De studie richt zich op eerstejaarsstudenten en hun verwachtingen ten aanzien van academisch schrijven. Dit onderzoek heeft als doel inzicht te krijgen in de uitdagingen en angsten van studenten bij het navigeren door de wereld van academisch schrijven, een cruciaal aspect van hun hoger onderwijs.
Belangrijkste bevindingen zijn dat studenten vaak angstig zijn en vooral oppervlakkige aspecten van schrijven beschrijven, zoals tekstlengte en stijl, wat aangeeft dat ze zich mogelijk niet op de inhoud of de argumentatie van hun teksten concentreren. Dit wijst op een gebrek aan begrip van de dieperliggende vereisten voor academisch schrijven.
Veel docenten zijn bezorgd dat studenten na meerdere cursussen academisch schrijven nog steeds moeite hebben met schrijftaken. Dit kan te wijten zijn aan de verschillende verwachtingen die in de verschillende niveaus van het onderwijs aanwezig zijn. Er is een gebrek aan inzicht in hoe studenten zich ontwikkelen naar sterke schrijvers, wat leidde tot deze studie die probeert de kloof tussen de verwachtingen van studenten en de vereisten van academisch schrijven te begrijpen.
De overgang van secundaire naar hogere educatie is een belangrijk moment voor studenten. In deze fase worden studenten vaak geconfronteerd met rigoureuzere en diepere schrijfopdrachten, wat hen dwingt hun schrijfvaardigheden aan te passen. Cognities, vaardigheden en concepten die studenten meebrengen zijn cruciaal voor hun leerproces. De reflectie-opdracht van studenten helpt hen bewust te worden van hun eigen schrijfvaardigheden en verwachte schrijfuitdagingen. Dit kan leiden tot meer kritische reflectie op hun eigen werk en een beter begrip van de vereisten van academisch schrijven.
118 studenten uit de opleidingen Nederlandse Taal en Cultuur en Communicatie- en Informatiewetenschappen hebben brieven geschreven aan hun docent. Deze brieven zijn niet alleen een middel om hun verwachtingen te uiten, maar dienen ook als een reflectie op hun leerdoelen met betrekking tot academisch schrijven, inclusief hun angsten en verwachtingen ten aanzien van het schrijfproces.
Kwalitatieve en kwantitatieve inhoudsanalyse van de brieven, met behulp van het softwareprogramma Atlas.ti, stelt onderzoekers in staat om patronen en thema’s te identificeren in de schrijfstijlen en verwachtingen van studenten. Codes werden ontwikkeld om de eigenschappen van tekstsoorten en schrijfervaringen te categoriseren, waardoor het mogelijk werd om systematisch te analyseren waarin studenten zich zelfzeker of onzeker voelen.
Studenten verwachten dat academisch schrijven op een hoger niveau moet zijn, vaak in termen van 'diepgang' en 'ernst'. Dit leidt soms tot een gevoel van overweldiging, vooral als het gaat om het verwachte niveau van kritisch denken en het vermogen om complexe ideeën helder uit te drukken. De schrijfstijl moet formeler zijn, en de doelgroep verschuift naar academici en peers, wat extra druk met zich meebrengt.
Studenten willen hun schrijfaanpak optimaliseren, stijlen verbeteren en een betere structuur aanbrengen in hun teksten. Een groep studenten streeft naar het leren van academische stijlen en het verbeteren van hun brongebruik om de geloofwaardigheid van hun werk te versterken. Dit vraagt om begeleiding en ondersteuning om hen te helpen de vereiste schrijfvaardigheden optimaal te ontwikkelen.
De reflecties van studenten zijn overwegend gericht op algemene en oppervlakkige eigenschappen van academisch schrijven. Dit kan erop wijzen dat er een disconnectie is tussen hun verwachtingen en de realiteit van het schrijfproces. Er zijn belangrijke inzichten verkregen over hoe studenten het schrijven in een academische context benaderen, wat suggereert dat ze mogelijk behoefte hebben aan meer strategische instructie over effectieve schrijfprocessen en technieken. De studie biedt aanknopingspunten voor het verbeteren van de schrijfonderwijspraktijken.
Het onderwijs moet gericht zijn op de transformatie van oude verwachtingen naar academische schrijfpraktijken, door studenten te helpen beter begrip te krijgen van wat academisch schrijven inhoudt. Er moet een einde komen aan de intimiderende perceptie van academisch schrijven door meer nadruk te leggen op de functionaliteit van teksten, en studenten moeten leren dat teksten als instrumenten voor kennisvermeerdering functioneren. Dit kan worden bereikt door interactieve schrijfworkshops en peer-assessment, die studenten in staat stellen feedback van hun medestudenten te ontvangen, en meer bewustzijn van hun eigen schrijfstijl te krijgen.
Verdere onderzoeken zijn nodig om de ontwikkeling van schrijfvaardigheden in de tijd te volgen en te begrijpen welke invloeden de leerervaringen van studenten hebben. Een longitudinaal onderzoek kan inzicht geven in de effectiviteit van verschillende didactische benaderingen en hoe deze de ontwikkeling van schrijfvaardigheden beïnvloeden.