bi0203 käsitteet

0.0(0)
learnLearn
examPractice Test
spaced repetitionSpaced Repetition
heart puzzleMatch
flashcardsFlashcards
Card Sorting

1/140

encourage image

There's no tags or description

Looks like no tags are added yet.

141 Terms

1
New cards
abioottinen
Elottomaan luontoon kuuluva, esimerkiksi maa, vesi, ilma, valo, lämpö jne.
2
New cards
abioottinen typensidonta
Salamoinnin vaikutuksesta ilmassa syntyy typpikaasusta ja hapesta typen oksideja, joista edelleen muodostuu maaperässä nitraatti-ioneja kasvien käyttöön.
3
New cards
avainbiotooppi
Elinympäristö, jossa elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto. Esim. lehto
4
New cards
avainlaji
Ekosysteemin toimintaan voimakkaasti vaikuttava laji, jonka häviäminen vaikuttaisi haitallisesti koko ekosysteemiin, esim. rakkolevä Itämeressä.
5
New cards
biodiversiteetti
Elollisen luonnon monimuotoisuus, joka tarkoittaa erilaisten ekosysteemien ja elinympäristöjen monimuotoisuutta, eliöyhteisöjen monimuotoisuutta eli lajirunsautta sekä lajin sisäistä perinnöllistä muuntelua.
6
New cards
bioindikaattori
Ilmentäjälaji. Sietoisuudeltaan kapea-alainen laji, jonka esiintymisen tai runsauden perusteella voidaan tehdä päätelmiä ympäristön ominaisuuksista, kuten happamuudesta, suolaisuudesta, ravinteisuudesta, saastuneisuudesta tms.
7
New cards
biologinen hapenkulutus BHK
Ilmaisee happimäärän, jonka mikrobit kuluttavat hajottaessaan orgaanista ainetta (mg happea/litra vettä). Mitä enemmän jätevedessä on orgaanista ainesta, sitä enemmän sen hajottamiseen kuluu happea.
8
New cards
biologinen typensidonta
Bakteerien suorittamaa typensidontaa. Esim. syanobakteerit pystyvät sitomaan typpikaasua suoraan ilmasta.
9
New cards
biomassa
Alueen, populaation tai eliön elävän aineksen määrä tietyllä hetkellä, ilmaistaan tuorepainona, kuivapainona tai energiasisältönä.
10
New cards
bioottinen
Elolliseen luontoon kuuluva, esim. kasvi, eläin, yksisoluinen eliö jne.
11
New cards
biopolttoaine
Eloperäisestä aineesta eli biomassasta, kuten puusta tai öljypalmusta, valmistettu polttoaine.
12
New cards
biosfääri
Elokehä, ekosfääri. Se osa maapalloa, jossa esiintyy elämää. Maapallon kaikkien ekosysteemien muodostama toimiva kokonaisuus.
13
New cards
biotooppi
Eliöiden tyypillinen elinympäristö, jossa ympäristötekijät ovat melko samanlaiset, esim. kasveilla kasvupaikka ja linnuilla pesimäympäristö.
14
New cards
bruttoperustuotanto
Tuottajien kokonaistuotanto, ekosysteemin kaikkien tuottajien yhteensä tietyssä ajassa sitoma energiamäärä, josta ei ole vähennetty niiden omiin elintoimintoihin kulunutta energiaa.
15
New cards
DDT
Erittäin tehokas hyönteismyrkky, joka otettiin laajalti käyttöön koko maapallolla 1900-luvun jälkipuoliskolla. Aine on kuitenkin osoittautunut erittäin vaaralliseksi orgaaniseksi ympäristömyrkyksi. Aineen käyttö on kielletty useimmissa maissa, mutta sitä käytetään edelleen erityisesti malaria-alueilla.
16
New cards
Denitrifikaatio
Typpiyhdisteiden pilkkoutuminen anaerobisten bakteerien aineenvaihduntareaktioissa, jolloin typpikaasua vapautuu ilmaan.
17
New cards
dioksiini
Hiilivetyjä, joiden klooratut muodot ovat pahoja orgaanisia ympäristömyrkkyjä eli nk. supermyrkkyjä. Aiheuttavat mm. syöpää ja sikiövaurioita.
