1/48
Looks like no tags are added yet.
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
vestigingskolonie
Overzees gebiedsdeel waar Europeanen zich blijvend gingen vestigen
de verlichting
vrij zijn in het geloven wat je wilt en dingen verklaren door je verstand te gebruiken I.P.V bijgeloof te geloven
abolitionisme
beweging voor de afschaffing van slavenhandel en slavernij
Verdrag van Allahabad
In 1765 gesloten verdrag tussen de East India Company en het Mogolrijk, waarin de Engelse handelscompagnie het recht verwierf om belastingen te innen in het oostelijk deel van India.
opstand in india van 1857
Opstand die ontstond in India onder de indiase soldaten omdat deze lagere lonen kregen, ze kogels moeten schieten die onder het diernvet zaten, er enorme belastingen waren in india en omdat ze op religieuze wijze werden ingeperkt. deze opstand verloren de indiers en hierna kwam india onder het gezag van de Britse koningin
industriële revolutie
ingrijpende verandering in de productiemethoden, waarbij handarbeid wordt vervangen door machines
handelskapitalisme
geld verdienen door handel en investeren niet door zelf dingen te maken
trias politica
Scheiding van de macht in drie delen: wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht.
volkssoevereiniteit
het idee dat het volk de hoogste macht heeft
natuurlijke rechten
De rechten die ieder mens van nature heeft, zoals het recht op leven, bezit en vrijheid.
Industrieel kapitalisme
geld verdienen door producten in fabrieken te maken en te verkopen
liberale markteconomie
economisch systeem waarin vraag en aanbod bepalen wat er wordt geproduceerd en waar de verheid zich niet mee bemoeit
vrijhandel
Handel waarbij zo weinig mogelijk handelsbelemmeringen zoals inportheffingen bestaan.
NSDAP (Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij)
Duitse partij van Hitler
propoganda
een vorm van communicatie die gericht is op het beïnvloeden van de opinie, houding of gedrag van een groep mensen, vaak door misleiding of selectieve informatie. Het doel is om mensen te laten denken, voelen of handelen op een manier die het belang van de afzender dient.
Verdrag van Versailles
verdrag gesloten na de Eerste Wereldoorlog (1919) tussen de geallieerden en Duitsland. In dit verdrag stond dat duitsland territoriale verliezen moest leiden, ze een eperking op het leger moesten hebben, ze herstelbetalingen moesten betalen en dat zij en alleen de duitsers de schuldigen waren aan de eerste wereldoorlog.
Volksgemeinschaft
een eendrachtige, zuivere en hechte Duitse samenleving, waarin iedereen hetzelfde dacht en werkte voor het belang van het volk en het vaderland — zonder plaats voor politieke tegenstanders, Joden, mensen met een beperking of anderen die niet in het nazi-beeld pasten.
een totalitair regime
Een dictatuur; wordt geleid door iemand die alle macht naar zich toe trekt en een schrikbewind voert.
De Conferentie van München
vergadering in 1938 waarin Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Italië besloten dat Tsjecho-Slowakije het Sudetenland aan Duitsland moest afstaan
heimatvertriebenen
uit gebieden ten oosten van het naoorlogse Duitsland verdreven Duitsers
Ancien Regime
een systeem waarin: De koning alle macht had (absolutisme),
de samenleving was verdeeld in standen en er weinig vrijheid of gelijkheid was voor gewone burgers. dit was het susteem voor de franse democratische revolutie
trumandoctrine
Door de Amerikaanse president Truman verkondigde richtlijn dat het Westen ieder land (eventueel militair) mag steunen waar een communistische machtsovername dreigt.
Marshallplan
Plan van de VS uit 1947 om Europese landen economisch te steunen, zodat die de oorlogsschade konden herstellen en de welvaart terug konden brengen. Ook bedoeld om het communisme tegen te gaan.
