Idrott

Is

  1. Vad betyder kärnis? Hur tjock ska isen vara om vattnet fryser samtidigt som det snöar?
    Kärnis är den starkaste isen och är klar och genomskinlig. Grundregeln är att isen ska vara minst 10 cm tjock för att vara säker, men även tjock is kan vara svag på vissa platser.

  2. Nämn några ställen där isen brukar vara svagare.
    Isen är oftast svagare under broar, vid bryggor, vid in- och utlopp där vatten rör sig samt på platser där vatten har varit i rörelse under frysningen.

  3. Vilken utrustning bör man ha med sig när man beger sig ut på isen?
    Man bör ha en ryggsäck med ombyteskläder i plastpåsar (så att den flyter), en räddningslina som är lättåtkomlig, isdubbar att bära runt halsen för att kunna ta sig upp om man går igenom isen, en ispik för att testa isens tjocklek och en mobiltelefon i en vattentät påse.

  4. Vilken väg ska man ta sig upp om man hamnat i en isvak/vattnet?
    Man ska försöka ta sig tillbaka samma väg som man kom. Använd isdubbar för att hugga fast i isen och dra dig upp. Ha tummen ovanpå isdubben när du hugger fast den. Sparka med benen för att få upp kroppen på isen. Kryp eller åla dig bort från vaken tills du når tjock is.

  5. Vad betyder den förlängda armen?
    Det innebär att man använder ett föremål, som en livboj, en räddningslina eller en gren, för att hjälpa någon i fara istället för att själv utsätta sig för risk.

  6. Om en person blivit ordentligt nedkyld, hur ska man värma upp henne/honom?
    Byt snabbt till torra och varma kläder. Se till att personen kommer in i värmen. Om personen är allvarligt nedkyld, kontakta 112.


Vatten

  1. Varför ska man inte bada ensam?
    För att det är säkrare att ha någon med sig som kan hjälpa om något händer.

  2. Vad händer med kroppen när den blir nedkyld?
    Kroppen tappar värme, musklerna fungerar sämre och risken för medvetslöshet ökar.

  3. Ge exempel på "vettiga sätt" att bada.
    Bada aldrig ensam. Hoppa eller dyk bara om du vet att vattnet är tillräckligt djupt. Simma nära land eller något att hålla i. Ta reda på vattnets temperatur innan du badar.

  4. När räknas man som simkunnig?
    Det står inget exakt om detta i dokumentet, men generellt i Sverige innebär det att kunna simma 200 meter, varav 50 meter på rygg.

  5. Hur ska man uppträda på sjön?
    Använd alltid flytväst när du åker båt eller paddlar. Utsätt aldrig andra för fara genom att knuffa eller trycka ner dem under vatten. Var försiktig och hoppa aldrig i vattnet om du inte vet hur djupt det är.

  6. Vad gör man om man ser en förstörd livboj?
    Det står inget exakt om detta i dokumentet, men om du ser en trasig livboj ska du rapportera det till kommunen eller ansvarig person så att den kan bytas ut.


Faktafrågor

  1. Fyra saker att tänka på vid vistelse vid vatten för att öka säkerheten
    Var aldrig ensam vid vatten, ha alltid minst en kamrat med dig. Dyk aldrig och hoppa försiktigt om du inte vet hur djupt vattnet är och om det finns föremål på botten. Använd alltid flytväst när du paddlar kanot eller åker båt. Se till att aldrig hamna under föremål som kan hindra dig från att andas, t.ex. bryggor eller stora badleksaker.

  2. Fyra platser där is ofta är tunnare
    Under broar, vid bryggor, vid utlopp och inlopp av vatten samt på platser där vattnet har varit i rörelse under frysningen.

  3. Fem saker som alltid bör finnas i utrustningen på is
    Ryggsäck med ombyteskläder i plastpåsar (så att den flyter), räddningslina som förvaras lättåtkomligt utanpå ryggsäcken, isdubbar att bära runt halsen för att kunna ta sig upp om man går igenom isen, ispik för att testa isens tjocklek innan man går ut och en mobiltelefon förvarad i en vattentät påse.

  4. Det första du bör göra om du ser någon i fara vid vatten eller is
    Ring 112 och uppge ditt namn, platsen och vad som har hänt. Om möjligt, hjälp personen från land genom att använda den förlängda armen.

  5. Vad menas med förlängda armen?
    Att man använder ett föremål för att hjälpa någon i fara på ett säkert sätt, istället för att själv utsätta sig för risk. Exempel på sådana föremål är en livboj, en räddningslina eller en gren.