Recht en ondernemen gegeven door Steven Jacobs in Thomas More Kempen (Editie 2019)
Onderneming
Een onderneming wordt ook wel een bedrijf genoemd en is er op gericht om winst te maken.
NGO
Niet-gouvernementele organisatie: een non-profitorganisatie die geen deel uitmaakt van de overheid
VZW
Vereniging zonder winst
Commerciële onderneming
Onderneming die als doel winst maken heeft.
Niet commerciële onderneming
Een niet winststrevend bedrijf.
Vrij beroep
Iemand die zijn job enkel mag uitoefenen op basis van gevolgde studies en een aantal wettelijke regels bv advocaat of notaris
WER
Wetboek economisch recht
Eenmanszaak
Bedrijf waarin de baas zonder personeel werkt.
Maatschap
Vorm van samenwerking in een onderneming.
MVO
Maatschappelijk verantwoord ondernemen: het bewust richten van de ondernemingsactiviteiten op lange termijn, waardecreatie in drie dimensies: markt (het economisch rendement), mens (de gevolgen voor de mens, binnen en buiten de onderneming) en milieu (de effecten op het natuurlijk leefmilieu).
Handelingsbekwaam
Wanneer iemand 18 jaar of ouder is, is hij meerderjarig. Volgens de wet is hij dan ook handelingsbekwaam. Dat betekent dat hij zelfstandig rechtshandelingen mag verrichten en daar ook verantwoordelijk voor is. Hij mag dingen kopen, een contract afsluiten, geld lenen, trouwen, scheiden, etc.
Handelingsonbekwaam
door de wetgever bedacht om kwetsbare mensen, zoals minderjarigen en meerderjarigen die onder curatele staan, te beschermen in het rechtsverkeer. bv mentaal gehandicapte, gevangenen met een zware straf, verkwisters (iemand met grote schulden)
TFV
Toelating Federaal Voedselagentschap (indien je met voedsel werkt) bv slager
RSVZ
Rijksdienstinstituut voor Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen
WSE
Department Werk en Sociale Economie
Primostarter
een startende zelfstandige in hoofdberoep die aan bepaalde voorwaarden voldoet en daardoor in aanmerking komt voor een lagere sociale bijdrage voor de eerste vier kwartalen van aansluiting.
Ondernemingsnummer
Handelsrecht: uniek identificatienummer (BTW-nummer) toegekend aan ondernemingen door de Kruispuntbank van ondernemingen
KBO
KruispuntBank van Ondernemingen: een databank van de FOD Economie waarin alle basisgegevens van ondernemingen en hun vestigingseenheden verzameld zijn.
Ondernemingsloket
Het centrale contactpunt voor starters en bestaande ondernemingen om de administratieve formaliteiten te vervullen.
Vennootschap
Een organisatievorm met als hoofddoel het realiseren van winst voor de eigenaars van de vennootschap.
Oprichtingsakte
Notariële akte op grond waarvan een besloten en naamloze vennootschap moet worden opgericht.
Commerciële handelsnaam
Richting de klanten bv De gele wortel
Maatschappelijke naam
Officiële benaming van een bedrijf bv NV De gele wortel
Financieel plan
Een document dat moet opgesteld worden indien je een vennootschap wil oprichten. Bevat overzicht inkomsten, beschrijving activiteiten, verwachte inkomsten,... van de onderneming tijdens de eerste 2 werkjaren. Om faillissement te voorkomen
Oprichtingsakte
Bij een oprichting van NV, BV of CV opgemaakt bij de notaris (dus een authentieke akte).
Vennootschapsregister
Verplicht voor NV, BV en C, dit register ligt ter inzage op de maatschappelijke zetel. Hier wordt per vennoot: naam, beroep, adres, aantal aandelen en gedane stortingen vermeldt.
