1/93
Looks like no tags are added yet.
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
Kyrka
Med ordet kyrka kan man mena många olika saker. Det kan vara en byggnad där människor samlas till gudstjänst. Men det kan också vara gemenskapen av kristna, lokalt, nationellt eller globalt. Ordet kyrka betyder egentligen något som tillhör Herren (Kristus). Kristendomens tre stora inriktningar är t.ex. de ortodoxa kyrkorna, den katolska kyrkan och de protestantiska kyrkorna.
Monoteism
Tron på en gud
Arvsynd
Människan är av naturen benägen att synda och påverkas av det onda att utföra onda handlingar. Detta beroendeförhållande kallas arvsynd.
Bot
Ånger. Människan ska ångra och gottgöra det onda hon gjort.
Bikt
En syndabekännelse som man avlägger inför en präst. Den som biktar sig kan få råd och hjälp av prästen som har tystnadsplikt även inför domstol. Prästen har enligt kristen tro Jesus fullmakt att meddela syndernas förlåtelse.
Domen
Kristus ska komma tillbaka och döma levande och döda. Alla ska dömas efter sina gärningar.
Dopet
Kristendomens viktigaste ritual. Genom att döpas renas man från synd och upptas i den kristna församlingen under Guds beskydd.
Dödsriket
Platsen där alla döda samlas fram till domens dag neligt Nya testamentet.
Eskatologi
Läran om den yttersta (sista) tiden som i Nya testamentets framtidsbilder finns i följande huvudpunkter: Kristi återkomst, domen, straffet och evigt liv.
Evigt liv
Tron på ett liv efter döden grundar sig på Bibelns skildringar om Jesu uppståndelse.
Frälsning
Räddning eller befrielse från synden, det onda. I förlängningen betyder det också befrielse från döden. Frälsning sker endast genom att tro och lita på Jesus Kristus.
Fundamentalism
Ett slags återgående till en religions eller ideologis grundläggande och äldsta lära. En fundamentalist tar avstånd från alla idéer och företeelser som uppfattas som ett hot mot den ursprungliga läran. Man vill därför inte ha något att göra med kompromisser som riskerar att förändra/reformera den ursprungliga läran, t.ex. kompromisser förorsakade av moderna religiösa, etiska, vetenskapliga och politiska idéer.
Förlåtelse
Guds förlåtelse är gränslös för den som ångrar sig och syftar till att återställa ett gott förhållande mellan Gud och människan. Genom förlåtelsen utplånas det onda människan gjort [Matt 6:12 och 18:21].
Försoning
Att återställa ett gott förhållande mellan Gud och människan. På Gamla testamentets tid trodde man att försoning kunde ske genom olika slags offer. Enligt Nya testamentet sker försoning genom Jesus lidande och död. Jesus offrade sig själv för människorna.
Messias
Hebreiska och betyder "den smorde". En av de viktigaste tankarna i Nya testamentet är att Jesus var Messias. Här går skiljelinjen mellan kristendom och judendom. Judarna väntar ännu på Messias.
Nåd
Att få något för inget, d.v.s. gratis. I Gamla testamentet står nåd för de välgärningar Gud gjort mot sitt folk Israel. I Nya testamentet betyder nåd att Gud erbjuder människan att få del av Guds förlåtande kärlek och frälsning från det onda. I kyrkorna sker det främst genom sakramenten.
Paradis
Kommer från ett grekiskt ord för park eller lustgård. Den bibliska innebörden torde vara namn på Edens lustgård och beteckning för den plats dit de rättfärdiga kommer efter döden.
Samfund/trossamfund
En organiserad sammanslutning av personer med gemensam världsuppfattning och tro.
Treenigheten
Gud visar sig på tre olika sätt - som Skaparen (Fadern), Sonen och den heliga Anden. Fadern skapar världen. Jesus är Guds son som förenar människorna med Gud. Anden är den kraft som Gud sänder för att hjälpa människor.
Trosbekännelse
En trosbekännelse är en kort sammanfattning av en religions lära och tro. Den innehåller i regel också ett löfte där bekännaren lovar att leva enligt denna tro. Många religioner har en trosbekännelse. Genom att godkänna och avlägga trosbekännelsen bekänner den troende sin tro offentligt.
Tusenårsriket
Nämns i Uppenbarelseboken i Bibeln som en tidsperiod i världens sista tid då Kristus ska komma tillbaka och upprätta ett härlighetsrike tillsammans med de trogna. Sedan ska Satan utplånas och dom (domstol) hållas innan den slutliga uppståndelsen. Spekulativa tolkningar av tusenårsriket har gjorts av bl.a. Jehovas vittnen. Tanken på tusenårsriket finns också belagd i judiska scheman över världens sju tidsperioder på vardera tusen år. Slutperioden kallas där Messiasriket.
Uppståndelsen
Enligt Nya testamentet uppstod Jesus från döden på den tredje dagen. Detta är grunden för tron på människans uppståndelse till evigt liv.
