Religion - Prov 1

5.0(1)
studied byStudied by 169 people
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/97

encourage image

There's no tags or description

Looks like no tags are added yet.

Study Analytics
Name
Mastery
Learn
Test
Matching
Spaced

No study sessions yet.

98 Terms

1
New cards

Polyteism

tro på flera gudar.

2
New cards

Monoteism

tro på en enskild gud.

3
New cards

Antropomorf

av mänsklig gestalt, människoliknande.

4
New cards

Brahma

skaparguden inom hinduismen.

5
New cards

Brahman

världssjälen och världsalltet inom indisk religion och filosofi.

6
New cards

Brahmin

medlem av den högsta av de fyra indiska kasterna.

7
New cards

Avatar

inom hinduismen en guds (vanligen Vishnus) uppenbarelseform på jorden i människo- eller djurgestalt (egentligen gudens nedstigande från himlen till jorden).

8
New cards

Atma

inom hinduismen människors och andra levande varelsers gudomliga innersta väsen.

9
New cards

Karma

Lagen om karma innebär med att omständigheter i tidigare liv avgör i vilket slags kropp själen/jaget senare reinkarneras (återföds)

10
New cards

Varna

egentligen 'färg', benämning på de fyra kategorier som det indiska samhället traditionellt delades in i; de motsvarar närmast ”stånden” i äldre europeiskt samhällsliv.

11
New cards

Samsara

inom indiska religioner kretsloppet av födelse, liv, död och återfödelse.

12
New cards

Maya

inom hinduismen den okunnighet som likt en slöja döljer den högre och sanna verkligheten.

13
New cards

Moksha

även mukti, inom indiska religioner term för frigörelse från bundenheten vid återfödelsernas kretslopp (samsara).

14
New cards

Dharma

i all indisk kultur en central term för den moraliska lagen, speciellt de religiösa lärorna och de regler man skall följa.

15
New cards

Ahimsa

inom hinduismen den moraliska och rituella regeln att inte döda eller utöva våld mot andra levande varelser.

16
New cards

Yoga

ett antal övningar för att befria den mänskliga anden, eller själen, från dess fängelse i kroppen och i världen. De mest kända yogaövningarna handlar om att kontrollera kroppen och utförs så att man intar ett antal olika kroppsställningar. Även meditation, där man försjunker djupt i tanken på en enda sak, ingår i yoga.

17
New cards

Mantra

en helig vers eller ramsa, ett heligt ord eller heliga bokstäver. Mantra används främst inom hinduism och buddhism. Man brukar upprepa mantrat många gånger när man mediterar.

18
New cards

Puja

term för olika hyllningscermonier (bland annat offer av blommor, mat, ljus och rökelse) för en gud eller ett annat övernaturligt väsen, närvarande i en kultbild eller en symbol.

19
New cards

Karma marga

en av tre vägar till befrielse (moksha) inom hinduismen, enligt Bhagavad Gita. Den kallas även karma yoga och är vägen till handling utan själviska motiv. En person som följer denna väg lever i harmoni med sin etiska plikt, eller dharma, och kan ha en tendens att vara socialt aktiv.

20
New cards

Jnana marga

även Jnanayoga (kunskapens väg) är inom hinduismen en väg till moksha genom att förstå att atman och Brahman är identiska. Denna väg är ansedd mer komplicerad än de andra och utövas huvudsakligen av de högre kasten.

21
New cards

Bhakti marga

hängivhetens väg, en väg till moksha, vädjar till känslan och förtröstan på en enda gudomlighet, oftast Krishna. Målet är att efter den kroppsliga döden få vistas nära den tillbedda guden. Bhagavad Gita är här en central skrift. (Hare Krishna är en inriktning inom Bhakti marga)

22
New cards

ISCON

Hare Krishna, även kallad Krishnarörelsen, eller ISKCON, är en religiös rörelse som registrerades i USA 1966. Grundaren hette Srila Prabhupada. Namnet kommer från de namn på Gudomens Högsta Personlighet gud, som de troende reciterar dagligen på sina radband.

