ET1 Minä ja hyvä elämä - sanasto
aate Yksilön maailmankatsomusta hallitseva tai yhteisölle ominainen näkemys
agnostismi Maailmankatsomus, joka ei ota kantaa jumalien olemassaoloon.
ahimsa Väkivallattomuuden periaate, liittyy Kauko-idän uskontoihin
altruismi Muiden edun ajattelu ja toiminta muiden hyväksi, joskus myös oman edun kustannuksella
ateismi Maailmankatsomus, joka kieltää jumalien olemassaolon.
arvoristiriita Tilanne, jossa ihminen huomaa toimivansa omien arvojensa vastaisesti esimerkiksi muiden painostuksesta tai jossa hän ei osaa valita kahden tärkeän arvon välillä.
arvo Yksilön tärkeä tavoitte elämässä, se mitä arvostaa ja haluaa (esimerkiksi rakkaus, tasa-arvo tai oikeudenmukaisuus)
asema Oma paikka yhteiskunnassa, johon voi liittyä etuoikeuksia tai arvostusta.
binäärinen Kaksinapainen, kaksiarvoinen; luokittelu tai merkkijärjestelmä, jossa nähdään vain kaksi luokkaa kuten 1 ja 0 tai mies ja nainen.
biologinen ihmiskäsitys Ihminen nähdään yhtenä sosiaalisena eläinlajina muiden joukossa ja evoluution tuloksena
cis-sukupuolisuus Yksilön sukupuoli-identiteetti on sama kuin hänelle syntymässä määritelty binäärinen sukupuoli eikä biologisen ja koetun sukupuolen välillä ole ristiriitaa
determinismi Ajatus, jonka mukaan kaikki on ennalta määrättyä ja tapahtuu välttämättä juuri siten kuin tapahtuu.
egoismi Itsekkyys, oman edun tavoittelu
eksistentialismi Elämänfilosofiaa, jossa korostuu ihmisen olemassaolo tietoisena ja vapaana oliona, joka itse tekee itsestään sen, mitä hän on.
elämänkatsomus Yksilön oma käsitys maailmankuvasta, arvoista ja luotettavasta tiedonhankinnasta
elämänkatsomustieto Suomalainen, erityisesti uskonnottomille suunnattu monitieteinen katsomusaine, jonka opiskelu auttaa jäsentämään eri tieteiden pohjalta omaa maailmankuvaa ja identiteettiä sekä tukee dialogitaitoja.
epikurolaisuus Ajattelutapa, jonka mukaan merkityksellisiä ovat elämän pienet asiat tässä hetkessä.
essentialismi Olemusajattelu eli ajattelu, jonka mukaan jokaisella ihmisellä, kansalla, ryhmällä tai aatteella on oma olemuksensa, joka ei muutu keskeisiltä piirteiltään.
filosofia Antiikista alkanut ajatteluperinne ja yliopistollinen oppiaine, jonka tutkimuksen kohteena ovat muun muassa totuus, todellisuuden perimmäinen luonne, yksilön ja yhteiskunnan hyvyys sekä kauneus.
filosofinen pessimismi Ajattelutapa, jonka mukaan elämä on merkityksetöntä ja julmaa.
geenit Perintötekijät, piirteitä ja ominaisuuksia ohjaavat periytyvät dna:n pätkät
henkisyys Ajatus, jonka mukaan todellisuudessa on jotain korkeampaa, henkistä, joka ei palaudu aineelliseen maailmaan.
homo Ihminen latinaksi
homo economicus Taloudellisesti ajatteleva ihminen eli taloustieteen vanha ihmiskuva, jonka mukaan ihminen on itsekäs eli egoistinen, mutta myös järkevä ja pyrkii oman edun tavoitteluun kaikessa toiminnassaan.
homo ludens Leikkivä ihminen
homo politicus Poliittinen ihminen
homo religiosus Uskova, uskonnollinen ihminen
homo sapiens Viisas ihminen
identiteetti Yksilön suhteellisen pysyvä käsitys siitä, kuka hän on ja mitä hän arvostaa.
