1/99
Looks like no tags are added yet.
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
Aivokuori
Isojen aivojen päällä sijaitseva, jakautuu neljään aivolohkoihin jotka ovat erikoistuneet omiin tehtäviinsä.
Aivokurkiainen
Yhdistää oikean ja vasemman aivopuoliskot, jonka kautta tieto siirtyy aivopuoliskojen välillä.
Aivolisäke
Tehtävänä erittää hormoneja muihin umpieritysrauhasiin. Etu-ja takalohko eritää tärkeitä hormoneja. (oksitosiini, ADH, somatropiini, ACTH, TSH, Prolaktiini, LH, FSH)
Aivolohkot
Otsa, päälaki, ohimo-ja takaraivolohko. Jokainen näistä erikoistunut omiin tehtäviinsä. Tulkitsevat myös aistielimistä saapuneita ärsykkeitä.
Aivorunko
Aivojen osa. Vastuulla hengityksen, verenpaineen, ja sydämen sykkeen säätely.
Retikulaarijärjestelmä
/aivoverkosto, vastaanottaa voimakkaita ärsykkeitä aisteilta, jotka puolestaan lisääät vireyttä.
Ajallinen summaatio
monia peräkkäisiä impulsseja dendriittiin. Kiihottavia synapseja voi tulla hermosoluun samanaikaisesti, jolloin puhutaan tästä.
Aksoni
Viejähaarake. Kuljettaa tietoa hermosolusta muihin hermosoluihin. Pää yleensä haarautunut
Alzheimerin tauti
Muistisairaus, Dementia on yleisnimitys älyllistä toimintaa heikentäville sairauksille. Yleisin tauti, josta kärsivät tyypillisesti ikääntynemmät ihmiset. Uusien asioiden oppimisen vaikuetuminen merkittävästi ja kyvyttömyys muistaa lähiaikoina tapahtuneita asioita
Amnesia
Termi viittaa yleisesti muistin häiriöihin, jotka ovat syntyneet aivojen vaurioitumisesta. Esim. onnettomuuden tai sairastumisen yhteydessä. Voidaan jakaa retrogradiseen ja anterogradiseen.
Anterogradinen amnesia
Amnesia. Oireita : vaurioitumisen jälkeen uusien asioiden muuistaminen vaikeutuu, mutta edeltävät tapahtumat muistetaan selkeästi.
Antti Revonsuo
Suomalainen henkilö, jonka teorian mukaan unilla on ollut ihmisen evoluution kannalta merkitystä. Unissaan ihmiset ovat voineet harjoitella uhkaaviin tilanteisiin reagoimista, jotta hän selviytyisi niistä ollessaan hereillä.
Asetyylikoliini
Välittäjäaine joka vaikuttaa esim muistin sekä lihasten toimintaan
Autonominen hermosto
Tahdosta riippumaton hermosto, joka on jakautunut Sympaattiseen ja Parasympaattiseen hermostoon
Binokulaarinen kuva
Syvyysvihjeet ovat olennainen osa havainnoin muodostamista. Kahdella silmällä katsoessa siitä syntyy -?-kuva. Tämä kuva ei ole molemmissa silmissä identtinen, koska katselukulma on silmissä hieman erilainen.
Coctail-ilmiö
Ilmiö, jolla viitataan ihmisen kykyyn rekisteröidä itselleen merkittävät ärsykkeet, vaikka ei olisikaan keskittynyt kyseistä sanomaa kuuntelemaan. Esim. jos kuulee juhlissa oman nimen..
Dendriitti
Tuojahaarake. Vastaanottaa tietoa uista hermosoluista. Pää yleensä haarautunut.
Dikoottinen kuuntelu
Valikoivaa tarkkaavaisuutta kuuloaistissa on tutkittu tämän menetelmän avulla. Tiivitetty: kumpaakin korvaan eri tarina.
Dopamiini
Välittäjäaine, säätelee mielihyvän tuntemuksia ja useimmat huumeet vaikuttavatkin juuri tämän erittymiseen. Tuotetaan hypotalamuksessa.
EEG
Elektroenkefalogrammi
Elisabeth Loftus
Amerikkalainen psykologi, on selvittänyt tutkimuksissaan todistajanlausuntoje luotettavuutta. Hänen mukaansa ihmisten päähän voidaan istuttaa muistoja johdattelemalla.
Episodinen puskuri
Toimii fonologista silmukkaa ja visuospatiaalista lehtiötä yhvistävänä rakenteena. Tämän avulla pystymme yhdistämään näiden kahden työmuistin rakenteen sisältämät havainnot mielekkäiksi ja ymmärettäväksi kokonaisuudeksi. Vastaa myös tiedon siirtämisestä työmuistista säilömuistiin. Ei tiedetä tarkkaa sijaintia aivoissa.
