Humanisme

0.0(0)
studied byStudied by 0 people
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/39

encourage image

There's no tags or description

Looks like no tags are added yet.

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

40 Terms

1
New cards

Livssyn

Bygget opp av menneskesyn, gudssyn og virkelighetssyn. Alle mennesker har et livssyn

2
New cards

Menneskesyn

Hvordan vi ser oss selv, hvordan vi stiller oss til hverandre og hvordan vi finner mening.

3
New cards

Gudssyn

Hvordan vi ser på “overnaturlige krefter”: guder, engler eller spøkelser.

4
New cards

Virkelighetssyn

Hvordan vi oppfatter hva som er virkelig, og hvordan verden fungerer.

5
New cards

Humanisme

Livssyn der mennesket setter seg selv i sentrum - den plassen mennesket har i verden er den viktigste.

  • Fundamentet: menneskeverd, uttrykt i FNs menneskerettighetserklæring

  • Etikk: den gylne regelen (gjensidighetsprinsippet)

  • Politikk: demokratiet

  • Pedagogikk: danning - mennesket må lære å bli medmenneske

  • Erkjenningsveg: den frie, kristne tanke

  • Kommunikasjonsform: dialog

6
New cards

Protagoras

Levde ca. 485-410 fvt. Gresk filosofi mest kjent for en av de vesentligste humanistiske grunntakene: “mennesket er målestokken for alle ting”. En del av de første humanistene, som stilte spørsmål rundt hva som er sant og virkelig og mente at mennesket har en egen fornuft.

7
New cards

Humaniora

Humanisme i renessansen, fag som handler om språk og kultur.

8
New cards

Opplysningstid

Under denne tiden mistet kristendommen noe av sin innvirkning på den vestlige verden og troen på at mennesket tar Guds plass i sentrum utviklet seg.

9
New cards

Immanuel Kant

En av de viktigste filosofene for den humanistiske og humanetiske arven.

10
New cards

Den moderne humanisme

Startet sent 1700-tall og tidlig 1800-tall. Modernisering, handel og arbeid → mennesket i seg selv et middel til framsteg.

11
New cards

Deistisk tolking av Gud

Tro at Gud ikke lenger griper inn i livet til folk og at mennesket var overlatt til seg selv og måtte ta mer ansvar selv. Mennesket Guds forvalter på jorden → mennesket hadde i oppgave å styre verden. Ble mer vanlig på 1700-tallet i Europa.

12
New cards

Charles Darwin

Utviklet teorien om evolusjon. Mente at mennesket er forankret i naturen og et produkt av utviklingen der → mennesket et avansert dyr.

13
New cards

Survival of the fittest

Darwins lære om at de best tilpassede overlever. Påvirket forståelse av menneskeverdet.

14
New cards

Sosialdarwinisme

Teori der mennesker blir kategorisert i høyerestående og laverestående raser med grunnlag i Ds evolusjonsteori og lære om den sterkestes overlevnad.

15
New cards

Fritenker

Mener at moralen kan være fullverdig i seg selv, uten religiøs forankring. Kjente norske fritenkere: Bjørnstjerne Bjørnson, Arne Garborg, Arnulf Øverland, Sigurd Hoel og Helge Krog.

16
New cards

Kremasjon

Kampsak fritenkerne hadde mot kirken i Norge. Norsk ligbrændingsforening ble etablert i Norge med Nina og Edvard Grieg i spissen. Frintekerne mente at kremasjon var en bedre løsning en gravlegging.

17
New cards

Nansenskolen/Norsk Humanistisk Akademi

N mente at mennesket trenger en moral som ikke er styrt av religiøse bud og religiøs tro, men basert på moderne oppfatninger. Etter Ns død ble dette opprettet. Formålet var å fremme en “kjempende humanisme” som motvekt mot nazisme og kommunisme.

18
New cards

Human-Etisk Forbund HEF

Dannet i 1956 av Kristian Horn, etter andre verdenskrig brakte menneskeverd på agendaen. Viktig livssynsorganisasjon i Norge for ikke-religiøse. Verdigrunnlaget til organisasjonen forankret i menneskerettighetene og er ikke-religiøs humanisme. Er den største humanistiske livssynsorganisasjonen i verden med ca. 100 000 medlemmer.

19
New cards

Kristian Horn

Utdannet biolog og grunnlegger av HEF. Ville lage et alternativ til de kirkelige ritualene.

20
New cards

Humanistene

Den andre godkjente humanistiske livssynsorganisasjonen i Norge, startet i 1997. Deler i stort grad ideer med HEF, men er åpne for mennesker med religiøse og spirituelle verdenssyn.

21
New cards

Humanistiske ritual

Både Humanistene og og HEF har tilbud om overgangsriter som ligner de som finnes i kristendommen: navnefest, humanistisk konfirmasjon, vigsel og gravferd. Inneholder element fra menneskerettighetene og kan bli tilpasset medlemmenes ønsker.

22
New cards

Navnefest

Ritual som ønsker barnet velkommen til samfunnet. Ofte holdt i et rådhus eller kulturhus. Formell seremoni med taler og musikk. Hensikt å feire egenverdien til barnet.