23
New cards

Daliter

inom hinduismen de som förknippas med ”orena” yrken, som har med lik och kroppsutsöndringar att göra, står utanför/under kastsystemet. De bor av tradition avskilda från de högre kasterna, som därigenom skyddar sig mot att beröras av dem. Daliterna har utestängts från tempel, skolor, gemensamma brunnar osv. Indiens grundlag förbjuder numera diskriminering av dem.

24
New cards

Hindunationalism

en ideologi som bygger på att den indiska identiteten bör baseras på hinduism och hinduisk kultur.

25
New cards

Reformhinduism

inriktning inom hinduismen som kräver förändring av hinduismen, ett mindre statiskt samhälle. Betonar vikten av tolerans och individens självständighet, viktigt med sociala insatser. Socialt arbete. Skolor, sjukhus, bibliotek, insutitioner, är enande och inkluderande.

26
New cards

Förbundstanken

Centralt i den judiska gudsuppfattningen är tanken att Gud sluter förbund med människan. Det finns ett tecken som symboliserar varje förbund, Tre förbund (brit) är särskilt viktiga i judendomen: Gud-Noak, Gud-Abraham och Gud-Moses.

27
New cards

Exodus

namn på Andra Moseboken i Bibeln. Denna bok handlar bland annat om att judarna var slavar i Egypten men till slut lyckades lämna landet under ledning av Mose. Därför använder man ibland ordet Exodus om judarnas uttåg ur Egypten

28
New cards

Shabbat

hebreiska shabbat, den arbetsfria sjunde dagen (från fredag afton till lördag afton) inom judendomen.

29
New cards

Rabbin

rabbin är en religiös ledare för en judisk församling.

30
New cards

Mitzvot

inom judendomen ett påbud eller förbud som finns i Torah. Toran innehåller 613 mitzvot, varav 248 är positiva och de resterande 365 buden är negativa

31
New cards

Torah

skrift som ingår i Tanakh, den heliga skriften inom judendomen som ligger till grund för judisk, messiansk och hebreisk tro.

32
New cards

Messias

Inom judendomen är Messias en mänsklig ättling till kung David, men en mycket speciell människa med ledaregenskaper och makt given honom av Gud, för han skall återupprätta Davids rike och skapa världsfred. Kristna tror att Jesus Kristus är den väntade Messias.

33
New cards

Patriark

stamfader, inom judendomen är Abraham, Isak och Jakob de 3 patriarkerna.

34
New cards

Profet

en person som anser att han eller hon fått i uppdrag av en gud att föra fram gudens budskap.

35
New cards

Diaspora

innebär att en grupp människor som tillhör en religion eller ett folk lever utanför sitt ursprungliga område och i ett land där de flesta tillhör en annan religion eller ett annat folk.

36
New cards

Talmud

judarnas stora efterbibliska skriftsamlingar

37
New cards

Bat/Bar mitzva

tillfälle i livet då pojkar respektive flickor uppnår den religiösa myndighetsåldern. För pojkar sker det vid 13 års ålder och för flickor sker det vid 12 års ålder. Man blir automatiskt bar mitsva och bat mitsva. Brukligt är dock att visa församlingen detta genom att delta i en gudstjänst och att läsa en text eller ett avsnitt av Torahn på hebreiska. Under det studieår som föregår bar mitsva och bat mitsva undervisas i, förutom den text eller avsnitt ur Torahn man läser, judendom och hebreiska.

38
New cards

Kippa

liten mjuk och rund mössa som många judiska män använder. Vid bön i synagogan måste alla män ha kippa. Det är ett sätt att visa respekt för Gud.

39
New cards

Messianska förväntningar

förväntningar och krav på en kommande messias

40
New cards

Stora rådet

judarnas högsta domstol i Palestina under romersk tid.

