vilka delar ingår i det centrala nervsystemet?
Det centrala nervsystemet (CNS) består av hjärnan och ryggmärgen. Dessa två strukturer är kärnan i vårt nervsystem och samordnar kroppens alla funktioner. Hjärnan är centrum för våra tankar, känslor, minnen och medvetande, medan ryggmärgen fungerar som en slags "ledningskanal" för nervimpulser som skickas mellan hjärnan och resten av kroppen. Ryggmärgen är omgiven av kotor som skyddar den, och den sträcker sig från hjärnstammen ner genom ryggraden.
Tillsammans gör dessa två delar av CNS det möjligt för oss att tänka, röra på oss, känna, och bearbeta sinnesintryck från omvärlden.
Vilka tre delar består hjärnan av?
Hjärnan (encephalon) är ett mycket komplext organ och delas in i tre huvudsakliga delar, var och en med olika funktioner:
Stora hjärnan (cerebrum): Detta är den största och mest utvecklade delen av hjärnan. Den ansvarar för högre kognitiva funktioner som tänkande, medvetande, minne, beslutsfattande och känslor. Den stora hjärnan delas in i två halvor (vänster och höger) och varje halva styr olika funktioner. Den vänstra halvan är mest inblandad i logik och språk, medan den högra är kopplad till kreativitet och helhetstänkande.
Lilla hjärnan (cerebellum): Denna del ligger under den stora hjärnan, nära nackloben. Lilla hjärnan är främst ansvarig för att reglera balans, koordination och muskelspänning. Den hjälper till att finjustera våra rörelser så att de blir mjuka och samordnade. Skador på lilla hjärnan kan resultera i problem med balans och rörelsekoordination.
Hjärnstammen (truncus encephali): Hjärnstammen kopplar samman hjärnan med ryggmärgen och styr livsviktiga funktioner, som andning, blodcirkulation och hjärtfrekvens. Den består av tre delar: medulla oblongata (förlängda märgen), pons och mesencephalon (mitthjärnan).
- Förlängda märgen (medulla oblongata) ansvarar för automatiska funktioner som andning, blodtryck och hjärtslag. Det är här många livsviktiga reflexer styrs, till exempel sväljning och kräkning.
- Pons fungerar som en brygga mellan olika delar av hjärnan och är viktig för reglering av andning, sömn och ansiktsrörelser.
- Mitthjärnan (mesencephalon) hanterar bland annat syn- och hörselreflexer och hjälper till med motoriska rörelser, alltså kroppens rörelser. Ex gå , cyklar
Ps Hjärnstammen är också ansvarig för medvetandet och vakenheten.
Autonoma = icke-viljestyrda funktioner, alltså sådant kroppen gör automatiskt utan att du behöver tänka på det.
Vad heter hjärnans 4 lober?
Hjärnan är uppdelad i fyra lober som var och en ansvarar för olika funktioner:
Pannloben (frontalloben): Denna lob är belägen i den främre delen av hjärnan och är avgörande för våra kognitiva funktioner såsom planering, omdöme, beslutstagande, och våra motoriska färdigheter. Det är även i pannloben som vårt tal är centrerat, och skador på denna lob kan resultera i förändringar i personlighet eller omdöme, såsom vid demens. frotallobsdemens
Hjässloben (parietalloben): Hjässloben ligger bakom pannloben och är kopplad till bearbetning av sensorisk information, såsom känsel (beröring, temperatur och smärta). Hjässloben är också inblandad i att tolka var vi är i rummet och omvärlden genom våra sinnen, samt att förstå och bearbeta objektorientering.
Nackloben (occipitalloben): Denna lob ligger längst bak i hjärnan och är viktig för synintryck. Det är här information från ögonen bearbetas och tolkas för att skapa det visuella intryck vi får av vår omgivning. Skador på nackloben kan påverka synen, vilket kan leda till synförlust eller svårigheter med att tolka bilder.
Tinningloben (temporalloben): Temporalloben är placerad på båda sidor av hjärnan och är viktig för hörsel, minne och språkförståelse. Den hanterar också känslomässiga reaktioner. Skador på denna lob kan påverka vårt minne, vårt sätt att känna igen ansikten eller objekt, och kan även påverka vårt språk.
Vilka funktioner har de olika loberna? (En funktion per lob)
Pannloben (frontalloben): Ansvarar för omdöme och planering. Den spelar också en viktig roll i våra motoriska funktioner och tal.
