Sk-begrepp

studied byStudied by 20 people
5.0(2)
Get a hint
Hint

Demokrati

1 / 78

encourage image

There's no tags or description

Looks like no one added any tags here yet for you.

79 Terms

1

Demokrati

Folkstyre/folkmakt

New cards
2

Krav för att ett samhälle ska räknas som demokratiskt

Allmän, lika och anonym rösträtt. Yttrandefrihet och opinionsbildning. Organisationsfrihet. Majoritetsprincipen. Rättssäkerhet och likhet inför lagen. Mänskliga fri- och rättigheter. Demokratiska institutioner.

New cards
3

Demokratiska institutioner

De regler som garanterar att demokratin håller och talar om hur demokratin ska fungera. De myndigheter som ser till att dessa regler följs.

New cards
4

Konstitution

En uppsättning regler som reglerar landets statsskick.

New cards
5

Demokratisk kultur

Önskan och förmågan hos befolkning att aktivt individuellt/tillsammans delta och påverka offentliga angelägenheter som påverkar dem.

New cards
6

Representativ demokrati

Att invånare deltar i regelbundna val för att välja politiker som ska representera dem i politiska sammanhang och styra landet.

New cards
7

Direktdemokrati

Att beslut fattas genom röstberättigade direkt istället för politiker, i enskilda frågor.

New cards
8

Statschef

Den högsta representanten för en suverän stat, som antingen är eller inte är regeringschef. Har främst en representativ roll.

New cards
9

Republik

En stat vars makt innehavs eller utgår från en folkvald statschef som företräder folket. Kan ej ha kungahus.

New cards
10

Monarki

Kungen/drottningen är statschef och kungamakten är i regel ärftlig. Kan vara i form av absolut monarki där kungen har enväldig makt, eller kombineras med parlamentarism.

New cards
11

President

Landets statschef och politiskt verkställande chef i en republik som har presidentregering.

New cards
12

Absolutism

Ett statsskick där den offentliga makten utövas av en envåldshärskare med absolut makt.

New cards
13

Konstitutionalism

Ett system som begränsar statsmaktens makt med en skriven konstitution.

New cards
14

Successionsordning

Den grundlag som reglerar tronföljd i ett land.

New cards
15

Enhetsstat

Alla lagar stiftas på en nationell nivå.

New cards
16

Federal stat

En sammanslutning av flera självständiga enheter, stater, eller delstater där makten är fördelad mellan nationell regering och delstater.

New cards
17

Maktdelning

Innebär att statsmakten är uppdelad i tre oberoende delar: den lagstiftande, den verkställande och den dömande .

New cards
18

Lagstiftande, styrande och dömande makt

Statmaktens fält delas in i tre delar. Den styrande makten är vanligtvis en president eller regering. Den lagstiftande makten är vanligtvis ett parlament eller kongress. Den dömande makten tar oftast form i en domstol.

New cards
19

Presidentstyre

System där den folkvalde presidenten själv utser regering, oberoende av parlamentet. Presidenten är också oftast regeringens chef. Parlamentet har det lagstiftande uppdraget.

New cards
20

Parlamentarism

Innebär att regeringen är beroende av parlamentets förtroende för att kunna styra. Om regeringen förlorar en viktig omröstning i parlamentet, kan den behöva avgå.

New cards
21

En- och tvåkammarsystem

Ett parlament med en kammare har endast en lagstiftande församling, som i Sverige. Tvåkammarsystem innebär att parlamentet har två kammare, till exempel underhuset och överhuset i Storbritanniens parlament, vilket kan fördröja eller förändra lagstiftningen.

New cards
22

Majoritetsvalsystem

 I detta valsystem vinner den kandidat eller det parti som får flest röster i ett val, även om de inte har mer än 50% av rösterna. Detta system leder ofta till starka regeringar men kan också leda till att mindre partier får svårt att ta plats i parlamentet.

New cards
23

Proportionellt valsystem

Innebär att partier får ett antal mandat i parlamentet baserat på hur stor andel av rösterna de fått i valet. Detta system används i Sverige och gynnar flerpartisystem och koalitionsregeringar.

New cards
24

Sveriges grundlagar

Är Regeringsformen, Successionsordningen, Tryckfrihetsförordningen och Yttrandefrihetsgrundlagen. Dessa lagar utgör grunden för det svenska statsskicket och skyddar grundläggande friheter och rättigheter. Utgör även vår författning/konstitution.

New cards
25

Ändring av grundlagar

Krävs två riksdagsbeslut med ett allmänt val emellan. Detta för att skydda demokratin från plötsliga förändringar.

