Ch 19 Gastrointestinal and Urologic Emergencies

0.0(0)
Studied by 0 people
call kaiCall Kai
Locked
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
GameKnowt Play
Card Sorting

1/41

encourage image

There's no tags or description

Looks like no tags are added yet.

Last updated 3:44 PM on 7/27/26
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced
Call with Kai
Chat

No analytics yet

Send a link to your students to track their progress

42 Terms

1
New cards

1. Solid abdominal organs include the:

A) stomach and small intestine.

B) spleen, kidneys, and pancreas.

C) gallbladder and large intestine.

D) urinary bladder, colon, and ureters.

ANS: B

Complexity: Easy

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 756

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

2
New cards

2. Which of the following organs would MOST likely bleed profusely if injured?

A) Liver

B) Stomach

C) Appendix

D) Gallbladder

ANS: A

Complexity: Easy

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 757

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

3
New cards

3. Which of the following organs lies in the retroperitoneal space?

A) Liver

B) Spleen

C) Pancreas

C) Gallbladder

ANS: C

Complexity: Easy

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 756

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

4
New cards

4. Injury to a hollow abdominal organ would MOST likely result in:

A) pain secondary to blood in the peritoneum.

B) profound shock due to severe internal bleeding.

C) impairment in the blood's clotting abilities.

D) leakage of contents into the abdominal cavity.

ANS: D

Complexity: Moderate

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 756

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

5
New cards

5. Functions of the liver include:

A) absorption of nutrients and toxins.

B) secretion of bile and filtration of toxic substances.

C) production of hormones that regulate blood sugar levels.

D) release of amylase, which breaks down starches into sugar.

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 757

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

6
New cards

6. Which of the following organs assists in the filtration of blood, serves as a blood reservoir, and produces antibodies?

A) Liver

B) Kidneys

C) Spleen

D) Pancreas

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 757

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

7
New cards

7. The kidneys help to regulate blood pressure by:

A) retaining key electrolytes, such as potassium.

B) eliminating toxic waste products from the body.

C) removing sodium and water from the body.

D) accommodating a large amount of blood volume.

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: Anatomy and Physiology

Subject: Chapter 19, Page 758

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Anatomy and Physiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

8
New cards

8. The parietal peritoneum lines the:

A) retroperitoneal space.

B) lungs and chest cavity.

C) walls of the abdominal cavity.

D) surface of the abdominal organs.

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 758

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-1 Describe the basic anatomy and physiology of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

9
New cards

9. The MOST common and significant complication associated with an acute abdomen is:

A) peritonitis.

B) high fever.

C) severe pain.

D) internal bleeding.

ANS: A

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 758

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-2 Define the term acute abdomen.

10
New cards

10. In the presence of ileus, the only way the stomach can empty itself is by:

A) diarrhea.

B) vomiting.

C) muscular contraction.

D) spontaneous rupture.

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 758

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-3 Describe pathologic conditions of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

11
New cards

11. Peritonitis may result in shock because:

A) intra-abdominal hemorrhage is typically present.

B) fluid shifts from the bloodstream into body tissues.

C) abdominal distention impairs cardiac contractions.

D) severe pain causes systemic dilation of the vasculature.

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 759

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-3 Describe pathologic conditions of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

12
New cards

12. In contrast to the parietal peritoneum, the visceral peritoneum:

A) is supplied by the same nerves from the spinal cord that supply the skin of the abdomen.

B) lines the walls of the abdominal cavity and is stimulated when the solid abdominal organs contract.

C) is less likely to become inflamed or infected because it lines the abdominal organs themselves.

D) is supplied by nerves of the autonomic nervous system, which are less able to localize pain or sensation.

ANS: D

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 759

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-3 Describe pathologic conditions of the gastrointestinal, genital, and urinary systems.

13
New cards

13. Pain that may be perceived at a distant point on the surface of the body, such as the back or shoulder, is called:

A) referred pain.

B) radiating pain.

C) visceral pain.

D) remote pain.

ANS: A

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 760

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-4 Explain the concept of referred pain.

14
New cards

14. A 35-year-old obese woman is complaining of localized pain in the right upper quadrant with referred pain to the right shoulder. The MOST likely cause of her pain is:

A) acute cystitis.

B) acute cholecystitis.

C) appendicitis.

