Besvara frågorna tillsammans i gruppen utifrån kursboken. Kap. 6. Sid. 150–168.
Frida: orange, Yuliia: grön, Ayan: blå, Emma: röd, Ines: lila
1. Vad innebär ordet ”prevention” i ett vårdsammanhang?
Prevention handlar om insatser för att förhindra sjukdomar eller för att minska risken att någon blir sjuk igen.På ett äldreboende är det viktigt att ha vissa förebyggande åtgärder. Det kan till exempel vara att ha halkfria mattor, rullatorer och andra hjälpmedel som gör miljön säkrare. Det är viktigt att anpassa omgivningen så att äldre inte skadar sig.
2. Vad betyder ordet ”riskfaktorer” i ett vårdsammanhang?
Riskfaktorer är saker som kan öka risken för skador eller sjukdomar.
Till exempel kan fallrisk uppstå om någon har dålig balans, halkiga skor eller om golvet inte är anpassat. Dålig sittposition kan orsaka trycksår och obehag, och i värsta fall leda till att personen ramlar.
Det kan också handla om skavsår eller att man känner sig obekväm om man sitter eller ligger fel. Om någon ramlar kan det leda till frakturer och andra skador.
En annan riskfaktor är en smutsig miljö, där bakterier kan spridas. Dålig hygien kan göra att fler blir sjuka och får svåra symtom, som snuva, hosta eller kräkningar. Därför är det viktigt att inte dela hygienartiklar mellan olika avdelningar.
Sänggrindar ska också vara uppfällda när det behövs, och det är viktigt att inte glömma det.
3. Vad är Senior Alert och vad är syftet med det?
Senior Alert är ett register som används inom vården för att ge äldre en säker vård.
I registret finns information om olika risker, som trycksår, fallolyckor och undernäring. Genom att använda Senior Alert kan vårdpersonal upptäcka risker i tid och sätta in förebyggande åtgärder.
Det finns också riktlinjer och bedömningar som används för att avgöra om en person är i riskzonen för exempelvis trycksår.
Vad-är-Senior-alert-jan-2019.pdf
4. Vilka riskområden arbetar Senior Alert med?
- Dom arbetar inom fem områden för att förebygga skador och hälsofaror: trycksår, undernäring, fallrisk, munhälsa och nedsatt blås kontroll.
5. Enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) orsakar fallolyckor hos äldre flest dödsfall. Vilka orsaker finns till att äldre lättare drabbas av fallolyckor?
- Försvagade ben och muskler, syn, motoriska
6. Vilka skador efter en fallolycka är vanligast hos:
a. Yngre-Äldre? Varför?60–70
- Stela leder för att deras ben blir mer slitna och äldre och detta påverkar deras funktion med tiden. frakturer/skador- typ samma
b. Äldre- äldre? Varför?80–90
- Brutna ben, visuella skador, försvagade muskler, benskörhet
7. Vilka åtgärder kan man vidta för att minska risken för fall hos äldre?
- Träning för styrka och balans kan minska risken för fall då kroppen blir mer stabil. Men anpassad hemmiljö som inga trösklar, bra belysning, duschstol, tacklyft, skor som inte glider (skor med dubbar på vintern), stödstrumpor eller tjocka madrasser kan minska risken mest. Användning av hjälpmedel som till exempel rullstol/rullator/käpp kan också vara hjälpsamma alternativ.
+ Extra viktigt att den äldre personen har en näringsrikkost så dom till exempel inte har järnbrist som gör en lätt yr och kan då kan orsaka fall. Trygghetslarm är extremt viktigt att ah om personen ramlar så hen kan få hjälp. Samverkan med alla dessa insatser förhindrar risken till fall.
8. Vilka områden är mest utsatta för tryck när man sitter i rullstol?
- Dem mest utsatta tryckområdena när man sitter i rullstol är: sittbensknölarna, svanskotan, höfterna, låren och hälarna men kan även vara ryggrad, armbåge och rumpa
9. Vad kan man göra för att minska risken att trycksår uppstår?
- Byter position i säng eller rullstol, schema för när boende ska byta position regelbundet, luftmadrass. Man kan ta salvor för att förebygga trycksår och smörja in ordentligt hela kroppen, speciellt där trycksåren är som värst. Tvätta ordentligt också.
10. Berätta om några olika orsaker till att en äldre person drabbas av undernäring.
- Det kan vara exempelvis att de lever ensamma, om de har sjukdomar som t.ex. demenssjukdomar, Parkinson. Men även inflammatoriska tillstånd och det kan vara t.ex. KOL, kronisk hjärtsvikt, njursvikt
11. Vad kan du som vårdpersonal göra för att upptäcka att någon riskerar att drabbas av undernäring?
- Tidiga tecken på undernäring kan vara försämrad aptit, man äter mindre mat än innan, mat som de inte äter upp.
12. Vad innebär blåsdysfunktion?
- Det innebär att urinblåsan inte funkar som den ska och man får problem med att till exempel kissa (tömma urinblåsan) eller att hålla kisset i urinblåsan.
13. Vad innebär ordet ”rehabilitering”?
- det innebär att man ska återställa sig för att få tillbaka sina förmågor.
14. Berätta kortfattat vad ”vardagsrehabilitering”, ”Specifik rehabilitering” och ”hemhabilitering” är.
- Vardagsrehabilitering: är att man ska träna dagligt med vardagliga aktiviteter.
Specifik rehabilitering: en mer specifik rehabilitering där målen är mer tydliga och man tränar med en fysioterapeut eller läkare.
Hemhabilitering: En typ av rehabilitering som sker hemma, där man kan utföra till exempel övningar själv, det är oftast för dom som har långvariga problem.