1/11
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
onjuist beroep op een oorzaak-gevolgschema
dit schema wordt onjuist gebruikt als:
de genoemde oorzaken niet voldoende zijn voor het optreden van het voorspelde gevolg
of
het voorspelde gevolg andere oorzaken kan hebben dan de genoemde oorzaak
onjuist beroep op een kenmerk- of eigenschapsschema
Dit schema wordt onjuist gebruikt als aan een bepaald kenmerk of een bepaalde eigenschap wel betekenis wordt toegekend, terwijl andere relevante kenmerken of eigenschappen worden genegeerd.
overdrijven van voor- of nadelen
het argumentatieschema op basis van voor- en nadelen wordt onjuist gebruikt als het belang van de voordelen of van de nadelen erg wordt overdreven.
in de drogreden van het hellend vlak wordt ten onrechte gesuggereerd dat een bepaalde oplossing of maatregel zal leiden tot een doemscenario. Het zal van kwaad tot erger gaan. Hier is dus sprake van het overdrijven van nadelen
vals dilemma
het voor- nadelenschema wordt hier ook onjuist gebruikt. Er wordt namelijk gesuggereerd of aangenomen dat we moeten kiezen tussen twee mogelijkheden met beide even grote nadelige gevolgen, terwijl er nog andere mogelijkheden zijn.
verkeerde vergelijking
het argumentatieschema op baus van vergelijking wordt onjuist gebruikt als de vergeleken situaties op relevante punten van elkaar verschillen
overhaaste generalisatie
het argumentatieschema op basis van voorbeelden wordt onjuist gebruikt. Er wordt namelijk een standpunt beargumenteerd op basis van te weinig en/of niet-representatieve voorbeelden.
onjuist beroep op autoriteit
het argumentatieschema op basis van autoriteit wordt onjuist gebruikt. er wordt namelijk een beroep gedaan op een bron die ondeskundig of belanghebbend is, of zichzelf tegenspreekt
op de man spelen of persoonlijke aanval (argumentum ad Hominem)
Bij de persoonlijke aanval wordt op de man gespeeld. de spreker of schrijver geeft geen enkel inhoudelijk argument, maar valt iemand aan op zijn verleden, overtuiging of uiterlijk
ontduiken van bewijslast
bij deze drogreden wordt een standpunt als vanzelfsprekend aangenomen. de spreker of schrijver doet geen enkele poging zijn standpunt te verdedigen.
cirkelredenering
bij een cirkelredenering is het argument inhoudelijk gezien hetzelfde als het standpunt. Het standpunt wordt dus als juist aangenomen, terwijl dit niet bewezen is.
vertekenen van een standpunt
bij deze drogreden wordt een standpunt anders weergegeven dan is bedoeld. Er is sprake van opzettelijke verdraaiing: het oorspronkelijke standpunt wordt overdreven of juist afgezwakt.
bespelen van publiek
Bij deze drogreden probeert de spreker of schrijver het publiek mee te krijgen door op het gevoel te werken. Het gaat niet om de inhoud van de argumenten, maar om het effect.