Frågor att svara på inför prov kap. 2 Livets kemi
10-15 av dessa frågor kommer på provet.
All lycka!
1. Vilka är de fyra stora grupperna av kemiska ämnen i levande organismer?
Lipider, proteiner, kolhydrater och nukleinsyror
2. Vilka grundenheter bygger upp det mesta av proteinerna och vad är speciellt med dem? Hur många olika sorter av dessa förekommer i proteiner?
Aminosyror bygger upp proteiner. En aminosyra består av ett kol med en karboxyl- och en aminogrupp samt en längre kolkedja. Det finns finns 20 st aminosyror. Proteiner består av minst 50 st aminosyror
3. Vad menas med en prostetisk grupp i ett protein?
En icke proteinbaserad del av ett protein som är nödvändig för dess funktion, ex hemoglobin.
4. Hur kan proteiner ha så varierande egenskaper?
Eftersom de består av olika kombinationer av aminosyror som kan veckas på olika sätt och skapa olika strukturer (Primär, sekundär, tertiär och kvartär struktur)
5. Ge ett förslag till en förklaring, med motivering, till varför det inte kan komma en kyckling ur ett kokt (befruktat) ägg
Proteinet i cellen denatureras (proteinet veckas om och dess funktion förstörs) och stelnar
6. Nämn tre viktiga disackar<ider och vilken enhet de byggs upp av.
Disackarider byggs upp av 2 monosackarider. Maltos (malt-socker, monosakarider: 2 glukos), sackaros (socker, monosackarider: fruktos och glukos) och laktos (mjölk-socker, monosackarider: glukos och galaktos) är tre exempel på vanligt förekommande disackarider.
7. Hur är stärkelse, glykogen respektive cellulosa uppbyggda och vad används de till i levande organismer?
Cellulosa består av raka och oförgrenade glukoskedjor. Alla växter använder det som ett stödjande ämne i sina cellväggar.
Stärkelse byggs upp av spiralvridna glukoskedjor och de är raka i formen eller lite förgrenade. Växter bildar stärkelse för att ha som näringsförråd eftersom stärkelse är lättare att lagra än glukos.
Glykogen liknar stärkelse i formen, förutom att de är mycket mer förgrenade. Djur lagrar glukos i form av glykogen.
8. Ämnesklassen lipider kan definieras genom hur de fungerar ”tekniskt”. Hur då?
Lipider är väldigt svårlösliga i vatten då de till större delen endast består av kolväten. Det betyder alltså att de enklast löser sig med andra kolväten, där de kan bilda van der Waalsbindningar mellan sig och de andra molekylerna.
9. Nämn fyra typer av lipider och deras respektive användningsområde i levande celler.
Fetter
- Lagring av energi
- Skydd mot kyla och stötar
- Anpassar vattenorganismers densitet
- Lösningsmedel
Fosfolipider
- Eftersom fosfolipider har en dydrofob och en hydrofil ända är de lämpliga att bilda skiljeväggar mellan vattenlösningar. Ex. Största dellen av cellmembranet består av fosfolipider
Vaxer
- I naturen hålls pälsar, fågel fjädrar, samt frukt och bladytor vattentäta med hjälp av vaxer
Steroider
Kolesterol
- Ingår tillsammans med fosfolipider i cellmembran för att göra dessa mer hållfasta.
- Används som utgångsämne då celler framställer steroidhormoner
Anabola
- Tillvärkades som läkemedel mot bl.a. benskörhet. Används också som dopningpreparat
Gallsyror
- Livern bildar av kolesterol som avges med gallan till tarmen. Den har en vatten och en fettlöslig del. Denna egenskap gör dem lämpliga att medverka vid nedbrytning av fett i tarmkanalen.
10. Beskriv uppbyggnaden av fetter, fosfolipider respektive steroider.
Fetter
- Byggs upp av en glycerolmolekyl (en alkohol med tre hydroxylgrupper) och av tre karboxylsyramolekyler (fettsyror)
- Mättade fettsyror har enkelbildningar mellan samtliga kolatomer. Omättade har en enda dubbelbildning. Om den har fler en en dubbelbildning tallar man om fleromättade fettsyror
Fosfolipider
- Är byggda av endast 2 fettsyror som bundits till en glycerolmolekyl. Den tredje kolatomen i glycerolen binder en fosfatgrupp. Till denna kan i sin tur andra molekylgrupper vara bundna.
Vaxer
- När en alkohol och en karboxylsyra förenas genom en kondensationsreaktion bildas en ester. Vaxar är estrar mellan fettsyror och alkoholer, men alkoholerna är andra är glycerol.
