Science bee practice round 1 and two

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

Round 1

Before Round 1 - please use these Practice Questions for the students to practice with the

buzzers! These questions do NOT count towards scoring for the round.

Practice Question A - The Hylonomous was the earliest known member of this class,

which split off from birds around 65 million years ago. Members of this class of animal

are cold-blooded and usually covered in scutes or scales. For the point, name this class of

animals that includes turtles, lizards, and snakes.

ANSWER: Reptiles (or Reptilia)

Practice Question B - According to ancient Greek-Egyptian scientist Ptolomy, this object

was the center of the universe. This object’s only moon likely occurred when another

object, Theia, collided with this planet. For the point, name this third planet from the sun,

where we are right now.

ANSWER: Earth (prompt on “Geocentric Model” or “Geocentricity”)

Practice Question C - The pistil and stamen are found within this structure, which also

include sporangia for the distribution of spores. The only plants that possess these objects

are angiosperms. For the point, name these colorful reproductive structures of certain

plants, also called blossoms.

ANSWER: Flowers (accept Blooms; accept Blossoms before mentioned)

Once you have finished with the practice questions, make sure all of the students in the

room understand how the round will work and then proceed as usual. Remember, these

do NOT count towards any scores for the round!

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

Regulation Tossups

(1) It's not Aquarius, but a meteor shower named for this constellation is produced by

Halley’s comet. A feature in this constellation is formed by the stars Alnitak, Alnilam, and

Mintaka, and this constellation’s brightest stars are Rigel and Betelgeuse. A mythological

hunter names, for the point, what constellation with a famous belt?

ANSWER: Orion

(2) This molecule is rapidly copied in the lab technique PCR, and the enzyme helicase

splits this molecule before it is replicated by a polymerase. This molecule contains adenine,

cytosine, guanine, and thymine. For the point, name this double-helix structure that contains

genetic information.

ANSWER: DNA (accept Deoxyribonucleic Acid)

(3) The warming effect of this natural phenomenon has increased the biodiversity of

areas like Nantucket. The Antilles Current connects with this phenomenon at the intersection

of the Florida Strait. For the point, name this warm ocean current that originates in the

southern US and makes its way along the eastern coastline through the North Atlantic.

ANSWER: Gulf Stream

(4) These animals were hypothesized to be juvenile examples of the Torosaurus. These

animals' two species were the horridus and prorsus, and these animals were first thought to

be an extinct type of bison. The Tyrannosaurus rex was likely the primary predator of, for the

point, what dinosaurs that may have defended themselves with their three horns?

ANSWER: Triceratops

(5) Two of these particles behave as a boson in a Cooper pair, and these particles name

the most stable flavor of neutrino. These particles and stable leptons possess antiparticles

called positrons, and these particles are the quanta and force carrier of the electromagnetic

force. For the point, name these negatively charged particles that orbit the nucleus of an atom.

ANSWER: Electrons

(6) This quantity is proportional to temperature, but inversely proportional to pressure

from the combined gas law. This quantity has a value of 22.4 for one mole of an ideal gas. For

the point, name this quantity describing the space occupied by a substance, usually expressed

in liters.

ANSWER: Volume

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

(7) Elevated levels of free fatty acids are a risk factor for resistance to this hormone. The

effect of this hormone is opposed by glucagon, and this hormone is released by beta cells in

the islets of Langerhans of the pancreas. For the point, name this hormone involved in blood

sugar modulation, which is often taken by people with type 1 diabetes.

ANSWER: Insulin

(8) AFFF and CAFS are compounds used for this task that are usually manifested as foam.

Portable devices used for this task most commonly contain compressed CO2 and dry ABC

powder. Extinguishers and water are used in, for the point, what task commonly performed

by first responders using a hose?

ANSWER: Fire Fighting (accept any answer regarding Putting Out or Extinguishing Fires)

(9) These devices can include a light-blocking component called a coronagraph, and

protesters on Mauna Kea are trying to prevent a Thirty-Meter one of these devices from being

built. NASA administrator James Webb is a namesake of, for the point, what type of devices,

the most famous of which is named for Edwin Hubble?

