IM Quizzes

  1. The database structure in a DBMS is stored as a _____.

    Answer: collection of files

    single file

    set of key/value pairs

    collection of queries

  2. Accurate, relevant, and timely information is the key to ____.

    data management

    understanding

    knowledge

    Answer: good decision making

  3. A(n) _____ is the equivalent of a field in a file system.

    relationship

    constraint

    entity

    Answer: attribute

  4. Which of the following is true of business rules?

    Answer: They can serve as a communication tool between the users and designers.

    They allow the designer to set company policies with regard to data.

    They allow the designer to develop business processes.

    They provide a framework for the company’s self-actualization.

  5. Constraints are important because they help to ensure data integrity.

    Answer: Constraints

  6. MySQL is an example of the relational data model.

  7. A noun in a business rule translates to an entity the data model.

  8. Metadata provide a description of the data characteristics and the set of relationships that link the data found within the database.

  9. An entity is anything about which data are to be collected and stored.

  10. Information is the result of revealing the meaning of raw facts.

  11. A/an Enterprise database is used by an organization and supports many users across many departments.

  12. A/an workgroup database supports a relatively small number of users (usually fewer than 50) or a specific department within an organization.

  13. The relational data model was developed in the 1970s.

  14. A desktop database is a single-user database.

  15. A/an ____ is a logically connected set of one or more fields that describes a person, place, or thing.

    Answer: Record

  16. Discovery of user requirements, existing system evaluation, and logical system design are part of the analysis phase of the Systems Development Life Cycle (SDLC).

  17. Coding, testing, and debugging are part of the _____ phase of the Systems Development Life Cycle (SDLC).

    planning

    detailed systems design

    Answer: implementation

    analysis

  18. When using the ALTER TABLE statement, what action is taken to add a new column to a table?

    Answer: ADD COLUMN

  19. Select the correct option/s regarding the RENAME statement in MySQL.

    Answer: It can be used to rename a table.

    It can be used to rename a database.

    It can be used to rename a records.

    It can be used to rename a column within a table.

  20. The _____ statement in DDL is used to permanently remove an object, such as a table, from a MySQL database.

    Answer: DROP

  21. Which DDL statements are used to delete objects from a MySQL database?

    Answer: DROP

  22. What is the purpose of the MODIFY clause in the ALTER statement in MySQL?

    Answer: To change the data type or size of an existing column.

  23. What does the TRUNCATE statement do in MySQL?

    Answer: Removes all records from a table, including allocated spaces.

  24. The TRUNCATE statement in DDL deletes only specific records from a table.

    Answer: False

  25. If you want to rename an existing table in MySQL, which DDL statement would you use?

    Answer: Rename

  26. The COMMENT statement in DDL can be used to rename an object in a MySQL database.

    Answer: False

  27. What is the purpose of the DROP statement in DDL?

    Answer: To remove an object, such as a table, from the database.

  28. The traditional Systems Development Life Cycle (SDLC) is divided into _____ phases.

    Answer: Five

  29. The process of creating an information system is known as _____.

    Answer: Systems Development

  30. The logical systems design is created during the _____ phase of the Systems Development Life Cycle (SDLC).

    Answer: Analysis

  31. A(n) _____ query specifies which data should be retrieved and how it should be filtered, aggregated, and displayed.

    Answer: SELECT

  32. A(n) _______ enables a database administrator to describe schema components.

    Answer: data definition language (DDL)

  33. MySQL is an example of the _____.

    Answer: Relational Data Model

  34. Which category of SQL statements is responsible for managing data within schema objects?

    Answer: Data Manipulation Language (DML)

  35. Select the correct DML statements used for manipulating existing data in a MySQL database.

    There are Multiple Answers:
    UPDATE

    INSERT

    DELETE

    INCORRECT: Truncate

  36. Which command is used for creating or exporting a new .sql file in MySQL?

    Answer: mysqldump

  37. The mysqldump command is used to create a backup of a MySQL database.

    Answer: TRUE

  38. What does the UPDATE statement do in SQL?

    Answer: Modifies existing records in a table.