New cards
26

Riksdagsordningen och hur man ändrar den

Är ett mellanting mellan grundlag och vanlig lag. I RO regleras i detalj riksdagens arbete. Lagen är alltså ett komplement till de mer allmänt hållna texterna i RF. Kan ändras på två sätt: genom enkel majoritet i riksdagen vid två beslut med ett riksdagsval emellan eller genom kvalificerad majoritet, där tre fjärdedelar av ledamöterna röstar för ändringen i ett enda beslut.

New cards
27

Regeringsformen

Den viktigaste av Sveriges grundlagar och beskriver hur Sverige ska styras. Den reglerar bland annat hur valen ska gå till, riksdagens och regeringens arbete, samt skyddar medborgarnas grundläggande fri- och rättigheter. Den fastslår att all offentlig makt utgår från folket och att riksdagen är folkets främsta företrädare.

New cards
28

Offentlighetsprincipen

Går ut på att allmänheten har rätt att få insyn i statens och kommunernas arbete. Det innebär att vem som helst kan begära att få läsa offentliga handlingar, som till exempel brev, protokoll och beslut från myndigheter. Syftet är att se till att makthavarna jobbar öppet och att medborgare kan kontrollera hur beslut fattas.

New cards
29

Full kognatisk tronföljd

Monarkens äldsta barn ärver tronen, oavsett kön.

New cards
30

Valbar

Rätten att bli ledamot i riksdagen, måste vara svensk medborgare och 18 eller äldre.

New cards
31
New cards
32
New cards
33

Riksdagens uppgifter

Stifta nya lagar, kontrollera regeringen, utse statsministern, besluta om statsbudgeten, fatta vissa militära beslut

New cards
34

Riksdagens kontrollmakt

Konstitutionsutskottet (KU), justitieombudsmannen (JO), riksrevisionen, missförtroendeförklaring, interpellationen och frågestunder

New cards
35

Proposition

Ett formellt förslag från regeringen till riksdagen, som kan handla om nya lagar eller budgetförslag. Propositioner är centrala för riksdagens lagstiftningsprocess.

New cards
36

Motion

Förslag från enskilda ledamöter eller partier i riksdagen. 

New cards
37

Utskott

Utskotten är arbetsgrupper inom riksdagen som behandlar olika frågor och förbereder beslut. Varje utskott fokuserar på ett specifikt område, som ekonomi eller utbildning, och spelar en viktig roll i riksdagens arbete.

New cards
38

Betänkande

En rapport från ett utskott som sammanfattar deras synpunkter och rekommendationer om en proposition eller motion. Betänkandet är viktigt för riksdagens beslut eftersom det ger en grundlig analys av förslagen.

New cards
39

Reservation

Åsikt från en eller flera ledamöter i ett utskott som inte håller med om utskottets betänkande. Reservationer kan presenteras i riksdagen för att ge en alternativ syn på ett förslag.

New cards
40

Negativ parlamentarism

ett system där en regering kan bildas och sitta kvar vid makten så länge den inte har en majoritet emot sig i parlamentet. Det innebär att regeringen inte nödvändigtvis behöver stöd av en majoritet av ledamöterna, utan det räcker att en majoritet inte aktivt röstar emot den. Positiv parlamentarism, som är den vanligaste formen, innebär att en regering måste ha uttryckligt stöd av en majoritet av parlamentsledamöterna.

  • I Sverige tillämpas negativ parlamentarism. När en ny statsminister ska utses behöver denne inte ha en majoritet av rösterna för att bli vald, utan får inte ha en majoritet emot sig (minst 175 röster i riksdagen mot sig av 349).

New cards
41

Budgetproposition

Förslaget som regeringen lämnar till riksdagen för att fastställa statens budget. Den innehåller en plan för hur statens inkomster och utgifter ska fördelas under det kommande året.

New cards
42

Kammaren

Salen i riksdagen där ledamöterna samlas för att debattera och fatta beslut. Kammaren är central för riksdagens arbete och en viktig arena för den politiska debatten.

New cards
43

Plenum

Refererar mer till mötet eller sessionen, medan "kammare" syftar på rummet eller platsen där mötet hålls (självaste sammanträdet där alla ledamöter deltar). 

New cards
44

Interpellation

Är en skriftlig fråga som en riksdagsledamot ställer till en minister för att få svar på en specifik fråga. Interpellationer används för att granska och kontrollera regeringens arbete.

New cards
45

Frågestunder

schemalagda tillfällen då riksdagsledamöter kan ställa frågor till ministrar om aktuella frågor och beslut. Dessa stunder är också en viktig del av riksdagens kontrollmakt över regeringen.

New cards
46

Partigrupp

Riksdagsledamöter som tillhör samma parti formar tillsammans en partigrupp. Partigrupperna i riksdagen har en stark ställning och stor betydelse för riksdagsarbetet och för det politiska livet i Sverige. I partigrupperna diskuteras alla viktiga frågor innan ledamöterna slutgiltigt tar ställning i utskotten och kammaren.