ANSWER: Telescopes (accept Space Telescopes)

(10) This desert is the alleged home of a "Death Worm," which may be the Tartar sand boa.

This desert was formed by the rain shadow of the Tibetan Plateau, and it is the native habitat

of the Bactrian camel. China constructed a "Green Wall" to contain, for the point, what large

Asian desert that covers southern Mongolia?

ANSWER: Gobi Desert

(11) A procedure known as CABG [["Cabbage"]] is used to remove blockages in these

structures. Most of these structures carry oxygenated blood, and the largest one of these

structures is the aorta. A person's pulse can be detected by feeling, for the point, what blood

vessels that carry blood away from the heart?

ANSWER: Arteries (or Artery)

(12) A specific class of these compounds is named for Gilbert Lewis. The Bronsted-Lowry

definition of these compounds involves the donation of hydrogen ions in solution. The acetic

form of these compounds is found in vinegar. For the point, name these compounds which

exhibit a pH below 7, contrasted with bases.

ANSWER: Acids (accept Superacid; accept Lewis Acid)

(13) The Bessemer process removes impurities from this element's "Pig" form. With cobalt

and nickel, this element is naturally ferromagnetic, and this element oxidizes to form a red

compound called rust. For the point, name this transition metal with symbol Fe [[F-E]] that

alloys with carbon to make steel.

ANSWER: Iron (or Fe)

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

(14) The genome of this organism was completely sequenced in 2000, and the white-eyed

mutation of this organism is often studied in introductory biology classes. This organism was

used by Thomas Hunt Morgan to study heredity and sex-linked traits. For the point, name this

common insect and model organism.

ANSWER: Fruit Fly (or Drosophila melanogaster)

(15) The strong form of this concept is refuted in the Chinese room argument. A test for

this concept evaluating indistinguishability from human conversation is named for Alan

Turing. For the point, name this concept that refers to a computer's ability to think like a

human brain.

ANSWER: Artificial Intelligence (or A.I.)

(16) Use of this material must be halved by 2030 to meet the criteria of the Paris

Agreement. Satellites like Sentinel-5P monitor this material's sulfur dioxide output, and

varieties of this material include lignite and anthracite. For the point, name this fuel source

composed mostly of solid carbon.

ANSWER: Coal (accept Lignite or Anthracite before mentioned; prompt on "Fossil Fuels")

(17) Eye movement desensitization and reprocessing is a therapy developed for this

condition that was formerly known as shell shock. Flashbacks and recurring nightmares are

characteristic symptoms of this condition. For the point, name this psychological condition

caused by experiencing horrible events, commonly associated with soldiers.

ANSWER: PTSD (or Post-traumatic Stress Disorder; prompt on "Shell Shock" before

mentioned)

(18) Primary examples of these compounds are oxidized to aldehydes and carboxylic

acids, while secondary types are oxidized to ketones. These compounds are characterized by

the presence of a hydroxyl group. Methanol and ethanol are the simplest members of, for the

point, what class of compounds found in beer and liquor.

ANSWER: Alcohols (accept Primary Alcohol or Secondary Alcohol; prompt on specific

molecules like “Methanol” or “Ethanol;” prompt on “Hydroxyl”)

(19) These cells are coated with a myelin sheath, which allows them to quickly transmit

action potentials. These cells are split into "sensory" and "motor" types and separated from

each other by synapses. For the point, name these signal-transmitting nerve cells, the basic

units of the nervous system.

ANSWER: Neurons (accept Nerve Cells)

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

(20) The core collapse type of these events occurs when stars accumulate extremely

massive iron cores. Thermal runaways can be seen in the type 1a form of these events that

occur when a white dwarf surpasses the Chandrasekhar [[SHON-druh-say-karr]] limit. For

the point, name these extraordinary large stellar explosions.

ANSWER: Supernova (do not accept or prompt on just "Nova")

(21) These expressions are classified as analytic because they are a finite power series.

