Prov i naturkunskap 1b - Människokroppen

studied byStudied by 2 people
5.0(1)
Get a hint
Hint

Ge exempel på en sockering som består av en “Sockerring”

1 / 51

encourage image

There's no tags or description

Looks like no one added any tags here yet for you.

52 Terms

1

Ge exempel på en sockering som består av en “Sockerring”

Monosackarider, till exempel glukos. 


New cards
2

Ge exempel på en sockering som består av två “sockerringar”

Disackarider, till exempel sackaros (glukos + fruktos)

New cards
3

Ge exempel på en sockering som består av “många sockerringar”

Polysackarider, till exempel cellulosa eller stärkelse. 

New cards
4

Varför är det nyttigt med cellulosa i maten trots att vi inte utnyttjar dess energiinnehåll?

Cellulosa innehåller ingen näring och kroppen kan inte bryta ner det, men det är ändå bra för kroppen eftersom det motverkar förstoppning.

New cards
5

Vad är det för skillnad på mättade och omättade fettsyror när det gäller molekylens uppbyggnad?

Fettmolekyler är uppbyggda av en glycerolmolekyl och tre fettsyramolekyler. En fettsyra är en lång kedja av kolatomer. Omättade fetter har dubbelbindningar mellan fettsyrorna medan mättade fetter har fettsyror med enkelbindningar.

New cards
6

Vad är det för skillnad på mättade och omättade fettsyror när det gäller smältpunkten?

Produkter som innehåller mättat fett är fasta i rumstemperatur medan omättade fetter är flytande i rumstemperatur. 


New cards
7

Ge exempel på vad fett används till i naturen

Sälar kan ligga på is utan att frysa eftersom deras fettlager i underhuden isolerar mot kyla. Flyttfåglar använder fettet de lagrat från maten de ätit som bränsle när de flyger långa sträckor. 

New cards
8

Varför är det viktigt att maten innehåller essentiella aminosyror

Det finns 8 aminosyror (av de 20 vi behöver) som kroppen inte kan producera själv. Dessa kallas essentiella och på grund av att kroppen inte själv kan skapa dem måste vi få i oss dem genom maten.  


New cards
9

Varför måste järn ingå i födan?

Järn är en mineral som behövs för att bygga upp blodet. Det är byggsten i hemoglobin och får man inte i sig tillräckligt med järn kan det leda till något som kallas för blodbrist. Det som sker är vid brist på järn är att det skapas för lite hemoglobin, vilket leder till att syretransporten försämras. Detta kallas också för anemi. 


New cards
10

Hur får människan vitamin D?

Människan får vitamin D från solens UV-strålning. När den når huden bildas D-vitamin. Man kan också få i sig det genom att äta fisk och ägg eller genom kosttillskott. 

New cards
11

Vad orsakar skörbjugg?

Skörbjugg, alltså att man får blödande slemhinnor och huden blir skör, orsakas av att man under en längre tid får i sig för lite C-vitamin. 

New cards
12

Vad är ett enzym och vad har de för uppgift i kroppen?

Enzymer är proteiner som fungerar som katalysatorer. Detta innebär att de påskyndar kemiska reaktioner i kroppen utan att själva förbrukas. Till exempel hjälper enzymer till att spjälka maten och näringsämnena vi får i oss. 

New cards
13

Ge en utförlig beskrivning av födans väg från munhålan till ändtarmen. Nämn i din beskrivning minst 3 enzym som bryter ner näringsämnen i maten.

Först kommer maten till munnen där den bearbetas av våra läppar, vår tunga och kinder samtidigt som den blandas med saliv för att den ska bli lättare att svälja. Våra framtänder klyver maten medan kindtänderna krossar den. Saliv bildas i spottkörtlarna och innehåller bland annat enzymet amylas som påbörjar nedbrytningen av stärkelse från kolhydrater. 


När maten sedan sväljs hamnar den i det hålrum som finns mellan munhålan och näshålan, alltså svalget. Svalget fortsätter ända ner i matstrupen. När maten nuddar den bakre svaljväggen utlöses en reflex. Detta leder till att muskelrörelser sätts igång, som kallas peristaltiska rörelser. Samtidigt fortsätter amylaset i svalget bryta ner stärkelse. 


Maten lagras sedan i magsäcken, för att med jämna mellanrum kunna skjutas vidare i tarmsystemet. I magsäcken fortsätter också matspjälkningen. Maten knådas och blir blandad med magsaft. Denna innehåller saltsyra, slem och enzymet pepsin. Här slutar amylaset verka eftersom det inte trivs i en sur miljö, men pepsin (som bryter ner protein) trivs här då det trivs bra i sura miljöer.  Maten blandas här även med galla från levern. Gallan finfördelar fett och gör det enklare för enzymer att späjlka det.


