Begrippen verbintenissenrecht

0.0(0)
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/132

flashcard set

Earn XP

Description and Tags

volledige voc lijst

Language

2nd

133 Terms

1
New cards
Publiekrecht
Omvat alle regels die de bevoegdheden, organisatie en werking van de overheid(sinstellingen) beheersen en de regels die van toepassing zijn in de relatie tussen de overheid en burgers
2
New cards
Privaatrecht
Omvat die regels die betrekking hebben op de contractuele verhouding tussen particuliere personen (natuurlijke personen of rechtspersonen) onderling.
3
New cards
Verbintenis
Een rechtsband op grond waarvan een schuldeiser van een schuldenaar, indien nodig in rechte, de uitvoering van een prestatie mag eisen.
4
New cards
Vorderingsrecht
of persoonlijke rechten, is een recht van een persoon om zich te richten tot een bepaalde persoon
5
New cards
Schuldvordering
Een vorderingsrecht of een aanspraak, hetgeen de schuldeiser heeft jegens de schuldenaar.
6
New cards
Zakelijk recht
Dit recht geeft een directe band met het goed. Men kan dit recht altijd uitoefenen op het goed, ongeacht bij wie dit goed zich bevindt.
7
New cards
Natuurlijke verbintenis
Een verbintenis waarvan de uitvoering niet kan worden afgedwongen. Een schuldeiser kan de uitvoering van een natuurlijke verbintenis dus niet opeisen; zij kan enkel op vrijwillige wijze door de schuldenaar worden nagekomen. (bv. een gokschuld)
8
New cards
Schuldeiser / Crediteur
Heeft een vorderingsrecht, schuldvordering of aanspraak op de schuldenaar. De schuldeiser is dus gerechtigd om een prestatie te vorderen (eisen) van de schuldenaar.
9
New cards
Schuldenaar / Debiteur
Heeft een verbintenis, een schuld of een verplichting jegens de schuldeiser. Van hem wordt ook gezegd dat hij de verbintenis moet nakomen of dat hij gehouden is tot de uitvoering van de verbintenis.
10
New cards
Resultaatsverbintenis
Een verbintenis die de SA ervan verplicht om een bepaald resultaat te bereiken. Indien het resultaat niet wordt bereikt, wordt de fout van de SA vermoed, tenzij overmacht wordt aangetoond.
11
New cards
Inspanningsverbintenis
Een verbintenis die de SA ervan verplicht om alle zorg te verstrekken die eigen is aan een voorzichtig en redelijk persoon om een bepaald resultaat te bereiken. Het bewijs van de fout rust van de SA rust op de SE.
12
New cards
Intuitu personae
Persoonsgebonden karakter. Een verbintenis intuitu personae is een verbintenis die alleen kan uitgevoerd worden door de wettelijk of contractueel daartoe aangewezen persoon.
13
New cards
Crediteur
Schuldeiser heeft een vorderingsrecht, schuldvordering of aanspraak op de schuldenaar. De schuldeiser is dus gerechtigd om een prestatie te vorderen (eisen) van de schuldenaar.
14
New cards
Debiteur
Schuldenaa heeft een verbintenis, een schuld of een verplichting jegens de schuldeiser. Van hem wordt ook gezegd dat hij de verbintenis moet nakomen of dat hij gehouden is tot de uitvoering van de verbintenis.
15
New cards
Exoneratieclausule
Een clausule/beding die een partij vrijstelt van een bepaalde aansprakelijkheid
16
New cards
Deelbare verbintenis
Een verdeling in evenveel gelijke delen als er schuldeisers of schuldenaars zijn; dit is de algemene regel bij meerdere schuldeisers of schuldenaars
17
New cards
Ondeelbare verbintenis
Ondeelbaarheid tussen de SA houdt in dat elke SA tot dezelfde volledige prestatie is gehouden. Ondeelbaarheid tussen de SE houdt in dat elke SE de volledige ondeelbare prestatie kan opeisen. De gevolgen van de ondeelbaarheid zijn dus gelijk aan de hoofdgevolgen van hoofdelijkheid.