New cards
47

Partipiska

Informell benämning på bruket att inom ett politiskt parti övertala alla ledamöter i en beslutande församling att rösta på samma sätt i voteringar.

New cards
48

Mandat

Plats i riksdagen.

New cards
49

Mandattid

Syftar på den tid som en vald representant har rätt att sitta i sitt ämbete, vanligtvis en viss period mellan val. I Sverige är mandattiden för riksdagsledamöter fyra år.

New cards
50

Minister

Är en medlem av regeringen som ansvarar för ett specifikt område, som utbildning eller hälsa. Ministrar är viktiga för att genomföra regeringens politik och beslut inom sina ansvarsområden. Chef för ett varsitt departement.

New cards
51

Statsråd

Annat ord för minister och syftar på de personer som sitter i regeringen.

New cards
52

Regeringens uppgifter

lägger fram lagförslag (propositioner) till riksdagen, verkställer riksdagens beslut, bestämmer över pengar som riksdagen beslutat om i budgeten, företräder Sverige i EU, ingår avtal med andra stater, utser höga tjänster inom staten, exempelvis generaldirektörer och landshövdingar samt beslutar i ärenden som ingen annan myndighet ansvarar för

New cards
53

Departement

Enheter inom regeringen som ansvarar för olika områden, som utrikespolitik eller infrastruktur. Varje departement leds av en minister och arbetar med att förbereda och implementera regeringens politik.

New cards
54

Statsrådberedningen

Statsministern och EU-ministern tillhör statsrådsberedningen som kan ses som statsministerns eget departement. Departementen och statsrådsberedningen bildar tillsammans regeringskansliet, med ca 4500 anställda, varav ungefär 120 är politiskt tillsatta.

New cards
55

Statssekreterare

Statssekreterare är en hög tjänsteman inom ett departement som hjälper ministern med administration och strategiska frågor. De fungerar som rådgivare och experter, spelar en viktig roll i att implementera regeringens politik.

New cards
56

Statsförvaltningen

De statliga myndigheterna som tillämpar lagarna som riksdagen stiftat. Regeringen ser till att detta sker, bla. genom det årliga regleringsbrevet.

New cards
57

Regleringsbrev

Sätter upp de mål som en viss myndighet inom statsförvaltningen ska uppnå under det kommande året, samt hur mycket pengar myndigheten får från statskassan. 

New cards
58

Förordningar

Föreskrifter som kompletterar lagstiftning eller anvisar hur en viss lagstiftning ska tolkas. De är viktiga för att implementera lagar på ett praktiskt sätt och säkerställa att de fungerar som avsett.

New cards
59

JK

För att granska statsförvaltningens myndigheter har regeringen en särskild myndighet - justitiekanslern - till sin hjälp. Detta är regeringens motsvarighet till riksdagens justitieombudsman.

New cards
60

Remiss

Är ett dokument där en myndighet eller organisation får möjlighet att ge sin syn på ett förslag eller lagändring. Remissförfarandet är viktigt för att samla in åsikter och expertis innan beslut fattas.

New cards
61

Remissinstanser

De organisationer, myndigheter eller experter som får möjlighet att yttra sig om remisser. Dessa instanser kan ge värdefull input och bidra till att förslagen förbättras.

New cards
62

Lagrådet

 Är ett organ där domare från Högsta Domstolen och Regeringsrätten ingår. Lagrådet ska bland annat kontrollera att den föreslagna propositionen inte bryter mot annan lagstiftning. 

  • Grupp av erfarna domare som hjälper regeringen att kontrollera nya lagförslag. De ser till att förslagen inte bryter mot andra lagar. Det är som en extra granskning innan lagarna kan bli verklighet.

New cards
63

Utrikesnämnden

Det är regeringen som har huvudansvaret för vår utrikespolitik. För att nå en bred politisk enighet i utrikespolitiken måste den samråda med utrikesnämnden som består av riksdagens talman och nio riksdagsledamöter som riksdagen själv väljer. Nämnden fattar inga beslut utan är ett rent samrådsorgan.

New cards
64

Utredning

 Innan regeringen lämnar ett lagförslag till riksdagen kan den behöva undersöka olika alternativ ordentligt. Regeringen tillsätter då en utredning.

New cards
65

Central statsförvaltning

Syftar på de myndigheter och enheter som är direkt under regeringen och ansvarar för att genomföra statens politik och lagar. Den är central i den svenska statsapparaten.

New cards
66

Generaldirektör

 Den högsta tjänstemannen inom en myndighet och ansvarar för den dagliga verksamheten. Leder alltså ett centralt ämbetsverk (myndighet på central nivå, dvs. myndighet med hela Sverige som ansvarsområde).

