BIOS 4

0.0(0)
studied byStudied by 1 person
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/270

flashcard set

Earn XP

Description and Tags

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

271 Terms

1
New cards
abioottiset ympäristötekijät
Elottoman luonnon fysikaaliset ja kemialliset ympäristötekijät, kuten ilmasto, valo, lämpötila, maaperä, vesi, happamuus jne.
2
New cards
ADP, Adenosiinidifosfaatti
Adenosiinista muodostunut yhdiste, johon on liittynyt kaksi fosfaattiryhmää
3
New cards
Adenosiinifosfaatti
Runsasenergisiä yhdisteitä, joita käytetään soluissa energian siirtoon ja lyhytaikaiseen varastointiin. Adenosiinista (adeniiniemäs ja riboosisokeri) muodostuneita yhdisteitä, joihin on liittynyt yksi (AMP), kaksi (ADP) tai kolme (ATP) fosfaattiryhmää. Fosfaattiryhmien väliset sidokset ovat runsasenergisiä. Energiaa vapautuu sidosten purkautuessa ja sitoutuu niiden muodostuessa.
4
New cards
Aerobinen
Happea tarvitseva reaktio, solu tai eliö. Aerobisessa soluhengityksessä energiaa vapautuu soluissa hapen läsnäollessa.
5
New cards
Aineenvaihdunta, aineenvaihduntareaktio
Eliöiden elintoimintoihin liittyvät solujen kemialliset reaktiot. Aineenvaihdunta on joko hajottavaa eli katabolista tai rakentavaa eli anabolista.
6
New cards
Aktiivinen kohta
Kohta entsyymissä, johon substraatti kiinnittyy
7
New cards
Aktiivinen kuljetus
Energiaa tarvitsevaa aineiden siirtämistä solukalvon läpi pienemmästä pitoisuudesta suurempaan pitoisuuteen.
8
New cards
Alkoholikäyminen
Reaktio, jossa glukoosista syntyy etanolia, vettä ja hiilidioksidia sekä vapautuu vähäinen määrä energiaa.
9
New cards
Alleeli
Mutaation tuloksena syntynyt geenin vaihtoehtoinen muoto. Vastinkromosomien saman lokuksen alleelit voivat olla erilaiset tai samanlaiset. Jos ne ovat erilaiset, yksilö on perinyt isältään erilaisen alleelin kuin äidiltään.
10
New cards
Aminohapot
Proteiinin rakenneosia, joita on lähes kaikissa eliöissä 20 erilaista.
11
New cards
AMP, adenosiinimonofosfaatti
Adenosiinista muodostunut yhdiste, johon on liittynyt yksi fosfaattiryhmä
12
New cards
Anabolinen reaktio, rakentava reaktio
Soluissa tapahtuva reaktio, jossa rakentuu uusia aineita.
13
New cards
Anaerobinen
Reaktio, solu tai eliö, joka ei käytä happea energian vapauttamiseen. Soluhengityksen alussa, glykolyysissä, energiaa vapautuu glukoosista ilman happea eli reaktio on anaerobinen. Hapen läsnä ollessa soluhengitys jatkuu, mutta jos happea ei ole saatavilla, energiaa vapautuu käymisreaktiossa. Ks. maitohappokäyminen ja alkoholikäyminen.
14
New cards
Antikodoni
Siirtäjä-RNA:ssa oleva, lähetti-RNA:n emäskolmikon tunnistava vastinemäskolmikko
15
New cards
ATP, adenosiinitrifosfaatti
Adenosiinista muodostunut yhdiste, johon on liittynyt kolme fosfaattiryhmä
16
New cards
ATP-syntaasi
Entsyymi, jonka avulla mitokondrion sisemmällä kalvolla adenosiinidifosfaatista (ADP) ja epäorgaanisesta fosfaatista (Pi) valmistuu adenosiinitrifosfaattia (ATP). ATP-syntaasin avulla valmistuu ATP:tä myös viherhiukkasten yhteyttämiskalvoilla.
17
New cards
Autosomi
Muu kromosomi kuin sukupuolikromosomi.
18
New cards
Avustettu diffuusio
Aineiden passiivinen kulkeutuminen solukalvon läpi. Aineet siirtyvät solukalvon läpi kantajaproteiinien avulla tai ionikanavien läpi, jolloin niiden siirtyminen nopeutuu.
19
New cards
Bioinformatiikka
Suurten biologisten tietomäärien hallinta ja hyödyntäminen matematiikan, tilastotieteen ja tietotekniikan keinoin.
20
New cards
Biokatalyytti
Solun kemiallisia reaktioita nopeuttava molekyyli. Entsyymit toimivat soluissa biokatalyytteinä.