18
New cards
Hoofdelijkheid
Een verbintenis is hoofdelijk wanneer er meerdere personen zijn die ieder tot het geheel gerechtigd of gehouden zijn. Een synoniem is solidaire verbintenis. Er is een onderscheid tussen actieve (SE) en passieve hoofdelijkheid (SA)
19
New cards
Verbintenis in Solidum
Hier gaat het om gevallen buiten de passieve hoofdelijkheid en de ondeelbaarheid. Het toepassingsgebied zijn de samenlopende fouten. Het gaat om gevallen waarin meerdere personen elk afzonderlijk en louter toevallig fouten begingen die samen bijdroegen toe eenzelfde schade. Het komt vaak voor wanneer meerdere personen elk een onrechtmatigde daad begingen, waarbij de fout van elke persoon bijdroeg tot de schade.
20
New cards
Potestatieve voorwaarde
Voorwaarden waarvan de vervulling volledig of gedeeltelijk in handen ligt van een contractspartij.
21
New cards
Opschortende voorwaarde
De voorwaarde is opschortend wanneer de vervulling ervan de verbintenis opeisbaar maakt. Een verbintenis onder opschortende voorwaarde wordt pas opeisbaar als een toekomstige, onzeker gebeurtenis zich voordoet.
22
New cards
Ontbindende voorwaarde
De voorwaarde is ontbindend wanneer de vervulling ervan het tenietgaan van de verbintenis teweegbrengt.
23
New cards
Opschortende tijdsbepaling
Een tijdsbepaling is opschortend wanneer de SA zich ertoe verbindt iets na het bepaald tijdstip te geven, te doen of niet te doen.
24
New cards
Uitdovende tijdsbepaling
Een tijdsbepaling is uitdovend wanneer de SA zich ertoe verbindt iets te geven, te doen of niet te doen tot op een bepaald tijdstip.
25
New cards
Overeenkomst
Een wilsovereenstemming tussen twee of meer personen met de bedoeling rechtsgevolgen te doen ontstaan
26
New cards
Contract
Een wilsovereenstemming tussen twee of meer personen met de bedoeling rechtsgevolgen te doen ontstaan. Hiermee wordt ook het geschreven document van de overeenkomst bedoelt
27
New cards
Consensuele overeenkomst
Een overeenkomst is een consensuele overeenkomst wanneer het tot stand komt door de loutere wilsovereenstemming van de partijen zonder dat zijn geldigheid onderworpen is aan een vormvereiste.
28
New cards
Zakelijke overeenkomst
Een overeenkomst is zakelijk wanneer zijn totstandkoming onderworpen is aan de overhandiging van een voorwerp door een partij aan de andere partij (bv. bruikleen)
29
New cards
Plechtige overeenkomst
Een overeenkomst is plechtig wanneer zijn geldigheid onderworpen is aan de opmaak van een authentieke akte (bv. opmaak van een notariële akte bij schenking van onroerende goederen)
30
New cards
Vormelijke overeenkomst
Een overeenkomst is vormelijk wanneer zijn geldigheid onderworpen is aan een vormvereiste (bv. opmaak van een huurovereenkomst bij woninghuur)
31
New cards
Eenzijdige overeenkomst
een overeenkomst is eenzijdig wanneer een partij verbonden is jegens een ander zonder enige verbintenis voor laatstgenoemde.
32
New cards
Wederkerige overeenkomst
Een overeenkomst is wederkerig wanneer de partijen over en weer jegens elkaar verbonden zijn.
33
New cards
Overeenkomst onder bezwarende titel
Een overeenkomst is onder bezwarende titel wanneer het voor elke partij een voordeel oplevert. (bv. koopovereenkomst)
34
New cards
Overeenkomst uit vrijgevigheid of een contract ten kosteloze titel
Een overeenkomst wanneer een partij die aan een andere partij een voordeel verschaft, in ruil daarvoor geen voordeel krijgt.
