NSDAP
står för nationalsocialistiska tyska arbetarpartiet, detta politiska partiet var Hitler ledare för under Nazityskland. Blev stora pga deras ständiga hets mot Tysklands judar, versaillesfreden och deras politiska motståndare
Hitler
Nazistisk ledare i Tyskland under andra världskriget.
Nazism
En politisk ideologi som Hitler och hans anhängare grundade, extremisk och totslitär ideologo som främjade rasism, antisemitism och auktoritär regeringstil, kopplat till nsdap och deras strävan efter ett “tredje rike”.
Mein Kampf
Bok som Hitler skrev under hans tid i fängelse på 1920 talet, innehåller hans politiska idéer, ideologier och hans antisemitiska åsikter.
Weimarrepubliken
Den politiska regeringen i Tyskland från 1919 till 1933, en period av politisk och ekonomisk osäkerhet efter första världskriget. Under denna tid infördes demokratiska reformer och Tyskland utvecklades till en republik. Weimarrepubliken mötte många utmaningar såsom ekonomiska problem, politiska motstånd och ledde till nazisternas maktövertagande.
Koncentrationsläger
platser under andra världskriget, användes för internering (människor hålls fängslade mot sin egen vilja), förtryck och förintelse av olika grupper, inkusive judar, homosexuella, romer, och politiska dissidenter.
Diktatur
en politisk regeringsform, makten är koncentrerad hos en enda person eller en liten grupp, folket har inte samma möjlighet att delta i politiska beslut eller yttra sina åsikter fritt. ett form av styre som begränsar en individs frihet och rättigheter.
Nürnberglagarna
Antisemitistiska lagar som infördes av naxistregimen i tyskland år 1935, judar förnekades deras medborgeliga rättiheter och utsatte de för diskriminering och förföljelse.
Nazisternas ideologi i sex punkter
Den nazistiska ideologin byggde på den ”ariska” och germanska rasens påstådda överlägsenhet. Utgångspunkten var att den enskilda individen inte betydde någonting medan rasen betydde allt. Hela tillvaron gick ut på en ständig kamp mellan den egna rasen och andra raser.
Mussolini
Mussolini var en italiensk politiker och diktator som styrde Italien under 1920
Fascist
Politisk ideologi som präglas av en auktoritär regeringsform, stark nationalism samt en stark ledarfigur. Fascistiska regimer strävar ofta efter total kontroll över samhället och undertrycker politisk opposition.
Tredje riket
Benämningen på Nazityskland under Hitlers styre från 1933
Lebensraum/livsrum
En term som användes av Nazityskland för att rättfärdiga deras ambition att expandera och erövra territorium för att ge “livsrum” åt den tyska befolkningen.
Neville Chamberlain
Brittisk politiker samt premiärminister under en del av 1930
Münchenöverenskommelsen
En överenskommelse som skedde i Tyskland mellan Tyskland, Storbritannien och Frankrike, det var för att förhindra Tyskland att erövra fler länder genom krig, han fick Sudetlandet och sa att han inte skulle gå i krig mer, det var då Neville Chamberlain sa “Peace in our time”
“Peace in our time”
Känd fras av Neville chamberlain, skedde efter undertecknandet av Munchen Överenskommelsen 1938, han trodde att krig inte skulle bryta ut nu och att folket inte behövde vara rädda längre, tyvärr blev det inte sp och andra världskriget bröt ut.
Axelmakterna
En allians mellan Tyskland, Italien och Japan under andra världskriget och de samarbetade för att uppnå sina gemensamma politiska och militära mål. De hade saker gemensamt såsom deras starka nationalism, kommunismen i Sovjet var en fiende och de alla ville ha landområden som tillhörde andra stater.
Josef Stalin
Sovjets ledare under nästan 30 år.
Molotov-Ribbentrop-pakten
en överenskommelse mellan Tyskland och Sovjet, de möttes i hemlighet utan att några andra länder eller politiker visste om det och bestämde sig för att gå in i en icke-aggressionspakt dvs att de inte skulle kriga med varandra och delade på Polen mellan de.
