YH KÄSITTEET KPL 4-5

5.0(1)
studied byStudied by 4 people
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/125

encourage image

There's no tags or description

Looks like no tags are added yet.

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

126 Terms

1
New cards

Investointi

Panostus tuotannon aloittamiseen tai tehostamiseen

2
New cards

Tuottavuus

Tuotannon tehokkuuden mitta. Kun samalla työmäärällä tai muulla panoksella saadaan aikaan aiempaa enemmän on kasvanut. kasvaa myös silloin, jos sama työmäärä tehdään vähemmillä työtunneilla.

3
New cards

itäblokki

viitataan Neuvostoliittoon ja sen sosialistisiin liittolaismaihin Euroopassa kylmän sodan aikana (1947–1990). Liittolaismaat sijaitsivat Keski- ja Itä-Euroopassa.

4
New cards

Suuret nälkävuodet

kutsutaan vuosien 1866–1868 nälänhätää. Tuolloin viljasato jäi monena peräkkäisenä vuotena huonojen säiden takia erittäin pieneksi, ja jopa 150 000 ihmistä kuoli nälkään ja kulkutauteihin.

5
New cards

Kansaneläkejärjestelmä

Eläke, jota voi saada, jos työssäkäynnistä ansaittua eläkettä ei ole tai se jää kovin pieneksi.

6
New cards

Äitiyspakkaus

Kansaneläkelaitokselta saatava vaate- ja tavarapaketti syntyvän lapsen tarpeisiin. sijaan voi valita rahallisen avustuksen (170 euroa vuonna 2023).

7
New cards

Lapsilisä

Huoltajalle maksettava rahallinen tuki lapsen elatusta varten. Tuki on universaali etuus eli se myönnetään kaikille lasten huoltajille samansuuruisena tuloista riippumatta. Vuonna 2023 tuki 1. lapsesta on 94,88 euroa/kk.

8
New cards

Universaali etuus

Etuus, joka kuuluu kaikille Suomessa asuville. Vastakohta on tarveharkintainen etuus, jossa tutkitaan etuuden hakijan tilanne ja päätetään esim. tulotasoon vedoten, saako hakija etuuden vai ei. Toimeentulotuki on esimerkki tarveharkintaisesta etuudesta.

9
New cards

Hyvinvointivaltio

Yhteiskunta, jossa on laaja sosiaaliturva, runsaasti ilmaisia tai lähes ilmaisia palveluita ja tyypillisesti korkea elintaso. Suomalaisessa mallissa kunnat vastaavat monista hyvinvointipalveluista (kuten koulutus ja päivähoito). Terveyden- ja sosiaalihuollon sekä pelastustoimen palveluista vastaavat hyvinvointialueet.

10
New cards

Finanssikriisi

Rahoitusmarkkinakriisi, joka lähti liikkeelle Yhdysvaltojen asuntomarkkinoiden ylikuumentumisesta ja pankkien liiallisesta luotonannosta 2000-luvulla ja joka johti vuonna 2008 pankkien välisen luottamuksen romahtamiseen ja koko maailmantalouden kriisiin

11
New cards

Talouskasvu

tarkoittaa yhteiskunnan tuottamien tavaroiden ja palveluiden arvon eli bruttokansantuotteen kasvua. Talous kasvaa, kun ihmiset luovat lisää arvoa työllään.

12
New cards

Kansalaisjärjestö

on kansalaisia yhteen kokoava, hallituksista riippumaton järjestö. Useimmat kansalaisjärjestöt ovat voittoa tavoittelemattomia järjestöjä, joiden rahoitus saadaan ainakin osaksi yksityiseltä sektorilta tai julkiselta sektorilta.

13
New cards

Parlamentaarinen komitea

Yhteiskunnallisesti merkittävien asioiden valmistelua varten kootaan valtiollisten instituutioiden lisäksi edustajia puolueista, asiantuntijoista, tutkijoista, kunnista, yrityksistä ja yhteisöistä sekä muista kansalaisista. työ voi jatkua yli vaalikauden.

14
New cards

Perustulo

Järjestelmä, jossa kansalaiselle annetaan tietty rahasumma toimeentuloa varten. Perustulo ei ole tuloista riippuvainen. Suomessa kokeiltiin perustuloa 2000 työttömän osalta 2017–2019.