35
New cards
Vergeldende overeenkomst
Een overeenkomst is vergeldend wanneer bij de totstandkoming de wederkerige prestaties als gelijkwaardig worden beschouwd.
36
New cards
Kanscontract
Een overeenkomst is een kanscontract wanneer de gelijkwaardigheid van de wederkerige prestaties waartoe de partijen zich verbonden hebben, onzeker is doordat het bestaan of de omvang van één van de prestaties afhangt van een onzeker gebeurtenis. Het veronderstelt het bestaan van een kans op winst of een risico op verlies.
37
New cards
Benoemde overeenkomst
Een overeenkomst waarvoor er een uitdrukkelijke wettelijke regeling bestaat die in meer of mindere mate afwijkt van het algemeen contractenrecht
38
New cards
Onbenoemde overeenkomst
Overeenkomst waarvoor er geen kant-en-klare uitdrukkelijke wettelijke regeling bestaat (bv. Franchise)
39
New cards
Gemengde overeenkomst
Overeenkomsten die bedingen bevatten die vallen onder verschillende categorieën van benoemde overeenkomsten
40
New cards
Bindende kracht van overeenkomsten
Een overeenkomst dat geldig tot stand is gekomen, strekt degene die het hebben gesloten, tot wet die de partijen bijgevolg moeten naleven.
41
New cards
Pre-contractuele aansprakelijkheid
Tijdens de pre-contractuele fase kunnen de partijen tijdens de onderhandelingsfase een aansprakelijkheid oplopen die beoordeeld zal worden een bevoegde rechter met als criterium de goede huisvader (fout, schade, causaal verband).
42
New cards
Aanbod
Een voorstel tot contracteren dat alle essentiële en substantiële bestanddelen omvat van het beoogde contract en de wil van de aanbieder impliceert om door het contract gebonden te zijn in geval van aanvaarding.
43
New cards
Aanvaarding
Elke verklaring of andere gedraging van de bestemmeling van het aanbod die uitdrukt dat hij ermee instemt zonder aanvullingen, beperkingen of andere wijzigingen van essentiële of substantiële bestanddelen
44
New cards
Intentieverklaring
Letter of intent, een afspraak waarin één onderhandelingspartij of alle betrokken partijen hun engagement en positie bij de onderhandelingen verduidelijken. De inhoud en het bindend karakter kan variëren
45
New cards
Voorkeurovereenkomst
Een overeenkomst waarbij een partij zich ertoe verbindt om voorrang te geven aan de begunstigde ervan indien zij zou beslissen te contracteren
46
New cards
Optiecontract
Of een eenzijdige contractbelofte is een eenzijdig contract waarbij een partij (de optiegever of de belover) aan de begunstigde (de optienemer) het recht geeft te beslissen om met haar (optiegever) een contract te sluiten waarvan de essentiële en substantiële bestanddelen vastliggen en voor de totstandkoming waarvan enkel nog de toestemming van de begunstigde ontbreekt. Wanneer de optienemer de optie licht of uitoefent, komt het definitieve contract tot stand conform de voorwaarden en modaliteiten die vastgelegd werden in het optiecontract / de eenzijdige contractbelofte.