Steroider
- Steroider är inte estrar. Deras byggnad känneteknas av ett kolskelett som bildar fyra sammanhängande ringar. Olika steroider har olika funktionella grupper kopplade till detta speciella kolskelett.
11. Vilka mindre molekyler ingår i både RNA och energibäraren ATP?
RNA och ATP innehåller båda adenin, ribos och fosfatgrupper.
12. Vad är en kondensationsreaktion?
En kondensationsreaktion är en kemisk reaktion där två molekyler förenas och bildar en större molekyl samtidigt som en liten molekyl, ofta vatten (H₂O), avges. Denna reaktion sker vid bildning av estrar, peptider och kolhydrater och är motsatsen till hydrolys, där vatten används för att bryta ned molekyler.
13. Vilka funktionella grupper ingår i glukosmolekylens öppna struktur?
Flera hydroxidgrupper och en aldehydgrupp.
14. Skriv en sammanfattande reaktionsformel för fotosyntes och cellandning
Vid fotosyntes framställs glukos av koldioxid och vatten (energilagring) det bildas syre. Vid cellandning frigörs energin genom att syre och glukos förbränns. Det bildas koldioxid och vatten.
15. Stärkelse är en vanlig upplagsnäring hos växter. Varför är stärkelsen bättre ”lagringsform” än glukos?
Det beror på att stärkelse är mer svårlösligt i vatten än vad mono- eller disackarider är.
16. Vilken funktion har cellulosa i en växtcell?
Stödjeämne i växters cellväggar.
17. Vilken funktion har glykogen i t.ex. människokroppen?
Glykogen fungerar som lätttillgänglig glukosreserv, dvs energireserv.
18. Ge exempel på var i naturen det förekommer kitin?
Kitin förekommer i insekternas och kräftdjurens yttre skelett.
19. Vilken eller vilka monosackarider bildas då a) sackaros spjälkas genom hydrolys
b) maltos spjälkas genom hydrolys c) laktos spjälkas genom hydrolys
Vid hydrolys av disackarider bryts de ner till sina monosackarid-komponenter:
a) Sackaros → Glukos + Fruktos
b) Maltos → Glukos + Glukos
c) Laktos → Glukos + Galaktos
20. Ge exempel på olika funktioners som fett har i levande organismer.
Bland annat använder vi fetter för att lagra energi i våra kroppar. Fetter innehåller också mycket energi, mer än dubbelt så mycket energi som i kolhydrater. Däggdjur sparar överskottsenergin i form av fett, runt tarmar och i underhuden. Fett på kroppen skyddar mot kyla samt fungerar som stötdämpare runt viktiga kroppsdelar. Vattenlevande organismer använder fetter för att kunna flyta i vatten, då fetter flyter på vatten. Hajens lever innehåller upp till 75% fett vilket hjälper den att hålla sig uppe i vattnet. Sist så fungerar fetter som lösningsmedel för en mängd vitaminer och därför innehåller mycket av vår kost fett.
21. Beskriv den strukturella skillnaden mellan en fettmolekyl och en fosfolipid.
En fettmolekyl består av en glycerolmolekyl samt 3 fettsyror. En fosfolipid innehåller, precis som fettmolekylen, en glycerolmolekyl samt 2 fettsyror. Det tredje kolet i fosfolipidens glycerol är bundet till en fosfatgrupp, istället för till en tredje fettsyra som i fettmolekylen. Till denna fosfatgrupp kan flera andra molekyler binda då den enkelt kan bilda vätebindninger med andra molekyler. Bild 1 visar en fettmolekyl, bild 2 visar en fosfolipid:
22. Ett cellmembran består främst av fosfolipidmolekyler, beskriv hur dessa molekyler är placerade i förhållande till varandra i ett cellmembran och förklara varför de orienterar sig som de gör i membranet.
Fosfolipiden har en hydrofob (vattenstötande, de 2 långa fettsyrorna i fosfolipiden) ände samt en hydrofil (vattenlöslig, den negativt laddade fosfatgruppen i andra änden av fosfolipiden) ände. Tack vare detta är fosfolipiden lämplig att bilda skiljeväggar mellan vattenlösningar. Det utnytjas i cellmembranet hos celler, där cellmembranet till större del består av fosfolipider. Fosfolipiderna bildar ett dubbel molekyllager med de hydrofila (vattenlösliga) ändarna mot vätskan som omger cellen respektive mot cellplasman (som är en vattenlösning). De hydrofoba (vattenstötande) ändarna är vända mot varandra i membranets mitt. Fosfolipiderna bildar en barriär som hindrar hydrofila ämnen i vattenlösningarna att förflytta sig mellan cellens ut- och insida. Se bilden nedan:
23. Ge exempel på olika steroider som finns i människokroppen
Kolesterol (finns i cellmembranet och är utgångsämne vid produktionen av könshormoner)
och gallsyra (produceras i levern, transporteras till tarmen och bryter ner fettmolekyler enkelt tack vare att den har en hydrofil och en hydrofob ände).
