\
* **Beslut: oftast kvalificerad majoritet**
* %%Beroende på hur känslig frågan är gäller ibland *enhällighet* *, kvalificerad majoritet* (vanligast) eller *enkel majoritet*%%
* Ibland krävs absolut/enkel majoritet, men oftast s.k. kvalificerad majoritet. Råder dock "diplomat-kultur"/"konsensuskultur" i rådet, man vill att alla länder ska acceptera besluten så mycket att de röstar ja (då blir det mycket bättre förutsättningar för att besluten kommer förverkligas).
* I stor utsträckning kollar man med alla länder vad de ska rösta på, man går oftast inte till omröstning om man inte vet att förslaget kommer gå igenom. Man vill ha enhällighet i så hög grad som möjligt.
* Ja, nej, avstå.
* ***55% av länderna representerar 65% av befolkningen i EU***
* 15 av 27 länder, varje land representerar av en procentantal. Anledning till att ett antal länder, och inte bara % måste finnas med är eftersom de mindre länderna inte ständigt ska bli överkörda.
* Kan dock blev så att en koalition av småländer kan stoppa de stora länderna (ex. en majoritet småländer röstar emot, samtidigt som en majoritet av befolkningen är för)
* Minst 4 länder måste vara emot ett förslag för att principen om att majoriteten % av befolkningen ska vara mot ska gå igenom och “trumfa” det låga antalet länder som röstar emot.