41
New cards

år 70

året romarna bränner ner judarnas tempel i Jerusalem, det som idag är västra muren, detta är även startskottet för kristendomen

42
New cards

Kosher

centralt begrepp inom judisk kultur och betyder där tillåtet, godkänt och används i detta syfte om både mat och rituella objekt.

43
New cards

Frälsning

i religiöst språkbruk dels en term för den individuella omvändelseupplevelsen, dels en övergripande term för räddning eller befrielse från det onda i tillvaron.

44
New cards

Treenighet

kristen grundföreställning enligt vilken det gudomliga väsendet är en enhet, sammansatt av en trefald, Fadern, Sonen och den helige Ande

45
New cards

De fyra evangelisterna

Viktigast av Nya testamentets böcker är de fyra evangelierna (Matteus, Markus, Lukas och Johannes evangelier) som berättar om Jesus liv.

46
New cards

Hednamission

kristen mission bland hedningar (sådana som inte är judar) ofta innefattande humanitär hjälpverksamhet

47
New cards

Korståg

benämning på de kyrkligt auktoriserade krig som under medeltiden fördes mot folk som uppfattades som den västliga katolska kyrkans fiender.

48
New cards

Avlatsbrev

ett dokument - eller ett slags kvitto - som (förenklat uttryckt) gav syndernas förlåtelse som användes inom den katolska kyrkan. Eftersom de var dyra att köpa innebar det att rika personer hade lättare att komma till himlen än resten av folket. (Avlatsbreven såldes av påven för att få in pengar till det dyra bygget av den nya Peterskyrkan i Rom.)

49
New cards

Prokurator

i Romerska riket ursprungligen den som förde talan inför rätten för någon som inte var närvarande. I den romerska administrationen var de en kejserlig intendent och kom vanligen från riddarståndet.

50
New cards

Paulus brev

Paulus brev är de tretton böcker i Nya Testamentet som tillskrivs aposteln Paulus. Det här breven innehåller den mest fullständiga förklaringen av läran om rättfärdiggörelse genom tro på Jesus Kristus i stället för efterlevnad av moselagen.

51
New cards

Dubbla kärleksbudskapet

Dubbla kärleksbudet är inom kristendomen Jesus sammanfattning av Tio Guds bud.[1] Det återges i Lukasevangeliet, Luk 10:27:

“Du skall älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta och med hela din själ och med hela din kraft och med hela ditt förstånd, och din nästa som dig själv.”

52
New cards

Missionsbefallningen

Jesus sista handling på jorden där denne befaller sina apostlar att sprida guds lära.

53
New cards

Urkyrkan

Med urkyrkan avses den judisk-kristna församling som fanns i Jerusalem under tiden mellan Jesu uppståndelse (ca 30 e.Kr.) och Jerusalems förstörelse (70 e.Kr.).

54
New cards

Martyr

blodsvittne, det vill säga den som med sitt liv fått plikta för sin tro.

55
New cards

Kloster

från omvärlden avskild religiös gemenskap av munkar eller nunnor som ägnar sig åt att söka Gud och/eller den egna fullkomligheten och lever efter en gemensam regel.

56
New cards

Sakrament (1-7)

I Romersk-katolska kyrkan är sakramenten till antalet sju: dopet, konfirmationen, boten (eller bikten), äktenskapet, de sjukas smörjelse (även kallad sista smörjelsen), prästvigningen samt eukaristin (= nattvarden)

57
New cards

år 1054

året den kristna kyrkan delades upp i den katolska och den ortodoxa.

58
New cards

Helgon

en person som levt ett liv mycket nära Gud.

59
New cards

Reformationen

process inom kristendomen som ursprungligen var avsedd att reformera kyrkan men som i stället medförde en brytning med påvekyrkan och uppkomsten av nya kyrkobildningar.

60
New cards

Påve

högste ledare för romersk-katolska kyrkan; ursprungligen en hederstitel för höga kyrkliga ledare – ännu i dag bär patriarken av Alexandria titeln påve.