Vennootschapsbijdrage betalen
Dient door elke vennootschap jaarlijks betaald te worden aan de sociale Verzekeringsfonds. Bijdrage is voor financiering pensioenen en kinderbijslag van de zelfstandigen.
UBO-register
Een register waarin de ‘uiteindelijke begunstigen’ van alle Belgische vennootschappen, vzw’s en stichtingen opgenomen moeten worden.
Wrongful trading
Wrongful trading gaat over het verderzetten van een verlieslatende activiteit die leidt tot een faillissement.
De bestuurder is aansprakelijk indien hij behoorde te weten dat er geen redelijke vooruitzichten waren om de activiteiten verder te zetten en het faillissement dus onvermijdelijk is.
Fiscale schulden
Alle schulden inzake directe en met de inkomstenbelastingen gelijkgestelde belastingen op de inkomsten.
Hoofdelijk aansprakelijk
een persoon of rechtspersoon voor een verplichting betekent dat deze afzonderlijk gedwongen kan worden de verplichting na te komen, ook al zijn anderen ook aansprakelijk.
Kwijting
Een verklaring dat een schuld is afgelost. (2) Schriftelijke verklaring (kwitantie)
Overgangsrecht
Regelt de verhouding tussen de nieuwe wet en de bestaande rechtstoestand.
Btw plichting
Alle personen die een economische activiteit uitoefenen op geregelde en zelfstandige basis, en hierbij goederen leveren of diensten verrichten die in het btw-wetboek zijn omschreven, zijn belastingplichtig.
Forfaitaire btw-regeling
Met deze regeling wordt de btw niet berekend op basis van je echte inkomsten, maar op basis van een forfait. In de horeca bijvoorbeeld betekent dit dat je btw niet wordt berekend op het aantal verkochte pintjes, maar wel op basis van hoeveel pintjes je uit een vat kan tappen.
btw-boekhouding
Bestaat uit Inkomende facturenboek (alle aankopen), Uitgaande facturenboek (alle verkopen), Ontvangstenboek (verkopen zonder factuur) en Tabel van bedrijfsmiddelen (alle investeringen)
Jaarlijkse klantenlisting
Een lijst van de Belgische btw-nummers van uw klanten aan wie uw onderneming goederen heeft geleverd of diensten heeft verstrekt tijdens het vorige kalenderjaar en die voor een totaalbedrag van meer dan 250 euro (excl. btw).
OSS
One Stop Shop: Levering van alle producten en diensten door één leverancier vanaf één fysieke locatie.
SABAM
Een Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers. Het acroniem Sabam staat voor `Société d’Auteurs Belge – Belgische Auteurs Maatschappij`
Interim
=Uitzendkantoor: het tijdelijk vervullen van een bepaalde functie binnen een organisatie.
Dimona-aangifte
Het elektronische bericht waarmee de werkgever iedere indiensttreding en uitdiensttreding van een werknemer aangeeft bij de RSZ
Deeleconomie
Een socio-economisch systeem waarin delen en collectief consumeren centraal staat. Het gaat om gezamenlijk creatie, productie, distributie, handel en consumptie van goederen en diensten. bv ‘speel-o-theek’: het lenen van spellen en speelgoed of huismaaltijden ophalen
Ondernemingsplan
Een inzicht in je ondernemersvaardigheden, doelen, marktpositie en de haalbaarheid van je idee.
Startkompas
Een werkinstrument waarmee je de haalbaarheid (financieel en organisatorisch) van jouw project kan inschatten, kan dienen als basis voor je ondernemingsplan.
Het beschrijvend luik
Hierin beschrijf je wat je exact wil gaan onderzoeken (het startpunt van je ondernemingsidee): projectvoorstelling, omgevingsanalyse, commercieel plan en organisatieplan.
Projectvoorstelling
Hierin beschrijf je jouw idee en je plannen over je project.
Omgevingsanalyse
Hierin beschrijf je de markt waarin je werkt, je (potentiële) klanten, je leveranciers en je concurrenten.
