevens worden verzameld over de beleving, ervaringen, verwachtingen of attitudes van een beperkt aantal proefpersonen dmv interview, observaties en focusgroepdiscussies.
Kwantitatief onderzoek
Onderzoek waarbij een groot aantal proefpersonen gegevens verzameld worden die makkelijk in cijfers zijn uit te drukken.
Randomized Controlled Trial (RCT)
Gerandomiseerd experiment met controlegroep, meestal blind of dubbel blind uitgevoerd.
Cohort onderzoek
Onderzoek waarbij een vaststaande groep mensen wordt gevolgd
Systematic review
Overzichtsartikel waarbij de bestaande literatuur op systematische wijze in kaart gebracht wordt om tot een algemene conclusie te komen. (meestal met een meta-analyse)
Longtiudinaal onderzoek
Onderzoek waarbij de periode van dataverzameling meerdere meetmomenten in de tijd bevat.
Case-control onderzoek
patiĆ«nt-controleonderzoek; onderzoek waarbij de groepen zijn ingedeeld op basis van uitkomst: een āziekeā patiĆ«ntengroep en een groep niet zieke patiĆ«ntengroep.
Narratieve review
Overzichtsartikel waarbij een samenvatting gegeven wordt van de bestaande literatuur, meestal vanuit het gezichtspunt van auteur.
Observatieonderzoek
Onderzoek waarbij de onderzoeker niet ingrijpt, maar zich beperkt tot het verrichten van waarnemingen en metingen in de bestaande situatie.
Cross-sectioneel onderzoek
Dwarsdoorsnede onderzoek waarbij alle gegevens op hetzelfde moment verzameld worden.
Dubbelblind onderzoek
Onderzoek waarbij participanten, onderzoekers en data-analisten niet weten in welke groep de participanten zijn ingedeeld
Prospectief onderzoek
Onderzoek waarbij je vooruit kijkt in de tijd; de uitkomst moet bij de start van het onderzoek nog optreden
Retrospectief onderzoek
Onderzoek waarbij je terugkijkt in de tijd om er achter te komen welke variabelen op de uitkomst van invloed waren
Follow up onderzoek
Onderzoek waarbij je de proefpersoon volgt in de tijd
P-waarde
Geeft de waarschijnlijkheid aan dat bepaalde observaties zouden optreden onder de voorwaarde dat de nulhypothese waar is. (<0,05 waarschijnlijk significant verschil)
T-toets / T-test
Statische toets om de gemiddelden van twee groepen met elkaar te vergelijken
(statistische) significantie
Als een resultaat statische significant is, is het onwaarschijnlijk dat het alleen door toeval/willekeurige factoren kan worden verklaard
Variabele
Kenmerken of eigenschappen die verschillende waarden kunnen aannemen.
Betrouwbaarheidsinterval
Een reeks waarden die wordt gebruikt om een onbekende parameter van een populatie (zoals het gemiddelde of de proportie) te schatten, met een bepaald niveau van zekerheid
Gemiddelde
Te bereken door de som van alle waardes te delen door het totaal aantal waarden
Mediaan
Is de middelste score van alle waarden. Eerst worden alle waarden van een variabele van laag tot hoog geordend. Daarna wordt bepaald welke score de middelste is uit de cijferreeks.
Effectgrootte
Laat zien hoe betekenisvol de relatie tussen variabelen of het verschil tussen de groepen is. Het zegt iets over de praktische relevantie / praktische significantie van een onderzoeksresultaat.
Heterogeniteit
De variatie of verschillen tussen studies die opgenomen worden in systematische review.
Homogeniteit
De mate waarin de verschillende vragen in een test of vragenlijst onderling samenhangen en een begrip betrouwbaar meten.
Meta-analyse
Analyse waarin de resultaten van verschillende onderzoeken worden samengevoegd en herberekend tot een algemene uitkomst.
Forest plot
Een illustratie van een meta-analyse. Het toont de resultaten van zowel elke individuele studie als het gecombineerde resultaat van de meta-analyse. De inschatting en betrouwbaarheidsinterval worden weergegeven voor elke individuele studie. Het gecombineerde resultaat wordt onderaan weergegeven in de vorm van een diamant.
Randomisatie
De toewijzing van de proefpersoen aan de groepen op basis van toeval
Blindering
Onbekend houden of de proefpersonen in de experimentele groep of in de controle groep zit.
Enkelblind
Onbekend houden of de proefpersonen in de experimentele groep of in de controle groep zit voor degene de de uitkomst meet.
Steekproef
Gedeelte uit een populatie op basis waarvan je uitspraken doet over die populatie.
Onderzoekspopulatie
Personen die aan het onderzoeken deelnemen. Zij vormen een steekproef uit een grotere populatie waarover je uitspraken wilt doen
Abstract
korte samenvatting van een onderzoek
Inleiding
Leidt de lezer in in het onderwerpen geeft achtergrondinformatie over het onderwerp, om te begrijpen waarom de onderzochte problematiek relevant is, waar het probleem uit voort komt en hoe daaruit de vraagstelling is ontstaan.
Doelstelling
Antwoord op de vraag waarom je dit onderzoek uitvoert en wat het belang is van de kennis die dit onderzoek voortbrengt.
