Vad är värme? Hur transporteras det?
Värme är en energiform som transporteras (strömmar) spontant från något med hög energi till något med lägre energi. Det fortsätter till temperaturen är utjämnad. Tex transporteras värme från oss nästan hela tiden då omgivningen oftast är kallare än oss.
Hur snabbt värme transporteras beror på värmekapaciteten i materialen. Och den kan transporteras med strålning eller ledning
Värme består av 2 komponenter. Inre potentiell energi + inre rörelseenergi. Potentiell energin beror på hur bindningarna är mellan atomerna, växelverkar med varandra. Fördelningen mellan potentiell energi och rörelseenergi kan variera. Ädelgaser är speciella då den potentiella energin är väldigt liten och den inre energin består nästan enbart av värmeenergi.
Ibland ökar värme men inte temperatur. Tex om vi har is i en kastrull och ska smälta det. Smältningen innebär att molekylerna lossnar från sina platser i det fasta tillståndet. Då ökar den potentiella energin, men inte nödvändigtvis rörelseenergin. Temperaturen hos ett ämne ökar om den genomsnittliga rörelseenergin i ämnets molekyler ökar.
Temperatur påverkas endast av rörelseenergi
Temperatur
Temperatur påverkas endast av rörelseenergi.
Celcius 0=fryspunkt för vatten 100=kokpunkt för vatten.
Fahrenheit 0F= -18C trodde man var nollpunkten 96F= temperaturen i en häst
Kelvin 0K = absoluta nollpunkten 273,15K fryspunkten för vatten (bästa då rörelse börjar vid 0).
Omvandlingen celcius till kelvin Tk=Tc + 273,15
Formeln för uppvärmning eller avsvalning: E= m•C•T delta (samma oavsett vilken form)
C= värmekapaciteten som står mellan sid 7-10
Sambandet gäller för varje ämne så länge det uppträder i samma tillstånd, dvs så länge det är fast, flytande eller gas.
Tips
Om man ska beräkna samma typ av något måste man kalla dem för olika saker. E1 och E2 eller Rtot1 och Rtot2.
Man får heller inte kalla obekanta saker för enheter eller storheter som är kända. Tex stort V för volt. Särskilt om det handlar om elektricitet där den kan användas på ett annat sätt.
Använd rätt antal värdesiffror.
Ffg