The Fundamental Theorem of Algebra states that every one of these expressions with degree

n and complex coefficients has n complex roots. For the point, name these expressions that

contain coefficients and variables, like x squared minus one.

ANSWER: Polynomials (prompt on “Quadratic” by asking “What larger class do quadratics

belong to?”)

(22) This entity “floats” on top of a lower layer when subject to isostasy [[EYE-soss-tuh-

see]]. This layer's most abundant elements by weight are oxygen and silicon. The boundary

between this layer of the Earth and the mantle is known as the Moho discontinuity. For the

point, name this outermost layer of the Earth.

ANSWER: Crust (accept Oceanic crust or Continental crust before mentioned; prompt on

“Lithosphere” by asking “What part?”)

(23) A paper by this scientist proposed a new calculation for mean squared displacement

of particles. That paper on Brownian motion and another on mass-energy equivalence were

half of this man's 1905 "Annus Mirabilis." For the point, name this scientist who, in that same

year, published explanations of the photoelectric effect and special relativity.

ANSWER: Albert Einstein

(24) Unlike addition, this operation is not commutative for matrices in general. The use of

numerous instances of this operation upon one number is called exponentiation. Often

thought of as a form of repeated addition, this is, for the point, what operation that when

applied to 2 and 3 yields 6?

ANSWER: Multiplication

(25) Fat is stored in the subcutaneous layer of this organ that makes up the integumentary

system. Exocrine glands secrete an oily substance called sebum to lubricate this organ, which

is the largest in the human body. Th dermis and epidermis are layers of, for the point, what

organ affected by eczema and acne?

ANSWER: Skin (accept Dermis before mentioned; accept Epidermis before mentioned)

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

(26) The rotary form of this process is used to purify substances. This process explains

why sweating cools the body, and salt deposits are created when it occurs in saline water.

When this process occurs at low pressures or high temperatures, it is called boiling. For the

point, name this process in which a liquid turns into a gas.

ANSWER: Evaporation (or Vaporization; accept Boiling before mentioned)

(27) One of these devices was codenamed D1, and was deployed at Flers-Courcelette

[[FLEHRS CORE-suh-lett]] in France. The Soviet T-34 type of these devices was first deployed

against the invading Germans in World War Two. The Battle of El Alamein debuted of one of

these devices with a fully rotating gun turret. The M4 Sherman was one type of, for the point,

what heavily armored military vehicles?

ANSWER: Tanks (accept British Mark I; or Male Tanks; or T-34 Tanks; or M4 Sherman

Tanks)

(28) One form of this element is named after Buckminster Fuller, while another form of

this element ranks at the top of the Mohs hardness scale. Graphite is a form of this element,

which together with oxygen and hydrogen forms molecules of glucose. For the point, name

this element, the fundamental basis of organic molecules and life.

ANSWER: Carbon (or C)

(29) Mary Anning collected these objects in Lyme Regis. Types of these objects include

coprolites, and an arrangement of these objects comprise "Sue" at Chicago’s Field Museum.

Iguanodon and Diplodocus were identified after discovering, for the point, what objects dug

up by paleontologists?

ANSWER: Fossils (accept Dinosaur Bones)

(30) An unnamed ring of this planet parallels the orbit of its moon Galatea. Objects in a 1:2

resonance with this planet are known as “twotinos,” and a spinning storm on this planet is

known as the Great Dark Spot. Triton is a moon of, for the point, what planet in the solar

system, located farthest from the Sun?

ANSWER: Neptune

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 1

Extra Questions

(1) The earliest estimate of this quantity depended on indirect estimates of the number

of particles of latex. Jean Perrin defined this constant, denoted capital N, as the number of

atoms in 16 grams of oxygen. For the point, name this constant, approximately 6 times 10 to

the 23rd power, that equals the number of particles in a mole.

ANSWER: Avogadro's Constant (or Avogadro's Number; prompt on "N" before mentioned)

(2) The product of the linear dimension and flow speed is divided by this quantity to give

the Reynolds number. This quantity's kinematic form is equal to its dynamic form divided by

the density of the fluid. For the point, name this quantity, a measure of a fluid's internal

resistance to flow.

