Unit 1 exam

Flashcards Set:

  1. What is the basic unit of life?

    • Answer: The cell

  2. The study of life is known as:

    • Answer: Biology

  3. Which word should never be used in a conclusion statement?

    • Answer: Prove

  4. In science, a concept that has been supported repeatedly by experimentation and found to hold true and explains why or how, is known as:

    • Answer: Scientific theory

  5. The smallest unit of an element that still retains all the chemical and physical properties of that element is known as:

    • Answer: Atom

  6. Which of the following is not true about Carbon, Hydrogen, Oxygen, and Nitrogen?

    • Answer: They are trace elements

  7. Which is the positively charged subatomic particle of an atom?

    • Answer: Protons

  8. Atomic isotopes are atoms of the same element that have the:

    • Answer: The same number of protons but different number of neutrons

  9. Which is an example of a molecule that is not a compound?

    • Answer: H2

  10. The valence shell of an atom is the ____________ shell.

    • Answer: Outermost

  11. An atom with an atomic number of 10 will have ______ valence electrons.

    • Answer: 8

  12. Bonds formed when electrons are shared between 2 atoms and are shared equally are called:

    • Answer: Non-polar covalent bonds

  13. When ionic bonds are formed, the anion has a ___________ charge, due to ___________ of electrons.

    • Answer: Negative; gain

  14. What type of bond would occur between Magnesium (electronegativity of 1.31) and Nitrogen (electronegativity of 3.04)?

    • Answer: Ionic bond

  15. Which subatomic particles are not charged?

    • Answer: Neutrons

  16. Based on the line structure of the following molecule, how many electrons are shared between the carbon and oxygen? (C = O)

    • Answer: 2

  17. C6H12O6 is an example of the molecule glucose written as its:

    • Answer: Molecular or empirical formula

  18. Which is not one of the four properties of water that allows Earth to sustain life?

    • Answer: Universal solvent

  19. Hydrogen bonds between water molecules are _______________ when water freezes.

    • Answer: Stable and regular

  20. A homogenous mixture that cannot be separated physically is known as a:

    • Answer: Solution

  21. Molecules that dissolve easily into water are likely:

    • Answer: Hydrophilic

  22. Molecules that help compounds that do not normally easily dissolve in water to break down and dissolve are known as:

    • Answer: Emulsifiers

  23. Molecules that donate H+ ions to solution are known as:

    • Answer: Acids

  24. A pH of 3 is ___________x more _________ than a pH of 6.

    • Answer: 1000; acidic

  25. Molecules that resist changes in pH are known as:

    • Answer: Buffers

  26. Isomers are molecules that:

    • Answer: Have the same chemical formula but different structural formula

  27. Isomers that are mirror images are known as an:

    • Answer: Enantiomer

  28. Which functional group is shown in the image?

    • Answer: Carboxyl

  29. What type of reaction is occurring in the image above?

    • Answer: Dehydration

  30. The most complex carbohydrates are known as:

    • Answer: Polysaccharides

  31. Which type of biomolecule is DNA?

    • Answer: Nucleic Acid

  32. The 3D shape of a polypeptide in a protein is known as its ___________ structure.

    • Answer: Tertiary

  33. All proteins have how many levels of structure?

    • Answer: 3

  34. Which elements are found in Hydrocarbon chains?

    • Answer: Carbons and Hydrogens

  35. What is the name of your Bio 101 lecture SI?

    • Answer: Rebekah

  36. Which of the following shows the correct order of strength of bonds and attractions? (weakest to strongest)

    • Answer: Hydrogen bonds, then ionic bonds, then covalent bonds

  37. Which is an essential compound of life but is not considered a Biomolecule or Macromolecule?

    • Answer: Water

  38. Which shows the correct list of elements present in all four types of biomolecules?

    • Answer: Carbon, hydrogen, oxygen, nitrogen