Blixtkrig
Blixtkrig är ett krig som sker snabbt och överraskande till det utsatta landet, till exempel Polen som hade blivit besegrat på bara några veckor
Finska vinterkriget
Det finska vinterkriget skedde vintern 1939
Vidkun Quisling
Nazistisk norsk som blev ledare över Norge när Tyskland tog över Norge.
Winston Churchill
1940 stod Storbritannien ensamt mot Hitlers Tyskland, men Churchill lyckades stärka folkets motståndsvilja genom sin energi och talkonst. Det enda löfte Churchill kunde ge till folket var en tid av ”blod och möda, svett och tårar”. Som premiärminister ägnade sig Churchill främst åt att leda krigsföringen.
Operation Barbarossa
Operation Barbarossa Operation Barbarossa var kodnamnet för Nazitysklands invasion av Sovjetunionen under andra världskriget. Operationen inleddes den 22 juni 1941 och var den största invasion kampanjen i historien, med syftet att erövra territorium och förstöra den sovjetiska militära förmågan. Nazityskland inledde operationen med överraskningsanfall och initialt framgångsrika framryckningar, men den misslyckades att nå sina huvudmål och blev en avgörande vändpunkt i kriget. Operation Barbarossa var också början på en lång och brutal konflikt mellan Nazityskland och Sovjetunionen.
Finska fortsättningskriget
Fortsättningskriget utkämpades av Finland och Nazityskland mot Sovjetunionen mellan den 25 juni 1941 och den 19 september 1944 under andra världskriget. Vapenvilan inleddes den 4 september klockan 07.00 för finländsk del, och Sovjetunionen avslutade krigsaktionerna ett dygn senare, den 5 september.
Pearl Harbor
USAs flotta som Japan attackerade 1941. (startade krig med USA)
Franklin D. Roosevelt
Roosevelt hann bara vara president 82 dagar i sin fjärde mandatperiod när han dog den 12 april 1945, någon månad innan Nazitysklands kapitulation i slutet av andra världskriget. Två år senare bestämde kongressen att en president bara fick omväljas en gång.
Som president var Roosevelt landets mest omtyckta och samtidigt mest hatade man. De fattiga såg med gillande på hans sociala reformer, medan många kapitalister inom finansbranschen närmast betraktade presidenten
Allierade
Storbritannien, Frankrike, Sovjet och USA,
Stalingrad
el, alamein
Alamin
D- dagen
Storbritannien och USA invaderade Normandie (Frankrike) och Tyskland försökte men kunde inte stå emot och Frankrike befriades
Hiroshima och Nagasaki
USA hade byggt en atombomb som efterträdaren Harry S, Truman beslutade att släppa över Japan. Första atombomben släpptes den 6 augusti 1945 i Hiroshima och andra bomben tre dagar senare i Nagasaki. Flera tusen civila människor dog och de som klarade sig blev oftast utsatta av strålningen och blev sjuka
Harry S. Truman
Harry S. Truman var den 33:e presidenten i USA, och tjänstgjorde mellan 1945 och 1953. Han blev president efter Franklin D. Roosevelts död och ledde landet genom slutet av andra världskriget och efterkrigstiden. Truman är känd för att ha beställt atombomberna över Hiroshima och Nagasaki i Japan. Under hans tid som president var han också involverad i den tidiga kalla kriget och utvecklingen av USA:s utrikespolitik, inklusive Marshallplanen och skapandet av NATO. Truman var ansvarig för integrationen av de amerikanska väpnade styrkorna och försökte genomföra ett antal inhemsk politiska och sociala reformer. Han valde att inte kandidera för en tredje mandatperiod och drog sig tillbaka efter att ha lämnat ämbetet.
Hirohito
Den Japanske kejsaren, 15 augusti 1945 kapitulerade han och då var andra världskriget slut
Förintelsen
Bakgrund:
Nazisterna kom till makten i Tyskland 1933 och Adolf Hitler blev rikskansler.
