Water Treatment Notes

INTRODUCTION TO WATER TREATMENT

Objective

  • Protect public health by providing chemically and biologically safe potable water.
  • Protect ground water and surface water quality.
  • Removal of solids in Water.

TREATMENT CLASSIFICATION

Unit Operations
  • Removal of contaminants achieved by physical forces such as gravity and screening.
    • E.g., Sedimentation and Filtration
Unit Processes
  • Removal is achieved by chemical and biological reactions.
    • E.g., coagulation, flocculation, precipitation, disinfection

PRELIMINARY TREATMENT

  • Process selection is normally based upon the expected characteristics of the influent flow.
  • Includes screening and grit removal; however, preliminary treatment may also include other processes, each designed to remove a specific type of material that presents a potential problem for down-stream unit treatment process.
  • These processes include shredding, flow measurement, pre-aeration, chemical addition, and flow equalization.

Screening

  • Removes large solids such as rags, cans, rocks, branches, leaves, and roots from the flow before the flow moves on to downstream processes.
  • Large bulky objects can be removed by Bar Screens, which consist of vertically placed bars with openings generally on the order of 25mm25mm (11 in).
  • Screens have openings of approximately 6mm6 mm (1/41/4 in) and thus remove leaves, twigs, and fish.
Screening Removal Calculation
  • Wastewater operators responsible for screenings disposal are typically required to keep a record of the amount of screenings removed from the flow. To keep and maintain accurate screening records, the volume of screenings withdrawn must be determined.
Examples:
  1. A total of 6565 gallons of screening is removed from the wastewater flow during a 2424-hour period. What is the screening removal reported as cubic feet per day?

    • Solution: 1ft3=7.481 ft^3 = 7.48 gal
    • Screeningsremoved=65gal7.48galcu.ft=8.6898cu.ft8.69cu.ftdayScreenings removed = \frac{65 \frac{gal}{}}{7.48 \frac{gal}{cu. ft}} = 8.6898 cu. ft \approx 8.69 \frac{cu. ft}{day}
  2. During 11 week, a total of 310310 gallons of screening was removed from waste water screens. What is the average removal in cu-ft/day?

    • Solution: Screeningsremoved=310gal7.48galcu.ft=41.444cu.ftScreenings removed = \frac{310 \frac{gal}{}}{7.48 \frac{gal}{cu. ft}} = 41.444 cu. ft
    • Screeningsremoved=41.444cu.ft7days=5.921cu.ftdayScreenings removed = \frac{41.444 cu. ft}{7 days} = 5.921 \frac{cu. ft}{day}

Screening Pit Capacity Calculations

Detention Time
  • Detention Time is the time required for flow to pass through a basin or tank or the time required to fill a basin or tank at a given flow rate.
Example Problems:
  1. A screening Pit has a capacity of 500500 cu.ft. If an average of 3.43.4 cu.ft. of screenings are removed daily from the wastewater flows, in how many days will the pit be full?

    • Solution: Screeningpitfilltime=500cu.ft3.4cu.ftday=147.06daysScreening pit fill time = \frac{500 cu. ft}{3.4 \frac{cu. ft}{day}} = 147.06 days
  2. A plant has been averaging a screening removal of 22 cu.ft./MG. If the average daily flow is 1.81.8 MGD, how many days will it take to fill the pit with an available capacity of 125125 cu.ft?

    • Solution: Screeningpitfilltime=125cu.ft2cu.ftMG1.8MGD=125cu.ft3.6cu.ftday=34.72daysScreening pit fill time = \frac{125 cu. ft}{2 \frac{cu. ft}{MG} * 1.8 MGD} = \frac{125 cu. ft}{3.6 \frac{cu. ft}{day}} = 34.72 days
  3. A screening pit has a capacity of 1212 cu.yd available for screenings. If the plant removes an average of 2.42.4 cu.ft. of screenings per day, in how many days will the pit be filled?

    • Solution: 1cu.yd=27cu.ft1 cu.yd = 27 cu.ft
    • Screeningpitfilltime=12cu.yd27cu.ftcu.yd2.4cu.ftday=324cu.ft2.4cu.ftday=135daysScreening pit fill time = \frac{12 cu. yd * 27 \frac{cu. ft}{cu. yd}}{2.4 \frac{cu. ft}{day}} = \frac{324 cu. ft}{2.4 \frac{cu. ft}{day}} = 135 days

Grit Removal

  • Objective is to remove inorganic solids (sand, gravel, clay, egg shells, metal fillings, etc.) that cause excessive mechanical wear.
  • Grit removal may be accomplished in grit chambers or by centrifugal separation of bio solids. Processes use gravity / velocity, aeration, or centrifugal force to separate the solids from the wastewater.
Example Problems
  1. A treatment plant removes 1010 cu.ft. of grit in 11 day. How many cu.ft of grit are removed per million gallons if the plant flow is 99 MGD.

    • Solution: Gritremoved=10cu.ftday9MD=1.111cu.ftMGGrit removed = \frac{10 \frac{cu. ft}{day}}{9 MD} = 1.111 \frac{cu. ft}{MG}
  2. The monthly average grit removal is 2.52.5 cu.ft/MG. If the monthly average flow is 2,500,0002,500,000 gpd, how many cubic yards must be available for grit disposal if the disposal pit is to have a 9090-day capacity?

    • Solution: 2.5cu.ftMG2.5MGD=6.25cu.ftday2.5 \frac{cu. ft}{MG} * 2.5 MGD = 6.25 \frac{cu. ft}{day}
    • 6.25cu.ftday90days=562.5cu.ft6.25 \frac{cu. ft}{day} * 90 days = 562.5 cu. ft
    • Gritremoved=562.5cu.ft27=20.83cu.ydGrit removed = \frac{562.5 cu. ft}{27} = 20.83 cu. yd

Grit Channel Velocity

  • The optimum velocity in sewers is approximately 22 fps at peak flow, because the velocity normally prevents solids from settling from the lines; however, when the flow reaches the grit channel, the velocity should decrease to about 11 fps to permit the heavy inorganic solids to settle.
  • This calculation can be used for a single channel or tank or for multiple channels or tanks with the same dimensions and equal flow.
  • If the flow through each unit of the unit dimensions is unequal, the velocity for each channel or tank must be computed individually.
Required Settling Time and Channel Length Example Problem
  1. A plant is currently using two grit channels. Each channel is 33ft wide and has a water depth of 1.31.3 ft. What is the velocity when the influent flow rate is 4.04.0 MGD.

    • Solution: Velocity=4.0MGD1.55cfsMGD23ft1.3ft=0.795fpsVelocity = \frac{4.0 MGD * 1.55 \frac{cfs}{MGD}}{2 * 3 ft * 1.3 ft} = 0.795 fps
  2. A plant’s grit channel is designed to remove sand, which has a settling velocity of 0.0800.080 fps. The channel is currently operating at a depth of 2.32.3 ft. How many seconds will it take for a sand particle to reach the channel bottom.

    • Solution: Settlingtime=2.3ft0.080fps=28.75sSettling time = \frac{2.3 ft}{0.080 fps} = 28.75 s
  3. The grit channel of a plant is designed to remove sand which has a settling velocity of 0.0800.080 fps. The channel is currently operating at a depth of 33ft. The calculated value of flow through the channel is 0.850.85 fps. The channel is 3636ft long. Is the channel long enough to remove the desired sand particle size.

    • Solution: Requiredchannellength=3ft0.85fps0.080fps=31.875ftRequired channel length = \frac{3 ft * 0.85 fps}{0.080 fps} = 31.875 ft