D) pancreatitis.

ANS: B

Complexity: Difficult

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 759

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Application

Objective: 19-4 Explain the concept of referred pain.

15
New cards

15. A young female presents with costovertebral angle tenderness. She is conscious and alert with stable vital signs. Which of the following organs is MOST likely causing her pain?

A) Liver

B) Kidney

C) Pancreas

D) Gallbladder

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 760

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Application

Objective: 19-5 Describe other organ systems that can cause abdominal pain.

16
New cards

16. Pain that is localized to the lower back and/or lower abdominal quadrants is MOST suggestive of:

A) acute pancreatitis.

B) an aortic aneurysm.

C) a kidney infection.

D) acute appendicitis.

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 760

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-5 Describe other organ systems that can cause abdominal pain.

17
New cards

17. Which of the following statements regarding the acute abdomen is correct?

A) The most common cause of an acute abdomen is inflammation of the gallbladder and liver.

B) The parietal peritoneum is typically the first abdominal layer that becomes inflamed or irritated.

C) The initial pain associated with an acute abdomen tends to be vague and poorly localized.

D) An acute abdomen almost always occurs as the result of blunt trauma to solid abdominal organs.

ANS: C

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 760

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-6 Identify the signs and symptoms, and common causes, of an acute abdomen.

18
New cards

18. Erosion of the protective layer of the stomach or duodenum secondary to overactivity of digestive juices results in:

A) ileus.

B) an ulcer.

C) appendicitis.

D) cholecystitis.

ANS: B

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 760

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

19
New cards

19. Which of the following is characteristic of peptic ulcer disease (PUD)?

A) The passage of bright red blood in the stool or coughing up blood

B) Symptom relief after taking nonsteroidal anti-inflammatory drugs

C) Sharp pain that is typically located in both lower abdominal quadrants

D) Burning or gnawing stomach pain that subsides immediately after eating

ANS: D

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 760

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

20
New cards

20. Pain that radiates to the right lower quadrant from the umbilical area, nausea and vomiting, and lack of appetite are MOST indicative of:

A) pancreatitis.

B) appendicitis.

C) cholecystitis.

D) gastroenteritis.

ANS: B

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 761

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-8 List the most common abdominal emergencies, along with the most common locations of direct and referred pain.

21
New cards

21. Which of the following statements regarding gastrointestinal bleeding is correct?

A) In the majority of cases, bleeding within the gastrointestinal tract occurs acutely and is severe.

B) Bleeding within the gastrointestinal tract is a symptom of another disease, not a disease itself.

C) Lower gastrointestinal bleeding results from conditions such as Mallory-Weiss syndrome.

D) Chronic bleeding within the gastrointestinal tract is usually more severe than bleeding that occurs acutely.

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 762

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

22
New cards

22. Esophageal varices MOST commonly occur in patients who:

A) consume a lot of alcohol.

B) have uncontrolled diabetes.

C) have a history of esophagitis.

D) have weak immune systems.

ANS: A

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 762

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

23
New cards

23. A 29-year-old pregnant woman has had severe vomiting for the last 2 days. Today, she is vomiting large amounts of blood. Her skin is cool and pale, and she is tachycardic. The EMT should suspect:

A) esophagitis.

B) esophageal varices.

C) Mallory-Weiss tear.

D) acute pancreatitis.

ANS: C

Complexity: Difficult

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 763

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Analysis

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

24
New cards

24. The principal symptom in both infectious and noninfectious gastroenteritis is:

A) vomiting.

B) diarrhea.

C) dysuria.

D) high fever.

ANS: B

Complexity: Easy

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 763

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

25
New cards

25. Which of the following conditions is more common in women than in men?

A) Cystitis

B) Hepatitis

C) Pancreatitis

D) Cholecystitis

ANS: A

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 764

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-7 Describe the assessment and management of acute and chronic gastrointestinal hemorrhage, peritonitis, and ulcerative diseases.

26
New cards

26. Chronic renal failure is a condition that:

A) can be reversed with prompt treatment.

B) occurs from conditions such as dehydration.

C) is often caused by hypertension or diabetes.

D) causes dehydration from excessive urination.

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 765

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-8 List the most common abdominal emergencies, along with the most common locations of direct and referred pain.

