1/45
Name | Mastery | Learn | Test | Matching | Spaced |
---|
No study sessions yet.
hvordan bindes to ikke-metaller, og hva kalles denne bindingen?
to ikke-metaller bindes ved at de danner en forbindelse der de deler elektronene sine mellom hverandre. atomene i den kovalente bindingen deler altsÄ et eller flere elektronpar, slik at de oppfyller oktettreglen. bindingen heter en kovalent binding, men blir ogsÄ kalt en elektronparbinding. kovalente bindinger dannes mellom atomer der forskjellen i elektronegativitet er mindre en 2. den kovalente bindingen holder bestemte atomer sammen.
hva er en ionebinding, og hva lages i en ioneforbindelse?
en ionebinding er en binding der det ene atomet tar opp ett eller flere elektroner fra det andre atomet, slik at begge fÄr oppfylt oktettregelen. i Kovalente bindinger, er atomene direkte koblet sammen, fordi de deler pÄ elektronpar, men ionebindinger er ikke satt sammen pÄ lik mÄte. siden de ikke deler pÄ elektroner, men heller gir bort/tar imot, blir det skapt en positiv ladning med metall atomene, som gir fra seg elektroner, og en negativ ladning med ikke-metall atomene, som tar til seg elektroner. dette fÞrer til at det blir lagd en gitterstruktur. i denne strukturen er de positive og negative ionene omgitt av hverandre, og holdes sammen pÄ grunn av deres polaritet. dette betyr at hver positive ion er omringet av negative ioner og vice versa. altsÄ er ionebindinger bindinger som holdes sammen pÄ grunn av deres sterke elektrostatiske krefter. egenskapene til ioneforbindelser, altsÄ salter, er at de har en elektrisk ledningsevne (fordi ionene kan bevege seg fritt i gitterstrukturen, og er i bevegelse, som er det som skaper elektrisitet), hÞyt smeltepunkt (pÄ grunn av strukturen), lÞselighet (salter er ofte lÞselige i vann, fordi de positive og negative ionene blir omgitt av polare vannmolekyler), ikke ledende i fast form( fordi elektronene ikke kan bevege seg fritt i fast form)
forklar hva et atom er
et atom er den minste grunnleggende enheten til kjemi, og jordas naturlige byggeklosser. alt i verdenen er oppbygd/bestÄr av atomer. nÄr atomer kombinerer seg gjennom kjemiske reaksjoner, dannes forbindelser og molekyler, slik som h2o, altsÄ vann. mÄten atomene er organisert og koblet sammen i molekyler, bestemmer egenskapene til de forskjellige materialene vi ser rundt oss.
forklar hva en nĂžytron er
nÞytroner er en type partikkel som befinner seg i kjernen av et atom, sammen med protonet. nÞytroner er nÞytralt ladde partikler, som betyr at de ikke har noen elektrisk ladning. nÞytroner spiller en viktig rolle i atomet, om Ä opprettholde stabiliteten til atomkjernen, ved at de legger til en masse i atomet, som hjelper med Ä stabilisere det, og ved at nÞytronene stabiliserer protonene ved Ä sÞrge for at de ikke frastÞter hverandre. altsÄ fungerer de ogsÄ som en demper i atomkjernen.
forklar hva en proton er
protoner er en type partikkel som befinner seg i kjernen av et atom, sammen med nÞytronet. protoner er positivt ladde partikler, og har motsatt ladning til det negative elektronet. den positive ladningen til protonene, er ogsÄ den grunnleggende Ärsaken til at de tiltrekker elektronene i et atom. i tillegg er protonet sentralt for Ä kunne opprettholde nÞytralitet og stabilitet i et atom, siden et atom inneholder like mange elektroner og nÞytroner. til slutt, bestemmer antallet protoner i en atomkjerne hvilket kjemisk element atomet tilhÞrer.(protonet bestemmer atomnummeret pÄ periodesystemet, og atomnummeret er en grunnleggende egenskap for hvert kjemisk element, og det som skiller ett element fra et annet.)
