1/66
Looks like no tags are added yet.
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
Crowdfunding
___ verwijst naar het werven van fondsen voor een project of onderneming bij een grote groep mensen, meestal via online platforms, terwijl crowdsourcing verwijst naar het verkrijgen van ideeën, oplossingen of diensten van een grote en diverse groep mensen, ook vaak via online communities.
duur: 2/3 maand
ð (online) funding verwerven via een grote groep kleine financiers
investeren
≠ Crowdfunding
___ zijn grote bedragen door een paar mensen.
The six degrees of separation
In 1967 ondekte Stanley Milgram hoe we eigenlijk allemaal deel uitmaken van één gigantisch netwerk. Iedereen ter wereld is hooguit zes connecties verwijderd van iedere andere willekeurige persoon. En sociale media heeft deze zes stappen al tot vier teruggebracht.
ultieme crowdsourcing
wikipedia en tripadvisor: de crowd vullen de pagina’s letterlijk in
voorbeelden van crowdsourcing
Lego’s Next build is een platform waarin de makers vragen aan hun fans om ideeën up te loaden.
M&M: een kleur kiezen “vote your color”
Ik Flits Mee: crowdsourcing van Politie, “geef de locatie door waar er volgens jou geflitst moet worden” —> Elke burger kan zelf actief meewerken aan meer verkeersveiligheid
Coyote, Waze : bestuurders zelf laten aan laten duiden waar er flietspalen, accidenten, of hindernissen op de baan zijn (op een grote map).
HeroX is een crowdsourcingplatform dat innovators verbindt met uitdagingen en competities om dringende problemen op te lossen. Het stelt individuen en teams in staat om samen te werken en creatieve oplossingen te vinden voor diverse sectoren en initiatieven. Zo heeft NASA via HeroX een oproep geplaatst om een toilet te designen dat zal werken in microzwaartekracht en maanzwaartekracht.
Offline spullen delen via Peerby (gereedschap delen), Snappcar (auto’s delen), Camptoo (campers delen)
User Generated Content (UGC)
is een term die nieuw klinkt maar al vrij lang bestaat. In de oude media valt het te beschouwen als ingezonden brieven, de lezersrubriek of de video's die naar televisieprogramma's zoals “America’s funniest video” werden gestuurd. Nu gaat het ook om organisaties die zich in hun werking beroepen op content van de crowd/users.
Gamification
is het gebruiken van gamedenken, gametechnieken en spelelementen in een niet-game omgeving.
Leningen
zijn veruit de populairste vorm van Crowdfunding
Waarom kiezen voor crowdfunding?
Financiering zorgt voor
- Promotie
- Lage kosten
- Klanten binden
- Klanten vinden
- Markt onderzoek
- Innovatief
Return On Investment (ROI)
Het geeft aan of de investering een positief of negatief rendement oplevert.
De crowdeconomy
is een dynamisch ecosysteem van productieve mensen die deelnemen via een platform met als doel wederzijds voordelige doelen te bereiken.
De 5 P’s of the crowd economy
1) People - Mensen
De crowd economy is versterkend, inclusief, disruptief en mensgericht.
De crowd-economie draait om mensen en is ontworpen om iedereen te betrekken. Het is bedoeld om samen te werken en problemen op te lossen door gebruik te maken van de kracht van een grote groep mensen. Dit is niet zomaar een menigte zonder richting, maar een gerichte samenwerking om het leven van gemeenschappen te verbeteren. Mensen kunnen nu zelf oplossingen bedenken en uitvoeren, en bedrijven ontdekken hierdoor nieuwe manieren om problemen op te lossen, zoals NASA dat deed met hulp van ruimte-enthousiastelingen.
Bv: NASA bewijst dat zeer technische inzendingen van amateurs/liefhebbers van lucht- en ruimtevaart overeen kwamen met de kwaliteit en nauwkeurigheid van ervaren ruimtewetenschappers.
2) Purpose - Doel
De crowd economy creeërt betekenisvolle ervaringen en gedeelde waarde.
De crowd-economie is gericht op het creëren van waarde voor iedereen, niet alleen op winst maken. Het gaat om het bedenken van oplossingen die voor iedereen werken en waarbij iedereen kan bijdragen.
werken voor en mét alle stakeholders.
Er is meer dan één kanaal van communicatie en het idee dat iedereen zijn doel kan bevorderen is lifechanging.
Bv: Bill gates foundation search for the condom of the future: een initiatief om een nieuw, beter condoom te ontwikkelen dat comfortabeler en aangenamer in gebruik is, met als doel het gebruik ervan wereldwijd te vergroten en zo seksueel overdraagbare aandoeningen en ongeplande zwangerschappen beter te voorkomen.
3) Platform
De crowd heeft een medium nodig om te communiceren en resultaten te produceren.
De crowd-economie werkt via technologie en netwerken zoals internet en mobiele verbindingen. Denk aan platforms zoals Airbnb en Uber die hebben geleid tot nieuwe bedrijfsvormen, die mensen in staat stellen om direct met elkaar zaken te doen. In de toekomst zal het "Internet of Things" dit nog verder versterken door meer gegevens te delen en menselijke interacties te verbeteren
4) The Participate - Deelnemers
Co-creatie en participatie worden sterk benadrukt, communities nemen actief deel aan het creeëren van een positieve toekomst.
De kracht van participatie om innovatie te versnellen is het best te zien bij crowdfunding, waarmee vroege ideeën een vliegende start kunnen maken.
Het crowd verdict is van cruciaal belang om te bepalen of bedrijfsplannen en ideeën goed zijn. Het gaat niet alleen om geld, maar ook om het verbeteren van producten door samen te werken.
