Vår hållbara värld - Begrepp

studied byStudied by 58 people
5.0(2)
learn
LearnA personalized and smart learning plan
exam
Practice TestTake a test on your terms and definitions
spaced repetition
Spaced RepetitionScientifically backed study method
heart puzzle
Matching GameHow quick can you match all your cards?
flashcards
FlashcardsStudy terms and definitions

1 / 26

flashcard set

Earn XP

27 Terms

1

Klimat

Vädrets egenskaper på en viss plats under lång tid, såsom temperatur, vind och luftfuktighet. Mäts ofta i 30-årsperioder.

New cards
2

Biobränsle

Bränslen som har organiskt ursprung och kommer från de växter som finns på vår jord just nu. Exempelvis ved, rapsolja, biogas, men även från organiskt avfall.

New cards
3

Cradle to cradle (C2C)

“Från vaggan till vaggan” istället för “från vaggan till graven”. En varas livscykel, där den aldrig blir avfall, utan återgår till systemet genom någon form av återanvändning. Se även Livscykelanalys.

New cards
4

Ekosystem

Allt som lever och alla livsmiljöer, som fungerar ihop inom ett område, till exempel en bit natur och alla dess djur och växter samt marken, vattnet och klimatet.

New cards
5

Energibesparing

När mindre energi används, antingen genom energieffektivisering eller genom att använda mindre energi (släcka lampan).

New cards
6

Energieffektivisering

När energi används smartare så att vi med mindre energi får ut samma nytta som tidigare, till exempel LED-lampa istället för glödlampa.

New cards
7

Energikälla

Något i naturen som kan omvandlas till energi som vi människor kan använda. Till exempel uran, kol, olja, vindar, strömmande vatten, solstrålning och skogar.

New cards
8

Energiprincipen

Innebär att energi aldrig kan skapas eller förstöras, bara omvandlas mellan olika former.

New cards
9

Energismart

Beskriver någon eller något som inte använder energi i onödan och som väljer förnybar energi istället för icke förnybar energi.

New cards
10

Energitjuv

Någon eller något som slukar mer energi än nödvändigt.

New cards
11

Extremväder

Väderföreteelser såsom extrem hetta, översvämningar tromber och cykloner. Dessa ökar i takt med klimatförändringarna.

New cards
12

Fossil energi

Består av biobränsle som bildades för miljontals år sedan, genom att biomassa lagrades i jorden under mycket lång tid. När den används frisläpps koldioxid, vilket förändrar jordens klimat. Fossil energi finns i fossilgas, skiffergas, torv, brunkol, stenkol och olja.

New cards
13

Förnybara energikällor

Energikällor som återbildas och därför inte tar slut. Alla förnybara energislag får ursprungligen sin energi från solen. Exempel på förnybara energikällor är vattenkraft, solenergi, vindkraft, vågkraft och biobränslen.

New cards
14

Global uppvärmning

Uppvärmning av jordens atmosfär och hav som huvudsakligen orsakas av människans utsläpp av växthusgaser. Den globala uppvärmningen beror på förstärkningen av den naturliga växthuseffekten. Se även klimatförändring.

New cards
15

Globala målen för hållbar utveckling

Även Globala hållbarhetsmålen. 17 mål som världens länder tillsammans har tagit fram för att utrota extrem fattigdom, begränsa den globala uppvärmningen och minska ojämlikheter och orättvisor i världen. De ersatte millenniemålen från och med år 2015.

New cards
16

Hållbar utveckling

När samhället utvecklas på ett sådant sätt att vi som lever i dag kan få våra behov uppfyllda, samtidigt som vi vårdar jorden så väl att även framtidens människor kommer att kunna få sina behov tillgodosedda.

New cards
17

Icke förnybara energikällor

Energikällor som nybildas mycket långsamt, eller inte alls, och därför kan ta slut här på jorden. Exempelvis fossila bränslen och uran.

New cards
18

Klimatförändring

Förändringar av klimatet över tid. Klimatförändringar har alltid skett naturligt, till exempel genom vulkanutbrott eller ändringar i jordens omlopp kring solen. Klimatet har dock aldrig ändrats så snabbt som idag, vilket beror på människans förbränning av fossil energi. Se även global uppvärmning.

New cards
19

Klimatskeptiker

Person som ifrågasätter de politiska och vetenskapliga uppfattningarna att människas utsläpp

New cards
20

Klimatsmart

Beskriver någon eller något som inte släpper ut växthusgaser i onödan.

New cards
21

Koldioxid (CO2)

En växthusgas som bildas vid förbränning eller förmultning, och som tas upp vid fotosyntes. När vi förbränner fossila bränslen ökar halten koldioxid i atmosfären, vilket leder till global uppvärmning.

New cards
22

Livscykelanalys (LCA)

En metod för att beskriva varors miljöpåverkan. Ofta görs livscykelanalyser från vaggan till graven, vilket betyder att analysen börjar då råvarorna utvinns ur naturen och slutar när varan hanteras som avfall. Se även Cradle to cradle

New cards
23

Metangas (CH4)

Färg- och luktfri växthusgas som är 34 gånger starkare än koldioxid. Metan bildas när organiskt material bryts ner utan syre. Mest metan finns under marken, till exempel under permafrosten. Gasen bildas även i magen på idisslande djur, såsom kor och får. Produktion av kött och olje- och gasutvinning orsakar stora utsläpp av metangas.

New cards
24

Ozonlagret

Ett lager av ozon som ligger i ett skikt i stratosfären, där det skyddar jorden mot skadlig UV-strålning. Utsläpp av till exempel freoner har tunnat ut ozonlagret. Tack vare internationella överenskommelser har ozonlagret börjat repareras.

New cards
25

Parisavtalet

Klimatavtalet som världens länder kom överens om i Paris 2015, med målet att jordens temperaturökning ska hållas under två grader, helst högst 1,5 grad.

New cards
26

Växthuseffekt

Egenskap hos atmosfären som gör att jordens medeltemperatur är högre än den skulle varit utan atmosfär. Människans utsläpp av växthusgaser förstärker växthuseffekten, vilket leder till klimatförändringar.

New cards
27

Växthusgaser

De gaser som gör att atmosfären fungerar som ett växthus. Växthusgaser hindrar mycket av den värmestrålning som är på väg att lämna jorden och skickar tillbaka den mot jordytan. Koldioxid, metan, lustgas och vattenånga är exempel på växthusgaser.

New cards
robot