ANSWER: Viscosity

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 2

Round 2

Regulation Tossups

(1) The second part of this process begins with a carbon dioxide molecule combining

with RuBP to make a high-energy intermediate. Deciduous trees such as birches and maples

perform this process using an organelle known as the chloroplast. Chlorophyll molecules

absorb light in, for the point, what process in which plants use light energy to produce sugars?

ANSWER: Photosynthesis (accept Light Reactions or Light-dependent Reactions before

“Second Part” is mentioned; prompt after mentioned; prompt on “Calvin Cycle” or “Calvin-

Benson Cycle” or “Dark Reaction”)

(2) These objects from from precursor stars that exceed the Tolman-Oppenheimer-

Volkoff limit. The Reissner-Nordstrom variety of these objects are non-rotating, and one of

these objects is predicted to vanish, as described by Hawking radiation. For the point, name

these regions of supermassive gravity from which light cannot escape.

ANSWER: Black Holes (accept Reissner-Nordstrom Black Holes)

(3) This man invented a mercury-fulminate-based blasting cap to reduce the need for

fuses. This owner of the arms manufacturer Bofors developed the use of nitroglycerin as an

active ingredient in explosives. For the point, name this Swedish chemist and inventor of

dynamite who lends his name to annual prizes awarded for literature, peace, and science.

ANSWER: Alfred Bernhard Nobel

(4) A volcano plot depicts how these substances bind according to the Sabatier principle.

The number of active sites in the heterogenous type of these substances are lowered by

"Poisoning," and these substances provide an alternate reaction pathway by stabilizing the

transition state and lowering the activation energy. For the point, name these substances that

speed up chemical reactions.

ANSWER: Catalysts (accept Heterogeneous Catalysts)

(5) When cooled to the lambda point, this element forms a superfluid Rollin film that

appears to creep out of its container. Alpha particles are the nuclei of this element, which is

the second-most abundant in the universe. Two hydrogen atoms combine to form, for the

point, what lightest noble gas that makes balloons float?

ANSWER: Helium or (He)

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 2

(6) This function appears three times in the formula for combinations, and it is estimated

by Stirling’s approximation. This function applied to 3 is 6, and when applied to 4 yields 24.

Defined as the product of all positive integers less than or equal to n, for the point, this is what

function denoted by an exclamation point?

ANSWER: Factorial

(7) This organelle’s semi-permeable structure allows smaller molecules to pass through

without assistance through either osmosis or diffusion. Both prokaryotic and eukaryotic cells

contain this organelle in a phospholipid bilayer form. For the point, name this organelle, the

cellular boundary that protects the inner organelles.

ANSWER: Cell Membrane (prompt on "Membrane" alone)

(8) A "tree" variant of this animal is native to New Guinea, and that variety is the only

true arboreal macropod. Osphranter is a genus containing these animals, and that genus

contains the red species of this large mammal. For the point, name this Australian marsupial

and relative of the smaller wallaby.

ANSWER: Kangaroo (accept Kangaroo Island; accept Tree-Kangaroo)

(9) This planet's atmosphere is composed of extremely thick clouds primarily made of

sulfuric acid. That thick atmosphere traps greenhouse gases, giving this planet the hottest

surface temperature in the solar system. For the point, identify this second planet from the

sun, sometimes called "Earth's Twin."

ANSWER: Venus

(10) The newly discovered element Oganesson is considered to be part of this group. This

group’s members are characterized by a full complement of valence electrons in their outer

shell, leading to their lower likelihood of taking part in a chemical reaction. For the point,

name this group of elements that contains helium, neon and argon.

ANSWER: Noble Gases (accept Inert Gases; accept Aerogens)

(11) The Quechua [[keh-CHWAH]] used the Cinchona [[SIN-chone-uh]] tree to fight this

disease. An outbreak of this disease led to the founding of the CDC, and this disease was

effectively ended in the U.S. by the introduction of DDT. American soldiers in the South Pacific

contracted, for the point, what disease that is spread by mosquitoes and named for the

Spanish for "Bad Air?"

