GM

Practice Exam Qs

Practice Q’s Multiple Choice

  1. Timothy's teacher told his parents that he is 'learning by vicarious experience'. Timothy's teacher is referring to the acquisition of a:

    • Answer: behaviour after observing that another person was rewarded for that behaviour.

  2. Roger is a world-class tennis player. But he really lifts his game when playing:

    • Answer: At Wimbledon.

  3. Lauren does not consider herself to be very artistic or creative. When she meets Ben in her Introduction to Psychology class, and finds out he plays guitar, she may infer that he is extremely artistic. What cognitive heuristic is Lauren most likely to be using?

    • Answer: Representativeness.

  4. In a three-component model, an attitude consists of:

    • Answer: beliefs, feelings and a tendency to act.

  5. Who is responsible for violence in Palestine? Benjamin blames the Palestinians, but Hanif blames the Israelis. Benjamin and Hanif are:

    • Answer: making an ethnocentric intergroup attribution.

  6. An early precursor of social psychology as the study of the collective mind was:

    • Answer: Völkerpsychologie.

  7. When comparing the impact of situational and personality factors in accounting for a tendency to conform, the evidence seems to favour:

    • Answer: situational factors.

  8. A positive reference group:

    • Answer: is significant in developing norms.

  9. For ethical reasons the experimental study of aggression in social psychology has most commonly used:

    • Answer: analogue measures.

  10. An object label, rules, an evaluative summary, and a knowledge structure are components of an attitude in:

    • Answer: the sociocognitive model.

  11. The ultimate attribution error refers to attributions made for:

    • Answer: outgroup behaviour only.

  12. Utilising a method whereby test items that score half of the items as 'agree' and half of the items as 'disagree' is a procedure to control:

    • Answer: acquiescent response set.

  13. Terms such as 'regressive racism', 'modern racism' and 'symbolic racism' refer to:

    • Answer: a conflict between egalitarian values and a deep antipathy towards racial outgroups.

  14. Alex has been pigging out and doesn't feel particularly fit. He now has doubts about qualifying in rowing at the upcoming nationals. Just before the event he tells his mate that he hasn't been feeling focussed recently. Alex's comments are a case of:

    • Answer: self-handicapping.

  15. 'Mere presence' and the 'audience effect' are both terms relating to:

    • Answer: social facilitation.

  16. Jill, mother of three school-age children, wants to leave her husband who has been mistreating her. However, without his income she could not afford a decent house; nor could she pay for her children's private education. Her decision to remain in her relationship is due to:

    • Answer: constraint commitment.

  17. A limitation of path-goal theory of leadership is that:

    • Answer: empirical support for the theory does not exist.

  18. Frank has just received a speeding ticket. His defence that he was running late did not impress the policeman, who said he had a job to do. Frank fumed, thinking that the cop was a 'right swine'. Frank's response is not uncommon, and is a case of:

    • Answer: correspondence bias.

  19. Festinger's theory of social comparison implies that people:

    • Answer: check their perceptions and attitudes against others who are similar to them.

  20. According to Moscovici and Faucheux (1972), in Asch's study where a lone individual gives in to a number of incorrect confederates, we are actually dealing with:

    • Answer: majority influence.

  21. Group norms function to:

    • Answer: coordinate actions to achieve common goal.

  22. People usually make causal attributions by deciding if someone's behaviour is the result of ________ factors versus ________ factors:

    • Answer: personal; environmental.

  23. People are self-schematic on dimensions:

    • Answer: that are important to them.

  24. According to Bowlby, when infants try to stay physically close to their caregiver they show:

    • Answer: attachment behaviour.

  25. Sandra tells Cindy to pee in the pool. This is an example of a:

    • Answer: commons dilemma.

  26. Prototypes of social groups shared by members can be considered:

    • Answer: social stereotypes.

  27. When comparing situational and personality factors in conformity, evidence favours:

    • Answer: situational factors.

  28. A positive reference group:

    • Answer: can also be a membership group.

  29. Motivation for helping after distress from another’s distress is called:

    • Answer: empathy.

  30. Alex doubts his rowing and gives excuses before the event. This is:

    • Answer: self-handicapping.

  31. According to terror management theory, people join groups to:

    • Answer: reduce the fear of death.

  32. When can obedience be beneficial?

    • Answer: In an emergency situation.

  33. The Los Angeles riots of 1992 can be reasonably accounted for by:

    • Answer: relative deprivation.

  34. Frank gets a speeding ticket and insults the cop. This is a case of:

    • Answer: correspondence bias.