Ekvatorn
breddgrad noll, delar jordklotet i norra och södra halvklotet. Vid ekvatorn finns världens varmaste områden. Det är konstanta lågtryck och hög nederbörd vid ekvatorn.
Ökenspridning
När öknarna blir större. Förstärks av klimatförändringarna och det allt varmare klimatet.
Klimat
Sammanfattning av hur temperatur, nederbörd och vindar är i ett område under en längre tidsperiod, 30 år.
Subtropisk zon
Varmt (hög temperatur) och regnar sällan (låg nederbörd). I denna zon finns världens stora ökenområden. Geografisk placering nära vändkretsarna
Tropisk zon
Ett område med hög temperatur och hög nederbörd under hela året. Klimatzonen ligger vid ekvatorn och har hög solinstrålning. Den höga nederbörden beror på att det är så varmt att fuktig luft hela tiden stiger från området. Den kyls sedan ner och vattenmolekylerna bildar först moln och faller sedan ner som konvektiv nederbörd. I denna klimatzon växer regnskog. Bara en eller två årstider.
Polarzon
Kallt, klimatzon som ligger längst norrut och längst söderut på världskartan
Inlandsklimat
kalla vintrar, varma somrar. Detta eftersom mark värms upp snabbt på sommaren men också kyls av snabbt under vintermånaderna.
Kustklimat
Svala somrar och milda vintrar. Ett milt klimat eftersom vatten värms upp långsammare under de varma sommarmånaderna och också kyls av långsamt under vintermånaderna.
Monsunvindar
Kraftiga vindar som orsakar kraftigt regn i flera månader under sommaren. Vänder vindriktning under vintern och ger svala och torra vintrar. Påverkar främst södra Asien. Denna vinds värme och höga nederbörd är viktig för odlingen av ris under sommarmånaderna.
Havsströmmar
Mer eller mindre regelbundna rörelser i våra världshav som för med sig kall eller varm luft och nederbörd till olika platser.
Varmfront
Framkanten på en varm luftmassa som knuffar bort den kallare luften.
Orografisk nederbörd
Nederbörd som orsakas av till exempel berg när luften tvingas stiga uppåt
Konvektiv nederbörd
Nederbörd som orsakas av att solen värmer luften som stiger och sedan regnar. Vanligt på sommaren
Sommarmonsunen
En vind som blåser varm och fuktig luft in över södra Asien och ger stor nederbörd och varma temperaturer. Viktig för bland annat odlingen av basvaran ris.
Vintermonsun
En vind som blåser sval och torr luft in från norra Asien ner över södra Asien och Indiska Oceanen.
Tempererad zon
Zon med fyra tydliga årstider. Varierad nederbörd Har tydliga områden med kust- och inlandsklimat. Folkrikaste klimatzonen
Avståndet till ekvatorn
Påverkar hur starkt solen strålar mot jordytan och påverkar uppvärmningen av olika områden. Ju närmare ett område är ekvatorn desto varmare
Höjd över havet
Klimatet blir kallare längre upp och luften värms inte upp lika effektivt som luften nära havsytan. Detta för att luften inte orkar hålla vattenpartiklar och då blir luften tunnare och kallare.
Passadvindar
Vindar som blåser från norra och södra vändkretsarna in mot ekvatorn. Är torra och svala vindar. Blåser i samma vindriktning året om och är därför en årsvind. Blåser från de konstanta högtrycken vid vändkretsarna in mot lågtrycket vid ekvatorn.
Landbris
Vindar som blåser från land ut över hav, ofta nattetid
Sjöbris
Vindar som blåser från vattnet in över land. Blåser inåt land för att land värms upp snabbare än hav. Detta gör att luft stiger över land och det bildas ett lågtryck. Hav värms långsammare och därför finns mer luft kvar. Lufttrycket vill jämna ut sig och det gör att luft blåser från hav till land.
Topografisk karta
En karta som försöker visa hur det ser ut i verkligheten med till exempel vägar, sjöar, höjdskillnader, växtlighet och bebyggelse.
Tematisk karta
En karta som visar något man inte kan se med ögat, till exempel befolkningstäthet, gränser mellan länder eller något helt annat. Ex på sådana kartor är befolkningskartor och historiska kartor.
Storskalig karta
Används när man vill visa detaljer i ett mindre område. Ex på en sådan karta är orienteringskartorna ni använder när ni orienterar på gymnastiken.
Småskalig karta
Används om man vill att kartan ska visa ett större område. Ex på en sådan karta är en världskarta.