21
New cards
Denaturoituminen
Orgaanisen aineen rakenteen tai muiden ominaisuuksien muuttuminen. Esimerkiksi proteiinien rakenne muuttuu lämpötilan, pH:n tai suolapitoisuuden vaikutuksesta.
22
New cards
Diffuusio
Aineiden sekoittuminen, joka johtuu atomien ja molekyylien lämpöliikkeestä. Diffuusiossa aineiden pitoisuuserot pyrkivät tasoittumaan. Pienimolekyyliset aineet, esimerkiksi hiilidioksidi ja happi, voivat siirtyä solukalvon läpi diffuusion avulla.
23
New cards
Dihybridiristeytys
Risteytys, jossa tarkastellaan kahden alleeliparin periytymistä tilanteessa, jossa alleelit ovat keskenään erilaiset.
24
New cards
Diploidinen, diploidinen kromosomimäärä, diploidi
Kaksinkertainen kromosomisto eli tumassa on kutakin kromosomia kaksi kappaletta. Toinen näistä vastinkromosomeista on peritty isältä ja toinen äidiltä.
25
New cards
Disakkaridi
Sokereita, jotka muodostuvat kahdesta monosakkaridi- molekyylistä. Ne ovat yleensä makeita sokereita, esimerkiksi sakkaroosi ja laktoosi. Ks. hiilihydraatit.
26
New cards
DNA, deoksiribonukleiinihappo
Solujen perinnöllistä informaatiota sisältävä molekyyli. Se koostuu nukleotideista, joiden rakenneosia ovat fosfaattiosa, deoksiriboosisokeri sekä emäsosa, joka voi olla adeniini (A), tymiini (T), guaniini (G) tai sytosiini (C). DNA:ta on tumassa, mitokondrioissa ja viherhiukkasissa.
27
New cards
DNA:n kahdentuminen
DNA kopioituu useiden entsyymien avulla siten, että kummankin DNA-juosteen viereen rakentuu uusi juoste emäspariperiaatteen mukaisesti.
28
New cards
DNA-molekyyli
DNA-molekyyli koostuu kahdesta juosteesta. Juosteet koostuvat sokeriosasta, fosfaattiosasta ja emäsosasta. Vastakkaisissa juosteissa olevien emästen välille syntyvät vetysidokset kiinnittävät juosteet toisiinsa. Vetysidokset voivat syntyä vain adeniinin ja tymiinin välille sekä sytosiinin ja guaniinin välille (emäsparisääntö).
29
New cards
DNA-polymeraasi
DNA-kaksoisjuostetta syntetisoiva eli rakentava entsyymi. DNA-polymeraasi kykenee rakentamaan uutta juostetta vain yhteen suuntaan (3' → 5'). DNA-polymeraaseja on useita erilaisia ja niitä tarvitaan solunjakautumisen yhteydessä DNA:n kahdentumisessa ja vaurioituneen DNA:n korjaamisessa.
30
New cards
Dominoiva alleeli
Alleeli, joka peittää toisen (resessiivisen) alleelin vaikutuksen ja aiheuttaa yksinkertaisenakin ominaisuuden ilmenemisen.
31
New cards
Eksoni
Geenin koodaavan alueen jakso, jonka informaatio siirtyy lähetti-RNA:han ja sitä kautta proteiinisynteesissä syntyvään aminohappoketjuun.
32
New cards
Eksosomi
Rakkula, joka sisältää erilaisia molekyylejä, kuten viestiaineina toimivia kasvutekijöitä. Eksosomit muodostavat solujen välisen viestintäjärjestelmän.
33
New cards
Eksosytoosi
Aineiden tai molekyylien aktiivinen kuljetus pienissä rakkuloissa ulos solusta.
34
New cards
Elektronimikroskooppi
Mikroskooppi, jossa käytetään näkyvän valon sijaan elektronisuihkua, jonka avulla näytettä pommitetaan. Elektronimikroskoopilla saavutetaan huomattavan suuri erotuskyky.
35
New cards
Elektroninsiirtoketju
Hapetus-pelkistysreaktioiden sarja, jossa vapautuvaa energiaa käytetään vetyionien pumppaamiseen mitokondrion sisä- ja ulkokalvon väliin. Vetyionien virratessa ATP-syntaasin läpi takaisin mitokondrion sisälle vapautuva energia sidotaan ATP-molekyylien sidosenergiaksi.
36
New cards
Emäskolmikko, kodoni, tripletti
Kolmen peräkkäisen nukleotidin ryhmä DNA:ssa ja RNA:ssa. Kukin emäskolmikko vastaa jotain aminohappoa tai proteiinisynteesin aloitus- ja lopetusmerkkiä.