Återkomsten
Enligt Nya testamentet ska Jesus i den yttersta (sista) tiden komma tillbaka till jorden för att besegra det onda. Han ska därmed fullborda Guds rike.
Förbund
En överenskommelse mellan flera parter.
Kosher
Betyder "tillåtet" eller "godkänt". Om maten är kosher får den ätas av rättrogna judar.
Liv efter döden (Judendomen)
Inom judisk tradition förekommer stor variation gällande uppfattningen om livet efter döden samt tron på paradiset och helvetet. Tankar om paradiset eller helvetet är inte särskilt vanliga inom judendomen. I Toran (de fem Moseböckerna) finns inget alls skrivet om ett liv efter döden. Judendomen fokuserar på livet här och nu.
Ortodox
"Renlärighet", från det grekiska ordet orthodoxos som betyder "sann mening". Att leva ortodoxt innebär att man följer en viss lära och deras skrifter (urkunder) strikt.
Rabbin
En judisk predikant och lärare (ungefär som en präst).
Sabbat
Den judiska vilodagen som firas varje vecka, från solnedgången på fredag kväll fram till lördag kväll. Under sabbaten umgås man med familj och vänner. Inget arbete får enligt den judiska traditionen utföras på sabbaten. I Bibelns skapelseberättelse står att vilade Gud på den sjunde dagen, därför ska även människor vila på sabbaten (som är den sjunde dagen enligt judendomen). Sabbaten är mycket viktig för judar och en av deras viktigaste högtider.
Sionism
En judisk nationalistisk rörelse med rötter i 1800-talet som strävade efter att skapa en judisk stat i Palestina. Namnet kommer av berget Sion utanför Jerusalem som blev en symbol för judarna och deras hemlängtan under diasporan. Sionismen uppkom som reaktion på 1800-talets antisemitism och förtryck av judarna i Europa.
Stamfader
Den tidigast kända manliga personen i en släkt.
Synagoga
En judisk samlingslokal (jmf kyrka och moské) där man kan hålla gudstjänst, be och studera religiösa skrifter.
Talmud
En samling av böcker som tolkar levnadsreglerna i Tanak. I Talmud finns bland annat regler om hur ett judiskt liv ska levas i stort och smått.
Tanak eller Tanakh
Den judiska Bibeln eller den hebreiska Bibeln (den har i stora drag samma innehåll som Gamla testamentet i den kristna Bibeln).
Tora eller Torah
De fem Moseböckerna som även ingår i Tanak. Ordet Tora kommer av det hebreiska ordet ”lära”, och har två skilda betydelser. Å ena sidan är Tora de fem Moseböckerna, som ingår in den judiska Bibeln. Å andra sidan används begreppet i en vidare bemärkelse, som ett samlingsbegrepp på hela den judiska läran.
Allah
Det arabiska namnet för Gud.
Fasta eller fastetid
En period då en person självmant avstår från mat och eventuellt dryck i olika utsträckning.
Imam
Religiös ledare inom islam.
Islam (ordets betydelse)
Att lyda Guds vilja - att låta sig vägledas av Gud.
Jihad
Förenklat kan det liknas vid att bekämpa det onda, en slags heligt krig.
Kaba
En kubliknande byggnad i Mecka och islams heligaste helgedom. Muslimer runt om i världen ska vända sig mot Kaba i Mecka när de ber.
Kalif
Sunnimuslimsk andlig och världslig ledare.
Konvertera
Byta religion från en religion (eller en riktning inom en religion) till en annan.
Koranen
Islams heliga skrift, en urkund, författad av Muhammed och bygger hans uppenbarelser som är en skildring av Guds (Allahs) budskap till mänskligheten. Originalet finns i himlen. Skrevs ursprungligen ner på arabiska och ska därför helst läsas på arabiska.
Levnadsregler
Regler som beskriver hur man ska leva sitt liv, t.ex. olika budord.
Lära
Vad man tror på i en religion.
Medina
Den första staden som övergick till islam. Muhammed bodde där en stor del av sitt liv.
Mecka
Islams heligaste plats (en stad som ligger i nuvarande Saudiarabien), dit en muslim helst bör vallfärda minst en gång under sitt liv.
Minaret
Torn vid moskén som används för att ropa ut när det är dags för bön.
Moské
Muslimers samlingslokal för gudstjänst, bön, undervisning m.m.
Muslim
Person som bekänner sig till islam.
Pilgrim
En person som genomför en helig resa. En pilgrim har både ett inre och yttre mål med sin vandring. Några exempel på inre mål kan vara ökad självkännedom, att känna frid och gudsnärvaro. Det yttre målet är den geografiska plats där resan slutar.
Profet
Person som kommer med budskap från Gud. Islams viktigaste profet heter Muhammed.
Ramadan
Islams fastemånad, då man i regel inte äter när solen är uppe.