15
New cards

Julkinen sektori

Valtio, kunnat ja sosiaalirahastot muodostavat. Niiden toiminta rahoitetaan pääosin verovaroin. Niiden tehtävänä on tuottaa palveluja kansalaisille.

16
New cards

Sosiaaliturva

takaa ihmisille riittävän toimeentulon ja huolenpidon kaikissa elämäntilanteissa, esimerkiksi vähimmäiseläke, sairausvakuutus, työttömän perusturva, lapsiperheiden tuet, toimeentulotuki, opintotuki.

17
New cards

Eläkerahasto

Pääoma, joka on kerätty eläkkeiden maksamista varten. Joissakin maissa maksuja rahastoon maksavat vain työtekijät, joissakin myös työnantajat.

18
New cards

Perheverotus

Malli, jossa molempien vanhempien tulot lasketaan yhteen ja ne verotetaan samalla veroprosentilla.

19
New cards

Sosiaalinen liukuvuus

tarkoittaa yksilöiden liikkumista sosioekonomisten kerrosten välillä. Esimerkiksi jos työväestöön kuuluvan perheen lapsi opiskelee korkeakoulututkinnon, on tapahtunut sosiaalista liikkuvuutta ylöspäin.

20
New cards

Tulonsiirto

Kunnalta, valtiolta tai sosiaaliturvarahastoista saatava rahallinen tuki. Esimerkkejä ovat työttömyyskorvaus, toimeentulotuki, lapsilisät ja eläkkeet.

21
New cards

Progressiivinen verotus

veroprosentti nousee verotettavan tulojen kasvaessa. Useimmissa maissa tuloverot ovat progressiivisia. Se tarkoittaa, että suurituloisilla on korkeampi veroprosentti kuin pienituloisilla. Näin tasataan tuloeroja.

22
New cards

Kokonaisveroaste

Julkisen sektorin keräämien pakollisten verojen ja veronluonteisten maksujen vuosikertymää suhteessa bruttokansantuotteeseen.

23
New cards

Osallistavasta sosiaaliturvasta

tuen saaja tulee osallistua hänelle osoitettuihin toimiin (esim. koulutus, työ, vapaaehtoistyö). Tunnetaan myös nimellä vastikkeellinen sosiaaliturva.

24
New cards

Vastikkeellinen sosiaaliturva

tuen saaja tulee osallistua hänelle osoitettuihin toimiin (esimerkiksi koulutus, työ, vapaaehtoistyö). Tunnetaan myös nimellä osallistava sosiaaliturva.

25
New cards

Sosiaalipolitiikka

Politiikkaa, jolla pyritään takaamaan kansalaisille kohtuullinen elintaso sekä turvallinen ja tasa-arvoinen ympäristö. Esimerkiksi opintotuki, eläkkeet ja terveydenhuolto on järjestetty julkisen sektorin toimesta.

26
New cards

Sivukulu

Työnantaja maksaa työntekijän palkan lisäksi työntekijästä erilaisia vakuutus- ja työeläkemaksuja.

27
New cards

Vanheimpainvapaa

saa rahallista tukea biologisen tai adoptiolapsen hoitoon. Kauden koko pituus on 320 päivää. Kumpi tahansa vanhemmista voi käyttää vanhempainvapaata. Molemmille on varattuna 160 päivää, joista 63 päivää voi myös siirtää toiselle. Yhden vanhemman perheessä 320 päivää voi käyttää yksin. 

28
New cards

Tarvehankintainen etuus

Sosiaalituki, jota saadakseen on täytettävä tietyt ehdot ja jonka myöntämisessä ja määrässä otetaan huomioon omat ja ruokakunnan tulot. Vastakohtana on universaali etuus, kuten lapsilisä, joka on kaikille yhtä suuri.

29
New cards

Subjektiivinen päivähoito-oikeus

Lapsi saa olla päivähoidossa riippumatta siitä, ovatko vanhemmat työssä, opiskelemassa vai kotona päivisin.

30
New cards

Oppivelvollisuus

Jokaisella on velvollisuus hankkia itselleen lain määrittelemä peruskoulutus. Vaaditun peruskoulutuksen kesto on vaihdellut aikakauden ja valtion mukaan.

31
New cards

Toinen aste

lukio- ja ammattikoulutus

32
New cards

Kymppiluokka

Peruskoulun lisäluokka, jonka aikana voi korottaa arvosanojaan päästäkseen toivomaansa opiskelupaikkaan toiselle asteelle.