Bv: Als we het over deelname aan het publiek hebben, is het moeilijk om LEGO niet te noemen, een bedrijf dat van zijn fanatieke aanhang een actieve ontwerp-gemeenschap heeft.
5) Productivity
De crowd economy bevordert snellere, goedkopere, betere en duurzame processen.
De crowd-economie maakt processen sneller en efficiënter door de deelname van veel mensen.
Bv: toen vlucht MH370 verdween, hielpen miljoenen vrijwilligers met zoeken via internet. Dit laat zien hoe krachtig en snel de crowd-economie kan zijn in het oplossen van problemen.
Conclusie: Hoe past de ALS Ice Bucket Challenge in dit kader van de crowd-economie?
The People: Vooral stedelijke mensen die goed verbonden zijn via sociale media.
The Purpose: Bewustzijn creëren over ALS.
The platform: Sociale media.
The participation: sociale tagging en het uitdagen van anderen via sociale media.
The productivity: De ALS-stichting ontving 98,2 miljoen dollar, vergeleken met 2,7 miljoen dollar in dezelfde periode het jaar ervoor.
4 vormen van crowdsourcing
Donaties: je geeft geld en krijgt in ruil “liefde” terug
Rewards: je krijgt cadeaus in ruil voor je geld
Leningen: je krijgt in de toekomst je geld terug
Aandelen: je wordt een deeltje mede-eigenaar
platformen voor een creatief project
Kiss Kiss Bank Bank ➔ is een Europees crowdfunding platform. Donateurs krijgen een beloning voor hun geld.
Ulule ➔ internationaal platform, donateurs krijgen een beloning voor hun donatie. (ulule rekent als kosten 5% van het bedrag + transactiekosten)
Sponsume ➔ internationaal platform, waarbij donateurs een beloning voor hun donatie krijgen. (Sponsume rekent als kosten 4% van het opgehaalde bedrag)
Verkami ➔ internationaal platform, donateurs krijgen een beloning voor hun donatie (Verkami rekent als kosten 5% van het bedrag + transactiekosten)
platformen bij ondernemingen en algemene projecten
MyMicroInvest ➔ een platform voor ondernemers dat werkt met een aandelenmodel
Look&Fin ➔ een platform voor ondernemers dat werkt met een leningen systeem
Bolero crowdfunding ➔ platform voor ondernemers en is een initiatief van KBC
FundedByMe ➔ internationaal voor allerlei projecten
Fiscale maatregelen voor startende ondernemingen
= Speciale regels en voordelen die de overheid aanbiedt om nieuwe bedrijven financieel te ondersteunen. Deze maatregelen kunnen ervoor zorgen dat startende ondernemingen minder belasting hoeven te betalen of bepaalde belastingvoordelen krijgen. Het doel is om nieuwe bedrijven te helpen groeien en te overleven in hun beginfase door hun financiële lasten te verlichten.
Achtergrond: Dit gaat over de financiële ondersteuning die de overheid biedt om nieuwe bedrijven te helpen succesvol te worden.
Belastingvermindering voor het kopen van aandelen in startende
vennootschappen: Als je investeert in een nieuw bedrijf door aandelen te kopen, krijg je een belastingvoordeel. Dit betekent dat je minder belasting hoeft te betalen.
Geen belasting op rente voor leningen aan startende ondernemingen: Als je een lening geeft aan een nieuw bedrijf, hoef je geen belasting te betalen op de rente die je krijgt.
Minder loonbelasting betalen: Nieuwe bedrijven mogen een deel van de belasting die ze normaal op lonen van werknemers moeten betalen, houden. Dit geeft hen extra geld om te groeien.
3 stappen van Ben Bugs
Crowd & funding
Community vorming
Merkbekendheid
Financiering opstart activiteiten
pre-crowdfunding
is een fase die plaatsvindt vóór een daadwerkelijke crowdfundingcampagne, waarin een project of idee wordt voorbereid, getest en gepromoot om interesse en steun te genereren. Het doel van ___ is om ervoor te zorgen dat de uiteindelijke campagne zo succesvol mogelijk verloopt.
duurt 1 maand tot 1 jaar.
4 stappen die gebeuren in het proces:
1. Stellen we doelen op (bedrag, deadline)
2. Brengen we community in kaart/building
3. Propositie maken en testen
4. Communicatie uiting
maar er zijn bepaalde dingen die je nog niet doet:
Geen officiële campagne lanceren: Je start de crowdfundingcampagne zelf nog niet. Deze fase is bedoeld om voor te bereiden, niet om al geld te vragen.
Geen volledige publiciteit: Je maakt geen uitgebreide promotie of publiciteit voor je campagne. In plaats daarvan richt je je op het opbouwen van een basis en het testen van je idee.
Geen uitgebreide beloningen aanbieden: Je stelt geen definitieve beloningen of incentives vast voor backers. Dit komt meestal pas later in het proces.
Geen directe wervingsacties: Je richt je nog niet op het actief werven van geld van backers. In plaats daarvan werk je aan het versterken van je netwerk en het voorbereiden van je pitch.
Geen formele pitches of presentaties: Je maakt geen officiële pitches of presentaties voor investeerders of het publiek. Je werkt eerst aan de voorbereiding en verfijning van je campagne.
De pre-crowdfunding fase is dus vooral gericht op planning, onderzoek, en voorbereiding voordat je de daadwerkelijke campagne lanceert en begint met het werven van geld.
De Crowdladder
Jouw crowd bevindt zich op een ladder met verschillende treden. Deze treden staan voor verschillende niveaus van betrokkenheid bij jouw project. Hoe verder we naar boven gaan, hoe verder deze mensen van je af staan, en hoe moeilijker het zal zijn om hen te bereiken en te laten investeren.
