anatomy histology lecture quiz

0.0(0)
Studied by 0 people
call kaiCall Kai
Locked
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
GameKnowt Play
Card Sorting

1/26

encourage image

There's no tags or description

Looks like no tags are added yet.

Last updated 9:59 PM on 7/7/26
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced
Call with Kai
Chat

No analytics yet

Send a link to your students to track their progress

27 Terms

1
New cards

What epithelium is found on the skin around the mouth?

Answer: Keratinized stratified squamous epithelium

2
New cards

2. What are the four major tissue types?

Answer: Epithelial tissue, connective tissue, muscle tissue, nervous tissue

3
New cards

3. What are the three parts of a neuron?

Answer: Cell body, dendrites, axon

4
New cards

5. What is the function of the axon?

Answer: Sends signals away from the cell body

5
New cards

4. What is the function of dendrites?

Answer: Receive signals

6
New cards

6. What is the function of the cell body of a neuron?

Answer: Contains the nucleus and maintains the neuron

7
New cards

7. What is the visible hard part of the fingernail called?

Answer: Nail plate

8
New cards

8. What part of the fingernail produces new nail cells?

Answer: Nail matrix

9
New cards

9. What is the white crescent-shaped area of the fingernail?

Answer: Lunula

10
New cards

10. What is the skin fold covering the base of the nail called?

Answer: Eponychium (cuticle)

11
New cards

11. What is the skin underneath the nail plate called?

Answer: Nail bed

12
New cards

12. What is the area underneath the free edge of the nail called?

Answer: free edge

13
New cards

13. What is the hidden part of the nail where growth begins?

Answer: Nail root

14
New cards

14. What is the visible part of the hair above the skin?

Answer: Hair shaft

15
New cards

15. What is the part of the hair below the skin?

Answer: hair shaft

16
New cards

16. What is the enlarged base of the hair follicle?

Answer: Hair bulb

17
New cards

17. What part of the hair follicle produces new hair cells?

Answer: Hair matrix

18
New cards

18. What structure provides nutrients to growing hair and is at the bulb of the hair follicle?

Answer: Dermal papilla

19
New cards

19. What muscle causes the hair to stand up (goosebumps)?

Answer: Arrector pili muscle

20
New cards

20. What gland produces oil that lubricates hair?

Answer: Sebaceous gland

21
New cards

21. What is the outermost layer of the skin?

Answer: Epidermis

22
New cards

22. What is the deeper layer of the skin?

Answer: Dermis

23
New cards

23. What is the function of the epidermis?

Answer: Protection and preventing water loss

24
New cards

24. What protein helps make the epidermis protective?

Answer: Keratin

25
New cards

25. What cells in the epidermis produce pigment?

Answer: Melanocytes

26
New cards

26. What is the function of the dermis?

Answer: Provides support, sensation, and contains skin structures

27
New cards

27. What structures are found in the dermis?

Answer: Blood vessels, nerves, sweat glands, sebaceous glands, hair follicles