33
New cards

Lomautettu

Työnteon ja palkanmaksun keskeyttämistä työnantajan aloitteesta joko määräajaksi tai toistaiseksi. Työsuhde kuitenkin pysyy voimassa.

34
New cards

Työttömyyskassa

on keskinäisen vastuun perusteella yhteisö, jonka tehtävä on järjestää ansiosidonnainen päiväraha jäsenilleen. Työttömyyskassa ei ole sama asia kuin ammattiliitto.

35
New cards

Ammattiliitto

on jonkin tietyn alan työntekijöiden järjestö. Ammattiliitot valvovat jäsentensä etua ja neuvottelevat palkoista ja työehdoista yhdessä työnantajien kanssa.

36
New cards

Nuorisotakuu

Työ- ja elinkeinopalvelujen velvoite tarjota nuorelle työtä, työkokeilua tai koulutusta 3 kuukauden sisällä työnhaun alkamisesta.

37
New cards

Starttiraha

Aloittavalle yrittäjälle tarkoitettu 6-12 kuukauden mittainen rahallinen tuki.

38
New cards

Ansiosidonnainen päiväraha

Työttömyyskorvaus, jonka suuruus riippuu aiemmasta palkasta. Edellyttää kuulumista työttömyyskassaan.

39
New cards

Työmarkkinatuki

Työttömyysturvan muoto, jonka kestoa ei ole rajattu. Tarkoitettu niille, jotka eivät voi saada ansiosidonnaista työttömyystukea tai peruspäivärahaa.

40
New cards

Eläkekatto

Euromääräinen raja, joka toimii maksettavan eläkkeen ylärajana. Ei ole käytössä Suomessa.

41
New cards

Kansaneläke

Eläke, jota voi saada, jos työssäkäynnistä ansaittua eläkettä ei ole tai se jää kovin pieneksi.

42
New cards

Takuueläke

Eläkkeen vähimmäismäärä, jonka suuruutta tarkastellaan vuosittain. Takuueläkkeen määrä vuonna 2023 on 922,42 e/kk. Muut mahdollisesti saatavat eläkkeet lasketaan mukaan ja summaa täydennetään takuueläkkeen rajaan saakka.

43
New cards

Tarvehankintainen tuki

Sosiaalituki, jota saadakseen on täytettävä tietyt ehdot ja jonka myöntämisessä ja määrässä otetaan huomioon omat ja ruokakunnan tulot. Vastakohtana on universaali etuus, kuten lapsilisä, joka on kaikille yhtä suuri

44
New cards

Kannustinloukku

Tilanne, jossa työttömän ei kannata ottaa vastaan työtä, koska käteen jäävä tulo ei juuri eroa työttömyyskorvauksesta ja muista etuuksista.

45
New cards

Demokratia

Demos = kansa, kratia = valta merkitsee kansanvaltaa, joka oli Ateenassa 500-luvulla eaa. kehitetty hallintojärjestelmä.

46
New cards

Edustuksellinen demokratia

Järjestelmä, jossa äänestäjät valitsevat vaaleilla edustajansa tekemään päätöksiä.

47
New cards

Suora demokratia

Järjestelmä, jossa äänivaltaiset itse tekevät päätökset äänestämällä paikan päällä. Käytettiin antiikin Ateenassa, jossa äänestettiin esim. viittaamalla kädellä tai käyttämällä ruukunpalasia.

48
New cards

Enemmistö diktatuuri

Oletus siitä, että enemmistön päätökset johtavat vähemmistön sortoon. Vahvasti määritellyt perusoikeudet voivat estää tämän.

49
New cards

Perusoikeus

Valtion perustuslaissaan yksilöille takaamat oikeudet. Sisältävät mm. tasa-arvon, poliitiset oikeudet ja vapaudet, vapausoikeudet, taloudelliset, sosiaaliset ja sivitykselliset oikeudet.

50
New cards

Legitiimi

valta tarkoittaa sitä, että vallankäytön kohteena olevat henkilöt hyväksyvät valtajärjestelmän.

51
New cards

Legaali

valta perustuu lakiin. Suomessa perustuslaki määrittää sen, miten maata hallitaan lainmukaisesti.

52
New cards

Korruptio

eli toimivallan väärinkäyttö. Esimerkiksi virkamies tai poliitikko suosii henkilöä, joka suostuu maksamaan hänelle lahjuksia.