ideologia Aate
ihmisoikeudet Jokaiselle ihmiselle hänen ihmisyytensä perusteella kuuluvat kansainvälisten sopimusten suojaamat oikeudet kuten oikeus elää, syrjimättömyys tai mielipiteenvapaus
indeterminismi Ajatusmalli, jonka mukaan tapahtumiin voi vaikuttaa tai ne eivät ole ainakaan ennalta määrättyjä.
intersektionaalisuus Ajatusmalli, jonka mukaan ihmisen etuoikeudet tai niiden puute eivät perustu yhteen ryhmään vaan moniin eri ryhmiin kuulumiseen (esimerkiksi sukupuoli, ihonväri, terveydentila, ikä, sosiaalinen ja taloudellinen asema).
intersukupuolisuus Osa lapsista on syntyessään sellaisia, että heidän biologista sukupuoltaan ei voi määrittää, vaan heillä on esimerkiksi molempien biologisten sukupuolten piirteitä.
karma Hindulaisuuteen kuuluva periaate, jonka mukaan aiemmat teot vaikuttavat ihmisen asemaan.
kulttuurinen omiminen Toisen kulttuurin tuotteiden käyttö epäkunnioittavalla, eksotisoivalla ja stereotypioita ylläpitävällä tavalla
kulturalismi Filosofinen ihmiskuva, joka korostaa kulttuurin merkitystä.
kyynikot Suosivat yksinkertaista, luonnollista elämää ja kritisoivat yhteiskuntaa
liittolainen (engl. ally) Vähemmistöön kuulumaton toimii sen tukena, esimerkiksi cis-sukupuolinen osallistuu Prideen tai valkoihoinen toimii rasismia vastaan.
lähimmäisenrakkaus Tärkeä kristinuskon arvo
maailmankatsomus Maailmankuvan, siihen liittyvien perustavien uskomusten, tietokäsityksen sekä arvojen muodostama kokonaisuus, joka voi olla yksilöllinen tai jonkin uskonnollisen tai ideologisen yhteisön tai tiedeyhteisön kanssa osin tai kokonaan jaettu.
maailmankuva Yksilön tai yhteisön käsitys todellisuudesta, maailmasta, luonnosta, ihmisestä sekä yliluonnollisen mahdollisuudesta
muunsukupuolisuus Yleisnimitys niille sukupuolille, jotka eivät ole binäärisiä. Esimerkiksi transsukupuolisuus, intersukupuolisuus, queer.
naturalismi Filosofinen ihmiskuva, joka korostaa ihmistä osana luontoa, yhtenä eläinlajina muiden joukossa.
normi Sääntö, ohje tai sosiaalinen tapa
queer Sukupuoli-identiteetti, jossa oma sukupuoli nähdään muuttuvana, joustavana, ei-binäärisenä, ja sukupuolella leikitellään.
rooli Tilanteeseen, sosiaaliseen ryhmään tai ryhmätyöskentelyyn liittyvä odotusten ja normien summa, esimerkiksi johtaja, häirikkö, sovittelija.
sekulaari Maallinen, ei-uskonnollinen
shiia Islamin vähemmistösuuntaus, joka korostaa imaamien asemaa ja juhlii Ašura-juhlaa, jossa muistetaan Karbalan taistelussa kuollutta kolmatta imaamia Husain Ibn Alia.
sisäryhmä Henkilön oma ryhmä, se johon hän kuuluu.
sosiaalinen identiteetti Itselle tärkeä ryhmäjäsenyys, jonka vuoksi tämän ryhmän arvostelu voi tuntua itseen kohdistuvalta arvostelulta
status Sosiaalinen asema
stoalaisuus Ajattelutapa, jonka mukaan sellaisiin asioihin, joihin ei voi itse vaikuttaa, tulee suhtautua mielentyyneydellä.
sukupuoli Biologinen (engl. sex), juridinen ja/tai sosiaalinen (engl. gender) ihmisten luokittelutapa, joka on kulttuurisidonnainen sekä keskeinen osa sekä yksityistä että sosiaalista identiteettiä. Ihmiset voidaan jakaa sukupuoliin monella eri tavalla eikä edes biologinen sukupuoli aina ole yksiselitteinen. Suuri osa ihmisiä on sukupuoli-identiteetiltään miehiä tai naisia. Ihminen voi olla myös muunsukupuolinen.