Hjässloben (parietalloben): Bearbetar och tolkar känselintryck från kroppen, såsom beröring, temperatur och smärta.
Nackloben (occipitalloben): Bearbetar och tolkar synintryck som vi får via våra ögon.
Tinningloben (temporalloben): Ansvarar för hörsel och minnesbearbetning samt tolkning av känslomässiga intryck.
Berätta om de tre olika hjärnhinnorna och namnge dem på svenska och latin (inifrån och ut)
Hjärnan och ryggmärgen är skyddade av tre hjärnhinnor som fungerar som ett skydd mot skador och infektioner. Dessa hinnor är ordnade inifrån och ut:
Mjuka hjärnhinnan (pia mater): Den innersta och tunnaste hinnan som ligger direkt på hjärnans och ryggmärgens yta. Den innehåller blodkärl som ger näring och syre till nervvävnaden. Pia mater är mycket ömtålig och följer hjärnans och ryggmärgens konturer nära.
Spindelvävshinnan (arachnoidea mater): Mellanhinnan, som ligger mellan den mjuka hjärnhinnan och den hårda hjärnhinnan. Spindelvävshinnan ser ut som ett nät och är fylld med vätska, vilket hjälper till att skydda hjärnan från stötar.
Hårda hjärnhinnan (dura mater): Den yttre hinnan som är kraftig och stark och fungerar som det yttersta skyddet mot fysisk påverkan. Den skyddar hjärnan mot yttre skador och infektioner och hjälper till att bibehålla hjärnans struktur.
Var finns cerebrospinalvätskan och vad har den för funktion?
Cerebrospinalvätska (CSF), även kallad ryggmärgsvätska, finns i de ventriklar som finns i hjärnan samt i det subaraknoidala rummet, som ligger mellan spindelvävshinnan och den mjuka hjärnhinnan. Denna vätska fyller också ryggmärgskanalen.
CSF har flera viktiga funktioner:
Skydd: Den fungerar som en stötdämpare för hjärnan och ryggmärgen, vilket hjälper till att skydda mot mekaniska stötar.
Rengöring: Vätskan hjälper till att transportera bort avfallsprodukter och slaggprodukter från hjärnan och ryggmärgen.
Näring: Den transporterar näring och andra ämnen som är viktiga för nervsystemets funktion.
Beskriv det somatiska och autonoma nervsystemet
Nervsystemet är uppdelat i två huvudsektioner:
Det somatiska nervsystemet: Det somatiska nervsystemet styr de viljestyrda funktionerna i kroppen, dvs. de rörelser som vi kan kontrollera med vår vilja, som att gå, tala, skriva eller lyfta en arm. Det förmedlar nervimpulser från hjärnan och ryggmärgen till de skelettmuskler som vi kontrollerar aktivt.
Det autonoma nervsystemet: Det autonoma nervsystemet kontrollerar de funktioner som sker automatiskt och utanför vårt medvetna kontroll, som hjärtslag, andning, matsmältning och blodtryck. Det delas in i tre delar:
Sympatiska nervsystemet: Aktiveras vid stress eller fara och gör oss redo för snabb handling ("fight or flight").
Parasympatiska nervsystemet: Aktiveras när vi är avslappnade, hjälper oss att återhämta oss och sänker hjärtfrekvensen.
Enteriska nervsystemet: Ansvarar för funktionerna i mag- och tarmkanalen och styr matsmältningen.
Förlängda märgen (medulla oblongata) är en del av hjärnstammen
Den förlängda märgen (medulla oblongata) är en del av hjärnstammen som förbinder hjärnan med ryggmärgen. Den är avgörande för att upprätthålla livsviktiga funktioner som andning, hjärtfrekvens och blodcirkulation. Om denna del av hjärnstammen skadas kan det leda till allvarliga konsekvenser, eftersom de grundläggande livsuppehållande funktionerna inte kan regleras.
Ryggmärgen (medulla spinalis) är "ledningen" för alla inåtgående och utåtgående impulser mellan kroppen och hjärnan
Ryggmärgen (medulla spinalis) fungerar som en kommunikationsled mellan kroppen och hjärnan. Den transporterar nervimpulser som skickas upp till hjärnan från kroppens sinnen och leder också utgående impulser från hjärnan till muskler och organ. Ryggmärgen är avgörande för att vi ska kunna röra oss och reagera på sinnesintryck. Den skyddas av kotorna i ryggraden, och skador på ryggmärgen kan leda till allvarliga funktionsnedsättningar.