Intimi
Dit zijn de warme contacten die je sowieso een warm hart toedragen, bijvoorbeeld vrienden, familieleden en zakelijke relaties. Dit zijn de eerste 20 procent van je doelbedrag.
Netwerk
Met het netwerk bedoelen we de mensen die behoren tot jouw netwerk en het netwerk van je teamleden. Bijvoorbeeld kenissen, oud klasgenoten,..
Crowd
Geïnteresseerden die nog niet bekend zijn met jou of je werk, maar van wie je denkt dat ze het interessant zouden vinden om betrokken te zijn. De mensen hebben affiniteit met jouw project of een aspect daarvan. Ook kunnen het mensen zijn die het waarom van jouw campagne ondersteunen. Een potentiële crowd heeft meer vertrouwen nodig voordat men daadwerkelijk in jouw project zal investeren. Mensen zullen pas investeren als ze het gevoel hebben dat het project gaat slagen. Begin daarom pas met het benaderen van deze groepen als je 40 procent van het doelbedrag bij elkaar hebt.
Crowdfathers
Ervaren investeerders
Crowdconnectors
Mensen met een sterk verbindende kracht. Ze zijn goed in netwerken en zijn de uitgelezen personen om jouw verhaal verder te verspreiden en zo nog meer mensen te inspireren om mee te doen.
De laatste twee typen investeerders zijn belangrijke pionnen in het spel: beide kunnen voor een aanzienlijke (financiële) impact zorgen. Ze kunnen zowel tot de intimi als tot het netwerk en de potentiële crowd behoren. Een verschil tussen de twee is de mate van anonimiteit: terwijl crowdconnectors zich vaak zeer openbaar maken, doen crowdfathers dat nauwelijks.
→ Probeer allereerst zo veel mogelijk mensen op de verschillende treden van de ladders te krijgen, en probeer verder om zo veel mogelijk mensen in jouw initimigroep te krijgen.
Crowdfundingincontinentie
= op één dag van je campagne laat je al je communicatiekanalen lopen, terwijl het dan het minst kansrijk is.
Crowdconnectors
Mensen met een sterk verbindende kracht. Ze zijn goed in netwerken en zijn de uitgelezen personen om jouw verhaal verder te verspreiden en zo nog meer mensen te inspireren om mee te doen.
Crowdfathers
= Ervaren investeerders
crowd
= Geïnteresseerden die nog niet bekend zijn met jou of je werk, maar van wie je denkt dat ze het interessant zouden vinden om betrokken te zijn. De mensen hebben affiniteit met jouw project of een aspect daarvan. Ook kunnen het mensen zijn die het waarom van jouw campagne ondersteunen. Een potentiële ___ heeft meer vertrouwen nodig voordat men daadwerkelijk in jouw project zal investeren. Mensen zullen pas investeren als ze het gevoel hebben dat het project gaat slagen. Begin daarom pas met het benaderen van deze groepen als je 40 procent van het doelbedrag bij elkaar hebt.
Netwerk
= de mensen die behoren tot jouw ___ en het ___ van je teamleden. Bijvoorbeeld kenissen, oud klasgenoten,..
Intimi
= Dit zijn de warme contacten die je sowieso een warm hart toedragen, bijvoorbeeld vrienden, familieleden en zakelijke relaties. Dit zijn de eerste 20 procent van je doelbedrag.
De propositie
is de etalage van jouw crowdfundingcampagne: jij vertelt waaraan de crowd mee zal doen, met wie, met welk doel en wat mensen voor hun deelname terugkrijgen. Kortom, het is jouw volledige aanbod aan de crowd.
tegenprestaties
De ___ die aan de crowd wordt geboden in ruil voor hun bijdrage.
Waarom? Een ___ laat de crowd zich een onderdeel voelen van jouw project, zo participeert de crowd echt in plaats van enkel te geven.
De koploper
is het gezicht van de campagne en is dan ook vaak degene die het project in de video pitcht.
Een kopgroep
Het is ook mogelijk om een ___ te hebben, het team dat samen met de koploper het project realiseert.
De afzender
Om een beweging in gang te zetten is er een drijvende kracht nodig, een koploper. Het moet voor de potentiële investeerders duidelijk zijn met wie zij mee kunnen doen.
Aandelen-crowdfunding
Dit is een vorm van tegenprestatie.
Wat biedt je terug? = deel van bedrijf aanbieden. Zo word de investeerder mede-eigenaar van het bedrijf.
Bij ___ moet het bedrijf van tevoren worden gewaardeerd. Op basis van de waardering kan worden bepaald hoeveel procent van de aandelen verkocht wordt in ruil voor het te financieren bedrag. De investeerder kan zelf kiezen hoeveel hij wil investeren, en dus hoeveel aandelen van het bedrijf hij koopt.
Voordeel: je moet niet dadelijk terugbetalen
Is meeste potentiële (geld) maar ook het meest abstracte
Funders gaan vertegenwoordigd worden in 1 coöperatie, 1 vertegenwoordiger op vergadering
→ Hier gaat men voor het goed idee, het succes, meesturen op de groei die het kan opleveren.
Lening-crowdfunding
Dit is een vorm van tegenprestatie.
Bij ___ leent de crowd geld uit aan de initiatiefnemer. Als tegenprestatie ontvangt de investeerder rente over het door hem uitgeleende bedrag.
Vorm groeit vooral bij spaarders
Rendement 6%-8%
Afbetaling 3-5 jaar
Rewards-crowdfunding
Dit is een vorm van tegenprestatie.
Bij __ ontvangen investeerders een niet-financiële tegenprestatie in ruil voor hun investering, je geeft een fysiek product of dienst terug (iets voor iets).