forklar hva en elektron er
elektroner er en av de tre grunnleggende partiklene i et atom, sammen med nÞytroner og protoner. elektroner er negativt ladede partikler som omringer atomkjernen i det som kalles elektronskall. disse elektronskallene har en begrenset mengde elektroner de har plass til. ofte gÄr det i rekkefÞlgen 2, og sÄ 8. elektroner er ansvarlige for atomets elektriske egenskaper, og for hvordan atomer samhandler med hverandre, og lager forbindelser og molekyler, fordi de vil oppfylle oktetreglen.
forklar hva en isotop er
en isotop er en betegnelse for en variant av et kjemisk element som har samme antall protoner i kjernen (atomnummer), som andre varianter av elementet, men ulikt antall nÞytroner i kjernen. egenskaper til isotoper er at: de har forskjellig masse pÄ grunn av deres forskjellig mengde nÞytroner. de er ofte ustabile, slik som i eksempelet med hydrogen, der isotop versjonene av elementet, er veldig ustabile.
forklar bohrs atommodell
Bohrs atommodell, utviklet av den danske fysikeren Niels Bohr i 1913, var en tidlig teoretisk beskrivelse av strukturen til et atom, spesielt hvordan elektronene beveget seg rundt atomkjernen. Denne modellen var en av de fÞrste som greide Ä forklare atomers struktur, og selv om den ble utviklet og forbedret senere, hadde den betydelig innflytelse pÄ vÄr forstÄelse av atomer og molekyler.
bohrs modell forklarer/ viser hvordan elektronskall fungerer og at elektroner orbiterer rundt atomkjernen i skall. hvert skall skulle ha et bestemt mengde energinivÄ, og elektronene kun skal eksistere i disse skallene.
modellen illustrerer atomkjernen, og elektronene som ligger i skall rundt kjernen.
tegn modellen:
forklar elektronfordeling
elektronfordelig er at hvert skall i atomet, kunn har plass til en viss mengde elektroner, fordi den skal ha et bestemt energinivÄ i skallet. derfor er det (typisk) plass til 2 elektroner i fÞrste skall, og 8 i andre, for Ä oppnÄ en tilfreds standard.
forklar grunnstoff
Grunnstoff er et rent stoff hvor alle atomene i stoffet har samme atomnummer. Alle andre rene stoffer er kjemiske forbindelser mellom to eller flere grunnstoffer.
forklar kjemiske forbindelser
en kjemisk forbindelse er et stoff som bestÄr av to eller flere grunnstoffer som er bundet sammen med kjemiske bindinger. de tre typene bindinger vi har lÊrt om er kovalente bindinger(elektronparbindinger) ionebindinger (gir eller tar opp elektroner) og metallbindinger( begge er metaller, og begge gir fra)
forklar hvorfor grunnstoffnummer=atomnummer=protontall
atomnummer, grunnstoffnummer og protontall er alle det samme for et bestemt grunnstoff fordi de refererer til den samme grunnleggende egenskapen til et atom, nemlig mengden protoner.
atomnummeret til et grunnstoff, er et heltall som peker pÄ hvor mange protoner det finnes i kjernen pÄ atomene til grunnstoffet. atomnummeret plasserer det ogsÄ i periodesystemet.
grunnstoffnummeret, er ofte brukt som synonym med atomnummeret, og peker pÄ akkurat det samme.
protontall er en betegnelse pÄ hvor mange protoner det ligger i kjernen av et atom. nÄr vi derfor snakker om protontallet til et atom, er det det samme som Ä snakke om grunnstoffnummeret eller atomnummeret til grunnstoffet.
forklar periodesytemet
Periodesystemet, ogsÄ kalt periodetabellen eller det periodiske system, er en tabell som klassifiserer grunnstoffene (eller elementene) i perioder og grupper. Hver periode bestÄr av grunnstoffer med det samme antallet elektronskall rundt atomkjernen, mens hver gruppe bestÄr av grunnstoffer med samme antall elektroner i ytterste skall.
forklar de 18 gruppene
periodesystemet bestÄr av 18 grupper, som grunnstoff er sortert inn i basert pÄ hvor mange elektroner de har i sine ytterste skall.
