Odyssey test

1. Who is the Mother of Achilles?

Answer: Thetis

2. Who is the Mother Earth?

Answer: Gaia

3. Who is the Queen of the Underworld?

Answer: Persephone

4. Who is the Queen of the gods?

Answer: Hera

5. Who is the King of the gods?

Answer: Zeus

6. Who is the Goddess of wisdom?

Answer: Athena

7. Who is the Goddess of love?

Answer: Aphrodite

8. Who is the God of war?

Answer: Ares

9. Who is the God of the Underworld?

Answer: Hades

10. Who is the God of the sun, music, poetry?

Answer: Apollo

11. Who is the God of the sea?

Answer: Poseidon

12. Who is the God of fire and blacksmithing?

Answer: Hephaestus

13. Who is the Father of Zeus?

Answer: Cronus

14. Who is the Father Heaven?

Answer: Uranus

15. Who is the Messenger to the gods?

Answer: Hermes

16. Who overthrows Uranus by castrating him?

Answer: Cronus

17. Who stops his children from overthrowing him by eating them?

Answer: Cronus

18. Who presents her husband with a rock wrapped in a blanket to save another child?

Answer: Rhea

19. When Rhea’s husband ate the rock, he thought he was eating...?

Answer: Zeus

20. Who were the three titans who sided with the Olympians in the Battle of the Titans?

Answer: Oceanus, epimetheos, Prometheus

21. Who does Zeus force to hold up the sky because of his role in the Battle of the Titans?

Answer: Atlas

22. Whom did Paris choose as “the fairest of them all”?

Answer: Aphrodite

23. What was Paris’s reward for selecting “the fairest of them all”?

Answer: Helen

24. Who is the goddess of discord?

Answer: Eris

25. Who pulls the sun across the sky in his chariot?

Answer: Helios

26. The Iliad opens with a feud between?

Answer: Achilles and Agamemnon

27. Who are Achilles’ men?

Answer: Myrmidons

28. Who is the King of Pylos?

Answer: Nestor

29. Who is Agamemnon’s murderer?

Answer: Aegisthus

30. Who are the two men who fight over Helen?

Answer: Paris and Menelaus

31. Who is the best warrior for the Greeks?

Answer: Achilles

32. Who is the King from Ithaca who made a pact to fight for Helen should she ever be kidnapped?

Answer: Odysseus

33. Who is the best warrior for the Trojans?

Answer: Hector

34. Who was mistaken for Achilles and killed by Hector?

Answer: Patroclus

35. Who kills Achilles?

Answer: Paris

36. Whose body was dragged around by Achilles and disrespected?

Answer: Hector

37. Who is Achilles’ concubine who is taken by Agamemnon?

Answer: Briseis

38. Who has his body returned to the Greeks for a respectful burial?

Answer: Hector

39. Who kills himself after losing Achilles’ armor to Odysseus?

Answer: Ajax

40. Who is the Trojan prince who does not want to fight in the war, but feels it is his duty?

Answer: Aeneas

41. Who kidnaps the priest of Apollo’s daughter as a war prize?

Answer: Agamemnon

42. Who is the priest of Apollo’s daughter?

Answer: Chryses

43. Who is the King of Sparta?

Answer: Menelaus

44. Who is the King of Troy?

Answer: Priam

45. Who is the mother of Helen and Clytemnestra?

Answer: Leda

46. Who is the Muse of epic poetry?

Answer: Calliope

47. Who punishes the Greeks for kidnapping the priest’s daughter?

Answer: Apollo

48. Who is the wife of Agamemnon?

Answer: Clytemnestra

49. Who is the son of Agamemnon and Clytemnestra?

Answer: Orestes

50. What is it called when the story begins with the plot already underway?

Answer: In medias res

51. What is the quality that combines wisdom and cunning?

Answer: Metis

52. What term refers to seeking fame and glory?

Answer: Kleos

53. What term refers to showing hospitality?

Answer: Xenia

54. What is a deviation from the main plot called?

Answer: Digression

55. What is it called when a part represents the whole?

Answer: Synecdoche

56. What is it called when there is confusion of the senses? Example: “He took an arrow that was lying upon the table—for those which the Achaeans were so shortly to taste were all inside the quiver.”