Voorverkoop van product of dienst
Online sale/shop
Symbolische rewards (bv naamsvermelding bij maatschappelijke initiatieven)
Originele/ waardevolle/ unieke/ creatieve rewards bedenken is mogelijk.
o Rewards kunnen een telescope krijgen; De waarde of het bereik van de beloningen voor de deelnemers wordt vergroot naarmate het project vordert of als er meer wordt bijgedragen.
o Waarde bepaal je zelf
donatie-crowdfunding
Dit is geen tegenprestatie
Bij ___ doneren investeerders een bedrag zonder hier iets voor terug te ontvangen. Het gaat hierbij vaak om projecten met een charitatief karakter.
Een ijzersterk waarom en een inspirerende initiatiefnemer zijn belangrijk om een donatie-crowdfundingcampagne succesvol te laten zijn.
MyMicroInvest
= een crowdfunding platform voor algemene ondernemers. Het werkt met een aandelen model.
Look&FIn
= Het is een Belgisch crowdfundingplatform voor algemene ondernemers. Het werkt met een leningen model; Bedrijven die geld nodig hebben, kunnen via dit platform een lening krijgen van mensen die bereid zijn te investeren. In ruil hiervoor krijgen de investeerders rente, dus ze verdienen geld aan hun lening.
Bolero
= een Belgisch crowdfunding platform / online beleggingsplatform voor algemene ondernemers en spitst zich toe op Equity (= is een manier om geld in te zamelen waarbij investeerders geld geven aan een bedrijf in ruil voor aandelen, oftewel eigendom, in dat bedrijf. DUS In ruil voor hun investering krijgen deze investeerders een deel van de eigendom in het bedrijf)
en lending based crowdfunding. Het is een iniatief van KBC. Het platform biedt particuliere beleggers de mogelijkheid om zelf te beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, opties en andere financiële producten op verschillende beurzen wereldwijd.
Finicrowd
= een belgisch crowdfunding platform gevestigd in Kortrijk dat zich richt op algemene bedrijven en non-profit organisaties. Ze werken vooral met lenen (Crowdlending) biedt een alternatief voor bedrijven die mogelijk niet voldoen aan de strenge eisen van traditionele banken. Bedrijven kunnen leningen krijgen rechtstreeks van het publiek (de "crowd") in plaats van via traditionele banken. Investeerders lenen geld aan bedrijven en ontvangen meestal rente over hun leningen gedurende een bepaalde periode. Het stelt investeerders ook in staat om projecten te ondersteunen waarin ze geloven.
Kickstarter
creditcard
verenigde staten
reward based (all or nothing)
Is een internationaal crowdfunding platform voor creatieve projecten. Donateurs kunnen een beloning krijgen voor hun donatie. ___ is een crowdfundingplatform dat mensen helpt geld in te zamelen voor creatieve projecten. Het platform biedt een manier voor makers en ondernemers om financiering te verkrijgen voor allerlei soorten projecten, zoals films, games, muziek, technologie, kunst en meer.
Kosten: 5% van het opgehaalde bedrag en transactiekosten.
___ is een populaire keuze voor makers die geld willen inzamelen zonder traditionele investeerders en banken, en biedt een platform om hun ideeën te realiseren met de steun van een wereldwijd publiek.
Indiegogo
PayPal; Ondersteuning voor PayPal maakt het gemakkelijk voor backers wereldwijd om bij te dragen aan een campagne.
Nederland
Reward based (keep it all en all or nothing); Keep It All (Flexible Funding): Bij dit model krijgt de projectmaker alle ingezamelde fondsen, ongeacht of het streefbedrag is bereikt. Dit is handig voor projecten die kunnen doorgaan met elk bedrag dat ze ophalen.
All or Nothing (Fixed Funding): Bij dit model ontvangt de projectmaker het geld alleen als het streefbedrag wordt gehaald. Als het doel niet wordt bereikt, krijgen de backers hun geld terug. Dit model biedt meer zekerheid aan backers dat het project alleen doorgaat als er voldoende financiering is.
Wat wil de crowd ervaren in de tekst
1. “Samen maken”
2. “kleine revolutie” / nieuw / voor het eerst
3. Noodzaak / alleen mogelijk als / het verschil maken
4. Bouwens vs. Steunen/doneren
rewards kenmerken
Bestaan uit 5-7 stappen
Begin met een lage drempel
Bouw gradueel op tot een hoge
Biedt enkel datgene terug wat je kan aanbieden (werk jezelf niet in logistieke moeilijkheden)
De hoogte van het bedrag is bepalend voor de reward
Je reward bepaald niet of mensen meedoen
Test je propositie uit! ➔ is het wel evenwaardig aan je bedrag, je project, je waarom ➔ te dure rewards doen mensen afhaken ➔ te goedkope valideren je project niet
Je moet altijd een laag bedrag / reward hebben ➔ er zitten mensen in je community die willen steunen voor weinig geld en hiervoor krijgen ze in de plaats een goed gevoel (bedankt, dankzij jou kunnen we slingers ophangen op ons feestje...)
Je moet ook een exclusieve VIP / dure reward hebben voor bedrijven zijn deze hogere tegenprestaties interessant
Je moet genoeg ruimte laten tussen de verschillende rewards
Test bij een aantal mensen of ze wel willen betalen
Vergeet niet dat de mensen meedoen aan je project, begin niet met producten zoals T-shirts, pins,... te verkopen. Als ze die willen kopen ze die zelf wel.
crowdfunding tekst
alinea 1 = je geeft antwoord op de vraag “Waar doet de crowd aan mee?”