sunna Islamin valtasuuntaus ja yksi islamin opin lähteistä (Mohammedin elämäntapa)
tarpeiden hierarkia Psykologi Abraham Maslow'n 1950-luvulla kehittämä malli, jonka mukaan ihmiset yleensä tarvitsevat perustarpeidensa eli puutemotiivien, kuten fyysisten tarpeiden ja turvallisuuden kokemuksen, tyydytystä ennen kuin he voivat keskittyä korkeampiin kehittymistarpeisiinsa kuten itsensä toteuttamiseen. Ihmisen elämän eri vaiheissa eri tarpeet voivat korostua yksilöllisesti, mutta vakavat puutteet alimmissa tarpeissa estävät yleensä ihmistä toteuttamasta kaikkia omia mahdollisuuksiaan. Esimerkiksi pelkäävä lapsi ei opi.
toimintavalmiudet Kyky ja aito mahdollisuus tehdä vapaasti halutessaan jotain, mikä edistää hyvää elämää, esimerkiksi opiskella, etsiä kumppani tai kokea iloa taiteesta tai luonnosta.
transsukupuolisuus Kun syntymässä yksilölle määritelty sukupuoli ei sovi yhteen oman sukupuoli-identiteetin kanssa, yksilö voi haluta korjata biologisen ja/tai juridisen sekä sosiaalisen sukupuolensa vastaamaan omaa sukupuoltaan. Esimerkiksi transmies on mies, jota on vauvasta alkaen kohdeltu naisena ulkoisten sukupuolituntomerkkien vuoksi, mutta joka on usein pitkään tiennyt, että hänet on sukupuolitettu väärin.
tribalismi Heimoajattelu, oman sisäryhmän vahva suosiminen ja lojaalisuus vain sille
ulkoryhmä Ryhmä, johon yksilö ei kuulu ja joka on omalle sisäryhmälle kilpailija tai joskus jopa vihollinen.
uskonnollisuus Osa ihmisiä pitää uskontoa itselleen tärkeänä maailmankatsomuksena ja hyvän elämän mallina. Heitä voi kutsua uskonnolliseksi.
uskonnottomuus Elämäntapa, jossa uskonnolla joko ei ole merkitystä tai suhde uskontoon on kielteinen; vaihtoehtoisesti: yksilö ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.
uskonto Maailmankatsomus, johon liittyy yliluonnollisia uskomuksia sekä niihin liittyviä rituaaleja ja toimintoja, esimerkiksi kristinusko tai islam.
yhdenvertaisuus Ajatus, että jokainen ihminen on yhtä arvokas ja hänelle kuuluvat samat perustavat oikeudet.
yhteisöllisyys Kokemus yhteisestä ryhmähengestä ja yhteenkuuluvuudesta
yhteisöllinen identiteetti Ryhmäidentiteetti
yksityinen identiteetti Henkilökohtainen, yksilön ainutlaatuinen ja oma identiteetti ja erityisesti ne osat siitä, jotka kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin.
yksityisyyden suoja Lain takaama suoja sille, että yksilön henkilökohtaiset asiat saavat hänen halutessaan pysyä salassa. Sisältää esimerkiksi kirjesalaisuuden, kuvauskiellon yksityisillä paikoilla ilman lupaa, henkilörekisterien pidon rajoitukset sekä sen, että yksityisiä tietoja tai kuvia ei saa levittää julkisuuteen. Poliitikoilla on hiukan alhaisempi suoja kuin tavallisilla ihmisillä, mutta esimerkiksi poliitikon lapset kuuluvat pitkälti yksityisyyden suojan piiriin.
yksilöllisyys Kunkin yksilön oma ainutlaatuinen tapa olla olemassa omana itsenään
yksilöllinen identiteetti Kunkin yksilön oman identiteetin ainutlaatuisuus, henkilökohtaisuus ja oman identiteettityön tulos
5 peruspilaria Muslimin elämää säätelevät keskeiset ohjeet
aate Yksilön maailmankatsomusta hallitseva tai yhteisölle ominainen näkemys
agnostismi Maailmankatsomus, joka ei ota kantaa jumalien olemassaoloon.
