Den biopsykososiale modellen
Den gir en helhetlig forståelse av mennesket. Modellen viser et samspill mellom ulike perspektiver. Og den viser et gjensidig samspill mellom biologi, individuelle erfaringer og sosial påvirkning.
Arv
Medfødte gener
Miljø
Erfaringer rundt mennesket
Tilknytning
Et emosjonelt bånd mellom mennesker. Vi er avhengig av det for å mestre livet.
Resiliens
Motstandsdyktighet eller robusthet
Mentalisering
Å lære seg å forstå hva som ligger til grunn for andres atferd og mentale tilstander, og forstå hva dette gjør med en selv og andre.
Selvregulering
Evnen til å kunne forstå og styre egne tanker og følelser i tråd med miljøets forventninger og utfordringer.
Erikons psykososiale teori
Teorien bygger på tanker om at det som skjer med et menneske i de første leveårene, får stor betydning for identitet og personlighet senere i livet. Teorien ser på ytre omstendigheter, som oppdragelse og kultur. Den er delt opp i 7 livsfaser.
Jeg-identitet
Den vi er innerst inne, som skiller oss fra andre.
De 4 T-ene
Tilknytning, trygghet, tillit og tilhørighet.
Bowlbys tilknytningsteori
Bygger på kjennskap til dyrs overlevelsesinstinkt som nyfødt. Barn søker etter de som rett etter fødsel gir de mat. Disse får de en tilknytning til. Utviklingen deles inn i tre faser: Førtilknytning, begynnende tilknytning og selektiv tilknytning.
Mary Ainsworth teori
Basert på en fremmedsituasjonstest. Fire tilknytningstyper: Trygg tilknytningstype, utrygg-unnvikende tilknytningstype, utrygg-engstelig tilknytningstype, utrygg-desorganisert tilknytningstype.
TRygghetssirkelen
Viser flere typer tilknytningsbehiv. Armene symboliserer foreldrene og den trygge basen. Øverst er utforsker- og selvstendighetsbehovet til barnet. Og nederst er barnets behov for trøst, tilknytning, hvile osv.
Behavioristisk perspektiv
Opptatt ab belønning og straff. De ser på assosioasjoner med ulik type atferd. Om et menneske opplever en slags belønning for en type atferd, vil de ta i bruk denne atferden hyppigere.
Assosiasjoner
Å knytte en følelse eller et sanseinntrykk sammen med noe annet, f. eks. stimuli til en respons.
Interpersonell intelligens
Evne til empati, forstå andre menneskers følelser og behov.
Intrapersonell inteligens
Evnen til å forstå seg selv, akseptere og takle egne følelser.
Imitiasjonsteorien
Knyttet til Bobo doll. Vi imiterer andre i vårt miljø, f. eks. foreldre, søsken, venner, lærere, TV-personligheter og bloggere, dette bygger personligheten.
Tertiersosialisering
Tanker, følelser og atferd påvirkes av bøker, serier og sosiale medier.
Gruppepsykologi
Vi identifiserer oss med dem vi er like, og distanserer oss fra de vi ser på som ulike.
Inngrupper
Grupper vi er med i
Utgrupper
Grupper vi ikke er med i
Meads speilingsteori
Vi speiler oss i andres oppfatning av oss selv. Mennesker rundt oss påvirker vårt selvbilde. Positive eller negative tilbakemeldinger vi får av andre er med på å påvirke om vi får en positiv eller negativ oppfatning av oss selv.
Sosial sammenligning
Selvbildet blir påvirket av vem du sammenligner deg selv med. Mennesker har alltid sammenlignet seg med hverandre. Man vurderer egne egenskaper ut ifra andres egenskaper.
Arvelig påvirkning
Alle biologiske vesener har felles, grunnleggende behov. Vi blir født med sosiale og kognitive ferdigheter, vi har like måter å lære på, alle har en seksualitet.
Medfødt biologisk tilknytning
medfødt evne til å søke nærhet fra en, eller flere voksne for å overleve. De fysiske behovene et barn har, som behov for næring, trygghet og varme, skaper også tilknytning. Sansesystemet skaper tilknytning.
Gener
Arveanlegg som er en oppskrift på hvordan individet skal se ut, og hvilke egenskaper det skal ha.
DNA-tråd
Inneholder gener som byggesteiner. Her er all informasjon om arvelige egenskaper kodet i ulike kombinasjoner.
Genetikk
Læren om arv og gener, studerer alle typer egenskaper man har fått fra arv.
Plomins teori
Mener at foreldre har liten påvirkningskraft på hvordan barnet blir. Barn er ikke bare preget av sosialisering fra foreldre, skole eller venner, men påvirker selv aktivt med sitt medfødte temperament og interessefelt.
Evolusjonspsykologi
Ser på hvordan vi preges av å stamme fra naturen, dyrene og våre forfedre. Deler av hjernen vår er som krypdyrhjernen. Vi preges av evolusjonær utvikling. Utgangspunktet er at en del av vre tanker, følelser og atferd er et resultat av evolusjonær utvikling, der mennesket har en medfødt kapasitet til å lære nye ferdigheter, til å lære språk, til å huske og til å reagere med universelle emosjoner.