61
New cards

Påsk

den största högtiden under det kristna kyrkoåret och firas till minne av att Jesus enligt Nya Testamentet led, dog och uppstod för att var och en som tror på honom skulle bli förlåten för sina synder och få evigt liv.

62
New cards

Arvssynd

begrepp inom vissa inriktningar av kristen teologi. Begreppet används för att beteckna uppfattningen att människan ärver Adams synd och därför redan från födseln står i skuld till Gud och är hemfallen åt döden.

63
New cards

Yttersta dagen

Yttersta domen, yttersta dagen, domens dag eller domedagen är tanken på en slutgiltig gudomligt avkunnad dom över världen och allt levande.

64
New cards

Muhammed

Muhammed, född omkring 570 i Mekka, död 8 juni 632 i Medina i nuvarande Saudiarabien, var en religiös, politisk och militär ledare som enade Arabiska halvöns stammar. Han grundade religionen islam, enligt modern historieforskning.

65
New cards

Gabriel

Gabriel anses inom de abrahamitiska religionerna vara en ärkeängel och tros tjäna som sändebud från Gud.

66
New cards

Suror

kapitel i koranen, de 114 surorna är sammanställningar av Muhammeds uppenbarelser. De är av mycket olika längd; de kortaste finns i slutet, de längsta (med undantag av den korta Inledningssuran) i början.

67
New cards

Meckasuror

de suror Muhammed skrev under sin tid i Mecka, dessa är betydligt fler än de skrivna i Medina. Dessa handlade förenklat om den muslimska gudsbilden.

68
New cards

Medinasuror

de suror Muhammed skrev under sin tid i Medina. Dessa handlade förenklat om hur man ska leva som muslim.

69
New cards

år 622

efter att ha blivit förföljda i Mekka emigrerar Muhammed med sina anhängare till Medina där Islam accepteras som religion av folket. Anses vara startskottet för Islam som religion.

70
New cards

Kalif

den titel som användes av den andlige och världslige ledaren för det islamiska rike som grundades av "Guds sändebud" profeten Muhammed. Den förste kalifen Abu Bakr antog efter Muhammeds död 632 titeln khalífa rasúl Alláh.

71
New cards

Mekka

Mecka eller Mekka är en stad i Saudiarabien på Arabiska halvön. I Mecka finns templet Kaba, den heligaste platsen i den islamiska världen.

72
New cards

Medina

Medina är det arabiska ordet för stad. Medina har störst betydelse som en av islams viktigaste vallfärdsorter och är den muslimska världens heligaste stad näst efter Mecka.

73
New cards

Sunni

den största riktningen inom islam. Ungefär 85–90 % av alla muslimer är sunniter. En rättrogen sunnit lever enligt Koranen och följer sådant som Muhammed och de första muslimerna sa och gjorde. Detta kallas sunna. När profeten Muhammed hade dött var muslimerna inte överens om vem som skulle bli den nye ledaren. Sunniterna menade att ledaren inte behövde vara släkt med Muhammed utan att det räckte med att han kände till och följde sunna.

74
New cards

Shia

en riktning inom islam. Anhängare till shia kallas shiiter. Shia är en förkortning av ett uttryck som betyder ’Alis parti’. Inom shia anser man att Ali och hans familj är de rätta ledarna för islam, eftersom Ali var nära släkt med profeten Muhammed. Shia är den minsta av de två huvudriktningarna inom islam. Ungefär 10 procent av alla muslimer är shiiter

75
New cards

Halal

det som är tillåtet enligt islamisk rätt.

76
New cards

Haram

det som är förbjudet enligt islamisk rätt.

77
New cards

Koranen

islams heliga skrift.

78
New cards

Sharia

enligt islam den gudomliga lagen, det vill säga den vägledning som Gud ger människorna och som har uppenbarats för profeterna, av vilka den siste och slutgiltige är Muhammed.