Onderzoeksvraag
Ook wel vraag- of probleemstelling genoemd. Beschrijft wat er wordt onderzocht en geeft de inhoud van het onderzoek. De onderzoeksvraag komt vanuit de probleemanalyse en hangt nauw samen met de doelstelling
Methode
Staat vermeld en verantwoord wat er onderzocht is, wie er onderzocht is/zijn en welke wijze dit gedaan is. hierbij geldt de eis van repliceerbaarheid. Dit hoofdstuk geeft het recept waarmee iemand ander het onderzoek zou kunnen herhalen
Resulataten
Dit hoofdstuk bevat de resultaten van de data-analyse, zo objectief en beknopt mogelijk.
Discussie
Hier vindt de interpetatie van de resultaten plaats. De volgende onderwerpen worden besproken. Sterke en zwakke kanten van de onderzoeksmethode, sterke en zwakke kanten van de uitvoering van het onderzoek, per gevonden resultaat wordt een vergelijking met de literatuur gedaan, bevestigen de resultaten de hypothesen of moeten deze verworpen worden.
Conclusie
Wordt kort en krachtig antwoord gegeven op de onderzoeksvraag en deelvragen. Deze komt altijd logisch voort uit de discussie en bevat geen nieuwe informatie. Het bevat duidelijk minder worden, maar gaat wel kort in op de eventuele beperkingen van het onderzoek.
Referenties
Literatuurlijst
Odds ratio
risicomaat: de verhouding tussen het aantal geĆ«xponeerden gedeeld door het aantal niet geĆ«xponeerden onder de āziekenā en het aantal geĆ«xponeerden gedeeld door het aantal niet-geĆ«xponeerden onder de āniet-zieken.ā
Prevalentie
Het aantal personen dat een bepaalde ziekte op bepaald moment of gedurende bepaalde periode heeft.
Incidentie
Het aantal nieuwe gevallen of personen met een bepaalde ziekte in een bepaalde periode.
Morbiditeit
mate waarin ziekte of ongezonde toestand voorkomt in een bepaalde populatie
Sensitiviteit
Percentage van de zieken dat terecht een positieve testuitslag krijgt.
Informatie bias
Dit ontstaat wanneer de informatie die wordt verzameld in een onderzoek onnauwkeurig of onvolledig is, wat kan leiden tot verkeerde conclusies
Publicatie bias
Dit treedt op wanneer alleen studies met positieve of significante resultaten worden gepubliceerd, terwijl onderzoeken met negatieve of niet interessante resultaten worden genegeerd.
Taalbias
Deze bias doet zich voor wanneer studies die in bepaalde talen zijn geschreven vaker worden gepubliceerd of geciteerd terwijl studies in andere talen worden overgeslagen.
Selectie bias
Dit gebeurt wanneer de deelnemers aan een onderzoek niet representatief zijn voor de gehele populatie, wat kan leiden tot scheve resultaten.
Performance bias
Dit treedt op wanneer de deelnemers aan verschilleden groepen in een onderzoek anders worden behandeld, wat kan beĆÆnvloeden hoe goed de behandelingen werken
Detection bias
Deze bias ontstaat wanneer verschillende groepen in een onderzoek op verschillende manieren worden gemonitord of beoordeeld, wat kan leiden tot een vertekend beeld van resultaten.
Reporting bias
Dit treedt op wanneer alleen bepaalde resultaten van een onderzoek worden gerapporteerd, meestal de significante of gewenste resultaten, terwijl andere resultaten worden weggelaten.
Confounding
het verwarren van twee effecten. Hiervan is sprake als een verstorende variabele (confounder) de relatie tussen de onafhankelijke en afhankelijke variabele vertekent.Ā
Systematische fout
Fout in een meting of onderzoek waardoor het resultaat van de meting og het onderzoek op systemische wijze afwijkt van de werklelijkheid.
Betrouwbaarheid
De mate waarin het resultaat van het onderzoek of de meting hetzelfde zou zijnĀ als je het onderzoek of de meting zou herhalen
Interne validiteit
De mate waarin je met zekerheid kunt stellen dat een gevonden causale relatie niet kan worden uitgelegd door andere externe factoren
Externe validiteit
De mate waarin je de resultaten van je onderzoek kunt generaliseren naar andere omstandigheden en groepen
Generaliseerbaarheid
De mate waarin je de resultaten kunt toepassen op een brede context
Medische ethische toetsing commissie
Is een wettelijke erkende commissie die medisch-wetenschappelijk onderzoek met proefpersonen beoordeelt
WMO
Wet Maatschappelijke Ondersteuning, vanuit de gemeente of WMO loket wordt er begeleiding en dagbestending, ondersteuning om de mantelzorg tijdelijk te ontlasten, een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis, opvang in geval van huiselijk geweld en mensen die dakloos zijn
Standaard deviatie
De maat die de spreiding van een variabele aangeeft
Validiteit
De mate waarin een onderzoek meet wat het beoogt te meten?
Patiƫntcontroleonderzoek
Een onderzoek waarbij patiƫnten met een bepaalde aandoening worden vergeleken met mensen zonder die aandoening
Case studie
Wat is de naam van een gedetailleerde analyse van een enkel geval of een kleine groep gevallen binnen een bepaalde context?