FMRI
Toiminnallinen magneettikuvaus, lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jolla tutkitaan aivojen toimintaa (verenkirto, hapen liikkumista pitkin aivojen osia ja havannoida, mitkä aivojen osat aktivoituvat kutakin tehtävää tehtäessä.
Fonologinen silmukka
Vastaa kuultujen asioiden muistamisesta, eli se pitää kielellistä ainesta (kuullut äänet, luettu teksti, ajatukset) mielessämme. Vieraan kielen sanan kuultaessamme toistamme sitä mielessämme tämän avulla. Sijaitsee vasemman aivopuoliskon päälakilohkolla
GABA
Unen syntyyn vaikuttava välittäjäaine, hillitsevä välittäjäaine, jonka ansiosta aivojen aktiivisuus vähenee unen aikana, mikä mahdollistaa uneen vaipumisen. Välittäjäaineen puute voi aiheuttaa ahdistuneisuutta ja masennusta.
Hallusinogeeni
Ovat huumausaineita, jotka saavat ihmisen kokemaan harha-aistimuksia. Tunnetuimpia LSD.
Havaintokehä
Sisäinen mallit > ohjaa > tiedon etsintä > valikoi > ympäristön antama tieto >muokkaa >sisäiset mallit
Henry Molaison
1950-luvulla elänyt henkilö, joka kärsi epilepsia kohtauksista. Hänen vaivaansa päädyttiin hoitamaan poistamalla hänen aivoistaan kohtauksia aiheuttavat alueet; osa ohimolohkoista, molemmat hippokampukset, jotka ovat tärkeitä säilömuistin kannalta ja mantelitumakkeet. HM:n muisti oli selkeästi vaurioitunut: hän unohti asiat saman tien, hän saattoi tervehtiä samana päivänä useasti näkemiään ihmisiä kuin näkisi ne ensikertaa. Hän ei pystynyt oppimaan uusia asioita. ( ennen leikkausta opitut asiat muisti hyvin). Tärkeä tapaus muistin hermostollisen perustan tutkimiselle. Sen avulla pystyttiin päättelemään, mitkä aivojen osat ovat oleellisia muistamisen kannalta.
Hermoimpulssi
(aktiopotentiaali) Jotta tämä lähtisi liikkeelle, vaaditaan sen solukalvolla tapahtuva sähköisen jännitteen muutos. Lähtee liikkeelle aksonia pitkin ja etenee kohti seuraavaa -?- toiseen.
Hermosolu
(Neuroni) Koostuu: tuma, aksoni, dendriitti, myeliinituppi, synapsirako, synapsi.
Hermoverkot
Hermosolut muodostavat yhdessä -?-, jossa varsinaiinen tiedonkäsittely tapahtuu.
Hippokampus
eli aivoturso on aivojen osa, joka sijaitsee ohimolohkojen sisäosissa korvien lähellä. Keskeinen rooli muistitoiminnoissa. Tietoisten muistikuvien luominen.
Hormonit
Umprieritysrauhanen erittää näitä verenkiertoon, josta ne leviävät joka puolelle ihmisen kehoa. Säätelevät mm ihmisen tunne-elämää, käyttäytymistä ja kognitiivisia toimintoja. Hitaampi vaikutus kuin välittäjäaineilla, mutta vastaavasti pidempikestoinen.
Hypnoosi
Ilmiönä ollut yksi psykologisen tutkimuksen mielenkinon kohde. Tämän aikana ihmisen oma aloitekyky heikkenee. Perustuu suggestioihin eli erilaisiin hypnotisoijan lausumiin ehdotuksiin, joilla vaikutetaan toisen mieleen.
Hypotalamus
Hormonitoiminnan ja vireyden/unen säätely. On aivojen osa. Se sijaitsee väliaivojen pohjaosassa talamuksen alapuolella. Tämä muodostaa aivolisäkkeen kanssa hormonaalisen säätelyjärjestelmän, jossa tämä säätelee aivolisäkkeen toimintaa.
Ikonimuisti
Käsittelee näköhavaintoja. Toinen osa sensorisesta muistista eli aistimuisti, joka kestää erittäin lyhyen ajan.
Isot aivot
Aivojen osa, hoitavat aistimiseen, havaitsemiseen, ajatteluun ja liikkeiden hallitsemiseen liittyviä tehtäviä.