47
New cards
Voorbereidende overeenkomst
Een op zichzelf staand contract dat verbintenissen bevat en dat de voorbereiding of het kader vormt van een ander contract. Bv. een raamcontract en geheimhoudingscontract
48
New cards
Dwaling
Een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid zonder het opzet daartoe
49
New cards
Bedrog
Een opzettelijk, door kunstgrepen van de wederpartij veroorzaakte verkeerde voorstelling van de werkelijkheid
50
New cards
Misbruik van omstandigheden \= gekwalificeerde benadeling, Wanneer bij de contractsluiting een kennelijk onevenwicht bestaat tussen de prestaties als gevolg van het misbruik door de ene partij van omstandigheden die verbonden zijn aan de zwakke positie van de andere partij

51
New cards
Rechtsbekwaamheid
De mogelijkheid om titularis te zijn van rechten en plichten
52
New cards
Handelingsbekwaamheid
De mogelijkheid om die rechten en plichten waarvan men als rechtsbekwaam persoon titularis is, ook daadwerkelijk zelf en zelfstandig uit te oefenen
53
New cards
Bewindvoerder
De persoon aangeduid door de bevoegde vrederechter om te beschermde persoon bij te staan of te vertegenwoordigen in het rechtsverkeer omwille van zijn (gedeeltelijke) handelingsonbekwaamheid
54
New cards
Bewindvoering
De rechtsfiguur die geïnstalleerd wordt door een bevoegde vrederechter met als doel personen die een (gedeeltelijke) handelingsonbekwaamheid vertonen te beschermen in het rechtsverkeer
55
New cards
Beschermde persoon
De persoon die (gedeeltelijke) handelingsonbekwaam is verklaard door de bevoegde vrederechter en die vertegenwoordigd of bijgestaan wordt door een bewindvoerder
56
New cards
Bijzondere machtiging
De toestemming die de bevoegde vrederechter geeft wanneer de vertegenwoordiger (ouder of bewindvoerder) een goedkeuring vraagt voor het stellen van een rechtshandeling voor zijn beschermde persoon
57
New cards
Verzoekschrift
Het document die je nodig hebt om een procedure voor een rechtbank op te starten. Bijvoorbeeld voor een procedure aanduiding bewindvoerder en huurgeschillen.
58
New cards
Lastgeving
Een rechtshandeling waarbij een persoon (lastgever) aan een andere persoon (lasthebber) de macht / opdracht geeft om iets te doen (een rechtshandeling) in naam en voor rekening van de lastgever
59
New cards
Lastgever / Lasthebber
De beide partijen in een lastgevingsovereenkomst; de lastgever geeft de opdracht aan de lasthebber om een in zijn naam en voor zijn rekening een rechtshandeling te stellen
60
New cards
Zorgvolmacht
Met een zorgvolmacht geeft de wilsbekwame persoon de wil te anticiperen op zijn wilsonbekwaamheid; hij/zij geeft de bevoegdheid om specifieke handelingen te stellen over zijn/haar vermogen en zelfs de persoon. Dit kan bij onderhandse en zelfs bij notariële akte gebeuren
61
New cards
Relatieve nietigheid
Indien bij het ontstaan van de overeenkomst een geldigheidsvereiste strijdig is met een regel van dwingend recht, dan hoeft de overeenkomst niet noodzakelijk uitgewist worden maar kan een bevestiging komen van de overeenkomst indien dit tot voordeel strekt van de partij die hierom verzoekt
62
New cards
Absolute nietigheid
Indien bij het ontstaan van de overeenkomst een geldigheidsvereiste strijdig is met de openbare orde of de goede zeden (bescherming van het algemeen belang), dan zal de overeenkomst nietig verklaard worden en zal deze retroactief de reeds geleverde prestaties uitgewist worden
63
New cards
Betaling
Eenzijdige rechtshandeling waarbij de verschuldigde prestatie vrijwillig wordt uitgevoerd en waardoor de schuld uitdooft
64
New cards
Burgerlijke aansprakelijkheid
In het Burgerlijk recht onderscheidt men de contractuele en de extra-contractuele aansprakelijkheid
65
New cards
Strafrechtelijke aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid ontstaat wanneer een persoon opzettelijk of onopzettelijk een norm overtreedt die door de wetgever strafbaar is gesteld
66
New cards
Misdrijf
Een handeling wordt als een misdrijf beschouwd wanneer ze uitdrukkelijk zo in de wet is beschreven. Er bestaan drie soorten misdrijven (overtreding, wanbedrijf, misdaad).