53
New cards

Nuorisovaltuusto

ovat poliittisesti sitoutumattomia nuorten vaikuttajaryhmiä, jotka toimivat omissa kunnissaan ajamassa paikallisten nuorten etuja. Nuorisovaltuutetut ovat usein iältään 13–18-vuotiaita, mutta ikäraja vaihtelee paikkakunnittain. Nuorisovaltuuston lisäksi nuorten vaikuttajaryhmiä kutsutaan myös esimerkiksi nimillä nuorisoparlamentti, nuorisoedustajisto, nuorisoneuvosto tai nuorisofoorumi.

54
New cards

Ruohonjuuritaso

Matalin taso, kansalaista ja yksilöä lähinnä oleva taso.

55
New cards

Kansalaistottelemattomuus

Rauhanomainen julkinen protesti, jossa rikotaan lakia. Tavoitteena on kiinnittää huomiota epäkohtaan tai epäoikeudenmukaisena pidettyyn lakiin. Protestoijat pidättäytyvät väkivallasta ja ovat valmiita ottamaan vastaan heille määrätyt seuraukset lain rikkomisesta.

56
New cards

Diktatuuri

Yhden henkilö, ryhmittymän tai puolueen yksinvalta.

57
New cards

Propaganda

tarkoittaa ihmisten mielipiteiden muokkaamista niin, että annetaan jostakin asiasta yksipuolinen, jopa harhaanjohtava kuva.

58
New cards

Totalitarismi

kutsutaan yhteiskuntajärjestystä, jossa valtio pyrkii hallitsemaan ihmiselämän kaikkia osa-alueita "totaalisesti", yleensä uhkailemalla väkivallalla. Totalitarismeissa demokraattiset oikeudet, kuten sanan- ja kokoontumisenvapaus, ovat kiellettyjä. Totalitarismeina pidetään esimerkiksi erilaisia kommunistisia ja fasistisia järjestelmiä.

59
New cards

Teokratia

Valtio, jossa korkein valta on uskonnollisilla johtajilla.

60
New cards

Yksipuoluejärjestelmä

Poliittinen järjestelmä, jossa yksi puolue pitää kaiken vallan itsellään. Esimerkkinä Kiina, jossa on pienpuolueita, mutta niiden ohjelma ei poikkea Kiinan kommunistisen puolueen tavoitteista.

61
New cards

Oikeusvaltioperiaate

Valtio, jossa toteutuvat perusoikeudet ja oikeusturva ja jossa hallinto ja tuomioistuimien päätökset perustuvat lakiin.

62
New cards

Euroopan unioni

on 27 maan taloudellinen ja poliittinen liitto (vuonna 2023). Suomi liittyi mukaan vuonna 1995.

63
New cards

YK

Maailmanjärjestö perustettiin toisen maailmansodan jälkeen edistämään kansainvälistä rauhaa ja turvallisuutta, oikeudenmukaisuutta sekä ihmisoikeuksia.

64
New cards

OECD

Organisation for Economic Cooperation and Development eli Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö. Perustettiin vuonna 1961 kehittämään jäsenmaidensa vapaakauppaa ja talouskasvua sekä lisäämään yhteiskunnallista hyvinvointia. Suomi liittyi vuonna 1969.

65
New cards

Afrikan unioni

Afrikan maiden yhteistyöjärjestö, 54 jäsenmaata. Aiemmin lähes pelkkä keskusteluareena, mutta nykyään sen rooli on paljon aktiivisempi.

66
New cards

Sananvapaus

Perustuslain 12 pykälän 1 momentin mukaan jokaisella on sananvapaus. Sananvapauteen sisältyy oikeus ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä ja muita viestejä kenenkään ennakolta estämättä. Tarkempia säännöksiä sananvapauden käyttämisestä annetaan lailla. Lailla voidaan säätää kuvaohjelmia koskevia lasten suojelemiseksi välttämättömiä rajoituksia.

67
New cards

Lähdesuoja

on lain toimittajalle turvaama oikeus pitää tietolähteet salassa myös poliisitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä, jollei kyse ole laissa määritellyn vakavan rikoksen selvittämisestä.