Organisatieplan
Hierin beschrijf je de organisatiestructuur
Commercieel plan
Hierin beschrijf je hoe je jouw product, plaats, prijs, promotie gaat promoten. (jouw idee)
Financieel luik
Hierin beschrijf je een plan dat specifiek over geldzaken gaat. bv investeringen, hoe financieren, vaste kosten, marges, omzet denkt te realiseren. Dit bevat de cijfers van minstens 2 jaar.
Marketingplan
Hierin beschrijf je hoe je de juiste strategieën neemt. Ook moeten er zaken zoals SWOT-analyse, de 5 P’s, wensen van potentiële klanten in beschreven staan.
Business Canvas Model
Een methode voor zelfstandige ondernemers.
Value proposition
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je de voordelen van je product/dienst (kwantitatief en kwalitatief)
Costumer segments
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je de doelgroep bepaalt, en waar je hun behoeften bepaalt.
Costumer relationship
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je beschrijft hoe je klanten gaat aanwerven en ze behoudt. (Upselling en Crossselling)
Channels
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je de kanalen voor verkoop, distributie en communicatie uitwerkt. (eigen kanalen of partner kanalen)
Key partners
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je uitwerkt welke partnerships er belangrijk zijn om te kunnen slagen, om te groeien en concurrerend te zijn.
Key activities
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je de productie, probleemoplossingen en service beschrijft.
Key resources
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je alle fysieke (bv voertuig), financiële (bv kredieten), intellectuele (bv auteursrechten) en de menselijke (bv ontwerper) zaken oplijst dat nodig zijn voor je bedrijf.
Revenue streams
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je de inkomsten, waardes, betaalmanieren en het budget van de consument oplijst.
Cost structure
Een onderdeel van het Business Canvas Model waarin je de kosten, kansen en toegevoegde waardes oplijst.
Liquiditeitsplan
Een maandelijkse/ wekelijkse/ dagelijkse budgettering vd liquide middelen die de onderneming nodig denkt te hebben om investeringen, voorraden en niet direct realiseerbare vorderingen te financieren.
Leverancierskrediet
Een vorm van krediet dat de ene onderneming (de leverancier) aan een andere onderneming (de afnemer) verstrekt door bij de verkoop van goederen of het verlenen van diensten toe te staan dat de betaling op een later tijdstip plaatsvindt dan waarop de levering wordt gedaan.
Kaskrediet
Een krediet dat dient om kortstondige tekorten op te vangen doordat je op je rekening tot een bepaald bedrag in het rood mag gaan zonder dat je deze uitgaven moet verantwoorden.
Vaste voorschotten (straight loans)
Een niet hernieuwbare lening in de vorm van een kredietopening op korte termijn (max 1 jaar). De looptijd en de rentevoet liggen vast.
Overbruggingskrediet
Koop je een nieuw huis voordat het oude verkocht is en heb je nu het geld al nodig dat vrijkomt bij de verkoop, dan kun je een overbruggingskrediet afsluiten. Het woord zegt het eigenlijk al: met deze lening overbrug je de periode waarin je oude huis nog te koop staat.
Bedrijfskapitaalkrediet
Een krediet dat dient voor de financiering van het werkkapitaal van een onderneming. Wordt aangegaan op middellange termijn, een interessante tool voor ondernemingen waarbij de tijd tussen productie en verkoop zeer lang is.
Investeringskrediet
Een krediet dat wordt aangegaan om materiële, immateriële of financiële of bedrijfskapitaal te financieren, voor duurzame investeringen. (op middellange tot lange termijn)
Waarborg regeling
Indien je onvoldoende waarborgen kunt voorleggen, kan je beroep doen op de waarborgregeling van de Vlaamse overheid. Tot 75% van het aangegane krediet kan gewaarborgd worden.