79
New cards

Hijra

innebär inom islam att en person flyttar från den plats där hon eller han bor. Hijra är ett arabiskt ord som betyder ’utvandring’. Inom islam är profeten Muhammeds hijra år 622 välkänd. Då lämnade Muhammed Mekka och flyttade till Medina, eftersom invånarna i Mekka inte ville lyssna på hans budskap. En person som gör en hijra kallas för muhajir.

80
New cards

Hadith

inom islam något som Muhammed har sagt när det gäller rätt tro och rätt sätt att leva.

81
New cards

Sunna

inom islam något som Muhammed har har gjort, normerande sed, hur Muhammed handlade, föredöme för muslimer idag

82
New cards

Kaba

kubformad stenbyggnad mitt i den heliga moskén i Mekka. Beläggningen runt Kaba består av lysande vit marmor. Kaba är täckt med en svart klädnad av tyg, där bland annat trosbekännelsen är broderad; detta täcke byts varje år i samband med vallfärden (hajj). I Kabas ena hörn finns den svarta sten som enligt legenden kommer från paradiset. Kabas dörr är stängd utom en kort period under vallfärden. Väggen till höger om dörren anger böneriktningen (qibla) i hela den islamiska världen.

83
New cards

Minaret

minaret är ett torn vid en moské där en böneutropare ropar när det är dags för bön.

84
New cards

Imam

inom islam en titel med flera betydelser såsom ledare av bön, hederstitel för en person med en framstående religiös ställing. Inom riktningen shia i islam ett namn på islams ledare efter Muhammed. Alla imamer är släkt med Muhammed. De flesta shiamuslimer anser att det har funnits tolv imamer. Den tolfte imamen försvann på 800-talet, men det sägs att han ska komma tillbaka som mahdi, en frälsare som ska skapa fred och rättvisa.

85
New cards

Umma

de troendes islamiska församling, som Muhammed började bygga upp i Medina år 622. Ordet används i dag också för att uttrycka en världsomfattande muslimsk religiös gemenskap.

86
New cards

Bönen

direktkommunikationen inom religionen, med kontakt mellan den troende och en eller flera gudomar och förekommer inom de allra flesta religioner.

87
New cards

Vallfärden

besök på en helig ort för att fullgöra en religiös plikt, för att bedja och få välsignelse eller annan religiös förmån som förknippas med vallfärden.

88
New cards

Zakat

Zakat eller allmosan är en obligatorisk, rituell avgift eller skatt som omtalas i Koranen. Zakat är den tredje av islams fem pelare. Vanligtvis 2,5 % av ens tillgångar som går till fattiga eller behövande.

89
New cards

Trosbekännelsen

sammanfattningar av det allra viktigaste i en religion.

90
New cards

Fastan

frivilligt avstående från föda, som ett led i en religiös ritual

91
New cards

Oförenlighetsteorin

Enligt oförenlighetsteorin finns det en grundläggande konflikt mellan religion och vetenskap. Den menar även att allt går att förklara med vetenskap och förnuft

92
New cards

Separationsteorin

Teorin om att religion och vetenskap ska ses som två olika enheter som komplimenterar varandra

93
New cards

Kongruensteorin

kongruens innebär överensstämmelse vilket teorin menar att religion och vetenskap gör till viss del

94
New cards

Kreationism

föreställningen att världen skapades i enlighet med berättelsen i Första Mosebok, dvs. på sex dagar vid en bestämd historisk tidpunkt, oftast beräknad till ca 4 000 år f.Kr.

95
New cards

Intelligent design

Teori om att fenomen i naturen är för perfekta / invecklade för att endast kunna skapats från evolution och har därför skapats av en yttre faktor (Gud)

96
New cards

Teodiceproblemet

Problem som utgår från frågan “Om Gud är god varför finns ondska?”

97
New cards

agnostiker

en agnostiker anser att man aldrig kan veta om en gud existerar eftersom det inte går att bevisa att Gud finns eller inte finns.

98
New cards

ateist

En ateist tror inte på Guds existens.