Wirschaftswunder
Wonderbaarlijk snel herstel en groei van de West-Duitse economie in de jaren vijftig.
een totalitaire dictatuur
een partij of leider met alle macht die elk aspect van het leven van het volk bepaalt
Staatssicherheitsdienst
Geheime politie van de DDR die mensen bespioneerd controleert en intimideert.
het Warschaupact
Verbond van landen uit het Oostblok. (oostelijke NAVO)
De Comecon
een economisch samenwerkingsverband van communistische landen, opgericht in 1949 onder leiding van de Sovjet-Unie.
planeconomie
economie waarbij de staat voorschrijft wat moet worden geproduceerd
detente
Een periode van verminderde spanningen tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog, vooral tussen 1969 en 1979.
Ostpolitiek
West-Duits streven naar een goede relatie met Oost-Europese landen en de DDR (vanaf 1970)
glasnost
een politiek beleid van openheid en vrijheid van meningsuiting
Perestrojka
Nieuwe politiek om de economie van de Sovjet-Unie te hervormen.
Brezjnevdoctrine
In 1968 gelanceerde politiek waardoor de Sovjet-Unie in een Oostblokland mocht ingrijpen als dat land uit het Warschaupact wilde stappen of de greep van de Communistische Partij wilde verslappen.
Geleide loonpolitiek
Afspraak tussen de overheid, de werkgevers en de werknemers om de lonen laag te houden zodat de economie kon stijgen
rooms-rode regering
Benaming voor een regering uit de periode na de Tweede Wereldoorlog waarin katholieke en socialistische partijen samenwerkten.
verzorgingsstaat
land waarvan de overheid zorgt voor goede sociale zekerheid, gezondheidszorg, huisvesting en onderwijs voor iedere burger
een maakbare samenleving
het idee dat de mens de samenleving in sterke mate kan bepalen en dus dat de overheid door politiek ingrijpen de samenleving kan verbeteren
Nozems
jongerencultuur uit de jaren 50 met als houding Jeugdig verzet tegen de burgerlijke normen, maar zonder duidelijke ideologie. en als Doel: Provoceren en opvallen, vooral door gedrag en uiterlijk.
provos
Jongerencultuur uit de jaren 60 met als houding: Anarchistisch, ludiek protest tegen autoriteit, politie, monarchie. En als doel: Verandering van de maatschappij via humor en actie
hippies
Jongerencultuur uit de jaren 60 en 70 met een vreedzaame, idealistische, liefdevolle en natuurlijke ohuding. ze hadden als doel: Vrede, vrijheid, spirituele verlichting, afzetten tegen oorlog en materialisme.
punkers
Stroming binnen de jongerencultuur sinds halverwege de jaren '70, met weinig vertrouwen in de toekomst en in de overheid en als leuze had 'do it yourself'.
rappers
Jongerencultuur uit de jaren 90 met als Houding: Zelfexpressie, verzet tegen ongelijkheid, soms materialistisch. En als doel: Verhalen vertellen uit de straatcultuur, status opbouwen via muziek en stijl.
gabbers
Jongerencultuur uit de jaren 90 met als houding: Energiek, soms agressief, groepsgevoel sterk. En als doel: Feesten, losgaan op muziek; minder ideologisch, meer lifestyle.
het poldermodel
benaming voor constructief overleg dat gericht is op het bereiken van consensus (overeenstemming) en dat volgens sommigen typisch Nederlands is, vandaar: poldermodel; meer specifiek verwijst het naar het overleg tussen werkgevers en werknemers om gezamenlijk tot goede arbeidsvoorwaarden en voldoende werkgelegenheid te komen, in tegenstelling tot een situatie waarbij via bijvoorbeeld stakingen goede arbeidsvoorwaarden worden afgedwongen.
globalisering
het proces waarbij de wereld steeds meer met elkaar verbonden raakt, zowel economisch als cultureel, door technologische vooruitgang, handel en internationale samenwerking.
het Verdrag van Maastricht
1992, hierin werden afspraken over de EU gevormd. afschaffing van onderlingen grenscontroles
de algemene wet gelijke behandeling
Een belangrijke wet in Nederland die discriminatie verbiedt en gelijke behandeling van mensen in verschillende situaties waarborgt. De wet is bedoeld om mensen te beschermen tegen discriminatie op basis van verschillende grondslagen, zoals ras, geslacht, seksuele geaardheid, handicap, geloof, en leeftijd.
Nog leren (7)
Je hebt een begin gemaakt met het leren van deze termen. Hou vol!