37
New cards
Emäsosa
Nukleotidin rakenneosa DNA:ssa ja RNA:ssa. DNA:n emäsosia ovat adeniini, tymiini, guaniini ja sytosiini. RNA:n emäsosia ovat adeniini, urasiili, guaniini ja sytosiini.
38
New cards
Emäsparisääntö
Nukleotidien emäsosien vetysidosten muodostuminen niin, että DNA:ssa vain adeniini ja tymiini (A-T) sekä guaniini ja sytosiini (G-C) voivat muodostaa emäsparin.
39
New cards
Endosytoosi
Aineiden tai molekyylien aktiivinen kuljetus solun sisään, niin että solukalvo ympäröi kuljetettavat aineet, jolloin ne siirtyvät soluun kalvorakkulan sisällä.
40
New cards
Entsyymi
Proteiini, joka katalysoi jotakin kemiallista reaktiota muuttumatta reaktiossa itse. Ainetta, jota entsyymi katalysoi kutsutaan substraatiksi. Reaktiossa entsyymi ja substraatti liittyvät toisiinsa. Reaktion tuloksena syntyy lopputuote tai -tuotteita.
41
New cards
Epigeneettinen säätely, epigeneesi
Geenien ilmentymisen muutoksia, jotka eivät johdu muutoksista DNA:n emäsjärjestyksessä. Esimerkiksi identtisten kaksosten fenotyyppi voi tästä syystä olla erilainen.
42
New cards
Epäorgaaninen yhdiste/aine
Aineet, jotka eivät ole eloperäisiä. Epäorgaaniset aineet ovat kuitenkin elämälle välttämättömiä, esimerkiksi ravinteita ja kivennäisaineita.
43
New cards
Esiaste-RNA
Transkription tuloksena syntynyt RNA- molekyyli, joka sisältää sekä eksonien että intronien sisältämän informaation. Esiaste-RNA:sta silmukoidaan intronit pois, jolloin muodostuu lähetti-RNA.
44
New cards
Etanoli
Väritön ja helposti syttyvä neste, joka kuuluu alkoholeihin. Eliöissä, esimerkiksi hiivasoluissa, etanolia syntyy käymisreaktioissa.
45
New cards
Evoluutioteoria
Charles Darwinin alun perin laatima tieteellinen teoria, jonka mukaan maapallolla nykyisin elävät eliöt ovat kehittyneet aikaisemmin eläneistä eliöistä luonnonvalinnan seurauksena
46
New cards
Fagosytoosi
Solusyönti. Solukalvo ottaa sisälleen suuren molekyylin, ravintohiukkasen, eräät valkosolut kokonaisen bakteerin. Alkueläinten ravinnonottotapa.
47
New cards
Fenotyyppi, ilmiasu
Perimän ja ympäristötekijöiden määräämä yksilön havaittavien ominaisuuksien kokonaisuus. Tietyn alleeliparin ilmeneminen yksilössä.
48
New cards
Fosfolipidit
Solujen lipidejä, jotka koostuvat glyserolista, rasvahapoista ja fosfaatista. Fosfolipidit muodostavat solukalvon kaksikerroksisen rungon.
49
New cards
Fotosynteesi
Monivaiheinen reaktiosarja, jossa valoenergia sitoutuu orgaanisten yhdisteiden sidosenergiaksi. Fotosynteesin lähtöaineita ovat epäorgaaniset hiilidioksidi ja vesi, lopputuotteita glukoosi ja happi. Fotosynteesissä on kaksi vaihetta: valoreaktiot ja hiilihydraattisynteesi.
50
New cards
F1-sukupolvi
Sukupolvi, joka seuraa vanhempien sukupolvea eli P-sukupolvea.
51
New cards
F2-sukupolvi
Sukupolvi, joka seuraa F1-sukupolvea.
52
New cards
Geeni, perintötekijä
Solun ja eliön elintoimintoja sekä ominaisuuksien kehitystä ohjaava toiminnallinen DNA:n jakso. Geeni sisältää informaation tietyn proteiinin tai RNA- molekyylin valmistamiseksi. Geeni koostuu tumallisilla eliöillä säätelyalueesta ja koodaavasta alueesta. Perinnöllisyystieteessä geeni tarkoittaa yksikköä, joka vaikuttaa eliön ominaisuuksiin.
53
New cards
Geenimutaatio
Pysyvä perinnöllinen muutos geenin rakenteessa. Geenin eri alleelit ovat syntyneet geenimutaatioiden seurauksena.