Ritual
Speciell handling med religiös betydelse som ofta utförs i en speciell ordning, t.ex. bröllop, begravning, bön, ceremonier osv.
Sharia
Lagar för samhället, baserade på islam.
Shia
En mindre inriktning. Kallas ibland "Alis parti" eftersom de valde att följa Ali (Muhammeds kusin) som ledare efter Muhammed.
Sunna
En samling exempel, muntliga och nedskrivna (hadither) från Muhammeds liv. Fungerar som vägledning för troende muslimer.
Sunni
Den största inriktningen inom islam. Valde Abu Bakr som arvtagare till Muhammed. Deras ledare kallas kalif.
Sura
Verser/kapitel i koranen.
Tolkning
Hur man ser på en text, vad den betyder.
Urkund
Skrift som ligger som grund för en religion - en originalskrift, t.ex. Koranen.
Vallfärd
Besök på en helig plats för att fullgöra en religiös plikt, för att bedja och få välsignelse.
Atman
Den lilla del av Brahman som finns i allt levande. Kan liknas vid vår själ.
Avatar
Ett guds inkarnation (förkroppsligande) i människo- eller djurgestalt.
Brahman
Världssjälen som genomsyrar allt. Kan liknas vid Gud.
Kaster
Samhällsklasser. Inom kastsystemet råder strikt hierarki mellan kasterna.
Polyteism
Tron på flera gudar.
Reinkarnation (hinduism)
Själavandring. Själen dör inte utan återföds istället i nya gestalter.
Samsara
Livets eviga hjul (kretslopp) av födelse, död och återuppståndelse.
Yoga
Betyder förena eller enhet på sanskrit och används ofta som namn på de läror som visar vägar till befrielse och frälsning, d.v.s. för att få Atman att förenas med Brahman.
Asketism
Ett liv med mycket enkel livsstil där man avstår från njutning, ofta för att nå andlig utveckling.
Begär
Starka önskningar efter saker, upplevelser eller känslor.
Bodhisattva
En person som nått upplysning men väljer att återfödas för att hjälpa andra nå samma mål.
Buddha
En person som nått nirvana (upplysning). För buddhister är Siddharta Gautama den främste bland alla buddhor.
Dharma
Den buddhistiska läran - det man ska följa för att leva rätt.
Duhkha
Ett annat ord för lidande, att livet ofta är svårt och fullt av otillfredsställelse.
Gyllene medelvägen
Buddhas idé om att leva ett balanserat liv - inte för lyxigt och inte för hårt.
Karma
Lagen om orsak och verkan - det du gör påverkar vad som händer dig i framtiden eller nästa liv. Goda gärningar ger positiv karma och vise versa.
Klosterväsen
Ett system där munkar och nunnor lever i religiösa gemenskaper (i kloster) och följer särskilda regler.
Meditation
En metod för att stilla tankarna och träna sitt inre, ofta genom att sitta tyst och fokusera.
Mahayana
Den största riktningen inom buddhismen där alla kan nå upplysning - inte bara munkar och nunnor.
Mantra
Heliga ljud, ord eller fraser som upprepas under meditation eller bön.
Nirvana
Målet i buddhismen - ett tillstånd av fullständig inre fred där alla begär och återfödelser upphör.
Nunneorden
En grupp av kvinnor som följer Buddhas lära och lever i kloster, likt munkar.
Reinkarnation (buddhism)
Förenklat uttryckt kan den liknas vid en föränderlig livsenergi som hela tiden återföds, men aldrig är samma från gestalt till gestalt.
Samsara
Det eviga kretsloppet av födelse, död och återfödelse. När kroppen dör hamnar själen/jaget i samsara innan den återföds i en ny gestalt.
Sangha
Den gemenskap av buddhister - särskilt munkar och nunnor - som följer läran tillsammans.
Satori
Ett plötsligt andligt uppvaknande inom zenbuddhismen.
Theravada
En äldre inriktning inom buddhismen där Buddha ses som en lärare och endast vissa kan nå upplysning.
Tre juvelerna
De viktigaste delarna inom buddhismen: Buddha (läraren), Dharma (läran) och Sangha (gemenskapen).
Vajrayana
En form av buddhism med fokus på magiska ritualer, mantran och symboler - särskilt vanlig i Tibet.
Zen
En gren av buddhismen som fokuserar mycket på meditation som väg till upplysning.
Den åtta faldiga vägen
Rätt förståelse (förstå de 4 ädla sannignarna)
Rätt inställning (kommunicera i med känsla med andra)
Rätt tal (ex. ej ljuga)
Rätt handlande (ex. ej döda)
Rätt uppehälle (arbeta med något som inte skadar andra)
Rätt strävan (utveckla dina posetiva egenskaper och motverka de negativa)
Rätt medvetenhet (ha uppmärksamhet på kroppen, tanken och själen (mindfullness))
Rätt meditation (meditera som Buddha gjorde)