Efter magsäcken kommer maten till tolvfingertarmen, tunntarmens första del. Här blandas maten med bukspott (innehåller enzymer som trypsin som spjälkar protein, amylas och lipas som spjälkar fett.) När maten når tunntarmen blandas den med tarmsaft som gör tarminnehållet lättflytande. Sönderdelning av ämnena och maten slutar här. Kolhydraterna slutar som monosackarider, proteinerna som fria aminosyror och fettmolekylerna spjälkas till glycerol och fettsyror. Tunntarmens tarmludd tar upp näring.

Slutligen kommer maten till tjocktarmen som tar upp det mesta av vattnet. Tarmfloran, bakterierna, i tjocktarmen bryter ner de ämnen enzymerna ej kunnat bryta ner => gas bildas.

New cards
14

Beskriv nervimpulsernas väg vid en reflexrörelse

Det som sker är att nerverna i fingret skickar en signal, eller nervimpuls, till ryggmärgen. Sedan skickar ryggmärgen tillbaka en nervimpuls till en nerv som är ansluten till muskelfibrer. Dessa muskelfibrer spänns och fingret rycks bort. Ryggmärgen skickar också nervimpulser till hjärnan så att en känsla av smärta uppkommer. 

New cards
15

Hur sker impulsöverföringen från nervceller till muskelceller? Beskriv i detalj

Det börjar med att nervimpulserna leds från cellens mitt, cellkroppen, genom en lång nervtråd som kallas för axon. (Impulserna är elektriska laddningar som uppstår genom att jonkanalerna i en nervcell öppnas och släpper igenom joner som ändrar laddningen i cellen) . Nervimpulserna förs sedan över till andra celler, till exempel muskelcellen, med hjälp av synapser. Signalen leds till nervändslutet. Mellan nervändslutet och mottagarcellen finns ett mellanrum som kallas för synapsspalt. Här kan inte längre impulserna överföras på elektrisk väg, utan överförs istället på kemisk väg. 


I nervändsluten förvaras signalämnen i små blåsor. När signalämnena nuddar receptorerna som finns i mottagar cellens cellmembran, utlöser de ett svar i mottagarcellen. I detta fallet, med en muskelcell, blir det att musklerna drar ihop sig. 

Exempel på signalämnen är:

Acetylkolin

Dopamin

Endorfiner


New cards
16

Vad är endorfiner?

Endorfiner är ett hormon som frigörs från kroppen när vi rör oss, till exempel när vi springer eller skrattar. Ämnet kan till exempel göra oss glada och ge oss lyckokänslor. 


New cards
17

Nämn något om funktionen hos var och en av följande delar av hjärnan - Storhjärnan

Storhjärnan kontrollerar våra sinnen, alltså till exempel syn och hörsel. 

New cards
18

Lillhjärnan

Samordnar impulser från våra sinnesorgan och ser till exempel till att vi håller balansen och att våra rörelser är mjuka och stabila. 


New cards
19

Hjärnbarken

Hjärnbarken har det huvudsakliga ansvaret för våra tankar, känslor och minnen. 

New cards
20

Hjärnstammen

Hjärnstammen reglerar de autonoma funktionerna, alltså de som är självgående. Till exempel vårt blodtryck eller matsmältningen. 

New cards
21

Vad är ett hormon?

Ett hormon är ett kemiskt ämne som påverkar olika saker i kroppen, till exempel ämnesomsättningen och tillväxten. 


New cards
22

Vad är hypofysen?

Hypofysen är den viktigaste hormonbildande körteln. Den bildar hormoner som sedan påverkar andra körtlar i kroppen att också bilda hormoner. 


New cards
23

Vilket organ i kroppen bildar insulin?

Bukspottkörteln

New cards
24

Vad kallas sjukdomen som beror på insulinbrist?

Diabetes

New cards
25

Hur påverkas kroppen av insulinbrist?

Utan insulin kan kroppens celler inte ta upp och lagra så mycket socker. Detta leder till höga blodsockernivåer. 

New cards
26

Vilka hormon bildar binjurarna i kroppen? Vad har detta hormon för effekt på kroppen?

Binjurarna bildar de hormon som sprids när vi är stressade, alltså adrenalin och noradrenalin. Detta leder till en ökad vakenhet, hjärtverksamhet, blodflöde till muskler, blodsockerhalt och en minskad aktivitet i matspjälkningsorganet. 

New cards
27

Nämn ett manligt och ett kvinnligt könshormon

Östrogen är ett kvinnligt könshormon och testosteron ett manligt. 