Answer: Enjambment

57. Who breaks his neck falling from Circe’s roof and calls himself “a poor unlucky fellow”?

Answer: Elpenor

58. What is an understatement where the positive is expressed through the negative?

Answer: Litotes

59. What is a compound adjective used to describe qualities, such as "god-like Achilles" or "rosy-fingered dawn"?

Answer: Epithets

60. What is the reference in Book 12 to the Argo, the ship of Jason and the Argonauts in the myth of the Golden Fleece?

Answer: Allusion

61. Odysseus’s marriage bed is a _________ of the strength of their marriage.

Answer: Symbol

62. What is the phrase “Stand by my side and put your courage into my heart as on the day when we loosed Troy’s fair diadem (crown) from her brow” an example of?

Answer: Invocation

63. What is the substitution of the name of an attribute or adjunct for that of the thing meant called?

Answer: Metonymy

64. What function does Melanthius serve in emphasizing the difference between a loyal and a disloyal servant?

Answer: Foil

65. What is an unlikely or contrived ending, such as a goddess showing up to save you?

Answer: Deus ex machina

66. What is the message about the ability to see another person as potentially like oneself and the dangers of xenophobia?

Answer: Empathy

67. What is the message that Odysseus is fated to escape his noose of pain?

Answer: Fate

68. What is the message that there are dangers in giving in to temptation?

Answer: Temptation

69. What is it called when, while drinking Odysseus’s wine and boasting, Antinous is shot in the throat?

Answer: Irony

70. What are the cannibalistic giants who ate many of Odysseus's men and destroyed eleven of his twelve ships by launching rocks from high cliffs?

Answer: Laestrygonians

71. Who is the Cyclops, son of Poseidon?

Answer: Polyphemus

72. Who is the sea nymph who gives Odysseus a magical veil?

Answer: Ino

73. Who holds Odysseus captive for seven years?

Answer: Calypso

74. Who turns Odysseus’s men into swine?

Answer: Circe

75. What happens when Odysseus and his men take Ismara by surprise and slay most of the men, later being attacked by reinforcements?

Answer: They are forced to flee their ships

76. Who gives Odysseus’s men intoxicating fruit?

Answer: The Lotus-Eaters

77. Who is the six-headed monster?

Answer: Scylla

78. Who is the keeper of the winds?

Answer: Aeolus

79. Who is the blind Theban Prophet?

Answer: Tiresias

80. Who is the King of Phaeacia?

Answer: Alcinous

81. What is the whirlpool called?

Answer: Charybdis

82. Who are the excellent mariners and skilled with all kinds of sea activities?

Answer: The Phaeacians

83. Who is the sun god whose cattle are eaten by Odysseus’s men?

Answer: Helios

84. Who informs Calypso to release Odysseus?

Answer: Hermes

85. Who sleeps with the suitors and is hanged?

Answer: Melantho

86. Who is the loyal swineherd?

Answer: Eumaeus

87. Who is Odysseus’s loyal nurse?

Answer: Eurycleia

88. Who is the loyal cowherd who kills Ctessipus after he throws a cow hoof at Odysseus?

Answer: Philoetius

89. Who is punished by having his liver eaten by vultures?

Answer: Tantalus

90. Who is punished by pushing a boulder up a mountain?

Answer: Sisyphus

91. Who is punished by being surrounded by water and unable to drink?

Answer: Tantalus

92. Who kills Aegisthus, paralleling Telemachus’s journey?

Answer: Orestes

93. What is the main quest of the first four chapters of The Odyssey?

Answer: Telemachus’s search for news of his father

94. What do Odysseus’s men put in their ears to avoid these deadly creatures?

Answer: Wax

95. What is the message from the underworld: being a servant in a poor man’s house is better than being king among the dead?

Answer: The value of life over power

96. Who is Odysseus’s faithful wife?

Answer: Penelope

97. Who is Odysseus’s father?

Answer: Laertes

98. Who is Odysseus’s son?

Answer: Telemachus

99. Who is Odysseus’s loyal dog?

Answer: Argos

100. Who is Odysseus’s mother?

Answer: Anticlea

101. Who is the worst of the suitors?

Answer: Antinous