23
New cards

Humanistisk konfirmasjon

Kurs for ungdom der de går gjennom humanisme, identitet og kritisk tenking. Avsluttet med en seremoni som ofte er et rådhus eller kulturhus.

24
New cards

Humanistisk vigsel

Seremoni for å feire at to mennesker velger hverandre. Ikke nødvendigvis mellom mann og kvinner. Ikke strenge regler for hvor det skjer og paret velger selv rammene. Vigsleren er medlem av HEF og har tillatelse å gjennomføre vigsler fra statsforvalteren.

25
New cards

Gravferd

Markerer overgangen fra levende til død. Hensikten er å minnes den avdøde og samle de etterlatte. Basert på ikke-religiøs virkelighetsforståelse → underforstått at det ikke er noe etterliv. Ledet av en frivillig humanistisk gravferdstaler.

26
New cards

Happy Human

Symbolet brukt av humanistorganisasjoner verden over. Representerer mennesket.

27
New cards

Humanists International HI

Stiftet i 1952. Dannet etter andre verdenskrigens verdioppløsning - religionene og ideologiene som eksisterte strakk ikke til. Paraplyorganisasjon for flere livssynshumanistiske grupperinger.

28
New cards

Richard Dawkins

Anerkjent evolusjonsteoretiker som har laget religionskritiske dokumentarer og arbeider aktivt for den ateistiske delen av humanismen.

29
New cards

Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn STL

Opprettet i 1996 for å drive dialog om hvordan kristendommen blir undervist om i norsk skole etter opprettelsen av KRL. Samarbeid mellom mange norske religiøse (alt. livssyns-) grupperinger: HEF, Ahmadiyya, Det Mosaiske Trossamfund, Baha’i-samfunnet i Norge etc.

30
New cards

Menneskerettighetene

Humanistenes mest sentrale tekst. Fridommer og retter alle mennesker har fordi de er mennesker - uansett kjønn, klasse eller etnisitet. Verdier: grunnleggende fridom, grunnleggende likskap og grunnleggende verdighet. Formulert i 1948 av FN og inspirerte av vestlige filosofer fra 1700-tallet.

31
New cards

Nordisk humanistmanifest

Kan sidestilles med trosbekjennelsen i kristendommen. Stadfester hva humanismen er og skal være.

32
New cards

Virkelighetssyn i humanismen

Sekulær verdensforståelse - anerkjenner bare den virkeligheten en kan sanse gjennom fornuft og erfaring. Preget av ateisme eller agnostisisme. Verden er ikke skapt av noen.

33
New cards

Menneskesyn i humanismen

Mennesket i sentrum. Mennesket er et produkt av naturen med en evne til å tilpasse naturen til mennesket (så vel som seg selv til naturen). Vitenskapelig tilnærming til mennesket - bevisstheten til mennesket ligger i hjernen og får utløp i personlighet og legeme. Mennesket er mål, ikke middel. Fornuftstroen sentral - fornuften skiller oss fra dyr og gjør oss kunnskapssøkende. Mener at mennesket er fritt og har valgfrihet og handlingsfrihet som gjør at vi kan bestemme selv. Menneskerettighetene er verktøy for frihet.

34
New cards

Etikk i humanismen

Menneskeskapt og styrt av evnen mennesket har til empati. Empatiske evne har oppstått gjennom evolusjonen - ellers hadde mennesket ikke fungert i felleskap.

35
New cards

Fri vilje

Viktig. Mennesket er ikke bare godt eller vont. Vi har drifter og egenskaper som drar oss i forskjellige retninger, men dette kombinert med empati, fornuft og kunnskap kan gjøre at mennesket tar gode valg.

36
New cards

Gjensidighetsprinsippet

Gjør slik mot andre det du vil at skal gjøre mot deg.

37
New cards

Antihumanisme

Kritiserer at humanismen setter mennesket i sentrum. Stiller spørsmål ved hvis det finnes en “menneskelig essens” som er felles for alle, eller hvis noe annet enn mennesket er i sentrum. Ikke en enkelt bevegelse.

38
New cards

Peter Singer

f. 1946. Australsk filosof som tar sterk avstand fra humanistenes plassering av mennesket i sentrum, noe han kaller “spesiesisme”, artssjåvinisme. Mener det er diskriminering på grunn av art og kan sammenlignes med rasisme. Mener at mennesket ikke er noen annet enn en undergruppe av arter som lever på jordne.

39
New cards

Artssjåvinisme

Singer nevner 3 typer:

  • At mennesker avler frem dyr for å drepe og spise dem

  • Forsøk på dyr

  • Humanismens grunnprinsipp: mennesket i sentrum

40
New cards

Dypøkologi

Retning innenfor miljøfilosofien den norske filosofen Arne Næss (1912-2009) grunnla. Mener at mennesket har plassert seg selv i sentrum og med naturen som et verktøy, noe som lederen til at mennesket og naturen blir fremmedgjort. Mennesket egt. bare en liten del av en større helhet.