Nazisterna trodde på ariernas överlägsenhet och förespråkade en rasistisk och antisemitisk ideologi.
De fem stegen i Förintelsen:
Identifiering: Nazisterna använde registrering och stigmatisering för att identifiera judar och andra målgrupper.
Segregation: De införde lagar som skiljde judar från resten av befolkningen, inklusive Nürnberglagarna.
Förföljelse: Förföljelsen inkluderade konfiskering av egendom, tvångsarbete och våld mot judar.
Förintelse: Nazisterna inledde massmord av judar i koncentrationsläger och förintelseläger. Metoder inkluderade gasning, skjutning och svält.
Efterspel: Efter massmorden försökte nazisterna dölja spåren av sina brott och förstörde många av bevisen.
Offren:
Huvudmålet var judar, men andra grupper förföljdes också, inklusive romer, homosexuella, funktionsnedsatta och politiska fångar.
Förövarna:
Nazistpartiet och dess högre befälhavare, inklusive Heinrich Himmler och Reinhard Heydrich, spelade en central roll.
Många tyskar och medbrottslingar i ockuperade länder deltog i förföljelsen och massmorden.
Hjältar och motstånd:
Många människor riskerade sina liv för att hjälpa förföljda, som Raoul Wallenberg och Oskar Schindler.
Det fanns också motståndsrörelser och uppror i koncentrationsläger, som i Warszawaghettot.
Iakttagare:
Många i omvärlden var medvetna om vad som hände i Nazityskland, men reagerade inte tillräckligt tidigt för att stoppa massmorden.
Antisemitism
Antisemitism är en form av hat och fördomar riktad mot judar på grund av deras religiösa tillhörighet eller etniska bakgrund. Termen "antisemitism" myntades på 1800-talet och har sedan dess varit central i att beskriva och bekämpa den specifika formen av hat som riktas mot judar. Här är en närmare titt på antisemitism:
Förintelsens fem steg
Identifiering: Nazisterna använde registrering och stigmatisering för att identifiera judar och andra målgrupper.
Segregation: De införde lagar som skiljde judar från resten av befolkningen, inklusive Nürnberglagarna.
Förföljelse: Förföljelsen inkluderade konfiskering av egendom, tvångsarbete och våld mot judar.
Förintelse: Nazisterna inledde massmord av judar i koncentrationsläger och förintelseläger. Metoder inkluderade gasning, skjutning och svält.
Efterspel: Efter massmorden försökte nazisterna dölja spåren av sina brott och förstörde många av bevisen.
Eviankonferensen
Eviankonferensen var till för att hjälpa judarna och 30 länder var med på konferensen, bland annat Sverige, men ingen ville öppna sina gränser åt dem och ha de i sitt land, därav blev det ett misslyckande
Kristallnatten
Under kristallnatten så skedde förföljerser av judarna och eftersom en del judar ägde butiker så krossades fönstrerna som låg och blänkte av gatolyktorna, därav namnet. Nazisterna satte även eld på judiska skolor och synagogor och polisen gjorde inget för att stoppa det, varken nazisterna eller elden, och judarna blev helt rättslösa
Dachau
Dachau var ett av de tidigaste koncentrationslägren som upprättades av nazisterna och var beläget i närheten av staden Dachau i Tyskland. Det är känt som ett av de mest ökända nazistiska koncentrationslägren och har blivit symboliskt för förföljelsen och grymheten under nazistregimen. Här är några viktiga fakta om Dachau:
Dachau användes ursprungligen för att internera politiska fångar, särskilt kommunister, socialister och andra motståndare till nazistregimen.