  39. Which DML statement is used to add new records to a table?

    Answer: ADD

  40. Select the correct options regarding the mysqldump command in MySQL.

    ANSWERS:
    It is used to create a backup of a MySQL database.

    What is the purpose of the SELECT statement in SQL?

    Answer: To retrieve data from one or more tables.

  41. What is the purpose of the SELECT statement in SQL?

    Answer: To retrieve data from one or more tables.

  42. The SELECT statement in SQL is used to modify existing records in a table.

    Answer: False

  43. Which of the following is true of NoSQL databases?

    They do not support very large amounts of sparse data.

    They are geared toward transaction consistency rather than performance.

    They do not support distributed database architectures.

    Answer: They are not based on the relational model.

  44. A(n) _____ is an alternate name given to a column or table in any SQL statement.

    Answer: Alias

  45. The _____ data model uses the concept of inheritance.

    Answer: Object-oriented

  46. What is the purpose of the SELECT statement in SQL?

    Answer: To retrieve data from one or more tables.

  47. The SELECT statement in SQL is used to modify existing records in a table.

    Answer: FALSE

  48. Which of the following is true of NoSQL databases?

    Answer: They are not based on the relational model.

    They do not support very large amounts of sparse data.

    They are geared toward transaction consistency rather than performance.

    They do not support distributed database architectures.

  49. A(n) _____ is an alternate name given to a column or table in any SQL statement.

    Answer: Alias

  50. The _____ data model uses the concept of inheritance.

    Answer: Object-oriented

  51. A _____ entity has a primary key that is partially or totally derived from the parent entity in the relationship.'

    Answer: Weak

  52. Database design is a(n) _____ process based on repetition.

    Answer: Iterative

  53. _____ are underlined in an ER diagram.

    Answer: Primary Key

  54. A relationship is an association between _____.

    Answer: Entities

  55. The Crow’s foot symbol with two vertical parallel lines indicates _____ cardinality.

    Answer: (1,1)

  56. When using the Crow's Foot notation, the associative entity is indicated by _____ relationship lines between the parents and the associative entity.

    Answer: Solid

  57. _____ expresses the minimum and maximum number of entity occurrences associated with one occurrence of the related entity.

    Answer: Cardinality

  58. The decision to store _____ attributes in database tables depends on the processing requirements and the constraints placed on a particular application.

    Answer: Derived

  59. The _____ notation of entity-relationship modelling can be used for both conceptual and implementation modelling.

    Answer: UML

  60. In the entity relationship diagram (ERD), cardinality is indicated using the _____ notation, where max is the maximum number of associated entities and min represents the minimum number of associated entities.

    Answer: (min, max)

  61. Identifying the attributes of entities helps in the better understanding of _____ among entities.

    Answer: Relationships

  62. When the specific cardinalities are not included on the diagram in Crow's Foot notation, cardinality is implied by the use of _____.

    Answer: Symbols

  63. When indicating cardinality, the first value represents the _____ number of associated entities.

    Answer: Minimum

  64. The conceptual model can handle _____ relationships and multivalued attributes.

    Answer: M:N

  65. Participation is _____ if one entity occurrence does not require a corresponding entity occurrence in a particular relationship.

    Optional

  66. A(n) _____ process is based on repetition of processes and procedures.

    Iterative

  67. In Crow’s Foot notation, an optional relationship between entities is shown by drawing a(n) _____ on the side of the optional entity.

    Small Circle

  68. Failure to understand the distinction between mandatory and optional _____ in relationships might yield designs in which awkward (and unnecessary) temporary rows (entity instances) must be created just to accommodate the creation of required entities.

    Answer: Participation

  69. To simplify the conceptual design, most higher-order relationships are decomposed into appropriate equivalent _____ relationships whenever possible.

    Answer: Binary

  70. A _____ attribute can be further subdivided to yield additional attributes.

    Answer: Composite