67
New cards
Contractuele aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid van een contractspartij wanneer zij tekortschiet in de uitvoering van een overeenkomst
68
New cards
Extra-contractuele aansprakelijkheid
De aansprakelijkheid waarin een persoon schadeplichtig is buiten iedere contractuele band om. Synoniem is aansprakelijkheid uit onrechtmatige daad, foutaansprakelijkheid.
69
New cards
Gas-boete
Gemeentelijke administratieve sanctie; boete die de gemeente oplegt als je het gemeentereglement overtreedt
70
New cards
Seponeren
Beslissing van de Openbaar Ministerie waarbij een persoon niet vervolgd wordt voor bepaalde daden; de zaak wordt met name zonder gevolg geklasseerd.
71
New cards
Overmacht
Alle omstandigheden die het de schuldenaar onmogelijk maken om zijn verbintenis na te komen zonder dat deze aan hemzelf te wijten zijn.
72
New cards
Vreemde oorzaak
Alle omstandigheden die het de schuldenaar onmogelijk maken om zijn verbintenis na te komen zonder dat deze aan hemzelf te wijten zijn.
73
New cards
Overmacht clausule
Een clausule in een overeenkomst waarin opgenomen is wat de omschrijving is van overmacht, wanneer je het kunt inroepen en wat de contractuele gevolgen zijn.
74
New cards
Toerekenbare niet-nakoming
De niet-nakoming is toerekenbaar aan de schuldenaar wanneer hem een fout kan worden verweten of wanneer de schuldenaar krachtens de wet of een rechtshandeling moet instaan voor de niet-nakoming.
75
New cards
Niet-toerekenbare niet-nakoming
Alle omstandigheden die het de schuldenaar onmogelijk maken om zijn verbintenis na te komen zonder dat deze aan hemzelf te wijten zijn.
76
New cards
Ingebrekestelling
Een eenzijdige rechtshandeling waarbij de schuldeiser duidelijk en ondubbelzinnig kennis geeft aan de schuldenaar van zijn wil om de nakoming van diens verbintenis te eisen
77
New cards
Aanmaning
Een eenzijdige rechtshandeling waarbij de schuldeiser duidelijk en ondubbelzinnig kennis geeft aan de schuldenaar van zijn wil om de nakoming van diens verbintenis te eisen
78
New cards
Retentierecht
Een recht van een schuldeiser om de teruggave van een goed dat hem door zijn schuldenaar werd overhandigd of dat bestemd is voor zijn schuldenaar op te schorten zolang de schuldenaar zijn schuld met betrekking tot dat goed niet heeft voldaan.
79
New cards
Niet-uitvoeringsexceptie
In een wederkerige rechtsverhouding kan de schuldeiser van een opeisbare verbintenis de nakoming van zijn eigen verbintenis opschorten totdat de schuldenaar de zijne uitvoert of aanbiedt ze uit te voeren.
80
New cards
Uitvoering in natura
De uitvoering van de verbintenissen die de partijen opgenomen hebben in hun overeenkomst
81
New cards
Uitvoering bij equivalent
Wanneer de uitvoering in natura van een verbintenis omwille van een welbepaalde reden niet (meer) mogelijk is, dan kan de partij in de overeenkomst ervoor kiezen om met een vervangende schadevergoeding vergoed/gecompenseerd worden voor de niet-uitvoering in natura.
82
New cards
Compensatoire schadevergoeding
Vervangende schadevergoeding (zie definitie “uitvoering bij equivalent”)
83
New cards
Ontbinding
Een beëindigingsvorm van een overeenkomst waarbij de schuldeiser het recht heeft om in geval van een toerekenbare niet-nakoming (fout, wanprestatie) van de schuldenaar de uitvoering van een wederkerig contract te kiezen voor de ontbinding / beëindiging van het contract.