27
New cards

27. Your patient's past medical history includes hypertension, congestive heart failure, diabetes, and seizures. Today, he presents with signs of acute renal failure. Which of his medical problems MOST likely caused this?

A) Seizures

B) Diabetes

C) Hypertension

D) Heart failure

ANS: D

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 765

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Application

Objective: 19-8 List the most common abdominal emergencies, along with the most common locations of direct and referred pain.

28
New cards

28. A strangulated hernia is one that:

A) spontaneously reduces without any surgical intervention.

B) can be pushed back into the body cavity to which it belongs.

C) is reducible if surgical intervention occurs within 2 hours.

D) loses its blood supply due to compression by local tissues.

ANS: D

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 766

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-8 List the most common abdominal emergencies, along with the most common locations of direct and referred pain.

29
New cards

29. You are dispatched to an apartment complex for a young male with abdominal pain. Your priority upon arriving at the scene should be to:

A) quickly gain access to the patient.

B) notify the dispatcher of your arrival.

C) assess the scene for potential hazards.

D) place a paramedic ambulance on standby.

ANS: C

Complexity: Difficult

Ahead: Patient Assessment

Subject: Chapter 19, Page 766

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Patient Assessment

Taxonomy: Application

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

30
New cards

30. Most patients with abdominal pain prefer to:

A) lie on their side with their knees drawn into the abdomen.

B) sit in a semi-Fowler position with their knees slightly bent.

C) lie in a supine position with their knees in a flexed position.

D) sit fully upright because it helps relax the abdominal muscles.

ANS: A

Complexity: Moderate

Ahead: Patient Assessment

Subject: Chapter 19, Page 767

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Patient Assessment

Taxonomy: Recall

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

31
New cards

31. A 60-year-old female presents with a tearing sensation in her lower back. Her skin is sweaty, and she is tachycardic. The EMT should suspect:

A) kidney stones.

B) aortic aneurysm.

C) strangulated hernia.

D) acute pancreatitis.

ANS: B

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 765

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Analysis

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

32
New cards

32. A 30-year-old woman with a history of alcoholism presents with severe upper abdominal pain and is vomiting large amounts of bright red blood. Her skin is cool, pale, and clammy; her heart rate is 120 beats/min and weak; and her blood pressure is 70/50 mm Hg. Your MOST immediate action should be to:

A) protect her airway from aspiration.

B) keep her supine and keep her warm.

C) rapidly transport her to the hospital.

D) give her high-flow supplemental oxygen.

ANS: A

Complexity: Difficult

Ahead: Emergency Medical Care

Subject: Chapter 19, Page 770

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Emergency Medical Care

Taxonomy: Analysis

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

33
New cards

33. Patients with acute abdominal pain should not be given anything to eat or drink because:

A) it will create referred pain and obscure the diagnosis.

B) food will rapidly travel through the digestive system.

C) substances in the stomach increase the risk of aspiration.

D) digestion prevents accurate auscultation of bowel sounds.

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: History Taking

Subject: Chapter 19, Page 768

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See History Taking

Taxonomy: Analysis

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

34
New cards

34. When assessing a patient with abdominal pain, you should:

A) palpate the abdomen in a clockwise direction, beginning with the quadrant after the one the patient indicates is painful.

B) ask the patient to point to the area of pain or tenderness and assess for rebound tenderness over that specific area.

C) visually assess the painful area of the abdomen, but avoid palpation because this could worsen his or her condition.

D) observe for abdominal guarding, which is characterized by sudden relaxation of the abdominal muscles when palpated.

ANS: A

Complexity: Moderate

Ahead: Secondary Assessment

Subject: Chapter 19, Page 769

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Secondary Assessment

Taxonomy: Application

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

35
New cards

35. Older patients with abdominal problems may not exhibit the same pain response as younger patients because of:

A) chronic dementia, which inhibits communication.

B) interactions of the numerous medications they take.

C) progressive deterioration of abdominal organ function.

D) age-related deterioration of their sensory systems.

ANS: D

Complexity: Moderate

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 766

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Recall

Objective: 19-9 Describe the assessment of a patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

36
New cards

36. An important aspect in the treatment of a patient with severe abdominal pain is to:

A) provide emotional support en route to the hospital.

B) administer analgesic medications to alleviate pain.

C) encourage the patient to remain in a supine position.