Getto
Där samlade Tyskland alla Judar och de fick inte lämna, det var trångt och maten var dålig vilket gjorde att många svälte
Den slutgiltiga lösningen
Den slutgiltiga lösningen . Eftersom det tog för lång tid att spåra upp judar och tvinga de gräva sin egen grav och sen skjuta en efter en så var den slutgiltiga lösingen förintelsen, som exempelvis var gaskammare, på så sätt kunde man mörda många personer på ett snabbt sätt
SS
SS är en elitkår av stridstrupper (SS är förkortning för Schutzstaffel, vilket är tyska för "skyddssköld"), som ursprungligen bildades inom det tyska nazistpartiet som en livvakt för Adolf Hitler och andra naziledare och leddes av Heinrich Himmler.
Förintelseläger
Förintelseläger var nazisternas koncentrationsläger som användes under andra världskriget för att genomföra Förintelsen. Dessa läger var platser där miljontals människor, framförallt judar, men även romer, homosexuella och politiska fångar, systematiskt mördades. De var utformade för att utföra massmord effektivt genom gaskammare, massavrättningar och svält. Det var en av de mest skrämmande och fruktansvärda händelserna i mänsklighetens histori
Auschwitz, Birkenau
Birkenau var ett av de mest ökända förintelselägren. Det bestod av två huvuddelar, Auschwitz och Birkenau. Auschwitz var ursprungligen ett koncentrationsläger och senare omvandlades till ett förintelseläger. Birkenau var den delen som var speciellt inriktad på massmord, med gaskammare och krematorier. Uppskattningsvis mördades över en miljon människor i Auschwitz
Raoul Wallenberg
Raoul Wallenberg var en svensk diplomat och hjälte under andra världskriget. Han arbetade i Budapest, Ungern, och räddade tusentals ungerska judar från förintelsens fasor genom att ge dem skyddspass och säkra tillflyktsorter. Hans handlingar har blivit erkända internationellt, och han är en symbol för mod och humanitärt arbete under en av historiens mest mörka perioder.
Nürnbergrättegångarna
Nürnbergrättegångarna var en serie av 13 rättegångar som ägde rum mellan 1945 och 1949 i Tyskland efter andra världskrigets slut mot ledande personer som begått krigsförbrytelser. Nürnbergprocessen var den första och är den mest kända av dessa rättegångar.
Samlingsregering
Regeringen Hansson III eller samlingsregeringen var en svensk regering med Socialdemokraten Per Albin Hansson som statsminister. I övrigt bestod regeringen av ministrar från de fyra största partierna.
Per Albin Hansson
Han var statsminister för Sverige från år 1932
Permittenttrafiken
Permittenttrafiken var transporter av totalt 2,1 miljoner tyska soldater med järnväg genom Sverige under andra världskriget enligt en överenskommelse mellan Sverige och Nazityskland i juli 1940. Trafiken pågick under perioden juni 1940 till augusti 1943 och bröt mot Sveriges neutralitetspolitik.
Vita bussarna
Vita bussarna var en svensk evakuerings aktion 1945, som leddes av Folke Bernadotte. Dess syfte var att under andra världskrigets slutskede rädda danskar, norrmän och svenskar som satt i tyska koncentrationsläger.
Marshallhjälpen
Hjälp Paket från USA till länder för att kunna bygga upp dem efter andra världskriget, var viktigt för USA för att det gav de inflytande och fick fler länder på deras sida.
Järnridån
Järnridån skrivkort är en term som syftar på de begränsningar och censurregler som rådde under kalla kriget mellan öst och väst, främst mellan Östblocket och Västblocket. Uttrycket kommer från den faktiska Järnridån, som var en symbolisk gräns mellan de kommunistiska och kapitalistiska delarna av Europa.
Under kalla kriget var kommunikationen mellan de öst och västländerna kraftigt reglerad och övervakad. Järnridån skrivkort var en typ av censurregler som användes av de kommunistiska regimerna för att begränsa utbyte av information och idéer mellan medborgare i de östländerna och västvärlden.
Kalla kriget
Kalla kriget var en period av spänning och konflikt mellan de två supermakterna USA och Sovjetunionen, som varade från slutet av andra världskriget fram till början av 1990. T.ex space race
Berlinblockaden
Berlinblockaden var Sovjetunionens försök 24 juni 1948–12 maj 1949 att tvinga västmakterna att överlämna Västberlin.