18
New cards
ehdollinen mutualismi
Lajien välinen suhde, jossa kaksi lajia, jotka elävät kumpaakin osapuolta hyödyttävässä suhteessa, tulevat toimeen myös ilman toisiaan.
19
New cards
ehdoton mutualismi
Lajien välinen suhde, jossa lajit eivät kykene elämään ilman toisiaan
20
New cards
ekologia
biologian osa-alue, joka tutkii eliöiden levinneisyyteen ja runsauteen vaikuttavia tekijöitä sekä eliöiden ja niiden ympäristön välisiä suhteita.
21
New cards
ekologinen askelkivi
Säästetty luontolaikku, saarekemainen alue, jonka tarkoituksena on helpottaa yksilöiden siirtymistä osapopulaatiosta toiseen.
22
New cards
ekologinen jalanjälki
Kuvaa, kuinka suurta ekologisesti tuottavaa maa-aluetta tarvitaan yhden ihmisen kaikkien tarpeiden tyydyttämiseen.
23
New cards
ekologinen kapasiteetti
Biologisesti tuottava maa-ala asukasta kohti.
24
New cards
ekologinen käytävä
Etenkin kaupunkiekologiassa käytetty käsite, jolla tarkoitetaan esimerkiksi viheralueita, joita pitkin eliöt voivat siirtyä alueelta toiselle. Esim. moottoritien yli.
25
New cards
ekologinen pyramidi
Kaavio (malli), jonka avulla havainnollistetaan ravintoketjujen lenkkien sisältämää biomassaa, energiaa tai lajimäärää. Alimpana on aina tuottajaporras ja ylimpänä ravintoketjun viimeinen kuluttajaporras, ns. huippupeto.
26
New cards
Ekologinen selkäreppu
Kuvaa tuotteen valmistamiseen, kuljettamiseen ja käyttöön tarvittavia luonnonvaroja, kun niiden summasta on vähennetty tuotteen oma paino.
27
New cards
ekologinen tehokkuus
Hyötysuhde, jolla ravinto- eli energiapyramidin jokin porras sitoo ottamaansa energiaa biomassaansa eli siirtää sitä seuraavan portaan käyttöön.
28
New cards
ekolokero
Eliön, populaation tai lajin, paikka, asema ja tehtävä ekosysteemissä. Ilmaisee tapaa, jolla eliö on sopeutunut ympäristöönsä ja hyödyntää sitä.
29
New cards
ekosysteemi
Eliöiden ja niiden kanssa vuorovaikutuksessa olevan elottoman luonnon muodostama toiminnallinen kokonaisuus jollakin ympäristötekijöiltään jokseenkin yhtenäisellä alueella, esim. metsä, järvi, pelto, akvaario.
30
New cards
Ekosysteemien monimuotoisuus
Maapallolla tavattavien erilaisten ekosysteemien ja elinympäristöjen kirjo. Perustuu elottoman luonnon vaihteluihin maapallolla.
31
New cards
Ekosysteemipalvelut
Luonnon ilmaiseksi tarjoamia, ihmiselle välttämättömiä aineellisia ja aineettomia palveluja. Prosessit ylläpitävät eliöyhteisöjen kestävyyttä ja tuotantokykyä.
32
New cards
ekotehokkuus
Materiaalien ja energian käytön tehokkuuden parantamista. "Vähemmästä enemmän".
33
New cards
eksponentiaalinen kasvu
Eliöpopulaation rajoittamaton kasvu, jonka kuvaaja on lineaarisella asteikolla J-kirjaimen muotoinen. Voi toteutua lyhyen aikaa optimioloissa.
34
New cards
eliöyhteisö
Tietyn alueen kaikkien eliöiden, kuten eläinten, kasvien, sienten ja mikrobien populaatioiden muodostama kokonaisuus.
35
New cards
eloton ympäristö
Fysikaaliset ja kemialliset tekijät, kuten vesi, lämpötila ja ilmassa olevat kaasut.
36
New cards
Endeeminen laji
Laji, jonka luonnollinen levinneisyys kattaa vain tietyn suppeahkon alueen. Esim. tunturisopuli Fennoskandiassa.
37
New cards
Epäorgaaninen aine
Aineet, jotka eivät ole eloperäisiä eivätkä sisällä energiaa. Ne ovat kuitenkin elämälle välttämättömiä, esim. ravinteita ja kivennäisaineita.
