1/15
Blauwe Begrippen Hoofdstuk 1.1 t/m 1.4 en Hoofdstuk 2.1 t/m 2.5
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
acculturatieproces
proces waarbij individuen of groepen de cultuur en sociale normen van een andere groep overnemen, meestal als gevolg van contact met die groep.
koloniale migranten
mensen die vanuit de kolonies naar Europa of andere gebieden migreerden als gevolg van kolonialisme. Na onafhankelijkheid van Indonesië {1949} kwamen ongv. 8000 moslims naar Nederland.
arbeidsmigranten
personen die tijdelijk of permanent naar een ander land verhuizen met als doel daar werk te vinden of te verrichten. zoals Turken en Marokkanen in de jaren 60.
asielzoekers
Personen die hun land van herkomst verlaten omdat ze vervolging, oorlog of geweld vrezen en in een ander land bescherming zoeken. Zoals Palestijnen, Egyptenaren, Koerden etc. waarvan er veel moslims waren.
gastarbeiders
Turkse en Marokkaanse arbeidsmigranten die in de Nederlandse industrie zwaar en ongezond werk verrichtten, waar bijna geen autochtone Nederlanders meer voor te vinden waren. {Jaren 70}
institutionalisering
De islam wordt zichtbaar en herkenbaar in de samenleving wanneer gastarbeiders met hun families naar Nederland verhuizen.
moderniteit
De periode gekenmerkt door industriële vooruitgang, technologische innovaties, en verandering in sociale structuren die invloed heeft op de hedendaagse leefstijl en waarden. Zoals authenticiteit.
authenticiteit
In onze cultuur is het vanzelfsprekend geworden dat elk mens uniek en bijzonder is. Iedereen moet durven te zijn wie ze willen zijn.
expressief individualisme
Mensen in de jaren 60 gingen hun unieke identiteit, emoties en creativiteit verkennen en uitdrukken, vaak met een focus op persoonlijke vervulling en authenticiteit.
verzuiling
In de verzuilde samenleving zijn er verschillende groepen (zuilen) die op basis van ideologische, religieuze of politieke overtuigingen zijn georganiseerd. Elke zuil beschikt over eigen instellingen zoals scholen, media en verenigingen. Deze groepen opereren grotendeels zelfstandig en biedt hun leden identiteitsvorming en sociale cohesie.
ontzuiling
Het proces waarbij maatschappelijke zuilen vervagen, waardoor mensen zich minder identificeren met traditionele groepen en leidt tot meer diversiteit en individuele vrijheid.
lifestylegroepen
Groepen waarin mensen zingeving en waarden vinden, minder duidelijk dan traditionele zuilen, met ongeveer acht verschillende groepen.
secularisatie
Proces waarbij religie aan invloed verliest in samenleving en politiek, en religieuze instellingen van wereldse aangelegenheden worden gescheiden, vaak resulterend in minder religieuze praktijken en geloof.
interculturele communicatie
Uitwisseling van informatie tussen mensen van verschillende culturele achtergronden, gericht op het begrijpen en overbruggen van culturele verschillen voor effectievere communicatie.
Etnocentrisme
Het overtuigen dat de eigen cultuur superieur is ten opzichte van andere culturen, vaak leidend tot een beperkte waardering van culturele diversiteit.
integratie
Het proces waarbij individuen of groepen van verschillende culturele achtergronden zich aanpassen en een plek vinden binnen de bredere samenleving, zonder hun eigen cultuur volledig op te geven.