ahimsa Väkivallattomuuden periaate, liittyy Kauko-idän uskontoihin
altruismi Muiden edun ajattelu ja toiminta muiden hyväksi, joskus myös oman edun kustannuksella
ateismi Maailmankatsomus, joka kieltää jumalien olemassaolon.
arvoristiriita Tilanne, jossa ihminen huomaa toimivansa omien arvojensa vastaisesti esimerkiksi muiden painostuksesta tai jossa hän ei osaa valita kahden tärkeän arvon välillä.
arvo Yksilön tärkeä tavoitte elämässä, se mitä arvostaa ja haluaa (esimerkiksi rakkaus, tasa-arvo tai oikeudenmukaisuus)
asema Oma paikka yhteiskunnassa, johon voi liittyä etuoikeuksia tai arvostusta.
binäärinen Kaksinapainen, kaksiarvoinen; luokittelu tai merkkijärjestelmä, jossa nähdään vain kaksi luokkaa kuten 1 ja 0 tai mies ja nainen.
biologinen ihmiskäsitys Ihminen nähdään yhtenä sosiaalisena eläinlajina muiden joukossa ja evoluution tuloksena
cis-sukupuolisuus Yksilön sukupuoli-identiteetti on sama kuin hänelle syntymässä määritelty binäärinen sukupuoli eikä biologisen ja koetun sukupuolen välillä ole ristiriitaa
determinismi Ajatus, jonka mukaan kaikki on ennalta määrättyä ja tapahtuu välttämättä juuri siten kuin tapahtuu.
egoismi Itsekkyys, oman edun tavoittelu
eksistentialismi Elämänfilosofiaa, jossa korostuu ihmisen olemassaolo tietoisena ja vapaana oliona, joka itse tekee itsestään sen, mitä hän on.
elämänkatsomus Yksilön oma käsitys maailmankuvasta, arvoista ja luotettavasta tiedonhankinnasta
elämänkatsomustieto Suomalainen, erityisesti uskonnottomille suunnattu monitieteinen katsomusaine, jonka opiskelu auttaa jäsentämään eri tieteiden pohjalta omaa maailmankuvaa ja identiteettiä sekä tukee dialogitaitoja.
epikurolaisuus Ajattelutapa, jonka mukaan merkityksellisiä ovat elämän pienet asiat tässä hetkessä.
essentialismi Olemusajattelu eli ajattelu, jonka mukaan jokaisella ihmisellä, kansalla, ryhmällä tai aatteella on oma olemuksensa, joka ei muutu keskeisiltä piirteiltään.
filosofia Antiikista alkanut ajatteluperinne ja yliopistollinen oppiaine, jonka tutkimuksen kohteena ovat muun muassa totuus, todellisuuden perimmäinen luonne, yksilön ja yhteiskunnan hyvyys sekä kauneus.
filosofinen pessimismi Ajattelutapa, jonka mukaan elämä on merkityksetöntä ja julmaa.
geenit Perintötekijät, piirteitä ja ominaisuuksia ohjaavat periytyvät dna:n pätkät
henkisyys Ajatus, jonka mukaan todellisuudessa on jotain korkeampaa, henkistä, joka ei palaudu aineelliseen maailmaan.
homo Ihminen latinaksi
homo economicus Taloudellisesti ajatteleva ihminen eli taloustieteen vanha ihmiskuva, jonka mukaan ihminen on itsekäs eli egoistinen, mutta myös järkevä ja pyrkii oman edun tavoitteluun kaikessa toiminnassaan.
homo ludens Leikkivä ihminen
homo politicus Poliittinen ihminen
homo religiosus Uskova, uskonnollinen ihminen
homo sapiens Viisas ihminen
identiteetti Yksilön suhteellisen pysyvä käsitys siitä, kuka hän on ja mitä hän arvostaa.