38
New cards
Fossiilinen polttoaine
Uusiutumaton energialähde, joka on syntynyt muinoin eläneiden eliöiden jäänteistä. Näitä ovat maaöljy, maakaasu ja kivihiili (+turve, jonka uusiutuminen on erittäin hidasta)
39
New cards
Geenivirta
Geenien kulkeutuminen populaatiosta toiseen esim. siirtyvien yksilöiden tai kasvien siementen, itiöiden ja siitepölyn mukana.
40
New cards
Hajottaja
Eliö, joka käyttää tarvitsemansa energian lähteenä eläinten jätöksiä tai kuolleita eliöitä. Palauttavat epäorgaaniset aineet luonnon kiertokulkuun.
41
New cards
hallittu hoitamattomuus
Kaupunkien viheralueiden hoidossa käytetty käsite, joka tarkoittaa alueiden osittaista hoitoa perinteisin viherrakentamisen keinoin ja osittain niiden jättämistä luonnontilaisiksi.
42
New cards
Hajakuormitus
Luontoon tuleva kemiallinen kuormitus, joka on lähtöisin useista pienistä päästölähteistä, kuten pelloilta, haja-asutuksesta tai liikenteestä.
43
New cards
happamoituminen
Ekosysteemien pH:n lasku, joka aiheutuu pääasiassa ihmisen ilmakehään päästämistä rikki- ja typpiyhdisteistä sekä hiilidioksidista.
44
New cards
happikato
Veteen liuennut happi loppuu tai vähenee, koska runsaan orgaanisen aineen takia hajottajien toiminta kuluttaa happea.
45
New cards
harsuuntuminen
Havupuiden neulasten väheneminen, jota voivat aiheuttaa esim. ilmansaasteet tai sienitaudit.
46
New cards
hiilinielu
Runsaasti hiiltä sitovat ekosysteemit, joista tärkeimpiä ovat meret, metsät ja suot.
47
New cards
ilmastonmuutos
Ilmastoa määrittävien muuttujien, kuten lämpötilan ja sademäärän pitkän aikavälin keskiarvojen huomattava muuttuminen. Nykyisin muutos tarkoittaa ilmaston lämpenemistä, joka johtuu ihmisen aiheuttamasta kasvihuonekaasujen lisääntymisestä.
48
New cards
isäntä
Eliö, josta loinen ottaa ravintonsa tai jonka varassa pöytävieras elää.
49
New cards
jatkotuotanto
Kuluttajien biomassaan sitoutunut energiamäärä, joka on seuraavan kuluttajaportaan käytössä.
50
New cards
jäkäläautio
Kaupunki- tai teollisuusalue, jossa erityisesti puiden runkojen jäkälät ovat vähentyneet tai hävinneet happamoitumisen ja ilman saasteiden takia.
51
New cards
jätevedenpuhdistus
Jätevesien puhdistusprosessi, jossa on yleensä kolme vaihetta: mekaaninen, biologinen ja kemiallinen vaihe.
52
New cards
kannanvaihtelu
populaation tiheyden ja koon vaihtelu
53
New cards
kansallispuisto
Luonnonsuojelualue, joka on tarkoitettu yleiseksi luontonähtävyydeksi. Ihmiset saavat mm. liikkua, marjastaa ja sienestää alueella.
54
New cards
kapea-alainen
Eliö tai laji, jonka sietokyky joihinkin ympäristötekijöihin on vähäinen, sopii hyvin bioindikaattoriksi. Esim. jäkälät ja pikkulimaska.
55
New cards
kasvihuoneilmiö
Luontainen ilmiö, jossa ilmakehässä olevat kaasut estävät osaa maapallolta lähtevästä lämpösäteilystä karkaamasta avaruuteen. Välttämätön maapallon elämälle.
56
New cards
kasvihuonekaasu
Ilmakehässä oleva kaasu, joka absorboi (imee) maapallolta lähtevää lämpösäteilyä ja siten nostaa lämpötilaa maapallolla. Esim. hiilidioksidi ja metaani
57
New cards
kasvukausi
Aika vuodesta, jolloin vuorokauden keskilämpötila on pysyvästi yli +5 astetta.
