Racionalisme
Segons aquesta corrent filosòfica, el coneixement té el seu origen en la raó i és vàlid quan prové d'aquesta, considerant la raó com a font principal de coneixement.
Idees innates
Són principis evidents o primeres veritats que es consideren com a fonament lògic dels nostres coneixements, com defensat per filòsofs com Plató i Descartes.
Mètode deductiu
És el procediment utilitzat pels racionalistes per obtenir coneixement, partint de les idees innates i deduint-ne tot el que es pot saber sobre la realitat, prescindint de les dades dels sentits.
Certesa racional
Les veritats basades en la raó són considerades absolutament indubtables pels racionalistes, ja que pensar el contrari és lògicament impossible, proporcionant veritats universals i necessàries.
Plató
Filòsof racionalista que defensa la existència d'idees innates com a base del coneixement, considerant-les com a record del que l'ànima ja havia conegut abans de caure en la presó del cos.
Descartes
Filòsof racionalista que creu que les idees innates són inserides per Déu en cada persona i formen part constitutiva de la ment, atribuint-los un alt valor de veritat enfront d'altres tipus d'idees.
Racionalisme
Considera que la raó humana és autosuficient i que els sentits poden enganyar, enfrontant-se a l'empirisme.
Innatisme
Creu que la raó humana conté idees innates, universals i fonamentals, en oposició a l'experiència sensible dels empiristes.
Mètode
És essencial per arribar a la veritat, ja que els errors en el raonament es deuen a la manca d'ordre en el procés de pensament.
Empirisme
Sosté que el coneixement prové de l'experiència sensible i que les idees són còpies de les impressions rebudes pels sentits.
Principi de la còpia
Fonamental en l'empirisme, estableix que les idees mentals són còpies de les impressions sensorials, rebutjant les idees sense corresponent impressió.
Mètode inductiu
Utilitzat per construir coneixement, implica observar casos repetits per generalitzar i proposar lleis universals, seguint criteris específics.
Certesa del coneixement
Segons Hume, el coneixement inductiu basat en l'experiència és limitat i no ofereix certesa absoluta per al futur.
Comparació Racionalisme vs
Contrast entre les fonts de coneixement, criteris de veritat, tipus de veritat establerta i models de ciència segons aquests dos corrents filosòfics.
Dogmatisme
Creu en la capacitat il·limitada del coneixement humà per conèixer la realitat tal com és, postulant veritats absolutes i indubtables.
Dogmatisme
Creença en una veritat absoluta i inqüestionable basada en l'autoritat, que pot paralitzar el coneixement i la convivència social.
Relativisme
Postura que sosté que no hi ha veritats objectives, absolutes, sinó que la veritat és relativa a cada subjecte, època o cultura.
Escepticisme
Posició que nega la possibilitat de conèixer la veritat absoluta, afirmant que el coneixement és inaccesible i que només podem percebre les aparences de les coses.