Västtyskland
Västtyskland är den gängse beteckningen på Förbundsrepubliken Tyskland under tiden för kalla kriget, från den 23 maj 1949 fram till Tysklands återförening den 3 oktober 1990, då det tidigare Östtyskland uppgick i det tidigare Västtyskland, varefter behovet för denna särskiljning i öst och väst bortföll.
Östtyskland
Östtyskland, officiellt Tyska demokratiska republiken, var en stat som existerade mellan 7 oktober 1949 och 3 oktober 1990. Den bildades ur den tidigare sovjetiska ockupationszonen av Tyskland efter andra världskriget. Landet, som betecknade sig som marxist
NATO
skapades efter andra världskriget
Warszawapakten
Warszawapakten var en militärallians som bildades år 1955 mellan flera östeuropeiska länder. Pakten var ett svar på bildandet av NATO (North Atlantic Treaty Organization) och hade som huvudsyfte att stärka den kommunistiska blockets gemensamma försvar. Medlemsländerna i Warszawapakten förband sig att stödja varandra i händelse av en väpnad attack. Pakten upplöstes år 1991 i samband med Sovjetunionens fall och det kalla krigets slut.
resonera kring varför nazisterna kom till makten i Tyskland och vad de ville)
Nazisterna kom till makten i Tyskland genom demokratisk process, men de utnyttjade samtidigt de svaga sidorna av Weimarrepubliken, som ekonomisk instabilitet och politisk polarisering. Adolf Hitlers skickliga propaganda och löften om att återställa Tysklands makt tilltalade många tyskar som sökte lösningar på landets problem efter första världskriget. Nazisterna ville återta förlorade territorier, inklusive Rhenland och Sudetenland, och förena alla tysktalande under Tysklands flagg. De ville också förstärka den "ariska rasen" och eliminera alla som ansågs vara "undermänniskor," särskilt judar. Ekonomisk och militär dominans var också centrala mål.
ha kunskaper om händelserna 1931-1938 som banade väg för andra världskriget och vilka allianser som bildades)
Händelserna 1931-1938 och alliansbildningar: Under denna period var flera händelser signifikanta:
Anschluss 1938: Tyskland anslöt Österrike, vilket var ett tidigt steg mot att utöka Tysklands territorium.
Münchenavtalet 1938: Där delar av Tjeckoslovakien överlämnades till Tyskland utan motstånd från de västerländska makterna, vilket visade Tysklands ökade expansionism.
Alliansbildning: Tyskland bildade allianser med Italien och Japan, vilka blev kända som Axelmakterna.
(ha kunskaper om begreppet blixtkrig samt ge exempel på hur kriget gick för Tyskland under de första åren)
Begreppet blixtkrig och exempel på krigets inledning: Blixtkrig (Blitzkrieg) var Tysklands militära strategi som använde snabba anfall och överraskningsmoment för att förvåna och övermanna sina motståndare. Ett exempel är erövringen av Polen 1939, där Tyskland använde taktiska innovationer som snabb förflyttning av trupper och användning av pansarfordon. Erövringen av Frankrike 1940 visade blixtkrigets effektivitet då Tyskland på kort tid krossade de franska och brittiska styrkorna.
kunna ge några förklaringar till hur kriget blev globalt)
Kriget blev globalt på grund av Tysklands aggressiva expansion, inklusive anfallet mot Polen 1939. De allierade, inklusive Storbritannien och Frankrike, förklarade krig mot Tyskland som en följd. Japans angrepp på Pearl Harbor i december 1941 drog USA in i kriget, vilket utvidgade konflikten ännu mer.
(ge några förklaringar till varför kriget tog slut)
Tysklands kapitulation i maj 1945 efter att de besegrats av de allierade, inklusive Sovjetunionen och Västmakterna.