New cards
28

Beskriv kortfattat det stora och det lilla kretsloppet, nämn de organ, artärer och vener som blodet passerar

Det stora kretsloppet är där blodet når ut till hela kroppen. Syrerikt blod transporteras från hjärtats vänstra kammare genom aortan och andra artärer. Sedan transporteras det genom små kapillärer. Då avger det syre och näringsämnen och blir syrefattigt. Eftersom kapillärernas väggar är så tunna kan syre och andra ämnen lätt passera genom och gå ut till kroppens olika vävnader som behöver det.  Samtidigt tar blodet upp olika avfallsprodukter. Det syrefattiga blodet leds sedan genom venerna tillbaka till hjärtats högra kammare. 


Under det lilla kretsloppet leds det syrefattiga blodet från hjärtats högra kammare genom lungartären och tar upp syre och avger koldioxid när det åker genom kapillärerna. Blodets leds till lungorna och sedan leds det syrerika blodet genom lungvenen tillbaka till hjärtats vänstra kammare. 


Venerna pumpar blodet tillbaka till hjärtat och det fungerar på det sättet att det finns muskler kring venerna där det sker sammandragningar. Detta gör att venerna trycks ihop och blodet förs tillbaka mot hjärtat. Det finns också klaffar i venerna som gör att blodet färdas i rätt riktning. 


New cards
29

Vilka uppgifter har blodet i kroppen?


Blodets uppgifter är att:

  • Transportera syre från lungorna till cellerna

  • Transportera koldioxid från cellerna till lungorna

  • Transportera näringsämnen och avfall till och från cellerna

  • Transportera hormoner och andra signalämnen

  • Reglerar kroppstemperaturen

  • Deltar i immunförsvaret

  • Levrar sig om man skadar ett blodkärl

New cards
30

Vad är en kapillär? Vad händer i dessa?

Kapillärerna är nät av tunna blodkärl. Eftersom att deras väggar är så tunna kan näringsämnen, vätska och avfallsprodukter lätt passera igenom och på detta sättet avger blodet syre och näringsämnen till vävnader. 


New cards
31

Vad har röda blodkroppar för uppgift i kroppen?

Röda blodkroppar innehåller hemoglobin som transporterar och binder syret från lungorna. De röda blodkropparna är formbara så att de enkelt ska kunna ta sig igenom kapillärerna och ut i kroppen. Hemoglobinet innehåller också järn som gör de röda blodkropparna röda. 


New cards
32

Vilka olika uppgifter har skelettet?

Skelettets uppgifter är bland annat att:

  • Skydda organ

  • Hålla kroppen upprätt

  • Bilda röda blodkroppar (i benmärgen)

  • Vara som ett fäste för våra muskler

New cards
33

Varför bildas mjölksyra i musklerna?

För att kunna spjälka glukos behöver musklerna ha tillgång till syre. Vid syrebrist kan inte glukoset spjälkas helt, och det bildas istället mjölksyra i ett försök att ge energi till kroppen. Men mjölksyra ger oss inte lika mycket energi som när glukos förbränns med syre. Dessutom orsakar det muskelvärk. 


En sak som kan förhindra syrerikt blod från att nå musklerna är att arbeta mycket statiskt. Då klämmer musklerna olika blodkärl i kroppen.


New cards
34

Vad är skillnaden mellan glatt- och skelettmuskulatur?


Skelettmuskulatur är viljestyrda muskler medan glatt muskulatur är icke viljestyrda muskler. Skelettmuskulaturen är dessutom snabba men mindre uthålliga medan glattmuskulaturen är långsammare men mer uthålliga. 


Exempel på glatt muskulatur är huden, tarmarna och blodkärlen. Exempel på skelettmuskulatur är biceps och triceps. 


New cards
35

Beskriv begreppen…

DNA:

Dexiribonukleinsyra - en makromolekyl (stor molekyl) som utgör arvsmassan i alla levande varelser, men även virus

New cards
36

Arvsmassa:

Allt vårt DNA, alla gener

New cards
37

Gen:

Ett avsnitt av DNA som innehåller information om olika saker, ex ögonfärg

New cards
38

kromosom:

DNA trådar lindade runt proteiner, Innehåller DNA,i varje cell finns 46 DNA molekyler, 23 kromosompar

New cards
39

Ribosom:

En organell i cellen där protein bildas

New cards
40

Mutation:

Förändring i cellens genetiska material

New cards
41

Förklara hur proteinsyntesen går till

  1. Transkription - processen där mRNA bildas (i cellkärnan)

DNA-helixen öppnar upp sig och in kommer mRNA (messenger RNA) och kopierrar kvävebasernas ordning (OBS: förutom med A. A paras ej ihop med T, utan U (uracil). => mRNA sätter sig i ribosomen

  1. Translation - processen där mRNA kopplas ihop med tRNA (i ribosomen)

tRNA (transport RNA), är aminosyror som svävar runt med 3 kvävebaser kopplade till sig. Varje tRNA molekyl (antikod) med tre kvävebaser kopplas ihop med en mRNA (kod) triplett av kvävebaser. Tillslut blir det en lång kedja av aminosyror - ett nytt protein har skapats.

exempel på tRNA molekyler: Met (UAC) Lys (UUU)

New cards
42

Vad är replikation?