(fra gruppe 3 til og med gruppe 12, brukes ikke denne regelen. )
gruppe 1- alkalimetallene -(hydrogen, litium, natrium, osv) har 1 elektron i ytterste
gruppe 2 - jordalkalimetallene - (beryllium, magnesium, kalsium, osv) har 2 elektroner i ytterste skall
gruppe 13 (bor, aluminium, osv) har 3 elektroner i ytterste skall
gruppe 14 (karbon, tinn, osv) har 4 elektroner i ytterste skall
gruppe 15 -pniktogene- (nitrogen, fosfor, osv) har 5 elektroner i ytterste skall
gruppe 16- chalkogenene- (oksygen, svovel, osv) har 6 elektroner i ytterste skall
gruppe 17 -halogenene- (fluor, klor, brom) har 7 elektroner i ytterste elektronskall
gruppe 18- edelgassene- (helium, neon, argon, osv,) er oppfylte stoffer
forklar de 7 periodene
de 7 periodene, er horisontale inndelinger av grunnstoffene, basert pÄ hvor mange elektronskall elementet har.
periode 1 (hydrogen, helium), har ett elektronskall
periode 2 har to elektronskall
periode 3 har tre elektronskall
periode 4 har fire
osv
hvor finner vi metaller, ikke-metaller og halvmetaller i periodesystemet?
Metallene stÄr til venstre og utgjÞr stÞrsteparten av grunnstoffene. Ikke-metallene stÄr helt til hÞyre, og halv-metallene ligger mellom metaller og ikke-metaller. (hydrogen er ogsÄ pÄ venstre selv om den er ikke-metall)
forklar hva tilstandsformer er; fast form(s), vĂŠskeform(l), gassform(g) og lĂžst i vann(aq)
tilstandsformer er de forskjellige fysiske tilstandene stoffer kan befinne seg i avhengig av trykk og temperatur. de fire vanligste formene er fast form (s), vĂŠske form (l), gass form(g), og lĂžst i vann (aq).
fast form: Fast form refererer til tilstanden der partiklene (atomer, molekyler eller ioner) er tett pakket sammen og holder en bestemt form og volum.
Partiklene i faste stoffer er arrangert i et regelmessig mĂžnster, som gir dem en fast struktur.
faste stoffer har en bestemt smelte- og kokepunkt, og de beholder sin form nÄr de ikke utsettes for ytre krefter.
VĂŠskeform er en tilstandsform der partiklene er tett pakket sammen, men de har stĂžrre bevegelsesfrihet enn i faste stoffer.
VĂŠsker har en bestemt volum, men de tar formen av beholderen de er i.
Partiklene i vĂŠsker kan bevege seg rundt hverandre, og vĂŠsker har tendens til Ă„ flyte og tilpasse seg beholderens form.
Gassform er den tilstanden der partiklene har stor bevegelsesfrihet og er spredt fra hverandre.
Gasser har ingen bestemt form eller volum og fyller den tilgjengelige plassen fullstendig.
Partiklene i gasser beveger seg raskt og kaotisk, og de kolliderer ofte med hverandre og beholderveggene.
lÞst i vann (aq) "Aq" stÄr for "aqua," som betyr vann. Denne tilstandsformen refererer til stoffer som er opplÞst i vann.
NÄr et stoff er lÞst i vann, blandes det jevnt med vannmolekylene og danner en homogen blanding.
Den opplĂžste substansen kan ikke ses som separate partikler og er jevnt fordelt i vannet.
Overganger mellom disse tilstandsformene kan oppstÄ ved endringer i temperatur og trykk. For eksempel kan is (fast form) smelte til vann (vÊskeform) nÄr temperaturen Þker, og vann kan fordampe til vanndamp (gassform) nÄr det kokes.
forklar Ätteregelen/oktettregelen
oktettregelen er en regel som beskriver hvordan atomer strever for Ä oppnÄ et fullt skall i deres ytterste elektronskall, for Ä bli stabile. for Ä oppnÄ denne tilstanden vil atomer enten dele pÄ elektroner, gi fra seg elektroner, eller ta til seg elektroner. nÄr dette er gjort, og de har et fullt skall, er atomene veldig tilfredse.
forklar sterke bindinger; ionebindinger(mellom ioner av et metall, og et ikke-metall= et salt) ,
Ionebinding er den kjemiske bindingen mellom to ioner med motsatt ladning. Ionebindinger finnes i salter.