Användningen av atombomberna över Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945 tvingade Japan att kapitulera och därmed avsluta kriget i Asien och Stillahavsområdet.
ha kunskaper om förintelsen, de fem stegen, viktiga händelser, vilka som var offer, förövare, hjältar och iakttagare)
Förintelsen var nazisternas systematiska försök att utplåna judar och andra grupper som de ansåg vara "undermänniskor." De fem stegen inkluderar:
Identifiering av målgruppen.
Segregation och isolering av målgruppen.
Förföljelse och övergrepp mot målgruppen.
Förintelse genom massmord och koncentrationsläger.
Efterspel och försök att dölja spåren av brotten.
Offer var främst judar men även romer, homosexuella och politiska fångar. Förövarna var nazisterna och deras medbrottslingar. Hjältar inkluderar de som riskerade sina liv för att rädda förföljda. Iakttagare var omvärlden som hade viss kännedom om Förintelsen, men inte alltid agerade.
Raoul Wallenberg -var hjälpare
s. 306-309 (ge exempel på vad som blev krigets facit)
60 miljoner döda p.g.a. krigshandlingar, folkmord, sjukdomar och
svält
Miljontals människor drevs på flykt
En större andel kvinnor deltog i kriget som soldater jämfört med
första världskriget
Ett stort, okänt antal kvinnor våldtogs som en del av krigföringen
Ledande nazister som inte tagit självmord (Hitler, Goebbels,
Himmler) dömdes i Nürnbergrättegångarna. 12 av 21 dömdes till
döden 1946.
Många nazister flydde till bl.a. Argentina och Mellanöstern
FN bildades
kunna beskriva Sveriges roll under kriget, hur livet var för människor i Sverige och om hur pass neutrala vi var)
Neutralt
Per Albin Hansson, ”Vår beredskap är god”
Ca 8000 frivilliga svenskar hjälpte Finland i Vinterkriget
Eftergifterna:
Svenskt järn mot tyskt kol, handeln ökade under kriget
Permittenttrafiken (tyska soldater åkte till och från Norge genom
Sverige)
105 fullastade tåg med tyska soldater åkte från Norge till Finland via
Sverige 1941
Sverige försökte vara neutralt men hade ekonomiska band med Tyskland, särskilt genom export av järnmalmen. Livet i Sverige påverkades av kriget, inklusive ransonering av matvaror och ökad militärberedskap. Sverige tog emot en del flyktingar och hjälpte även judar att undkomma nazisterna.
sammanfattning krig
Efter första världskriget drabbades Tyskland av ekonomiskt elände och politisk instabilitet.
Nazisterna, ledda av Adolf Hitler, kom till makten i Tyskland 1933.
Tyskland strävade efter territoriell expansion och en starkare roll i världspolitiken.
Inledning och tidiga erövringar:
Kriget började med Tysklands invasion av Polen 1939, vilket ledde till att Storbritannien och Frankrike förklarade krig.
Tyskland använde sig av blixtkrigstaktiker för att snabbt erövra Polen och senare Frankrike.
Global spridning:
Kriget blev globalt när fler länder drogs in. USA gick med efter Japans attack på Pearl Harbor 1941.
Allianser formades: De allierade inkluderade Storbritannien, USA, Sovjetunionen och andra länder. Axelmakterna omfattade Tyskland, Italien och Japan.
Förintelsen och krigsbrott:
Nazisterna genomförde Förintelsen, ett systematiskt försök att utplåna judar och andra minoriteter.
Många krigsbrott begicks, inklusive massmord på civila och fångar.
Slutet av kriget:
Tyskland kapitulerade i maj 1945 efter omfattande strider i Europa.
Bombningarna av Hiroshima och Nagasaki 1945 tvingade Japan att kapitulera i Asien och Stillahavsområdet.
Efterspel:
Krigets facit inkluderade uppdelningen av Tyskland och ökad spänning mellan öst och väst under det kalla kriget.
Bildandet av Förenta nationerna för att främja fred och säkerhet.
Sveriges roll:
Sverige försökte vara neutralt men hade ekonomiska band med Tyskland. Landet tog emot flyktingar och hjälpte även judar att undkomma nazisterna.