58
New cards
Kaukokulkeuma
Päästöjen kulkeutuminen satojen tai tuhansien kilometrien päähän päästölähteistä.
59
New cards
kertyminen, bioakkumulaatio
Vedessä, ilmassa ja maaperässä esiintyvien aineiden, erityisesti raskasmetallien, kasaantuminen jonkin eliön kudoksiin. Aineiden määrä lisääntyy eliöissä vähitellen, koska sen elimistö ei kykene hajottamaan niitä.
60
New cards
kestävä kehitys
Maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuva toiminta, joka turvaa nyt elävien ihmisten tarpeiden tyydyttämisen vaarantamatta tulevien sukupolvien mahdollisuutta tyydyttää omia tarpeitaan. Sisältää ekologisen, taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ulottuvuuden.
61
New cards
kilpailu
Saman lajin eliöiden tai eri lajia olevien eliöiden välinen suhde, jossa ne hyödyntävät samoja rajallisia ympäristöresursseja.
62
New cards
koralliriutta
Korallieläinten ympärilleen erittämästä kalkkikivestä muodostuva vedenalainen rakennelma.
63
New cards
kosteikko
Alava alue, jota luonnehtii yleensä tiheä kasvillisuus ja runsas eläimistö. Veden peittämä ainakin jonkin aikaa vuodesta. Esim. suo, mangrovemetsä
64
New cards
kuivalaskeuma
ilmaan päätyneet rikin ja typen oksidit tulevat maahan sellaisenaan painovoiman vaikutuksesta
65
New cards
kylmänhorros
Vaihtolämpöisten eläinten talvehtimistapa, jossa elintoiminnot hidastuvat voimakkaasti. Elimistön lämpötila voi laskea jopa 0 asteen alapuolelle.
66
New cards
laaja-alainen
Eliö tai laji, joka selviää hyvin ympäristössään, vaikka ympäristötekijät vaihtelevat voimakkaastikin. Esim. rotta
67
New cards
laidunnus
Lajien välinen suhde, jossa kuluttaja (kasvinsyöjä) käyttää osan tuottajasta ravinnokseen.
68
New cards
Lajimonimuotoisuus
Eri lajien lukumäärä ja niiden runsaussuhteet tietyllä alueella.
69
New cards
Lajienvälinen kilpailu
Kahden tai useamman lajin välinen suhde, jossa ne hyödyntävät samoja, rajallisia resursseja.
70
New cards
lajinsisäinen kilpailu
Saman lajin yksilöiden välinen kilpailu samoista ympäristöresursseista. Populaatioissa ilmenevän muuntelun vuoksi osa yksilöistä saa resursseja riittävästi ja osa jää ilman.
71
New cards
Lajinsisäinen monimuotoisuus
Samaan lajiin kuuluvien populaatioiden ja yksilöiden väliset erot. Ne johtuvat pääasiassa yksilöiden ominaisuuksiin vaikuttavista perintötekijöistä eli geneettisestä monimuotoisuudesta. Lisää lajin ja sen populaatioiden selviytymiskykyä ympäristömuutoksissa ja mahdollistaa pitkällä aikavälillä lajinkehityksen ja uusien lajien synnyn.
72
New cards
logistinen käyrä
Populaation todellista kasvua kuvaava käyrä, jossa on huomioitu ympäristön vastus
73
New cards
loinen
Eliö, joka ottaa isäntäeliöstä (host) ravintoa tappamatta tätä.
74
New cards
luonnonpuisto
Luonnonsuojelualue, joka on varattu tutkimustarkoituksiin. Yleisön liikkuminen on kielletty tai ainakin tarkkaan säädeltyä.
75
New cards
luonnonsuojelu
eliöiden, ekosysteemien ja luonnonvarojen suojelua ja hoitoa
76
New cards
luonnonsuojelualue
Sellainen alue, jossa ihmisen toimintaa on rajoitettu biodiversiteetin turvaamiseksi. Esim. kansallis- tai luonnonpuisto.
77
New cards
lyhyenpäivänkasvi
kasvi, joka tuottaakseen kukkia ja siemeniä tarvitsee riittävän pitkän (10-12h) pimeän ajan vuorokaudessa
78
New cards
lyhytaikainen hiilen varasto
ilmaan, veteen ja eliöihin varastoitunut hiili
79
New cards
lämpösäteily eli infrapunasäteily
Sähkömagneettinen säteily, jonka aallonpituus on 700nm-1000nm.