54
New cards
Geenin ilmentyminen
Prosessi, missä geenin sisältämän ohjeen mukaan syntyy geenituote. Geenituote voi olla proteiini tai RNA-molekyyli.
55
New cards
Geenien ulkopuolinen alue
Käsittää geenien väliset alueet DNA-molekyylissä. Sisältää mm. toistojaksoja, sammuneita geenejä ja transposoneja
56
New cards
Geenivarasto, alleeliavarsto
Populaation alleelikoostumus tiettynä aikana.
57
New cards
Geenivirta
Geenien kulkeutuminen populaatiosta toiseen esimerkiksi siirtyvien yksilöiden tai kasvien siementen, itiöiden ja siitepölyn mukana.
58
New cards
Geneettinen koodi
Ilmoittaa sen, mikä DNA:ssa oleva kolmen peräkkäisen emäksen muodostama emäskolmikko vastaa tiettyä proteiiniin tulevaa aminohappoa.
59
New cards
Geneettinen rekombinaatio
Alleelien sattumanvarainen järjestäytyminen suvullisessa lisääntymisessä sellaisiksi yhdistelmiksi, joita vanhemmilla ei esiinny. Geneettinen rekombinaatio on seurausta mendelistisestä rekombinaatiosta ja tekijäinvaihdunnasta.
60
New cards
Genetiikka, perinnöllisyystiede
Ominaisuuksien periytymistä ja muuntelua tutkiva tiede.
61
New cards
Genotyyppi, perimä
Kaikkien yksilön vanhemmiltaan perimien geenien kokonaisuus, kunkin geenilokuksen alleeliyhdistelmä.
62
New cards
Glukkosi, rypälesokeri
Kuudesta hiiliatomista, kahdestatoista vetyatomista ja kuudesta happiatomista rakentunut yksinkertainen sokeri eli monosakkaridi (C6H12O6). Glukoosi on solujen tärkein energialähde.
63
New cards
Glykogeeni, eläintärkkelys
Glukoosista rakentunut monihaarainen polysakkaridi, jota eläimillä on varastoituneena lihaksissa ja maksassa.
64
New cards
Glykolyysi
Soluhengityksen ensimmäinen vaihe, jossa glukoosimolekyyli hajoaa kahdeksi palorypälehappo- eli pyruvaattimolekyyliksi. Glykolyysissä syntyy lisäksi vetyä ja sitoutuu energiaa ATP-molekyyleihin.
65
New cards
Glykoproteiini
Proteiini, johon on liittynyt hiilihydraattimolekyylejä.
66
New cards
Golgin laite
Litteistä kalvopusseista ja pienistä rakkuloista muodostunut soluelin tumallisissa soluissa. Golgin laitteessa muokataan ja pakataan lysosomeihin ja muihin solun kalvorakkuloihin kuljetettavat proteiinit, solukalvoproteiinit sekä solusta ulos eritettävät proteiinit.
67
New cards
Happi
Kaasumainen alkuaine, jonka molekyylimuoto on O2.
68
New cards
Haploidinen, haploidi
Yksinkertainen kromosomisto. Tumallisilla eliöillä haploidisia soluja ovat meioosin tuloksena syntyneet sukusolut.
69
New cards
Hedelmöitys
Munasolun ja siittiösolun tumien yhtyminen.
70
New cards
Helikaasi
Entsyymi, joka aukaisee DNA:n kahdentumisen yhteydessä DNA:n juosteiden väliset sidokset.
71
New cards
Heterotsygoottinen
Yksilö tai solu, jolla on tietystä geenistä kaksi erilaista alleelia, eriperintäinen.
72
New cards
Hiilihydraatit
Hiilestä, hapesta ja vedystä rakentuneita orgaanisia molekyylejä. Ks. monosakkaridit, disakkaridit ja polysakkaridit.
73
New cards
Hiilihydraattisynteesi
Fotosynteesissä valoreaktioiden jälkeen tapahtuvat reaktiot, joissa hiilidioksista ja vedystä syntyy glukoosia.
74
New cards
Histoniproteiini
Pallomaisia proteiinimolekyylejä, joiden ympärille DNA-molekyyli kietoutuu, auttavat DNA-molekyylin pakkaamisessa. Histoniproteiinit ja DNA-molekyyli muodostavat yhdessä kromatiinin.
75
New cards
homotsygoottinen
Yksilö, jolla on tietystä geenistä kaksi samanlaista alleelia, samaperintäinen.
76
New cards
Homotsygoottinen kanta, puhdas linja
Perinnöllisesti samanlaisten ja geenistöltään homotsygoottisten yksilöiden muodostama peräkkäisten sukupolvien sarja. Jalostuksessa se saadaan aikaan valinnan avulla.
