Hur många många mandat har Sveriges riksdag?
349st
Vilka har rösträtt till Sveriges riksdag?
För att ha rösträtt till Sveriges riksdag måste man vara svensk medborgare, ha fyllt 18 år senast på valdagen och vara folkbokförd i Sverige. Alla svenska medborgare som uppfyller dessa krav får rösta i allmänna val till riksdagen.
I Sverige har vi en så kallad fyraprocentsspärr mot småpartier varför?
hindrar småpartier från att komma in i riksdagen, vilket gör politiken mer effektiv och undviker en alltför fragmenterad riksdag.
Vad innebär det att personrösta och hur går det till?
innebär att väljaren kryssar för en specifik kandidat på partiets valsedel istället för att bara rösta på partiet. Om kandidaten får tillräckligt med röster kan hen få en plats i riksdagen, även om partiet inte får flest röster.
Vilka är riksdagens fyra stora uppgifter?
Utse Sveriges statsminister, stifta lagar, Besluta om budgeten, kontrollera regeringen
Proposition
Ett förslag från regeringen till riksdagen om att skapa eller ändra en lag kallas ett formellt initiativ. Riksdagen behandlar, diskuterar och röstar om förslaget innan det kan bli en lag.
Motion
Ett förslag från en eller flera riksdagsledamöter för att ändra eller skapa en ny lag kallas ett initiativ. Dessa förslag behandlas av utskotten och diskuteras sedan i kammaren innan riksdagen röstar om dem.
Kammaren(plenisalen)
Det är den stora salen där riksdagsledamöterna samlas för att diskutera och fatta beslut om lagförslag och andra frågor. Här hålls offentliga debatter och omröstningar för att fatta beslut.
Utskott
En grupp riksdagsledamöter som är ansvariga för att granska och behandla förslag och frågor inom ett specifikt område, som ekonomi eller miljö. De förbereder ärenden innan de diskuteras och röstas om i riksdagen.
Konstitutionsutskottet
Denna grupp riksdagsledamöter ansvarar för att granska frågor som rör Sveriges grundlagar och de regler som styr landets styre. De ser också till att regeringen följer lagar och författningar och granskar viktiga beslut som påverkar demokratin och landets styrning.
Justitieombudsmannen
En oberoende tjänsteman som granskar att myndigheter och offentliga organ följer lagar och regler i sitt arbete. Denna person undersöker klagomål från medborgare och säkerställer att den offentliga förvaltningen agerar rättvist och enligt lag.