Jaettu tarkkaavaisuus
Tarkkaavaisuuden suuntaaminen useampaan kohteeseen, joka riippuu toimintojen tuttuudesta: ensimmäistä kertaa vieraassa kaupungissa et pysty samanaikaisesti juttelemaan vieruskaverin kanssa, mutta reitin tullessa tutuksi vapautuu muita resursseja muihin toimintoihin.
Jet-lag
Aikaerorasitus
Kaikumuisti
Vastaa kuulohavaintojen käsittelystä. Kuuluu sensoriseen muistiin joka on kestoltaan erittäin lyhyt.
Komentoyksikkö
Alan Baddley on kehittänyt oman mallinsa työmuistin rakenteesta. Tämä yksikkö on työmuistin ¨työjohtaja¨, joka valvoo ja ohjaa tarkkaavaisuutta oikeaan kohteeseen. Yhdistelee työmuistin eri toimintoja ja säätelee tarkkaavaisuutta. Sijaitsee otsalohkon alueella.
Keskushermosto
Tähän kuuluu aivot ja selkäydin... ohjaa kaikkea kehon toimintaa. Se käsittelee tietoja ja pitää meidät yhteydessä ulkomaailma
Konstanssi
Eli koon pysyvyyden tiedostaminen ei ole synnynäinen taito, vaan se kehittyy kokemuksiemme kautta. (Havaintojen lainalaisuuksia-etäisyys ja pysyvyys)
Lateralisaatio
Aivopuoliskojen työnjako. Isot aivot jakautuvat kahteen samanlaiseen puoliskoon, oikeaan ja vasempan jotka ovat kumpikin erikoistuneet omiin tehtäviin. Aivopuoliskojen erikoistumista kutsutaan täksi.
LSD
Huumausaine, joka saa ihmisen kokemaan harha-aistimuksia. Tätä käytettiin erityisesti hippiliikkeessä 1960-1970-luvulla. Osa harhoista positiivisia, osa taas negatiivisia. Poistuu ruumiista vuorokauden kuluessa, mutta näköharhat saattavat joskus jäädä pysyviksi.
Mantelitumake
(Amygdala) Tunnereaktioiden (esim. Pelon) säätely. Ovat kaksi mantelinmuotoista ryhmää neuroneita, jotka sijaitsevat aivojen ohimolohkossa. Ne ovat osa limbistä järjestelmää ja niiden pääasiallisiksi toiminnoiksi on tutkimuksissa havaittu tunnereaktioiden muistaminen ja prosessointi.
Melatoniini
Hormoni joka erittyy käpyrauhasesta. Eritys lisääntyy pimeäntulon jälkeen
Mieltämisyksikkö
Koska tyämuistin kapasiteetti on rajoitettu, eli se pystyy käsittelenään samanaikaisesti vain noin 2-3 asiaa tai asiakokonaisuutta eli ?
Mikrounet
Muutaman sekunnin pituisia pikaisia nukahtamisia.
Monokulaarinen kuva
Syvyysvihjeet ovat olennainen osa havainnoin muodostamista. Katsoessamme havaitevaa kohdetta yhdellä silmällä muodostuu kohteesta tämä kuva.
MRI
Magneettikubaus, käyttää aivojen tutkimisessa voimakasta magneettikenttää, tämän avulla saadaan aivojen rakenteen lisäksi tietoa aivojen toiminnasta
Myeliinituppi
Hermosolun osa: useimpia aksoneita ympäröivä tukisolusta koostuva rasvapitoinen kerros. Hermoimpulssi etenee nopeammin niissä aksoneissa, joissa on myeliinituppi.
Neglect
Eräs tyypillinen tarkkaavaisuuden häiriö, joka johtuu oikean päälakilohkon vaurioitumisesta. Ei pysty suuntaamaan tarkkaavaisuuttaan toiselle puolelle, mikä voi näkyä esim oman ruokalautasen toisen puolen syömättä jättämisenä. Häiriö syntyy ainoastaan aivojen oikealla puolella, vasemman puolen päälakilohkon häiriöllä ei ole samaa vaikutusta.
Neuroleptit
Antipsykoottiset lääkkeet ovat alunperin psykoosien hoitoon käytettyjä lääkeaineita, jotka vaikuttavat rauhoittavasti, vähentävät alttiutta ärsykkeille ja estävät aistiharhoja sekä ajatushäiriöitä. Auttavat poistamaan esimerkiksi skitsofeniassa esiintyviä harhaluuloja.
Noradrenaliini
Tunnetuimpia välittäjäaieita. Vaikuttaa mielialaan.