Ionebindinger er sterke bindinger pÄ grunn av de sterke kreftene mellom en positiv ladning (kation) og en negativ ladning (anion). Dette pÄvirker egenskapene til salter i stor grad. For eksempel har salter hÞyt smeltepunkt, fordi de sterke ionebindingene delvis mÄ brytes ned i smelteprosessen.
Forklar Kovalente bindinger/elektronparbindinger (mellom ikke-metal og ikke-metall = et molekyl)
Kovalent binding er en binding mellom to atomer i et molekyl som skyldes deling av et eller flere elektronpar mellom de to atomene i molekylet.
I O2-molekylet deler de to atomene to elektronpar O::O, og i N2-molekylet deler de to N-atomene tre elektronpar N:::N.
Deling av ett par kalles en enkeltbinding, deling av to par kalles en dobbeltbinding, og deling av tre elektronpar kalles en trippelbinding.
forklar Metallbindinger (mellom metaller)
Metallbinding er en type kjemisk binding som oppstÄr mellom metall-atomer i metaller og legeringer. Metallbindinger oppstÄr mellom atomer med lav elektronegativitet. Bindingen kan beskrives som en elektronsky som ligger mellom positivt ladde metallioner. Den kjemiske bindingen er ikke mellom atomene, men de positive metallatomene tiltrekkes av den negativt ladde skyen.
egenskaper:
En viktig konsekvens er at man kan forskyve metallatomene i forhold til hverandre uten Ă„ svekke bindingene, og det betyr at metallet kan deformeres uten Ă„ miste sin styrke.
Hva er et ion? Hvordan fÄr vi positive og negative ioner?
et ion er et atom eller en gruppe atomer som har tatt opp eller gitt fra seg et eller flere elektroner. ioner har derfor alltid en elektrisk ladning, enten den er positiv eller negativ. positivt ladet ion(gitt fra seg elektroner), kalles kationer, mens negativt ladet ioner(tatt opp elektroner) kalles anioner.
positive ioner, kationer, oppstÄr ved at atomene har et overskudd av elektroner, og derfor gir de fra seg. et eksempel pÄ dette er natrium, som har en elektron i ytterste skall, og derfor vil gi det fra seg.
negative ioner, anioner, oppstÄr ved at atomene har et underskudd av elektroner, og derfor vil ha flere for Ä oppnÄ oktettregelen. et eksempel pÄ dette, er fluor, som har 7 elektroner, og derfor trenger kun 1 for Ä oppnÄ fullt ytterste skall.
hva er salters egenskaper
salter har vanligvis et hÞyt smeltepunkt og kokepunkt, fordi ionebindinger er sterke bindinger som det kreves mye energi for Ä bryte. salter i fast form leder ikke elektrisk strÞm, fordi alle elektronene er fastbundet til ionene, og alle ionene er fast bundet til hverandre. det finnes derfor ikke ladninger som kan lede den elektriske strÞmmen. salter leder godt strÞm nÄr de er i flytende form og vannlÞsning, fordi ionene er frie og kan lede strÞmmen. faste salter er sprÞ og ofte gjennomsiktige. dette er pÄ grunn av gitterstrukturen.
oppbygningen til salter
salter har en gitterstruktur fordi hvert negative ion blir omringet av positive ioner, og hvert positivt ion blir omringet av negative ioner. pÄ denne mÄten dannes det er ionegitter. i ionegitteret ligger ionene pÄ bestemte plasser i forhold til hverandre, bundet sammen av ionebindinger.
oppbygningen til metaller
metallatomene har fÄ elektroner i det ytterste skallet. disse elektronene er sÄ svakt bundet til atomkjernen at de lett kan bevege seg fra et atom til et annet. nÄr atomene blir liggende tett sammen, lÞsner ytterelektronene helt fra atomene sine, og vandrer fritt omkring metallet. vi kan tenke oss at positivt ladde metallioner som holdes sammen av en negativ elektronsjÞ. bindingen som oppstÄr kalles en metallbinding.
hva er enkeltbindinger, dobbeltbindinger, og trippelbindinger.
en enkeltbinding dannes nÄr to atomer deler et par elektroner(to elektroner) mellom seg. dette er den svakeste type bindingen, og atomene kan rotere rundt hverandre
en dobbelbinding dannes nÄr to atomer deler to par elektroner mellom seg.
en trippelbinding dannes nÄr to atomer deler tre par elektroner mellom seg.