Relativt läge
När man beskriver var en plats ligger genom att förklara med hjälp av andra kända platser och med väderstreck. Exempel: Landet Sverige ligger öster om Norge och väster om Finland
Absolut läge
En plats exakta position. Platsen bestäms med vilken breddgrad och vilken längdgrad den ligger på, till exempel 55° N, 13° O.
Latituder
Är samma som breddgrader och är vågräta linjer på en karta. Hjälper att dela in kartan i ett gradnät. Linjerna är norr eller söder om ekvatorn. Ex: 35 N.B
Longituder
Är samma som längdgrader och går från pol till pol och går lodrätt på en karta. Hjälper att dela in kartan i ett gradnät. Linjerna är öster eller väster om nollmeridianen. Ex 55 Ö.l
Avdunstning
Innebär att ett ämne övergår från flytande form till gas. När vatten blir till vattenånga
Kondensation
När luften kyls av och bildar moln.
Regnskog
Grön, tät hög skog där det regnar dagligen. Finns längs ekvatorn. Regnet gör att skogen anpassat sig och rötterna går längs markytan då jorden är näringsfattig pga stora nederbörden.
Öknar
Finns i framförallt de subtropiska högtrycksområdena och är jordens torraste områden. Bara växter och djur som anpassat sig till den låga nederbörden klarar av att leva i denna typ av område. T. ex kaktusar
polarklimat
Kallt på både vinten och sommaren. Is eller tundra med ständigt frusen mark gör att här växer inget eller väldigt lite. Växter och djur som anpassas sig till den stora kylan som klarar att överleva i detta klimat.
Nollmeridianen
Längdgraden som går från nordpolen till sydpolen, går genom London.
Lågtryck
När luften stiger blir det för lite luft vid marken och vi säger att det har bildats ett lågtryck. Ger ofta molnigt väder då luften stiger och det bildas moln när luftens fukt kondenseras.
Högtryck
Ett område i atmosfären där lufttrycket är högre (tätare mellan luftmolekyler) än i andra områden i närheten. Ger ofta torrt och soligt väder.
Lufttryck
Luftens tryck på jordytan. Hur mycket luft som trycker på en plats.
västanvind
En vind som blåser från kräftans vändkrets upp mot ett lågtrycksområde vid breddgrad 50-60. Den kallas västanvind för att den börjar i väster och vrider sig åt höger pga jordens rotation. Den för med sig värme och nederbörd för oss i norden och Europa och gör att våra vintrar blir mildare.
Tropiska orkaner
Stark vind som kan orsaka mycket skador. Kan bara uppstå i varma klimat där vattentemperaturen är minst 27 grader.
Frontnederbörd
När kall och varm luft möts tvingas den varma luften upp och det kan bildas regnmoln och nederbörd. Vanligt här i Sverige.
De fyra klimatzonerna
Tropisk-, subtropisk-, tempererad- och polarzonen.
Vindar och havsströmmar
Påverkar klimatet då tex golfströmmen för med sig varmare vatten till våran del av Europa som värmer klimatet. Utanför Peru går en kall havsström som istället kyler ner klimatet i landet.
Savann
Slättområde som ligger vid ekvatorn, där utgörs växtligheten av högt gräs och glest utspridda buskar och träd.
Nedhuggning av regnskog, varför?
Sker av flera olika anledningar: Skogen huggs och bränns ner för att ge plats åt odling och plantager. Skogens ädelträ huggs ner för att den är värd mycket pengar som används till dyra möbler. Skogen huggs och bränns ner för att befolkningen ökar och det behövs åkermark och betesmark.
Svedjebruk
Man bränner ner skog och planterar i askan. Askan innehåller mycket näring som bra att odla i. Problemet är att askan bara går att odla i en gång. Det gör att marken sedan inte kan användas på flera år och det inte kan växa något där.
Ökenområden
De flesta av dessa områden finns i den torra subtropiska zonen. Dessa områden är världens torraste områden och finns framförallt vid vändkretsarna. Det regnar ofta mindre än 250 mm per år vilket gör att det är svårt att odla och att det är endast mer specialiserade växter som tex kaktusar som kan växa här.
Medelhavsklimat
Sommaren är oavbrutet torr och varm, medan vädret på vintern är omväxlande och nederbördsrikt.
Permafrost/tjäle
Det är när marken aldrig tinar upp utan är permanent frusen.
Zenit
när solen står som högst och då faller solstrålarna rakt in mot ett visst område på jorden. Solstrålarna träffar rakt på jordytan.
Nederbörd
Regn, snö och hagel
Golfströmmen
En havsström som för med sig varmt vatten från Mexikanska golfen och ger varmare klimat i norra Europa.
Nederbördstyper
Förklarar varför nederbörden uppstår, finns konvektiv-, orografisk- och frontnederbörd.