New cards
67

Länsstyrelse

Fungerar som en länk mellan den centrala regeringen och de lokala myndigheterna. De har i uppdrag att se till att statens beslut och lagar tillämpas och verkställs på länsnivå. Det innebär att länsstyrelsen ansvarar för att genomföra den statliga politik som påverkar länet, såsom miljöskydd, socialtjänst och infrastruktur.

New cards
68

Landshövding

Är den högsta representanten för staten i ett län och leder länsstyrelsen. Landshövdingen ansvarar för att samordna statens arbete och representera staten i regionala frågor.

New cards
69

Konkurrensdemokrati

Är en modell där politiska partier tävlar om väljarnas röster genom val. Den betonar vikten av val och konkurrens för att skapa en dynamisk och representativ politik.

New cards
70

Deltagardemokrati

fokuserar på medborgarnas aktiva engagemang i beslutsfattande och samhällsfrågor. Den anser att medborgarna bör involveras kontinuerligt och inte bara vid val. Strävar efter att öka medborgarnas inflytande och skapa en mer direkt koppling mellan folket och beslutsfattare.

New cards
71
New cards
72

Samtalsdemokrati

Bygger på idén att beslut ska fattas genom dialog och diskussion bland berörda medborgare. I en ideal samtalssituation är deltagarna jämlika och fria från maktstrukturer och egenintresse. Målet är att nå konsensus, vilket innebär att man strävar efter en gemensam överenskommelse som gynnar allas intressen, snarare än att bara rösta om åsikter.

New cards
73

Talman

Ledande personen (/ordförandet) inom riksdagen som ansvarar för att leda debatter och se till att reglerna följs under sammanträden. Talmannen representerar riksdagen i externa sammanhang och är neutral i partipolitiken, vilket är viktigt för att främja objektivitet i debatten.

New cards
74

Den kommunala självstyrelsen

Det kommunala självstyret innebär att landsting/regioner och kommuner har stor rätt att själva bestämma på vilket sätt de ska sköta sina arbetsuppgifter och hur de ska fördela sina resurser. De beslutar till exempel själva om hur stor skatten ska vara.

New cards
75

Eu-lagstiftning

Består av regler som alla medlemsländer måste följa. Det finns två huvudtyper: förordningar, som gäller direkt i alla länder utan att de behöver ändra sina egna lagar, och direktiv, som sätter upp mål men låter varje land anpassa sina lagar för att nå dem. Denna lagstiftning påverkar områden som handel, miljö och mänskliga rättigheter inom EU.

New cards
76

Rosenbad

Den svenska regeringens officiella kontor och residens. Det ligger i Stockholm, nära riksdagen. Här arbetar statsministern och andra regeringsmedlemmar. Byggnaden spelar en central roll i Sveriges politiska liv, då beslut och strategier för landet formuleras här.

New cards
77

Sagerska palatset

Sagerska palatset är en officiell bostad för Sveriges statsminister. Beläget i Stockholm, används palatset för officiella evenemang och mottagningar. Det är en symbol för den svenska statsministerns roll och ansvar i den nationella politiken.

New cards
78

Arvfurstens palats

Är residens för Sveriges prinsar och prinsessor, och fungerar även som kontor för kungahusets verksamhet. Palatset har historisk betydelse och representerar den kungliga familjens koppling till Sveriges styre och traditioner.

New cards
79

Aktör

Aktörer är alla individer, grupper och organisationer som medvetet eller oreflekterat agerar för att tillvarata olika intressen.

New cards

Explore top notes

note Note
studied byStudied by 79 people
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
note Note
studied byStudied by 41 people
Updated ... ago
5.0 Stars(2)
note Note
studied byStudied by 52 people
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
note Note
studied byStudied by 23 people
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
note Note
studied byStudied by 88 people
Updated ... ago
5.0 Stars(2)
note Note
studied byStudied by 20 people
Updated ... ago
5.0 Stars(2)
note Note
studied byStudied by 69 people
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
note Note
studied byStudied by 31 people
Updated ... ago
5.0 Stars(3)

Explore top flashcards

flashcards Flashcard51 terms
studied byStudied by 1 person
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
flashcards Flashcard20 terms
studied byStudied by 308 people
Updated ... ago
5.0 Stars(2)
flashcards Flashcard37 terms
studied byStudied by 80 people
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
flashcards Flashcard46 terms
studied byStudied by 1 person
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
flashcards Flashcard23 terms
studied byStudied by 6 people
Updated ... ago
5.0 Stars(2)
flashcards Flashcard30 terms
studied byStudied by 21 people
Updated ... ago
5.0 Stars(4)
flashcards Flashcard52 terms
studied byStudied by 41 people
Updated ... ago
5.0 Stars(1)
flashcards Flashcard28 terms
studied byStudied by 295 people
Updated ... ago
5.0 Stars(2)