D) give 100% oxygen only if signs of shock are present.

ANS: A

Complexity: Moderate

Ahead: Reassessment

Subject: Chapter 19, Page 770

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Reassessment

Taxonomy: Application

Objective: 19-11 Describe the emergency medical care of the patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

37
New cards

37. A 47-year-old male presents with severe abdominal pain of 3 hours' duration. His abdomen is distended and guarded. Your MOST important consideration for this patient should be to:

A) transport him in a supine position.

B) be alert for signs and symptoms of shock.

C) assess his blood pressure to determine perfusion adequacy.

D) determine the exact location and cause of his pain.

ANS: B

Complexity: Difficult

Ahead: Reassessment

Subject: Chapter 19, Page 770

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Reassessment

Taxonomy: Analysis

Objective: 19-10 Describe the procedures to follow in managing the patient with shock associated with abdominal emergencies.

38
New cards

38. The MOST important treatment for a patient with severe abdominal pain and signs of shock is:

A) administering high-flow oxygen.

B) giving oral fluids to maintain perfusion.

C) transporting the patient without delay.

D) positioning the patient on his or her side.

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: Reassessment

Subject: Chapter 19, Page 770

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Reassessment

Taxonomy: Analysis

Objective: 19-10 Describe the procedures to follow in managing the patient with shock associated with abdominal emergencies.

39
New cards

39. A 59-year-old male presents with sudden-onset severe lower back pain. He is conscious and alert, but very restless and diaphoretic. Your assessment reveals a pulsating mass to the left of his umbilicus. You should:

A) vigorously palpate the abdomen to establish pain severity.

B) administer oxygen and prepare for immediate transport.

C) place the patient in a sitting position and transport at once.

D) request a paramedic unit to give the patient pain medication.

ANS: B

Complexity: Difficult

Ahead: Pathophysiology

Subject: Chapter 19, Page 765

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Pathophysiology

Taxonomy: Application

Objective: 19-10 Describe the procedures to follow in managing the patient with shock associated with abdominal emergencies.

40
New cards

40. You are transporting a 49-year-old male with "tearing" abdominal pain. You are approximately 30 miles away from the closest hospital. During your reassessment, you determine that the patient's condition has deteriorated significantly. You should:

A) assist his ventilations with a bag-valve mask.

B) immediately perform a rapid physical examination.

C) continue transporting and alert the receiving hospital.

D) consider requesting a rendezvous with an ALS unit.

ANS: D

Complexity: Difficult

Ahead: Patient Assessment

Subject: Chapter 19, Page 768

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Patient Assessment

Taxonomy: Application

Objective: 19-11 Describe the emergency medical care of the patient with a gastrointestinal or urologic emergency.

41
New cards

41. Which of the following statements regarding dialysis is correct?

A) Acute hypertension is a common adverse effect of dialysis.

B) Hemodialysis is effective but carries a high risk of peritonitis.

C) Patients who miss a dialysis treatment often present with weakness.

D) The purpose of dialysis is to help the kidneys retain salt and water.

ANS: C

Complexity: Moderate

Ahead: Dialysis Emergencies

Subject: Chapter 19, Page 771

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Dialysis Emergencies

Taxonomy: Recall

Objective: 19-12 Explain the principles of kidney dialysis.

42
New cards

42. You respond to the residence of a 70-year-old male who complains of weakness and severe shortness of breath. His wife tells you that he is a dialysis patient, but has missed his last two treatments. After applying oxygen, you auscultate his lungs and hear diffuse rhonchi. The patient is conscious, but appears confused. His blood pressure is 98/54 mm Hg, his pulse rate is 120 beats/min and irregular, and his respirations are 24 breaths/min and labored. You should:

A) leave him in a sitting position, keep him warm, and prepare for immediate transport.

B) place him in a supine position, elevate his lower extremities, and transport at once.

C) treat for shock and request a paramedic unit to respond to the scene and assist you.

D) perform a detailed secondary assessment and then transport him to a dialysis center.

ANS: A

Complexity: Difficult

Ahead: Dialysis Emergencies

Subject: Chapter 19, Page 772

Title: Gastrointestinal and Urologic Emergencies

Feedback: See Dialysis Emergencies

Taxonomy: Application

Objective: 19-12 Explain the principles of kidney dialysis.