Nukahtamisvaikeus
Unihäiriö,voi aiheuttua stressistä,ahdistuksesta tai masennuksesta, stressaavat ajatukset pyörivät päässä ja siksi ihminen eisaa unta
Ohimolohko
Yksi neljästä aivolohkosta, tehtävänä kuulo ja kielen ymmärtäminen
Orientaatiorefleksi
Viitataan voimakkaisiin ärsykkeisiin (esim. kova ääni), jotka automaattisesti saavat tarkkaavaisuuden suuntautumaan kyseistä ärsykettä kohti
Otsalohko
Yksi neljästä aivolohkosta, tehtävänä liikkeiden ohjaus, toiminnan suunnittelu, tarkkaavaisuuden suuntaaminen, itsehillintä.
Paikallinen summaatio
Yhteen hermosoluun voi myös vaikuttaa monta synapsia, jolloin puhutaan tästä. Vastakohta: ajallinen summaatio
Parasympaattinen hermosto
Kuuluu autonomiseen hermostoon. (Levossa)
Parkinsonin tauti
Sairaus, jonka oireina on esimerkiksi lihasjäykkyys ja vapina, johtuu välittäjäaineiden, tarkemmin sanottuna dopamiinin erityksen häiriytymisestä aivoissa.
PET
Positroniemissiografia. Aivotutkimus. Hyödyntää vaaratonta radioaktiivista ainetta, jota ruiskutetaan aivoverenkiertoon. Aine leviää aivojen eri alueille sen mukaan missä aktivaatiota tapahtuu ja näin ollen aktiivisia aivoalueita voidaan seurata tämän laitteen avulla.
Pikkuaivot
on aivojen osa, joka sijaitsee isoaivopuoliskojen alapuolella takaraivossa kallon takaosassa. Liikkeiden hienosäätö, tasapaino ja lihasmiikkeiden hallinta.
Pintagradientti
Monokulaarisia syvyysvihjeitä esim tämä: Samaan suuntaan olevat¨pisteiden¨, esim junaraiteen poikkipuiden, etäisyys toisistaan näyttää sitä pienemmältä mitä kauempana rata on. Katsoessa junarataa läheltä, poikkipuutvastaavasti näyttävät olevan kauempana toisistaan.
Plastisiteetti
Hermoverkkojen syntymisen myötä tapahtuvaa aivojen muovautumista kutsutaan täksi. Tämän avulla ihminen voi parantua vakavemmistakin aivovaurioista. Kun yksi aivokuorelta vaurioituu, voivat toiset aivokuoren alueet ottaa sen tehtävät hoidettavakseen
Päälakilohko
Yksi neljästä aivolohkosta, tehtävänä tuntoaisti.
Rekonstruktiivinen muisti
Eli uudelleen rakentava. Muistinme on luonteeltaan tämä. Ei tallenna sellaisenaan, vaan enemminkin pohjatietojamme, odotuksianne, toiveitamme ja pelkojamme hyödyntävä rakenne.
REM-uni
Rapid eye movements, tämän unen vaiheessa ihmisen aivotoiminta jälleen vilkastuu, pulssi kiihtyy ja silmämunat liikkuvat nopeasti. Tässä vaiheessa nähdään eniten unia. Tämän jälkeen alkaa jälleen kevyen unen vaihe
Reseptorimolekyyli
hermoston välittäjäaineita vastaanottava proteiinimolekyyli. Sopii täydellisesti yhteen välittäjäaineen kanssa "avain ja lukko"
Reseptorisolu
Kun vastaanotamme ärsykkeitä ympäristöstä, niitä eivät tulkita sellaisenaan, vaan aistinelinten tietyn solun tulee muuttaa ne hermoimpulseiksi.
Retrogradinen amnesia
Amesia. Tätä sairastava henkilö kokee vaikeuksia muistaa tapahtumia ennen aivojen vaurioitumista. Uusia asioita hän sen sijaan pystyy oppimaan ja muistamaan normaalisti.
Selkäydin
Kuuluu keskushermostoon. Sen tehtävänä on ohjata aivoista saapuvia hermoimpulsseja kohti kohde-elimiä ja päinvastoin.
Sensorinen deprivaatio
Kokeessa tutkittiin aistiärsykkeiden puuttumisen vaikutusta ihmisen toimintaan. eristetyssä huoneessa jossa minimoitu aistiärsykkeiden määrää. Tutkimuksessa selvisi, että aivot kaipaavat ärsykkeitä tietoisuuden ylläpitämiseksi.
Sensorinen muisti
(Aistimuisti) nimensä mukaisesti käsittelee aistitietoa. Jakautuu ikoni ja kaikumuistiin. Kestoltaan erittäin lyhyt.
Serotoniini
Tunnetuimpia välittäjäaineita, vaikuttaa mielialaan ja todettu olevan vaikutusta myös uneen.