ANSWER: Malaria

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 2

(12) Predecessors of these entities included Wingdings. A set of these entities would later

be introduced and constantly added using the Unicode standard, and a face with tears of joy

is the most popular one of these entities. For the point, name these pictograms often used in

text messages that include a host of facial expressions and objects.

ANSWER: Emojis

(13) William Jenney constructed some of these things using the "Chicago skeleton"

method, employing curtain walls over a steel frame. Early examples of these places include

one named for Equitable Life in New York and Louis Sullivan's example named for Ellis

Wainwright in St. Louis. The invention of the safety elevator enabled an 1890s boom in, for

the point, what very tall office buildings?

ANSWER: Skyscrapers

(14) One inequality named for this figure is reversed in Minkowski space. The intersection

of altitudes in this shape is known as its orthocenter, and its area can be computed using

Heron’s formula. The angles in any example of this polygon sum to 180 degrees in Euclidean

[[yoo-KLIH-dee-un]] space. For the point, name this polygon with three sides.

ANSWER: Triangle

(15) The deadliest instance of this phenomenon affected the cities of Daulatpua and

Saturia in Bangladesh. These phenomena that can form from supercells are measured by their

intensity on the Fujita scale. Waterspouts are aquatic versions of, for the point, what

devastating natural disasters of revolving air columns?

ANSWER: Tornado (accept equivalents such as Twisters; accept Cyclones)

(16) Pedology is the scientific field concerned with the formation of this material that is

grouped into layers called horizons. Along with water and gases, this material is primarily

composed of sand, silt, and clay. For the point, identify this nutrient-rich mixture of organic

material used to plant flowers and crops.

ANSWER: Soil (prompt on "Earth" or "Dirt")

(17) Algeria has constructed a dam named for this color to halt overgrazing, and engineers

in several African countries are constructing a Great Wall of this color to contain the Sahara

Desert. Along with red, this color names a type of colorblindness that is more prevalent in

males. For the point, name this color that identifies a type of beryl known as emerald.

ANSWER: Green

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 2

(18) This technique’s first description in Ancient India was found in the Bower Manuscript,

which also mentioned Sushruta [[SOO-shroo-tuh]], the “Father of [this procedure].” The

Edwin Smith Papyrus describes procedures for this practice in Ancient Egypt, including the

use of sutures. For the point, name this invasive medical technique that uses instruments to

treat a patient’s condition.

ANSWER: Surgery (accept descriptive answers regarding specific Surgical Procedures)

(19) This substance induces dysentery in its creators when produced from an aphid

byproduct. This substance's low moisture content makes it inhospitable to microorganisms,

which makes it the only known foodstuff to never spoil. Produced from stomach enzymes and

stored in hexagonal wax combs, this is, for the point, what natural sweetener produced from

nectar by bees?

ANSWER: Honey

(20) These biomes are the predominant environment in which the European chamois

[[sham-WAH]] goat-antelope is found. The pika is a close relative of the rabbit that can be

found in these biomes that also contain South American camelids such as guanacos and

vicuñas. Plant-life typically stops above the snow line in, for the point, what high-altitude

biomes that include the Himalayas?

ANSWER: Mountains (accept Alpine; accept Mountain Range; accept Highlands; accept

Himalayan Mountains)

(21) Plumes of this region are believed to cause volcanic hot spots. The highly ductile

upper portion of this region is known as the asthenosphere, and conductions in the semi-

liquid portions of this region cause the movement of tectonic plates. For the point, name this

region of the Earth located between the inner core and the crust.

ANSWER: Mantle

(22) Extant varieties of these animals include the screaming hairy and pink fairy types. In

the southern United States, the nine-banded variety of these animals always give birth to

identical quadruplets, and that species is the primary vector for leprosy. For the point, name

these armored mammals, some of which can roll into a ball when scared.

ANSWER: Armadillos

(23) Half of this object was first directly seen by Jim Lovell and two other crewmembers.