80
New cards
Maaekosysteemi
Maa-alueiden ekosysteemi, jossa vesi on usein rajoittava tekijä. Esimerkiksi havumetsä, aavikko ja savanni.
81
New cards
mangrovemetsä
Tropiikissa merenlahtien ja jokisuistojen matalassa vedessä kasvava, puista ja pensaista koostuva metsä. Puille ovat tyypillisiä pönkköjuuret.
82
New cards
metapopulaatio
lajin paikallisten populaatioiden muodostama kokonaisuus. Paikallispopulaatioiden välillä tapahtuu muuttoliikettä ja siten geenien vaihtoa.
83
New cards
metsän sukkessio
metsän kehittyminen esimerkiksi tulipalon jälkeen eri vaiheiden kautta kliimaksivaiheen metsäksi
84
New cards
Metyylielohopea
ravintoketjuissa rikastuva ympäristömyrkky, jota bakteeritoiminta muodostaa vesien epäorgaanisesta elohopeasta.
85
New cards
mikromuovi
halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoisia muovihiukkasia, jotka eivät ole silmin havaittavissa. Hiukkaset voivat olla esimerkiksi pieneksi jauhautunutta muovia tai vaatteiden keinokuituja, jotka kulkeutuvat mereen jätevedenpuhdistamoiden kautta.
86
New cards
minimitekijä
Niukkuustekijä eli ympäristötekijä, joka ensimmäisenä rajoittaa eliön esiintymistä
87
New cards
MIPS
Ekotehokkuuden mittari. Saadaan jakamalla tuotteeseen ja sen valmistukseen kuluva materiaalipanos käyttökertojen määrällä.
88
New cards
monimuotoisuuskeskus
Alue jolla elää poikkeuksellisen monimuotoinen eliölajisto esim. Uusi-Seelanti
89
New cards
mutualismi
vuorovaikutussuhde, jossa molemmat yhdessä elävät lajit hyötyvät
90
New cards
muuttoliike
eliöiden, yleensä eläinten, liikkuminen paikasta toiseen useimmiten jonkin ympäristötekijän vaihtelun takia.
91
New cards
myrkky
Aine, jolle altistuminen haittaa eliön elintoimintoja tai tappaa eliön. Aineen myrkyllisyys riippuu annoksen koosta ja eliön sopeutumisesta sietää kyseistä myrkkyä.
92
New cards
märkälaskeuma
Ilmaan päässeet typen ja rikin oksidit reagoivat veden kanssa, jolloin muodostuu rikki- ja typpihappoa, jotka tulevat maahan happamana sadevetenä
93
New cards
nettoperustuotanto
Ekosysteemin kaikkien tuottajien yhteinen tuotanto, josta on vähennetty tuottajien oman kulutuksen osuus
94
New cards
nopeakiertoinen hiili
Maa- ja vesiekosysteemien biomassassa oleva hiili.
95
New cards
ohivirtaava energia
Energia, jonka kukin ravintoketjun lenkki tai energiapyramidin porras kuluttaa omiin elintoimintoihinsa (lähinnä hengitykseen).
96
New cards
Orgaaninen yhdiste
Solun hiiltä sisältävä yhdiste (paitsi hiilidioksidi, hiilimonoksidi ja kadbonaatit). Näitä ovat hiilihydraatit, lipidit, proteiinit ja nukleiinihapot. Sisältävät energiaa.
97
New cards
orgaaninen ympäristömyrkky
ihmisen valmistamia, luonnossa hitaasti hajoavia rasvaliukoisia hiilivetyjä, jotka kertyvät eliöihin
98
New cards
PAH-yhdisteet
Raakaöljyn sisältämiä rasvaliukoisia orgaanisia myrkkyjä, jotka aiheuttavat mm. syöpää.
99
New cards
perinneympäristö
perinteisten maankäyttötapojen, kuten laidunnuksen, muovaamia ympäristöjä. Esim. niityt ja kadot.
100
New cards
perustuotanto
Primaarituotanto, tuottajien sitoma energia tai biomassa.