ideologia Aate
ihmisoikeudet Jokaiselle ihmiselle hänen ihmisyytensä perusteella kuuluvat kansainvälisten sopimusten suojaamat oikeudet kuten oikeus elää, syrjimättömyys tai mielipiteenvapaus
indeterminismi Ajatusmalli, jonka mukaan tapahtumiin voi vaikuttaa tai ne eivät ole ainakaan ennalta määrättyjä.
intersektionaalisuus Ajatusmalli, jonka mukaan ihmisen etuoikeudet tai niiden puute eivät perustu yhteen ryhmään vaan moniin eri ryhmiin kuulumiseen (esimerkiksi sukupuoli, ihonväri, terveydentila, ikä, sosiaalinen ja taloudellinen asema).
intersukupuolisuus Osa lapsista on syntyessään sellaisia, että heidän biologista sukupuoltaan ei voi määrittää, vaan heillä on esimerkiksi molempien biologisten sukupuolten piirteitä.
karma Hindulaisuuteen kuuluva periaate, jonka mukaan aiemmat teot vaikuttavat ihmisen asemaan.
kulttuurinen omiminen Toisen kulttuurin tuotteiden käyttö epäkunnioittavalla, eksotisoivalla ja stereotypioita ylläpitävällä tavalla
kulturalismi Filosofinen ihmiskuva, joka korostaa kulttuurin merkitystä.
kyynikot Suosivat yksinkertaista, luonnollista elämää ja kritisoivat yhteiskuntaa
liittolainen (engl. ally) Vähemmistöön kuulumaton toimii sen tukena, esimerkiksi cis-sukupuolinen osallistuu Prideen tai valkoihoinen toimii rasismia vastaan.
lähimmäisenrakkaus Tärkeä kristinuskon arvo
maailmankatsomus Maailmankuvan, siihen liittyvien perustavien uskomusten, tietokäsityksen sekä arvojen muodostama kokonaisuus, joka voi olla yksilöllinen tai jonkin uskonnollisen tai ideologisen yhteisön tai tiedeyhteisön kanssa osin tai kokonaan jaettu.
maailmankuva Yksilön tai yhteisön käsitys todellisuudesta, maailmasta, luonnosta, ihmisestä sekä yliluonnollisen mahdollisuudesta
muunsukupuolisuus Yleisnimitys niille sukupuolille, jotka eivät ole binäärisiä. Esimerkiksi transsukupuolisuus, intersukupuolisuus, queer.
naturalismi Filosofinen ihmiskuva, joka korostaa ihmistä osana luontoa, yhtenä eläinlajina muiden joukossa.
normi Sääntö, ohje tai sosiaalinen tapa
queer Sukupuoli-identiteetti, jossa oma sukupuoli nähdään muuttuvana, joustavana, ei-binäärisenä, ja sukupuolella leikitellään.
rooli Tilanteeseen, sosiaaliseen ryhmään tai ryhmätyöskentelyyn liittyvä odotusten ja normien summa, esimerkiksi johtaja, häirikkö, sovittelija.
sekulaari Maallinen, ei-uskonnollinen
shiia Islamin vähemmistösuuntaus, joka korostaa imaamien asemaa ja juhlii Ašura-juhlaa, jossa muistetaan Karbalan taistelussa kuollutta kolmatta imaamia Husain Ibn Alia.
sisäryhmä Henkilön oma ryhmä, se johon hän kuuluu.
sosiaalinen identiteetti Itselle tärkeä ryhmäjäsenyys, jonka vuoksi tämän ryhmän arvostelu voi tuntua itseen kohdistuvalta arvostelulta
status Sosiaalinen asema
stoalaisuus Ajattelutapa, jonka mukaan sellaisiin asioihin, joihin ei voi itse vaikuttaa, tulee suhtautua mielentyyneydellä.
sukupuoli Biologinen (engl. sex), juridinen ja/tai sosiaalinen (engl. gender) ihmisten luokittelutapa, joka on kulttuurisidonnainen sekä keskeinen osa sekä yksityistä että sosiaalista identiteettiä. Ihmiset voidaan jakaa sukupuoliin monella eri tavalla eikä edes biologinen sukupuoli aina ole yksiselitteinen. Suuri osa ihmisiä on sukupuoli-identiteetiltään miehiä tai naisia. Ihminen voi olla myös muunsukupuolinen.