→ moet in het vet gedrukt zijn
→ omvat het waarom en het project
→ wees concreet, wie wat waar en vooral ook je waarom
→ eindig met oproep (help mij = niet goed, ze moeten opgeroepen worden om het product gerealiseerd te krijgen, niet om jou te helpen / met jou kan ons project groeien, opstarten, opstaan, beginnen,…)
alinea 2 = je geeft antwoord op de vraag “Met wie doet de crowd mee?”
→ wie ben je? vertel wie jullie zijn
→ waarom doe je wat je doet
→ persoonlijk maken, geef het een gezicht en een naam
→ geef argumenten waarom jij het waard bent (minimum 3 - je visie, je vaardigheden, je ervaring)
→ eindig met wat je wil bereiken met de campagne (dit moet vanuit jezelf komen)
Alinea 3 = je gaat dieper in op je project en doelbedrag
→ Wat is er nodig om je project mogelijk te maken?
→ Waarom heb je dit bedrag nodig?
→ Wat ga je met het geld doen?
→ Maak duidelijk aan de crowd wat je samen gaat doen/realiseren
Alinea 4 = Sluit af met een oproep “Hoe kan de crowd meedoen?”
→ Leg uit met extra info
→ Roep de crowd mee op (bv: Doe nu mee!)
→ Vermijd: help mij, steun mij = geen goeie woorden
Bij elke alinea is een foto nuttig, iets herkenbaars, zichtbaar maken van de tekst.
leven blazen in campagne
1) Beweging opbouwen
netwerk opbouwen nog voor de campagne is gestart
→ Uit al je groepen die je kent ga je telkens die ene persoon eruit halen die kritisch en vol enthousiasme jouw project zou kunnen volgen. Dit noemen we de ambassadeurs (5-10, hoe meer hoe beter).
→ Ga met hen rond de tafel zitten voor de campagne
→ Gebruik feedbackmomenten: zo krijgen ze het gevoel dat je naar hen luistert
→ Vertel hun ook wat je met die feedback gaat doen (waarom je het wel of niet opneemt)
Ambassadeurs
→ Na een korte periode van 2 weken vraag je deze groep mensen expliciteit om jou ambassadeur te worden
→ Krijgen gedurende de campagne een wekelijkse update ze kunnen sharen
→ Stel een beloning in het vooruitzicht bij afloop
→ Soms is hun netwerk interessanter dan hun moeite, hun werk of portomonnee
→ Hou het persoonlijk: bel ze op, spreek ze persoonlijk aan, geen bulkmails
2) Beweging opstarten
→ Zet jezelf in een modus om te crowdfunden
→ Straal dit uit in al je communicatie uitingen en vertel erover altijd en overal
→ Ga met mensen aan tafel zitten en spreek mensen aan
→ Geef een drink, een feest of event los van het crowdfunden maar praat wel over je project
videopitch
Is de beste manier om mensen te informeren over jouw campagne
→ Laat je passie zien
→ Laat de gunfactor zijn werk doen
→ Toon je proposities en leg uit
→ Spreek mensen rechtstreeks aan
→ 50% meer kans op funding
→ Kickstarter kwam tot de ontdekking dat succesvolle crowdfunding projecten vaker gebruik maakten van een video dan andere projecten
goede crowdfunding video maken
1) De video is speciaal gemaakt voor de crowdfunding campagne (geen bedrijfsfilmpje)
2) Kom zelf in beeld, funders willen JOU zien en horen
3) duur: 1 tot 3 minuten → langer kan maar dan moet de storytelling sterk zijn
4) Doel = de crowd oproepen tot funden → info hoeft niet volledig te zijn, de rest van je verhaal kan je via andere medium vervolledigen
5) Spreek de crowd rechtstreeks aan
6) Eindig met een link naar je crowdfundingplatform
7) De kwaliteit van je video moet goed zijn
8) 10tal seconden → wie is de persoon? Wat wil de persoon doen?
post-crowdfunding
→ blijf je donateurs op de hoogte houden van de vooruitgang
→ vul rewards in die nog moeten voltooid worden
1 campagne, 2 sporen
in het kort:
spoor 1) invulling crowdfunding campagne (canvas). ALS JE ALLES WEET HOE JE HET GAAT DOEN:
spoor 2) Dan ga je naar het andere spoor waar je je campagne gaat opbouwen met als doel die 100% te behalen.
- - - - - - - - - - -
Spoor 1: PLAN DE CAMPAGNE
Hoe? Invullen van de crowdfunding campagne
Spoor 2 : MOVEMENT
Hoe ga je je campagne leven inblazen?
- Beweging opbouwen: netwerk opbouwen nog voor de campagne is gestart
→ Uit al je groepen die je kent ga je telkens die ene persoon eruit halen die kritisch en vol enthousiasme jouw project zou kunnen volgen. Dit noemen we de ambassadeurs (5-10, hoe meer hoe beter).
→ Ga met hen rond de tafel zitten voor de campagne
→ Gebruik feedbackmomenten: zo krijgen ze het gevoel dat je naar hen luistert
→ Vertel hun ook wat je met die feedback gaat doen (waarom je het wel of niet opneemt)
Ambassadeurs
→ Na een korte periode van 2 weken vraag je deze groep mensen expliciteit om jou ambassadeur te worden
→ Krijgen gedurende de campagne een wekelijkse update ze kunnen sharen
→ Stel een beloning in het vooruitzicht bij afloop
→ Soms is hun netwerk interessanter dan hun moeite, hun werk of portomonnee
→ Hou het persoonlijk: bel ze op, spreek ze persoonlijk aan, geen bulkmails
- Beweging opstarten:
→ Zet jezelf in een modus om te crowdfunden
→ Straal dit uit in al je communicatie uitingen en vertel erover altijd en overal
→ Ga met mensen aan tafel zitten en spreek mensen aan
→ Geef een drink, een feest of event los van het crowdfunden maar praat wel over je project
vonk vlam vuur theorie
verwijst naar een strategie waarbij je stapsgewijs je publiek vergroot om maximale impact te bereiken. Het proces verloopt in drie fasen:
Vonk (20% - de intimi): Begin klein door je idee of campagne eerst te delen met een kleine groep vertrouwelingen of insiders. Dit zijn mensen die dicht bij je staan en die je idee sterk ondersteunen. Ze fungeren als de eerste ambassadeurs van je campagne.