Somaattinen hermosto
Ääreishermoston toinen osa. Liikehermot- viesti keskushermostosta lihaksiin
Stressihormonit
Esim. kortisoli ja adrenaliini, tehtävänä on tehostaa ihmisen toimintaa uhkaavassa ¨taistele tai pakene¨- tilanteissa.
Suggestio
Eli erilaiset hypnotisoijan lausumat ehdotukset, joilla vaikutetaan hypnotisoitavan mieleen.
Sukupuolihormonit
Viitataan hormoneihin, jotka vaikuttavat miesten ja naisten seksuaalisuuteen. Esim testosteroni ja etrogeeni
Sympaattinen hermosto
Kuuluu autonomiseen hermostoon. (Aktiivinen). Aiheuttaa silmäterien laajentumista, sykkeen kiihtymistä, ruuansulatuksen hidastumista, hengitysteiden avautumista jne.
Synapsi
kahden hermosolun liitoskohta, joka toimii välittäjäaineiden avulla
Synapsirako
aksonin ja dendriitin väliin jäävä ¨rako¨
Syvä uni
tässä unen vaiheessa ihmisen autonominen hermosto on jo selvästi rauhoittunut, mikä näkyy mm lihasjännityksen vähentymisenä ja pulssin hidastumisena.
Säilömuisti
Työmuistista siirretään asioita tähän muistiin. Kapasiteetti perjaatteessa rajaton. Jakautuu toimintatapamuistiin ja episodiseen muistiin.
Taitomuisti
/toimintatapamuisti. Kuuluu säilömuistiin, joka säilyttää erilaisia oppimiamme taitoja, kuten pyörälläajo.
Takaraivolohko
Yksi neljästä aivolohkosta, tehtävänä näkö.
Talamus
Aistitiedon välitys aistinelimistä aivokuorelle. on aistiratojen väliasemana toimiva suuri tumake, joka sijaitsee väliaivojen sivuseinämissä. Kaikki sensoriset hermoradat, lukuun ottamatta hajuaistimuksia välittäviä hermoratoja, kulkevat isoaivokuorelle -?-tumakkeiden kautta.
Episodinen muisti
/tapahtumamuisti. Kuuluu säilömuistiin, tallentunut elämämme merkittävimmät tapahtumat ja asiat jotka olemme oppineet esim koulussa.
Tietoisuus
Voidaan nähdä ihmisen itsensä säätelemänä ja ohjaamana kognitiivisena toimintana. Esim. Havaitseminen, muistaminen, ajattelu ja tarkkaavaisuuden ohjaus
Tietomuisti
Kuuluu säilömuistiin, tallentuu oppimanme asiat esim koulussa.
Työmuisti
Tässä ja nyt-muisti. Kapasiteetti rajallinen. Tästä mahdollista siirtää asioita säilömuistiin. Tämän ansiosta ihminen kykenee ajatelluun ja voimme myös vertailla, muokata ja luoda mielikuvia asioista.
Uniapnea
Unihäiriö, jota esiintyy tyypillisemmin aikuisilla, ihmisen hengitys katkeilee yön aikana. Heikentää unen laatua ja ihminen kokee itsensä väsyneeksi.
Valikoiva tarkkaavaisuus
Tätä on tutkittu esim kuuloaistissa niin kutsutun dikoottisen kuuntelun avulla. Ihminen käsittelee ärsykkeitä alustavasti fyysisten seikkojen tasolla, mutta -?- pääsee vain sanoma, johon keskitytään
Wernicken alue
Puheen merkityksen ymmärtäminen. Vasen aivopuolisko joka vastaa kielellisistä tehtävistä, tämä sijaitsee sen takaosassa.
Visuospatinaalinen lehtiö
Eli näön työmuisti vastaa näköhavaintojen säilyttämisestä. Sijaitsee oikean aivopuoliskon päälakilohkossaö
Välittäjäaine
Tärkeässä roolissa hermoimpulssiin etenemisessä solujen välillä. Tunnetuimpia asetyylikoliini, dopamiini, serotiini ja noradrenaliini
Ääreishermosto
Jakautuu somaattiseen (tahdonalaiseen) ja autonomiseen (tahdosta riippumaton) hermostoon.
Brocan alue
Säätelee puheen tuottamista. Vasen aivopuolisko joka vastaa kielellisistä tehtävistä, tämä sijaitsee sen etuosassa.
Vireys
Viitataan elimistön aktivaatiotasoon, jota voidaan tarkastella hermoston aktiivisuuden tason näkökulmasta esim EEG-mittauksella.Liiallinenkin -?-tila voi olla haitallista.