77
New cards
Hormonit
Kemiallisia viestiaineita, jotka vaikuttavat solujen toimintaan.
78
New cards
Häviämä
Kromosomimutaatio, jossa tietty kromosomin osa siinä olevine geeneineen häviää.
79
New cards
Ilmarako
Kasveilla lähinnä lehtien pinnalla sijaitseva pieni aukko, jota huulisolut reunustavat. Ilmarakoja on yleensä enemmän lehtien ala- kuin yläpinnalla. Ilmarakojen kautta kasveista haihtuu vettä, ja niiden kautta kulkevat myös hiilidioksidi ja happi.
80
New cards
Inhibiittori
Aine, joka estää entsyymin toiminnan.
81
New cards
In silico
Biologisen tutkimuksen tekeminen tietokantojen ja tietokonesimulaatioiden avulla.
82
New cards
intermediaarinen periytyminen, välimuotinen periytyminen
Saman geenin kahden eri alleelin vaikutus näkyy yksilössä samanaikaisesti. Kumpikaan alleeleista ei dominoi toista.
83
New cards
Introni
Geenissä eksonien välissä oleva jakso, joka ei sisällä proteiinin rakentamisessa tarvittavaa informaatiota. Intronit silmukoidaan pois esiaste-RNA:sta.
84
New cards
In vivo
Solututkimuksen teko esimerkiksi elävässä kudoksessa tai organismissa.
85
New cards
In vitro
Solututkimuksen teko esimerkiksi koeputkessa tai kasvatusalustalla.
86
New cards
Ionipumppu
Proteiineista koostuva, ATP-energiaa kuluttava rakenne, joka mahdollistaa sähköisesti varautuneiden ionien siirtymisen solukalvon läpi.
87
New cards
Jakautumisvaihe
Solun elämänkierron vaihe, jossa tapahtuu tuman jakautuminen eli mitoosi sekä soluliman jakautuminen.
88
New cards
Johtojänne
Putkilokasveilla johtosolukosta muodostuva vettä ja ravinteita, sekä yhteyttämistuotteita kuljettava putki- mainen rakenne. Johtojänteet alkavat juurista ja johtavat varren kautta lehtiin, jossa niitä kutsutaan lehtisuoniksi. Johtojänteissä on yleensä puu-, nila-, ja jälsiosa.
89
New cards
Kahdentuma
Kromosomimutaatio, jossa jokin kromosomin osa monistuu. Saa aikaan perimään geeniperheitä ja toistojaksoja.
90
New cards
Kaksoiskierre DNA
DNA-molekyyli kiertyy pituusakselinsa ympäri
91
New cards
kalvoproteiinit
Solukalvon proteiineja, joilla on solukalvossa monia erilaisia tehtäviä, esim. aineiden kuljetus solukalvon läpi ja viestien vastaanotto.
92
New cards
Kanavaproteiini
Solukalvossa oleva proteiini, jonka läpi aineita pääsee siirtymään solukalvon läpi.
93
New cards
Kantajaproteiini
Solukalvossa oleva proteiini, joka siirtää aineita solukalvon läpi. Vrt, kuljettajaproteiini.
94
New cards
Kantasolu
Erilaistumattomia soluja, joita on alkiossa ja sikiössä sekä useissa aikuisen jo erilaistuneissa kudoksissa. Kykenee jakautumaan ja erilaistumaan uusiksi soluiksi, mutta myös uusiutumaan kantasoluna.
95
New cards
Karkea solulima
Solulimakalvosto, jossa on kiinni ribosomeja.
96
New cards
Kasvutekijät
Solujen tuottama viestiaine, joka lisää tai hillitsee solun kasvua tai erilaistumista vaikuttamalla geenien toimintaan.
97
New cards
Katabolinen reaktio, hajottava reaktio
Soluissa tapahtuva reaktio, jossa aineet hajoavat.
98
New cards
Katalysointi
Katalyyttien eli soluissa entsyymien kemiallisia reaktioita nopeuttava toiminta.
99
New cards
Kelpoisuus
Yksilön kyky säilyä elossa lisääntymisikään saakka ja tuottaa lisääntymiskykyisiä jälkeläisiä. Kelpoisuutta voidaan mitata vertaamalla yksilön jälkeläisten määrää ja niiden hedelmällisyyttä populaation muihin yksilöihin.
100
New cards
Keskusjyvänen, sentrioli
Eläinsolussa oleva soluelin, joita on yleensä kaksi. Niiden välille muodostuu tuman jakautuessa sukkularihmasto.