24. a) Skriv en reaktionsformel som visar hur två aminosyror reagerar och bildar en dipeptid
b) Markera peptidbindningen i ovanstående dipeptid c) Bildas dipeptiden genom kondensation eller hydrolys? (motivera svaret)
a) Visas i bilden nedan.
b) Det blåmarkerade området i bilden!
c) Dipeptiden bildas genom en kondensationreaktion. Vid en kondensationsreaktion frigörs en hydroxylgrupp (-OH) från den ena reaktanten och en väteatom (H) frigörs från den andra reaktanten. Tillsamans bildar hydroxylgruppen och väteatomen en vattenmolekyl. Reaktanterna har då fria ställen för att kunna binda till varandra. Det är exakt det som sker när en dipeptid bildas, vilket syns i bilden nedan.
25. Hur många olika sorters aminosyror förekommer i proteiner?
20 st aminosyror
26. Ge exempel på globulära proteiner
I globulära proteinerna bildar molekylerna något som liknar klotformade nystan. De är lösliga i vatten och kan transporteras med t.ex blodet, men finns också lösta i cellplasman. Exempel på globulära proteiner är enzymer, transportproteiner, antikroppar och hormoner.
27. Förklara hur s.k. hydrofob effekt påverkar formen på en globulär proteinmolekyl
(Har någon mer information om svaret på denna fråga får man gärna lägga till det!!!)
En del aminosyror har hydrofila sidokedjor och andra har hydrofoba. I en vattenlösning formar sig ett globulärt protein så att de hydrofila sidokedjorna vänder sig mot det omgivande vattnet, medan de hydrofoba partierna “gömmer sig” i den globulära proteinstrukturens mitt. Detta påverkar formen.
28. Man brukar tala om fyra olika strukturnivåer hos ett globulärt protein. Redogör kortfattat för dessa.
1. Primär struktur: Denna anger i vilken ordning aminosyrorna sitter i en polypeptidkedja.
2. Sekundär struktur: Denna anger om en polypeptidkedja bildar en alfa-spiral eller om den ingår i en beta-lamell.
3. Tertiär struktur: Denna beskriver hur sekundärstrukturen är veckad.
4. Kvartär struktur: Denna anger hur ett komplicerat protein är uppbyggt av olika polypeptidkedjor. Den visar med andra ord hur den gemensamma rymdstrukturen hos sammanfogade polypeptidkedjor ser ut.
29. Vad heter den prostetiska grupp som ingår i hemoglobin?
Den prostetiska gruppen kallas för Hem. Hem innehåller en järnjon (Fe2+ ), Det är till den järnjonen som hemoglobin binder syret till för att senare transportera syre ut i kroppen. Strukturformel i bilden nedan:
30. Vad menas med att ett enzym sänker en reaktions aktiveringsenergi?
Enzymer är är de katalysatorer som är verksamma i levande organismer. Med att enzymer sänker en reaktions aktiveringsenergi menar man att enzymerna påskyndar reaktionen. Detta är väldigt hjälpsamt då det alltid sker tusentals reaktioner i varje cell.
31. Vilka pentoser ingår i DNA-molekylens nukleotider samt RNA-molekylens?
DNA molekylens – deoxiribos
RNA molekylen – ribos
32. Hur går det till när adenosintrifosfat ”ger” energi?
Adenosintrifosfat (ATP) avger lätt den yttersta fostatgruppen varvid energi frigörs. Detta bildsas adenosindifosfat (ADP) samt en oorganisk fisfatgrupp (Pi). ofta avger ATP sin yttersta fosfatgrupp till någon annan molekyl som därmed ökar sitt innehåll av kemisk bunden energi. Detta kallas Fosforylering. En molykul som har extra energi från fosfolyrering kandelta i vissa reaktioner som annars hade varit omöliga.
33. Vilken av nedanstående två reaktioner (A och B) är en kondesationsreaktion?
A är rätt alternativ, varför?, se uppgift 12!
34. Vilken eller vilka av strukturformlerna i rutan nedan tillhör en
![]() |
a) Alkohol (2)
b) Keton (1)
c) Amin (3)
d) Fosfatförening (7)
e) Aldehyd (4)
f) Karboxylsyra (6)
g) Tiol (5)