sunna Islamin valtasuuntaus ja yksi islamin opin lähteistä (Mohammedin elämäntapa)
tarpeiden hierarkia Psykologi Abraham Maslow'n 1950-luvulla kehittämä malli, jonka mukaan ihmiset yleensä tarvitsevat perustarpeidensa eli puutemotiivien, kuten fyysisten tarpeiden ja turvallisuuden kokemuksen, tyydytystä ennen kuin he voivat keskittyä korkeampiin kehittymistarpeisiinsa kuten itsensä toteuttamiseen. Ihmisen elämän eri vaiheissa eri tarpeet voivat korostua yksilöllisesti, mutta vakavat puutteet alimmissa tarpeissa estävät yleensä ihmistä toteuttamasta kaikkia omia mahdollisuuksiaan. Esimerkiksi pelkäävä lapsi ei opi.
toimintavalmiudet Kyky ja aito mahdollisuus tehdä vapaasti halutessaan jotain, mikä edistää hyvää elämää, esimerkiksi opiskella, etsiä kumppani tai kokea iloa taiteesta tai luonnosta.
transsukupuolisuus Kun syntymässä yksilölle määritelty sukupuoli ei sovi yhteen oman sukupuoli-identiteetin kanssa, yksilö voi haluta korjata biologisen ja/tai juridisen sekä sosiaalisen sukupuolensa vastaamaan omaa sukupuoltaan. Esimerkiksi transmies on mies, jota on vauvasta alkaen kohdeltu naisena ulkoisten sukupuolituntomerkkien vuoksi, mutta joka on usein pitkään tiennyt, että hänet on sukupuolitettu väärin.
tribalismi Heimoajattelu, oman sisäryhmän vahva suosiminen ja lojaalisuus vain sille
ulkoryhmä Ryhmä, johon yksilö ei kuulu ja joka on omalle sisäryhmälle kilpailija tai joskus jopa vihollinen.
uskonnollisuus Osa ihmisiä pitää uskontoa itselleen tärkeänä maailmankatsomuksena ja hyvän elämän mallina. Heitä voi kutsua uskonnolliseksi.
uskonnottomuus Elämäntapa, jossa uskonnolla joko ei ole merkitystä tai suhde uskontoon on kielteinen; vaihtoehtoisesti: yksilö ei kuulu mihinkään uskontokuntaan.
uskonto Maailmankatsomus, johon liittyy yliluonnollisia uskomuksia sekä niihin liittyviä rituaaleja ja toimintoja, esimerkiksi kristinusko tai islam.
yhdenvertaisuus Ajatus, että jokainen ihminen on yhtä arvokas ja hänelle kuuluvat samat perustavat oikeudet.
yhteisöllisyys Kokemus yhteisestä ryhmähengestä ja yhteenkuuluvuudesta
yhteisöllinen identiteetti Ryhmäidentiteetti
yksityinen identiteetti Henkilökohtainen, yksilön ainutlaatuinen ja oma identiteetti ja erityisesti ne osat siitä, jotka kuuluvat yksityisyyden suojan piiriin.
yksityisyyden suoja Lain takaama suoja sille, että yksilön henkilökohtaiset asiat saavat hänen halutessaan pysyä salassa. Sisältää esimerkiksi kirjesalaisuuden, kuvauskiellon yksityisillä paikoilla ilman lupaa, henkilörekisterien pidon rajoitukset sekä sen, että yksityisiä tietoja tai kuvia ei saa levittää julkisuuteen. Poliitikoilla on hiukan alhaisempi suoja kuin tavallisilla ihmisillä, mutta esimerkiksi poliitikon lapset kuuluvat pitkälti yksityisyyden suojan piiriin.
yksilöllisyys Kunkin yksilön oma ainutlaatuinen tapa olla olemassa omana itsenään
yksilöllinen identiteetti Kunkin yksilön oman identiteetin ainutlaatuisuus, henkilökohtaisuus ja oman identiteettityön tulos
5 peruspilaria Muslimin elämää säätelevät keskeiset ohjeet