strukturformel
tegner hvordan stoffene er koblet med hverandre ved bruk av streker.
elektronprikkmodell
tegner hvordan stoffene er koblet sammen, i tillegg til hvor mange elektroner som blir delt, ved hjelp av prikker.
molekylformel
en formel som kun viser hvilke grunnstoff og hvor mange av de det er i bindingen. eks h2o
kulepinnemodell
en modell som fysisk illustrerer atomet med stoffene og bindingene.
hva er en Polar kovalent binding
En polar kovalent binding er en kjemisk binding der elektroner er fordelt ulikt pÄ de to atomene som deltar i bindingen. Det vil si at det er delvis positiv ladning pÄ ett av atomene, og delvis negativ ladning pÄ det andre, derav navnet polar.
et eksempel pÄ dette er bindingen H2O, der oksygen har en sterkere elektronegativitet en det hydrogen har, og derfor trekker de delte elektronene litt mer mot seg selv, som gjÞr at oksygenet blir negativt, og hydrogenet blir positivt.
hva er en Dipolbinding
Dette er bindinger mellom molekyler hvor den ene positive delen av et molekyl blir tiltrukket av den negative delen av et annet molekyl.
et eksempel pÄ en dipolbinding er at to vannmolekyler bindes sammen, der det positive hydrogenet, trekkes mot det negativet oksygenet, og vice versa.
hva er en hydrogenbinding
En hydrogenbinding er en svak kjemisk binding mellom et hydrogenatom bundet i et molekyl sammen med et elektronegativt atom, og et annet elektronegativt atom i et annet molekyl.
hva er en midlertidig dipolbinding
En midlertidig dipolbinding, er en type svak kjemisk binding som oppstÄr i alle molekyler, uavhengig av om de er polare eller ikke-polare. dette er fordi molekylene er i konstant bevegelse, og dersom de feks krasjer inn i hverandre, vil elektronene til molekylene bevege pÄ seg, som gjÞr at de legger seg nÊrmere et av atomene en de(t) andre, og at det atomet derfor fÄr en negativ elektronisk ladning, og de(t) andre, fÄr en positiv ladning, altsÄ at molekylet blir polert, midlertidig.
forklar vann som lĂžsningsmiddel
vannmolekylet er et polart molekyl, som gjÞr at det har bÄde en positiv og en negativ side. dette gjÞr, at nÄr det blandes med andre molekyler/ioner/bindinger, vil det kunne lÞse opp disse bindingene, fordi likt lÞser opp likt, og vannet trekker til seg det positive og negativet i de andre bindingene, som gjÞr at de lÞser opp.
forklar Karakteristiske egenskaper til metaller
metaller er gode ledere av bÄde elektrisitet og varme.
de har metallglans.
metaller er formbare.
to eller flere metaller kan smeltes sammen og danne legeringer. legeringer har andre egenskaper enn metallene hver for seg.
de fleste metaller har et hĂžyt smeltepunkt. det forteller oss at metallbindingen er en sterk binding.
metall danner positivt ladde ioner. metallionene inngÄr sammen med negativt ladde ioner i salter.
forklar legering
det er ofte at vi legger til andre metaller i de rene metallene vÄre, for Ä oppnÄ en spesifikk effekt. nÄr vi legger til disse andre metallene kalles det legeringer. for eksempel er stÄl en blanding av jern med litt karbon. med 0.1% karbon, er stÄl mykt, og kan lett trekkes ut til tynne trÄder. med 1% karbon blir stÄlet passe hardt, og kan brukes som konstruksjonsmateriale.
forklar Organiske og uorganiske karbonforbindelser (eksempler)
organiske karbonforbindelser er alle forbindelser som inneholder karbon, utenom et par unntak. uorganiske karbonforbindelser er: oksider med karbon( eks karbondioksid), karbonsyre, og blÄsyre. i tillegg er det salter av karbonsyre og blÄsyre, og rent karbon, som feks grafitt og diamanter. annet en det er ogsÄ legeringer med karbon uorganiske forbindelser.
alkaner
alkaner er karbonforbindelser med kun enkeltbindinger.
metan
etan
propan
butan
pentan
alkener
alkener er karbonforbindelser med minst en dobbeltbinding.