Vlam (50% - jouw netwerk): In de tweede fase breid je het bereik uit naar je bredere netwerk, zoals vrienden, collega's en bekende relaties. Dit vergroot het bereik en zorgt ervoor dat je campagne meer tractie krijgt en begint te groeien.
Vuur (100% - de crowd): In de laatste fase richt je je op het grote publiek, oftewel "de crowd." Nu de campagne al momentum heeft gekregen, is het moment aangebroken om iedereen te bereiken en het vuur helemaal aan te wakkeren, met als doel om maximale impact en betrokkenheid te genereren.
Deze opbouw zorgt ervoor dat je campagne stapsgewijs groeit, waardoor je begint met een solide basis voordat je de volledige massa bereikt.
doelbedrag
Bij het bepalen van het op te halen bedrag spelen twee zaken:
1) de kosten van het project
2) De potentie van het bestaande netwerk → dit is te bepalen aan de hand van de grootte, de kapitaalkracht, en de bereidheid om te funden. Het is de beste indicator van een realistisch ___
In veel gevallen zal het ___ kleiner zijn da de daadwerkelijke projectkosten. ___ is niet noodzakelijk het volledig bedrag nodig voor je project! → zie financieringsmix
Het ___ van een eerste crowdfunding campagne zet je best zo laag mogelijk,bij een tweede campagne kan je het __ al iets hoger zetten en zo verder.
kapitaalkracht
betekent dat iemand of een bedrijf veel geld heeft en daardoor makkelijk kan investeren, grote aankopen kan doen, of financiële tegenslagen kan opvangen zonder snel in de problemen te komen. Het gaat dus om hoe "sterk" iemand financieel is.
crowdfunding canvas
De ___ is een strategisch hulpmiddel dat helpt bij het plannen en structureren van een crowdfundingcampagne. Het biedt een overzicht van alle belangrijke elementen die nodig zijn om een campagne succesvol op te zetten en uit te voeren. Dit canvas is vaak een visueel overzicht op één pagina dat je helpt om je ideeën en plannen te ordenen.
→ Doelen stellen (bedrag, deadline)
→ Community in kaart/building
→ Propositie maken en testen
→ Communicatie uitingen
Waarom
→ Waarom is het een project of de onderneming?
→ Wat is de visie? De hartslag?
→ Vanuit welke passie ben je het project gestart?
→ Welk hoger doel streef je na? (de wolk)
→ Waarom moet dit project er zijn?
→ Waarom moet je crowd meedoen?
→ Kort en krachtig onder woorden brengen
Project
→ Waar zoek je financiering voor?
→ Hoe concreter, hoe beter want met vage verhalen kom je niet ver, maar met een tastbaar project wel
→ Je zoekt financiering voor een concreet en afgebakend project of een eerste stap die je met jouw onderneming wil maken
→ Kort en krachtig onder woorden brengen
Propositie: wat biedt je terug?
→ Aandelen
- Deel van het bedrijf aanbieden: op basis van waarde van bedrijf, platform gaat dit een waarde geven.
- Je moet niet dadelijk terugbetalen
- Is meest potentiele maar ook het meest abstracte
- Alle funders worden vertegenwoordigd in 1 cooperatie, 1 vertegenwoordiger op vergadering
→ Hier gaat men voor het goed idee, het succes, meesurfen op de groei die het kan opleveren
→ Lening
-De crowd krijgt volledige bedrag terug + % rendement
-Groeit vooral bij spaarders
-Rendement is ongeveer 6-8%, afbetaling op 3-5 jaar
-Vraag: ga je vanaf dag 1 omzet maken, kan je vanaf dag 1 terugbetalen?
→ Rewards
-Je geeft een fysiek product of dienst terug, iets voor iets
-Pre-sale of online sale/shop is mogelijk
-Originele/unieke/waardevolle of creatieve rewards, die waarde bepaal je zelf en kunnen een geldscore krijgen.
-Meestal 5-7 stappen, begin bij een lage drempel en bouw gradueel op
-Biedt enkel datgene terug wat je kan aanbieden (werk jezelf niet in kosten en logistieke moeilijkheden)
-De hoogte van het bedrag is bepalend voor de reward
-Rewards bepaald niet of mensen meedoen maar wel hoe hoog ze inzetten
-Test je propositie uit: te dure rewards doen mensen afhaken, te goedkope valideren je project niet
-Doe ook altijd een laag bedrag want in je community zitten ook mensen die willen steunen voor weinig geld of een klein bedrag, ze krijgen een goed gevoel hiervan terug
-Maak ook een exclusieve/VIP/dure reward voor bedrijven zijn deze hogere tegenprestaties interessant
Infrastructuur / Platforms
→ Kijk goed naar wat er allemaal mogelijk is en welke bij jou het beste past
→ Kijk vooral naar de interface en hoe duidelijk en eenvoudig het werkt, snapt mijn buurvrouw hoe het werkt?
→ Welke betalingsmiddelen worden aanvaard?
→ De meeste mensen komen niet op een platform door op hun site te komen en te kiezen, wel via een campagne die je wil steunen
Kosten
Dit onderdeel omvat alle uitgaven die je moet maken om je crowdfundingcampagne te lanceren en succesvol uit te voeren. Het gaat niet alleen om de directe kosten van je project, maar ook om de bijkomende kosten van de campagne zelf.