68
New cards

Kiihottaa kansanryhmää vastaan

Rikoslaissa rangaistavaksi määritelty teko. Rikollista on kehottaa tai houkutella muita vakavaan väkivallantekoon jotain erityistä ryhmää vastaan (esimerkiksi etnistä tai uskonnollista ryhmää vastaan). Rangaistuksena on sakkoa tai vankeutta.

69
New cards

Rikkoa uskonrauhaa

Rikoslaissa rangaistavaksi määritelty teko. Teossa herjataan tai häpäistään julkisesti sellaista, mitä kirkko tai uskonnollinen yhdyskunta pitää pyhänä, tai häiritään uskonnollista tilaisuutta. Rangaistuksena on sakkoa tai vankeutta.

70
New cards

arkitieto

on omiin ja toisten ihmisten henkilökohtaisiin kokemuksiin, uskomuksiin ja mielipiteisiin liittyvää tietoa.

71
New cards

Subjektiivinen näkemys

Ihmisen omiin kokemuksiin ja henkilökohtaisiin käsityksiin perustuva näkemys, joka ei välttämättä perustu tieteellisin menetelmin hankittuun tietoon.

72
New cards

ideologia

Erilaisten ajatusten ja uskomusten kokonaisuus, jonka avulla maailmaa tarkastellaan. Ideologia voi olla esimerkiksi uskonnollinen tai poliittinen. Perinteisiä poliittisia ideologioita ovat esimerkiksi vasemmisto ja oikeisto.

73
New cards

Media

viitataan viestintävälineeseen (viestimeen) tai viestintäkanavaan. jakautuu painettuun ja sähköiseen mediaan.

74
New cards

Oppositio

Puolueet, jotka eivät ole mukana hallituksessa ja joilla siis ei ole ministereitä, muodostavat. ja hallitus ovat toisilleen vastakkaisia puolia. tehtävänä on vastustaa ja kyseenalaistaa hallituksen politiikkaa esittämällä sille vaihtoehtoja.

75
New cards

Välikysymys

Vähintään 20 kansanedustajan tekemä kysymys hallitukselle. Välikysymyksellä mitataan hallituksen luottamus.

76
New cards

Somekupla

tarkoitetaan, että ihmiset hakevat ja valikoivat verkossa vain omaa näkemystään tukevaa sisältöä. Kuplailmiössä kyse on myös siitä, että sosiaalisen median tai hakukoneen algoritmi tekee valikoinnin palvelun käyttäjän puolesta sen perusteella, mitä käyttäjä on aiemmin lukenut tai mistä julkaisuista ja kuvista hän on tykännyt. Käyttäjä siis näkee vain osan tarjolla olevasta sisällöstä.

77
New cards

YLE- vero

Tulojen mukaan määriytyvä vero, 0,68 % henkilön ansio- ja pääomatulojen määrästä. Enintään 163€ (2023).

78
New cards

Valeuutiset

on tarkoituksellisesti väärää tai harhauttavaa tietoa eli disinformaatiota sisältävä uutisen muotoa muistuttava teksti tai kuva, joka ei kuitenkaan noudata journalistisia eli uutistoimittajien vastuullisia periaatteita, kuten totuudellisuutta ja objektiivisuutta.

79
New cards

Disinformaatio

on tarkoituksellisesti harhaanjohtavaa tietoa

80
New cards

Misinformaatio

Vahingossa eteenpäin jaettu virheellinen tieto

81
New cards

Deep fake

Tekoälyyn perustuvalla teknologialla tehty valevideo. Tekoälylle syötetään riittävästi kuva- ja äänimateriaalia ja se tuottaa hyvin aidonnäköisen videon. Deepfakea on vaikea tunnistaa.

82
New cards

SAK

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö. Työntekijöiden etuja ajavien järjestöjen katto-organisaatio, johon kuuluu 21 eri järjestöä ja n. miljoona työntekijää.

83
New cards

Elinkeinoelämän keskusliitto

Yksityisten työnantajien järjestö, joka ajaa jäsenyritysten etua. 25 jäsenliittoa, 16 000 jäsenyritystä.

84
New cards

Medialukutaito

Kyky lukea ja ymmärtää mediaa, nähdä sen tuottamien ilmiselvien merkitysten taakse sekä suodattaa ja arvioida vastaanotettua informaatiota.

85
New cards

yleinen- ja yhtäläinen äänioikeus

Kaikilla täysi-ikäisillä yhteisön jäsenillä on oikeus äänestää ja jokaisella on yksi ääni.