När en exakt kopia av DNA bildas, sker inför celldelning

New cards
43

Vilka är de olika kvävebaserna?

I DNA:

A(denin)

T(ymin)

C(ytosin)

G(uanin)

I RNA:

U(racil)

New cards
44

Vad har vita blodkroppar för uppgift i kroppen?

De försvarar kroppen mot infektioner. Infektion = kroppen har angripits av svamp, virus eller bakterier. När detta händer reagerar kroppen med en inflammation för att försvara sig. Blodkärlen vidgas och mer blod strömmar till området => man blir svullen. Det finns tre typer av vita blodkroppar: Granulocyter, Lymfocyter och Monocyter. De vita blodkropparna sprider antikroppar. 


Alla virus och bakterier har speciella kännetecken som kallas antigener.  Antikropparna känner igen och fastnar på antigenerna och kan klumpa ihop bakterierna så att de lättare går att förstöra av ätarceller. Antikropparna hjälper också ätarcellerna att upptäcka smittan. 

Bildar även minnesceller => sprider snabbt antikroppar om samma sjukdom drabbar oss igen, vi blir immuna.

New cards
45

Beskriv vad som händer efter att du skurit dig och börjat blöda

Blodkärlet drar ihop sig för att minska blödningen och blodplättar, eller trombocyter, flödar till öppningen av såret. Blodplättarna fastnar på den skadade blodkärlsväggen, dessutom ger de ifrån sig ämnen som gör att blodkärlens väggar drar ihop sig mer och mer.

Därefter bildar proteinet fibrin starka trådar som förstärker blodplättarnas skydd. Blodet stelnar kring såret, det levrar sig. Kalcium är viktigt för att blodet ska kunna stelna. 

New cards
46

Beskriv AB0-systemet och varför det är viktigt att få rätt typ av blod vid en blodtransfusion

Blodgrupperna: A, B, AB och 0

Bestäms av vilken sorts antigen som sitter på den röda blodkroppen.

A: antigen A, antikropp B

B: antigen B, antikropp A

AB: antigen A och B, antikropp ingen

0: antigen ingen, antikropp A och B

Antikropparna angriper antigenerna, och därför kan man inte till exempel ha både antigen A och antikropp A. Då skulle den egna röda blodkroppen angripas. Därför är bara vissa kombinationer möjliga vid en blodtransfusion.

A ger blod till: A och AB

B ger blod till: B och AB

AB ger blod till: AB

0 ger blod till: ALLA

Finns fler antigener än bara A och B, till exempel Rh antigenen.

Rh + kan ge blod till: Rh +

Rh - kan ge blod till: Rh + och Rh -

New cards
47

Vad är leverns huvuduppgift?

Rena blodet från avfallsämnen och giftiga ämnen som alkohol och ammoniak.

New cards
48

Vad är njurarnas huvuduppgift?

Renar blodet från urinämnen och bildar av dessa som tagits bort från blodet urin.

New cards
49

Vad är det centrala nervsystemet och det perifera?

Centrala: Hjärnan och ryggmärgen

Perifera: resten av kroppens nerver

New cards
50

Vad gör hypotalamus?

Tar emot information från hjärnan om vad den behöver och skickar infon till hypofysen.

New cards
51
New cards
52
New cards

Explore top notes

note Note
studied byStudied by 6 people
... ago
5.0(1)
note Note
studied byStudied by 97 people
... ago
5.0(1)
note Note
studied byStudied by 18 people
... ago
5.0(1)
note Note
studied byStudied by 29 people
... ago
5.0(1)
note Note
studied byStudied by 32 people
... ago
5.0(1)
note Note
studied byStudied by 16 people
... ago
4.5(2)
note Note
studied byStudied by 4 people
... ago
5.0(1)
note Note
studied byStudied by 12 people
... ago
5.0(1)

Explore top flashcards

flashcards Flashcard (20)
studied byStudied by 1 person
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (75)
studied byStudied by 3 people
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (55)
studied byStudied by 11 people
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (109)
studied byStudied by 56 people
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (54)
studied byStudied by 4 people
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (45)
studied byStudied by 11 people
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (44)
studied byStudied by 2 people
... ago
5.0(1)
flashcards Flashcard (90)
studied byStudied by 29 people
... ago
5.0(1)
robot