→ Productiekosten / projectkosten: Kosten voor het ontwikkelen of produceren van het product of de dienst waarvoor je crowdfunding doet. De kosten van het project, een duidelijk en tastbaar onderdeel waar de crowd in kan investeren. De kosten moeten inzichtelijk, begrijpelijk en reëel zijn.
→ Verpakkings- en verzendkosten: Kosten voor het verzenden van beloningen naar backers.
→ Marketingkosten / campagnekosten : Uitgaven voor advertenties, promotiemateriaal, video's, fotografie en eventuele influencers. Kosten voor de infrastructuur / platform vd crowdfunding campagne. Bv: een succesfee → je betaalt een % vh opgehaalde bedrag aan het platform.
→ Platformkosten: De fee die het crowdfundingplatform rekent, meestal een percentage van het opgehaalde bedrag. succesfee, transactiekosten, plaatsingen, analysefee (lening-crowdfundingcampagnes doen voor de plaatsing van het project vaak een uitgebreide analyse om het risico vh project in te schatten, beheerfee (sommige platforms, met name lening-crowdfundingplatforms, werken met een relatief lage succesfee die je direct betaalt indien je campagne geslaagd is, maar tellen daarbij een beheerde op waarmee je gedurende de terugbetaaltijd periodiek betaalt voor het beheer van de lening), investeerderskosten
→ Administratiekosten: Juridische kosten, belastingadvies, en andere operationele uitgaven.
Doelbedrag
Dit is het bedrag dat je wilt ophalen via de crowdfundingcampagne. Het doelbedrag moet zorgvuldig worden bepaald en is vaak gebaseerd op de kosten van het project plus een buffer voor onvoorziene uitgaven.
→ Berekening: Het doelbedrag moet genoeg zijn om je project te realiseren en alle beloningen te leveren.
→ Realistisch en haalbaar: Het doelbedrag moet ambitieus zijn, maar ook realistisch zodat je supporters vertrouwen hebben dat het gehaald kan worden.
→Stretch Goals: Extra doelstellingen die je kunt toevoegen als je het oorspronkelijke doelbedrag overschrijdt, wat backers kan motiveren om meer te investeren.
Community
Verwijst naar de groep mensen die je wilt betrekken bij je crowdfundingcampagne. Dit zijn je potentiële backers, supporters, en fans die je project willen steunen.
→ Identificatie: Wie zijn je doelgroep en potentiële supporters? Denk aan bestaande klanten, sociale media volgers, familie en vrienden.
→ Engagement: Hoe ga je de community betrekken bij het project? Dit kan door regelmatige updates, het delen van inhoud die hen aanspreekt, of het creëren van exclusieve voordelen voor backers.
→ Opbouw: Hoe bouw je een community op vóór de lancering van je campagne? Bijvoorbeeld door nieuwsbrieven, sneak peeks of een pre-launch pagina.
→ Ondersteuning: De mate waarin de community helpt bij het promoten van je campagne en het vergroten van de zichtbaarheid.
Promotie
Promotie gaat over hoe je je campagne onder de aandacht brengt van een breed publiek en hoe je mensen overtuigt om te doneren of te investeren.
→ Marketingstrategie: Welke kanalen ga je gebruiken om je campagne te promoten? Denk aan sociale media, e-mailmarketing, PR, en betaalde advertenties.
→ Inhoud: Wat voor soort inhoud ga je creëren? Bijvoorbeeld video’s, blogs, infographics, en testimonials die je boodschap effectief overbrengen.
→ Timing: Wanneer ga je promotie-inspanningen inzetten? Planning van de campagne vanaf de pre-launch fase tot aan het bereiken van je doel.
→ Samenwerkingen: Werk je samen met influencers, partners, of media om je bereik te vergroten?
Door deze elementen te organiseren in een crowdfunding canvas, krijg je een helder overzicht van je campagne en kun je effectiever plannen en uitvoeren. Het helpt je om alles wat je nodig hebt voor een succesvolle crowdfundingcampagne in kaart te brengen en te beheren.
kromkommer
riep de crowd op om "kromme groenten" te omarmen en deze niet te verspillen. De campagne had tot doel om bewustzijn te creëren over het probleem van voedselverspilling door groenten die niet perfect recht of esthetisch zijn, maar nog steeds eetbaar en voedzaam. Dit is een campagne tegen voedselverspilling.
Hier zijn enkele manieren waarop de crowd kan helpen:
Koop Kromme Groenten: Kies bewust voor kromme groenten bij je aankopen. Door deze groenten te kopen, steun je het idee dat kromme groenten ook waardevol en eetbaar zijn.
Deel de Boodschap: Verspreid het woord over Kromkommer en het belang van het verminderen van voedselverspilling via sociale media, blogs, of andere communicatiemiddelen. Door de boodschap te delen, help je bewustzijn te creëren.
Ondersteun Financieel: Doe een donatie of koop producten van Kromkommer om de organisatie financieel te steunen. Je kunt ook bijdragen aan hun crowdfundingcampagnes als die beschikbaar zijn.
Word Ambassadeur: Word actief betrokken bij de beweging door ambassadeur te worden voor Kromkommer. Dit kan betekenen dat je evenementen organiseert, educatieve activiteiten ondersteunt of op andere manieren betrokken raakt.
Doe mee aan Acties: Neem deel aan evenementen, campagnes of acties die Kromkommer organiseert. Dit kan variëren van deelname aan evenementen tot het ondersteunen van specifieke campagnes gericht op het verminderen van voedselverspilling.
Stimuleer Verandering: Moedig anderen aan om ook kromme groenten te accepteren en te gebruiken. Dit kan helpen om bredere verandering te bewerkstelligen in hoe mensen naar voedselverspilling kijken.