eten
propen
buten
penten
alkyner
alkyner er karbonforbindelser med minst en trippeltbinding.
etyn
propyn
butyn
pentyn
alkoholer
alkoholer er alkaner med en OH gruppe lagt til. alkoholer slutter alltid pÄ ol.
etanol
propanol
butanol
pentanol
forklar karbonets kretslĂžp
I det raske, eller det biologiske, karbonkretslĂžpet tar det relativt kort tid for karbonet Ă„ fullfĂžre en runde av kretslĂžpet. Dette foregĂ„r ved at planter opp karbon i form av CO2 fra lufta. Gjennom fotosyntesen (vann + co2 + sollys= glukose og oksygen) omdanner plantene CO2 til glukose ved hjelp av vann og sollys. Glukosen lagres i plantene som stivelse og cellulose. NĂ„r dyr, som kua, spiser plantene forflytter karbonet seg over i dyra. Karbonet beveger seg videre til lufta, enten fra celleĂ„nding(glukose + oksygen= energi, vann og co2) i levende organismer, eller fra nedbryting av dĂžde planter og dyr. Â
I det biologiske kretslĂžpet er det balanse mellom mengden karbon som slippes ut i lufta, og mengden som tas opp i vegetasjon i havet og pĂ„ land. Â
Karbonet bruker millioner av Ă„r pĂ„ Ă„ fullfĂžre en runde i det langsomme karbonkretslĂžpet. Her omdannes karbonet i dĂžde planter og dyr til fossilt brensel, som kull, gass og olje. Dette skjer nĂ„r dĂžde planter og dyr brytes ned ved hĂžyt trykk og hĂžy temperatur, med lite tilgang pĂ„ oksygen. Denne prosessen tar imidlertid millioner av Ă„r. Slike reservoarer med karbon under bakken holder store mengder karbon borte fra prosessene som foregĂ„r over jordskorpen. Â
NĂ„r vi bruker fossilt brensel, som diesel eller bensin, tilfĂžrer vi karbon fra det langsomme kretslĂžpet til det raske kretslĂžpet. Vi slipper ut store mengder karbondioksid til atmosfĂŠren i lĂžpet av kort tid, mye mer enn plantene er i stand til Ă„ ta opp gjennom fotosyntesen. Det fĂžrer til en stadig Ăžkende konsentrasjon av CO2 i atmosfĂŠren.Â
forklar Fotosyntese og celleÄnding
Fotosyntese er en prosess hvor planter, alger og noen typer bakterier fanger lysenergi og lagrer det som kjemisk energi. Vann og karbondioksid tas opp og omdannes til karbohydrater som brukes og lagres, og oksygengass, hvor noe brukes og noe slippes ut i lufta.
(vann + co2 + sollys= glukose og oksygen)
CelleÄnding er levende cellers nedbrytning av energirike nÊringsstoffer som karbohydrater, fett og proteiner. I nedbrytningen frigjÞres det energi som brukes i mange av cellens oppgaver, som oppbygging av proteiner, transport over membraner, bevegelse og reproduksjon.
(glukose + oksygen= energi, vann og co2)
forklar drivhuseffekten
Drivhuseffekt er nÄr gasser i atmosfÊren fanger opp en del av varmeenergien som jorda sender ut, etter Ä ha blitt varmet opp av sola. Dette er nÞdvendig for at det skal vÊre levelig pÄ jorda, men Þkt drivhuseffekt fÞrer til klimaendringer. Klimagassene CO2, vanndamp og metan fanger opp varmen, og er med pÄ Ä holde den igjen fÞr den forsvinner ut i verdensrommet
En Ăžkt konsentrasjon av klimagasser i atmosfĂŠren fĂžrer til at flere av solstrĂ„lene fanges opp og avgir varme. Denne mekanismen kalles drivhuseffekten. Varmen blir vĂŠrende pĂ„ jorda, og fĂžrer til at temperaturen Ăžker slik at vi fĂ„r klimaendringer.Â
hva er et molekyl
Et molekyl er en samling av like eller ulike atom som er bundet til hverandre med kjemiske bindinger, kovalente bindinger. Molekyl kan vĂŠre nĂžytrale, eller de kan ha et overskudd av positiv eller negativ ladning, og da kaller vi de et ion.