Zakelijke zekerheden
Alle mechanismen waardoor een schuldvordering voorrang verkrijgt op 1 of meer bepaalde goederen boven de andere schuldvorderingen
PMV
“Doe en durfbedrijf”: De participatie maatschappij van Vlaanderen, Zij nemen onderdeel aan de financiering van bedrijven die starten tot en met de internationalisering van het bedrijf. Hun doel: meerwaarde creëren en uitstappen
Mezzaninefinanciering
Een vorm van achtergestelde lening. Dit wordt verschaft aan bedrijven door banken en private investeerders.
Senior bedrijfsleningen
Een Bedrijfslening dat financieringsoplossingen op maat met een lange looptijd voor kmo's en grote ondernemingen.
PMV/z
Een speciaal opgericht voor zelfstandige ondernemers, starters en KMO’s met een goed businessplan.
Zakelijke zekerheden
Alle mechanismen waardoor een schuldvordering (of een categorie schuldvorderingen) voorrang verkrijgt op één of meer bepaalde goederen boven de andere schuldvorderingen. DUS schuldeiser niet met lege handen achter laten bv na faillisement de waarborgen ‘uitwinnen’ via pand of hypotheek.
Pand
Onroerend goed zoals een winkel of bedrijf
Voorrecht
Het recht van een schuldeiser om een hogere rang te hebben als er een verdeling van goederen plaatsvindt, bijvoorbeeld in een faillissement.
Hypotheek
Een woning dient als onderpand voor de lening
Persoonlijke zekerheden
De schuldeiser naast zijn schuldenaar ook een derde als bijkomende schuldenaar kan aanspreken. Een tweede debiteur verklaart zich akkoord om de aangegane schuld terug te betalen indien de eerste schuldenaar insolvabel (niet genoeg geld) is.
Wet 3 juni 2007
De wet wil de natuurlijke persoon die zich borg stelt voor een schuldeiser-verkoper, een schuldeiser die handelt in het kader van zijn beroep, beschermen.
Offerte
Ook wel ‘bestek’ genoemd, wordt vaak omschreven als het aanbod van een contract. Je vraagt je leverancier een voorstel voor een bepaalde dienst of product. Hij maakt dit dan op.
Verplichte vermeldingen offerte?
Naam onderneming, adres,...
Concrete beschrijving dienst
Datum en geldigheidsduur
Schatting uitvoeringstermijn
Bestelbon
Document dat geldt als bewijs van het bestaan van een verkoopovereenkomst en wordt gebruikt wanneer een product of dienst niet direct leverbaar is.
− Verplicht:
Voorschot v/d klant
Goed niet meteen beschikbaar (auto, reis, koelkast,...)
Vermeldingen op bestelbon?
Naam, datum, bedrag, duur garantie,... \n − Tekening = verkoopovereenkomst \n − Annuleren? Ja, mits schadevergoeding
Factuur
een document waarop een overzicht staat van 1) de geleverde diensten of goederen door de verkoper en 2) het bedrag dat de klant hiervoor moet betalen.
Bij verkoop voor privégebruik, NIET; dit moet wel voor bv groothandelaar of garagist
Indeling factuur?
P86 boek (foto)
− Niet: \n • Verkoop voor privégebruik \n • Art. 44 BTW \n − Wel: \n • Verkoop door groothandelaars \n • Verkoop nieuwe gebouwen \n • Verkoop auto’s \n • Verkoop op afbetaling \n • Verhuizing, meubelbewaring,...