86
New cards

Vaalikelpoisuus

tarkoittaa kelpoisuutta tulla valituksi vaaleissa valittavaan toimielimeen. Vain vaalikelpoiset voivat asettua ehdolle vaaleissa.

87
New cards

Vajaavaltaiset

Henkilö, jolla ei ole täyttä mahdollisuutta päättää omista asioistaan. Alaikäiset ovat vajaavaltaisia, ja aikuinen voidaan määrätä vajaavaltaiseksi. Vajaavaltaisella ei ole oikeutta itse hallita omaisuuttaan eikä tehdä sopimuksia tai muita oikeustoimia, jollei laissa toisin säädetä.

88
New cards

Välittömät

Äänestäjät äänestävät suoraan henkilöä, jonka haluavat tulevan valituksi.

89
New cards

Suhteellinen vaalitapa

Puolue tai muu ryhmittymä saa vaaleissa läpi ehdokkaitaan sen mukaan, missä suhteessa se saa ääniä verrattuna muihin. Sen jälkeen jokaiselle ehdokkaalle lasketaan vertausluku hänen saamansa äänimäärän pohjalta. Vertausluvun perusteella puolue laittaa ehdokkaansa järjestykseen.

90
New cards

D’Hondtin menetelmää

Menetelmässä lasketaan ensin yhden puolueen, vaaliliiton tai valitsijayhdistyksen saama kokonaisäänimäärä. Ryhmän sisällä eniten henkilökohtaisia ääniä saanut saa vertausluvukseen koko äänimäärän, toinen 1/2, kolmas 1/3 jne. Lopuksi ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen järjestykseen. Tässä järjestyksessä jaetaan paikat.

91
New cards

Valitsijayhdistykset

Äänioikeutettujen perustama yhdistys, joka asettuu kannattamaan henkilön asettumista ehdokkaaksi vaaleissa. Valitsijayhdistyksen vähimmäisjäsenmäärä riippuu vaaleista ja kuntavaaleissa kunnan asukasluvusta.

92
New cards

Kunnanvaltuusto

Kunnan ylin päättävä elin, joka valitaan 4 vuoden välein vaaleilla.

93
New cards

Vaalikelpoinen

tarkoittaa kelpoisuutta tulla valituksi vaaleissa valittavaan toimielimeen. Vain vaalikelpoiset voivat asettua ehdolle vaaleissa.

94
New cards

Vaalipiiri

Alue, jonka sisällä äänestetään samoista ehdokkaista. Kuntavaaleissa vaalipiirinä on kunta, maakuntavaaleissa vaalipiirinä on maakunta, eduskuntavaaleissa vaalipiirejä on 13, EU-parlamenttivaaleissa ja presidentinvaaleissa koko maa on samaa vaalipiiriä.

95
New cards

Enemmistövaalit

Vaalitapa, jossa vaalipiiristä valitaan vain yksi ehdokas. Suomessa käytössä presidentinvaaleissa, eräissä muissa maissa sitä käytetään myös parlamenttivaaleissa (esimerkiksi Isossa-Britanniassa).

96
New cards

Neuvoa-antavia kansanäänestyksiä

Äänestys, jossa tiedustellaan äänioikeutettujen mielipidettä tiettyyn asiaan. Äänestyksen tulos ei sido varsinaisia päätöksentekijöitä, mutta antaa heille tietoa siitä, mikä äänestäjien tahto on.

97
New cards

Kansanäänestys

Äänestys, jossa tiedustellaan äänioikeutettujen mielipidettä tiettyyn asiaan. Äänestyksen tulos ei sido varsinaisia päätöksentekijöitä, mutta antaa heille tietoa siitä, mikä äänestäjien tahto on.

98
New cards

Vaaliliitto

Kahden tai useamman puolueiden tai valitsijayhdistyksen yhteistyö vaaleissa. Tällöin vertauslukua laskettaessa huomioidaan vaaliliiton koko äänimäärä.

99
New cards

Äänikynnys

tarkoittaa sitä, että puolueen pitää saada tietty prosenttiosuus kaikista äänistä saadakseen ehdokkaita valituksi. Äänikynnys on käytössä esimerkiksi Ruotsissa, Saksassa ja Venäjällä.

100
New cards

Autonomia

Itsehallintoalueella päätetään omista asioista, kuten laeista.