This site of the Sea of Tranquility was first visited when Michael Collins stayed in orbit while

his two colleagues used a module known as The Eagle. In 1969, Buzz Aldrin and Neal

Armstrong became the first two people to reach, for the point, what heavenly body?

ANSWER: The Moon (accept Luna)

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 2

(24) This compound can be artificially synthesized using dimethylurea and malonic acid.

With theophylline, this compound is often used as a treatment for sleep apnea, and this

stimulant is an alkaloid and adenosine antagonist commonly used to prevent drowsiness. For

the point, name this stimulant found in tea and coffee.

ANSWER: Caffeine (accept Guaranine; accept Methyltheobromine)

(25) A possible test of this technology was known as the Vela Incident. Tests of this

technology include Smiling Buddha and Castle Bravo, and the presence of these weapons in

Cuba triggered a 1962 diplomatic crisis. For the point, name this military weapon that uses a

fission reaction to create an explosion.

ANSWER: Nuclear Weapons (accept reasonable equivalents, like Nukes; accept equivalents

mentioning the Atom Bomb or A-Bomb; accept Nuclear Warheads; prompt on "Weapons

of Mass Destruction;")

(26) Kepler’s conjecture concerns the packing of these figures in three-dimensional space,

and the sum of angles of a triangle on this shape exceeds 180 degrees. The surface area of one

of these objects is 4 pi r squared. For the point, name this 3D shape with a volume of four

thirds pi r cubed, exemplified by structures such as marbles and globes.

ANSWER: Sphere (accept Spherical; accept Spherical Harmonics; accept Spherical

Triangle)

(27) The largest unit of this measurement is a yotta, although a bronto has been proposed.

This computer component is supported by secondary forms, including cards, external hard

drives, and the Cloud. For the point, identify this computer component that comes in Random

Access and Read-Only types.

ANSWER: Memory (accept Random Access Memory or Read-Only Memory before

mentioned)

(28) The largest unit of this measurement is a yotta, although a bronto has been proposed.

This computer component is supported by secondary forms, including cards, external hard

drives, and the Cloud. For the point, identify this computer component that comes in Random

Access and Read-Only types.

ANSWER: Memory (accept Random Access Memory or Read-Only Memory before

mentioned)

(29) Lichens consist of a fungus and one of these organisms living in a symbiotic

relationship. Ocean afforestation involves growing these organisms en masse, and rapid

oxygen-depletion in the population of these organisms are known as their namesake

“blooms.” Cyanobacteria and seaweed are types of, for the point, what often green marine

protist organisms that float on water?

ANSWER: Algae (accept Blue-Green Algae; accept Seaweed)

2021-22 MS Science Bee 1 V (7) - 2022-03-31 Round 2

(30) The Vaccinia virus is used to inoculate against this disease that was once harvested

from the hands of milkmaids. British and American forces used this disease as a bioweapon

via contaminated blankets, and the world's first vaccines were produced by Edward Jenner

to prevent this disease. For the point, name this disease caused by Variola viruses, which was

eradicated in the 1970s.

ANSWER: Smallpox (prompt on "Variola Major" or "Variola Minor" before mentioned)

Extra Questions

(1) This force can be found by taking the product of its direction with the dot product of

the unit vector and the Cauchy [[CO-chee]] stress tensor. For a ramp with an angle of

inclination theta, the magnitude of this force is equal to mg cosine theta. This force prevents

a book perched on a table from sinking through it. For the point, name this force produced by

a contact surface perpendicular to itself.

ANSWER: Normal Force

(2) This task commonly uses clay in the K-AR technique. Another technique for this task

uses zircon to calculate a uranium-thorium-lead decay chain, and another method for this

task uses the 12 and 14 isotopes of carbon. For the point, name this process that uses

radioactive decay to find the age of an object.

ANSWER: Radiometric Dating (accept Radiocarbon Dating; accept Carbon Dating; accept

Uranium-Lead Dating; accept descriptive terms referring to finding a Date or an Age of an

object)