Samhällskunskap, media, kommunikation, källkritik

5.0(2)
studied byStudied by 9 people
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/31

flashcard set

Earn XP

Description and Tags

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

32 Terms

1
New cards
Mediers uppdrag och funktion
Sprida information, granska makten, kräva frihet och oberoende från företag och politiker. Analysera, tolka och diskutera skeenden; skapa och granska idéer och argument. Bidra till offentligt samtal
2
New cards
Sakpåståenden
kan observeras och undersökas, publiceras på nyhetsplats = saklig rapportering av händelser i världen.
3
New cards
Kommunikationsmodellen
Sändaren (politiker/företag) får respons på sitt budskap från mottagaren
4
New cards
De efterhandsgranskar varje år om public service-bolagen uppfyllt uppdraget i allmänhetens tjänst och principerna för opartiskhet och saklighet
Granskningsnämnden
5
New cards
Tvåstegshypotesen
Teori som innebär att det alltid finns opinionsledare, naturliga ledare som följer med i utvecklingen och är mer insatta i utvecklingen.
6
New cards
Ansvarig utgivare
någon måste vara juridiskt ansvarig, ex. för att det som trycks är inom lagens gränser
7
New cards
Censurförbud
myndighetskontroll innan tryck får EJ förekomma
8
New cards
Tryckfrihetsbrott
är om den ansvarige utgivaren gör sig skyldig till info-spridning som

* hotar rikets säkerhet,
* ärekränker en enskild person,
* innebär hets mot folkgrupp,
* avslöjar något sekretessbelagt/hemlighetsstämplat
9
New cards
Meddelarskydd
rätt att lämna uppgifter anonymt till media
10
New cards
Offentlighetsprincipen
alla har rätt att titta på brev och handlingar som finns hos myndigheter och har rätt att vara med vid rättegångar eller när politiker har möten. Sekretessbelagda handlingar är ett undantag.
11
New cards
Vinkling
När man ändrar vilken synvinkel \n man skriver från. Det är helt enkelt olika \n perspektiv eller olika sätt att se på \n samma sak. \n Även om en reporter är objektiv och \n saklig kan samma reporter ändå välja \n vilken sida av berättelsen som hen vill \n visa upp. Det gör att t.ex. två olika \n tidningar kan skriva på väldigt olika sätt \n om samma händelse, utan att någon av \n dem egentligen har fel.
12
New cards
Grå propaganda
okänd källa
13
New cards
Vit propaganda
Tydlig propaganda, avsändare och budskap är tydligt
14
New cards
Svart propaganda
källan utger sig vara någon annan
15
New cards
Propagandatekniken “Spela på känslor”
väcka starka känslor hos de man vill nå ut till, och att de på så sätt blir mer mottaglig för budskapet. \n \n För att väcka känslor används färger, ljus, bilder som man kopplar till andra känsliga saker, citat som ger dåligt samvete och/eller ilska eller dramatisk musik.
16
New cards
propagandatekniken "attackera motståndaren - skapa 'vi' och 'dem'"
skapa en motståndare, "dem" genom att rita en bild på ett överdrivet sätt, som hån av "dem". "Vi" framställs som mer attraktiv att tillhöra genom att skapa en bild av att de är överlägsna. Smutskasta "dem" och försöka förstöra deras rykten (behöver inte alltid vara sanning).
17
New cards
propagandatekniken "förenkla, vinkla, ljuga - om fakta och information"
Problem förenklas genom att inte berätta hela berättelsen. De kan redigera bilder för att manipulera tolkningen. Man kan även dra ut bilder eller klipp från sina sammanhang och redigera ihop dem med andra bilder, musik/ljud och/eller texter så att bilden/klippet får en ny betydelse. I filmer/klipp kan personer som är "vittnen" och experter för att uttala sig om en viss händelse, för att få källan att verka trovärdig.
18
New cards
propagandatekniken "tilltala en viss målgrupp. Svara till en viss mottagares behov och värderingar"
Du som enskild individ ska känna dig hörd och sedd, gällande värderingar eller om dig som person, som till exempel din etnicitet eller familjeroll. Knepen som används är att använda sig av bild eller estetik som personen är bekant med och tilltalas av, att använda en känd person som målgruppen gillar, rikta sig till tanken du har om en idéell framtid, hur du som person vill vara eller hur du tror att du behöver vara för att vara omtyckt.
19
New cards
Massmedia
tidningar, radio, bloggar där samma budskap når många människor
20
New cards
Kriterier för massmedia
indirekt, enkelriktad, opersonlig, samtidig
21
New cards
Opinionsmaterial
Åsikter, debattinlägg
22
New cards
Propaganda
Organiserad verksamhet av exempelvis partier för att påverka åsikter och värderingar
23
New cards
Fiktion
Påhittade berättelser
24
New cards
Där placeras opinionsmaterial på tidningens hemsidor, vars redaktion också brukar vara skild från övriga tidningsredaktionen
Ledarsidor
25
New cards
Värdepåståenden
(värdeomdöme = bra/dåligt; ont/gott; ok/inte ok.) Kan granskas och beläggas/avfärdas genom goda argument. Publisceras på ledarplats (tidningens del för egen opinionsbildning) och debattsidor.
26
New cards
Pressetiska regler
Ge korrekta nyheter \n Ge plats åt bemötanden \n Rätta felaktiga sakuppgifter \n Respektera privatlivet \n Var varsam med bilder \n Döm ingen ohörd \n Var försiktig med namn
27
New cards
PO (Allmänhetens Pressombudsman) \n PON (Pressens Opinionsnämnd)
Kontrollerar

Den egna hedersdomstolen
28
New cards
Hur påverkas vi av media och varför?

Socialisation
värderingar formas i umgänget med familj och vänner, i skolan och på fritiden och våra värderingar styr vad vi ser och hur vi tolkar det.
29
New cards
Hur påverkas vi av media och varför?

Selektiv perception
Vi ser sådan fakta som passar det vi redan tycker och tror. Vi ser det vi vill se och tar till oss budskap som stämmer överens med våra värderingar, och lyssnar på dem vi redan håller med om.
30
New cards
Hur påverkas vi av media och varför?

Filterbubblor/alrogitmbubblor
Det vi ser och hör direkt från vänner och indirekt via social media är filtrerat för att vara i linje med det vi tycker och tror. \n Våra flöden anpassas efter våra intressen och värderingar och vi nås inte av det vi inte håller med om
31
New cards
Etableringsfrihet
alla får ge ut böcker och tryckta skrifter
32
New cards
propagandatekniken "repetera en idé, föreställning eller budskap"
Budskap upprepas för att mottagaren ska komma ihåg det. Får man det upprepat för sig ofta blir budskapet en vardaglig tanke och upplevas som sanning. Du kanske aldrig tidigare tänkt på att spara el, men nu när du ser reklam om det dagligen och hör politiker prata om det konstant blir det en vardaglig tanke och du kommer släcka lampan innan du går. \n \n Detta är likt filterbubblan, som blir som en del av propagandatekniken, de inlägg vi gillar kommer att skapa ett flöde med lika idéer och kommer få oss att tro att dessa idéer är viktiga och bra.