84
New cards
Gerechtelijke ontbinding
De ontbinding / beëindiging van een overeenkomst naar aanleiding van een fout of een wanprestatie van een contractspartij die een rechtbank uitspreek
85
New cards
Eenzijdige buitengerechtelijke ontbinding
Een eenzijdige rechtshandeling waarbij de schuldeiser, wegens een toerekenbare wanprestatie van de schuldenaar, op eigen initiatief en risico, de overeenkomst ontbindt, zonder hiervoor een beroep te doen op de rechter, maar waarbij er eventueel nadien wel een rechterlijke controle kan gevraagd worden door de schuldenaar en dit op risico van de schuldenaar.
86
New cards
Uitdrukkelijk ontbindend beding
Deze clausule verleent de schuldeiser het recht om het contract te ontbinden zonder voorafgaande tussenkomst van de rechter wanneer de schuldeiser een van zijn verbintenis niet nakomt.
87
New cards
Exoneratiebeding
Clausule / beding in een overeenkomst waarbij een partij zijn aansprakelijk beperkt of uitsluit
88
New cards
Bevrijdingsbeding
Clausule / beding in een overeenkomst waarbij een partij zijn aansprakelijk beperkt of uitsluit
89
New cards
Schadebeding
Contractuele clausule waarin de partijen afspreken dat in geval van toerekenbare niet-nakoming, de schuldenaar gehouden is tot de betaling van een forfaitair bedrag of tot het leveren van een bepaalde prestatie als vergoeding voor de wanprestatie
90
New cards
Strafbeding
Contractuele clausule waarin de partijen afspreken dat in geval van toerekenbare niet-nakoming, de schuldenaar gehouden is tot de betaling van een forfaitair bedrag of tot het leveren van een bepaalde prestatie als vergoeding voor de wanprestatie
91
New cards
Boetebeding
Contractuele clausule waarin de partijen afspreken dat in geval van toerekenbare niet-nakoming, de schuldenaar gehouden is tot de betaling van een forfaitair bedrag of tot het leveren van een bepaalde prestatie als vergoeding voor de wanprestatie
92
New cards
Opzegbeding
Een contractuele clausule waarin de partijen afspreken om hun overeenkomst vroegtijdig te beëindigen los van enige wanprestatie. In het opzegbeding kan de opzegtermijn en de opzeggingsvergoeding staan.
93
New cards
Verbrekingsbeding
Een contractuele clausule waarin de partijen afspreken om hun overeenkomst vroegtijdig te beëindigen los van enige wanprestatie. In het opzegbeding kan de opzegtermijn en de opzeggingsvergoeding staan.
94
New cards
Intrestbeding
In deze contractuele clausule kunnen de contractspartijen een intrestvoet overeenkomen of het tijdstip vanaf wanneer de intresten verschuldigd zijn
95
New cards
Nietigverklaring
Een wijze van tenietgaan van een overeenkomst waarbij een overeenkomst vernietigd worden wegens de schending van geldigheidsvereisten (toestemming, bekwaamheid, voorwerp en oorzaak). Het gevolg van de nietigheid is dat de overeenkomst wordt uitgewist alsof het nooit heeft bestaan.
96
New cards
Verbreking
Meerzijdige rechtshandeling waarbij alle contractspartijen gezamenlijk beslissen een einde te stellen aan de overeenkomst dat hen bindt of de eenzijdige rechtshandeling waarbij een contractspartij beslist een einde te stellen aan een overeenkomst dat haar bindt.
97
New cards
Eenzijdige verbreking
De eenzijdige rechtshandeling waarbij een contractspartij beslist een einde te stellen aan een overeenkomst dat haar bindt.
98
New cards
Gezamenlijke verbreking
Meerzijdige rechtshandeling waarbij alle contractspartijen gezamenlijk beslissen een einde te stellen aan de overeenkomst dat hen bindt.
99
New cards
Beëindiging in onderling akkoord
Partijen beslissen gezamenlijk om de overeenkomst waarbij ze partij is zijn, gezamenlijk te verbreken.
100
New cards
Opzegging
idem als verbreking