Bij crowdfunding staat financiering centraal. Waarvoor kan een crowdfunding campagne nog inzetten?
innovatie, promotie, lage kosten, klanten binden, klanten vinden, markt onderzoek
Way To Play
- Wat waren de motivaties met betrekking tot de persoon achter De Way To Play?
De motivaties van Daniël W. Van Hirtum, de oprichter van De Way To Play, waren voornamelijk gericht op het creëren van een innovatief en educatief product voor kinderen. Hier zijn de kernmotivaties:
Ondersteunen van Ontwikkeling door Spel: Van Hirtum wilde een product ontwikkelen dat kinderen op een speelse manier helpt bij hun ontwikkeling. De Way To Play is ontworpen om creativiteit en probleemoplossend vermogen te stimuleren door middel van open-ended spelletjes.
Bevorderen van Creativiteit: De Way To Play biedt een flexibele, modulaire manier van spelen die kinderen aanmoedigt om hun eigen regels en scenario's te creëren. Dit helpt hen hun creativiteit te uiten en hun eigen unieke oplossingen te vinden.
Verbeteren van Leermogelijkheden: Het product is bedoeld om leerervaringen te verrijken door kinderen te betrekken in actieve, hands-on leerprocessen. Dit sluit aan bij de overtuiging dat kinderen beter leren door te doen en te experimenteren.
Creëren van Kwaliteit en Duurzaamheid: Van Hirtum streefde naar hoge kwaliteit en duurzaamheid in de producten van De Way To Play. Het product is ontworpen om lang mee te gaan en bestand te zijn tegen intensief gebruik, zodat het een waardevolle investering is voor gezinnen en educatieve instellingen.
Stimulerend voor Sociale Interactie: Het product is ook gericht op het bevorderen van sociale interactie tussen kinderen. Door samen te spelen en te bouwen, leren kinderen samenwerken en communiceren, wat belangrijke sociale vaardigheden zijn.
Inspireren van Educatoren en Ouders: Van Hirtum wilde een hulpmiddel creëren dat zowel ouders als onderwijzers inspireert en ondersteunt bij het stimuleren van leren en ontwikkeling bij kinderen. De Way To Play kan worden geïntegreerd in verschillende educatieve omgevingen en thuis.
Kortom, de motivaties van Daniël W. Van Hirtum met De Way To Play waren gericht op het verbeteren van de leerervaring voor kinderen door middel van spel, creativiteit en duurzaamheid.
financieringsmix
Zo ziet de ____ eruit als je crowdfunding gebruikt
eigen inbreng
crowdfunding
banklening
subsidie
6 do’s en 2 dont’s
DO:
opzet: kristal helder maken in het canvas
doelpubliek: duidelijke doelgroepen bepalen → promotie
resultaten: primaire en secundaire resultaten
voorbereiding: financieel dossier en plan van aanpak. Acties voor, tijdens en na de campagne
starten? pas als alles klaar is
tijdens de campagne: focus op het resultaat en stuur op succesvolle acties + reserveer de nodige tijd
DON’T:
hopen: op een goede afloop
afwijken: van opzet en voorbereiding
5 tips voor een goede campagne
doe aan crowdfunding voor de juiste redenen
kies het juiste platform met mensen en ervaring
maak een goed verhaal → 99% van het succes en zorg indien nodig voor een hype
hou je communicatie in eigen handen
zoek mensen/media/organisaties die jouw verhaal willen DELEN
verloop van crowdfunding in 3 fases
1) pre-crowdfunding
2) crowdfunding (CAMPAGNE VOEREN → ready, set go! als de propositie voor positieve reacties zorgt en alles gereed staat, dan kan de campagne starten!)
3) post-crowdfunding
aanpak van communicatie met de ambassadeurs
het codewoord is PERSOONLIJK
spreek ze niet toe met 1 standaardmail
bel ze op, spreek ze persoonlijk aan, vraag hen of ze mee willen denken
activeer hun persoonlijke vaardigheden in functie van jouw project
bij aanvang van de campagne vraag je hen om mee te investeren (moet vanzelf gaan eigenlijk)
non-profit platformen
→ growfunding: lokale projecten uit regio Brussel
→ crowdfunding gent: lokale projecten uit regio Gent
succesfee
je betaalt een % van het opgehaalde bedrag aan het platform
analysefee
lening-crowdfundingcampagnes doen voor de plaatsing van het project vaak een uitgebreide analyse om het risico van het project in te schatten
beheerfee
sommige platforms, met name lening-crowdfundingplatforms werken met een relatief lage succesfee die je direct betaalt indien je campagne geslaagd is, maar tellen daarbij een beheerde op waarmee je gedurende de terugbetaaltijd periodiek betaalt voor het beheer van de lening
All or Nothing (fixed funding)
bij dit model krijgt de projectmaker het geld alleen als het streefbedrag wordt gehaald. Als het doel niet wordt bereikt, krijgen de backers hun geld terug. Dit model biedt meer zekerheid aan backers dat het project alleen doorgaat als er voldoende financiering is.
All or nothing (fixed funding)
Bij dit model ontvangt de projectmaker het geld alleen als het streefbedrag wordt gehaald. Als het doel niet wordt bereikt, krijgen de backers hun geld terug. Dit model biedt meer zekerheid aan backers dat het project alleen doorgaat als er voldoende financiering is.
equity based crowdfunding
is een manier om geld in te zamelen waarbij investeerders geld geven aan een bedrijf in ruil voor aandelen, oftewel eigendom, in dat bedrijf. DUS in ruil voor hun investering krijgen deze investeerders een deel van de eigendom in het bedrijf.