WER art. VI.2
\n Informatieverplichting t.a.v. consument:
a) Toepassingsgebied
-→ Alle verkoop- en diensten-overeenkomsten (winkelruimte, wekelijkse gewoonte marktkraam), tenzij (1) verkoop op afstand en (2) buiten de verkoopruimten.
b) Draagwijdte (“consument informeren over...”) \n − Voornaamste kenmerken v/h product \n − Identiteit onderneming \n − Totale prijs (inclusief levering) \n − Wijze van betaling, levering, uitvoering \n − Verkoopsvoorwaarden \n − Duur overeenkomst \n − Behandeling van klachten via...
c) Bewijs \n • Consument beweert een tekortkoming bij \n onderneming? \n • Consument bewijst dit ZELF!!!
d) Sanctie \n • WER: voorziet geen specifieke sancties... \n • Opgelet: art. 1382-1383 BW (schadevergoeding) \n • Optie: nietigheid overeenkomst op basis van wilsgebrek
Herroepingsrecht
\n = beschermingsmaatregel voor \n consument! \n − Geen reden geven waarom... \n − 14 dagen, start op dag na sluiten \n overeenkomst \n − Schriftelijk via modelformulier, via \n website,... \n • Retour in originele verpakking, labels,...
Authenticiteit
Waarborgen van identiteit leverancier van goed/ dienst, dit is een verplichting voor de leverancier en ontvanger. Leverancier en afnemer kunnen onafhankelijk van elkaar de authenticiteit van herkomst waarborgen.
Integriteit
Feit dat inhoud van de factuur geen wijziging heeft ondergaan, verplichting voor leverancier en afnemer. Kunnen elk onafhankelijk van elkaar kiezen hoe zij dit gaan doen of samen overeenkomen. Samen door bv via EDI of een geavanceerde elektronische handtekening.
Gedragscode
Geeft een duidelijk en afgelijnd kader voor elektronische facturatie (e-invoicing) tussen een leverancier en consument.
Consument
Iedere natuurlijke persoon die handelt voor doeleinden buiten zijn handels-, ambachts- of beroepsactiviteiten.
Verkoop op afstand
Indien het aanbod tot aankoop en de aanvaarding van dit aanbod op afstand gebeurt, dus zonder gelijktijdige fysieke aanwezigheid van de onderneming en de consument.
Leveringsplicht
De verkoper moet de zaak of een dienst leveren die op alle punten beantwoordt aan de kwaliteit, de hoeveelheid, de kenmerken of de hoedanigheid die contractueel waren bedongen binnen de overeenkomst voorziene termijn.
Garantieplicht
Wettelijke plicht, de verkoper moet een product leveren dat conform is aan de koopovereenkomst indien het gaat om een product dat geïndividualiseerd is bv een machine, verkoper mag geen ander merk met zelfde kenmerken leveren.
Principes van garantieplicht?
Het geleverde product moet Conform zijn;
De verkoper levert een garantie gedurende een periode van 2 jaar
de verkoper en niet de producent moet de garantie leveren
De consument kan volgens wettelijke garantie:
herstel of vervanging bekomen op kosten van verkoper
Prijsvermindering of ontbinding van overeenkomst
Leasing
Een vorm van krediet waarbij de kredietverstrekker of lessor (leasegever) bedrijfsuitrusting, bedrijfsmiddelen of duurzame consumptiegoederen aankoopt en deze gedurende een vooraf overeengekomen termijn en tegen een vaste vergoeding ter beschikking stelt van de kredietnemer of lessee (leasenemer).
bv bedrijfswagens
Financiële leasing
Een lening voor een bedrijfsmiddel waarbij dat bedrijfsmiddel zelf het onderpand is. Je hoeft daardoor vaak geen eigen geld of zekerheden in te brengen. De bank of leasemaatschappij (lessor) financiert de aankoopsom, zelf ben je direct de economische eigenaar (lessee) van het bedrijfsmiddel.
Na termijn -→ aankoopoptie <15% van het kapitaal
Operationele leasing
Een leasevorm waarbij de kredietverstrekker of lessor een deel van de economische eigendom behoudt door zelf in te staan voor het onderhoud van het voorwerp. Hiermee vermijdt de lessor het risico dat deze wel heeft bij financiële leasing.
-→ geen aankoopoptie
Huren
Het gebruik van goederen die aan een ander toebehoren in ruil voor een vergoeding.